FAQ generator

FAQ:
version: nieuwsgroep. Copyright (C) . Vrije verspreiding van deze tekst met alle middelen is toegestaan, mits als geheel, compleet, zonder toevoegingen of wijzigingen, en met bronvermelding. Laatste versie beschikbaar via < >.

Table of Contents

1. Richtlijnen voor bijdragen aan

2. De regelige omschrijving en het charter (handvest)

3. binnen de

4. voorkomende vragen

5. Links

6. Contact


1. Richtlijnen voor bijdragen aan

In posten mensen met zeer verschillende achtergronden. Bijvoorbeeld: vrachtwagenchaufeurs leraren hardwaredudez suicidalen hooligans kartclubeigenaars Ratelband-adepten homeopaten herenkappers pizzabakkers dominees rabbijnen imams religieuzen exCPN-ers atheisten libertariers scientologen anti-scientologen creationisten darwinisten lasergameverslaafden gokverslaafden quakejunkies , etc. De belangrijke voorwaarde voor deelname aan de discussies in lijkt een serieuze interesse in . Lees voordat je post echter alsjeblieft het volgende:

1.
Lees deze FAQ. Hij bevat antwoorden op sommige veel gestelde vragen (Engels: Frequently Asked Questions, vandaar de afkorting FAQ).

2.
Neem de 'netiquette' regels in acht. Wanneer je deze regels niet kent, raadpleeg bijvoorbeeld (het Engelstalige) RFC1855 <http://www.dtcc.edu/cs/rfc1855.html>. Er zijn ook Nederlandstalige documenten over netiquette. Zie: <http://www.kinkhorst.com/usenet/regels.html> en <http://www.kinkhorst.com/usenet/emily.html>. De zogenaamde netiquette omvat de normale omgangsvormen in beschaafd gezelschap. Ben je nieuw op usenet ga dan eens kijken bij: <http://www.nostra.nl/begfaq.html> en bij de FAQ over schrijfstijl op usenet: <http://www.kinkhorst.com/usenet/stijl.html>.

3.
Zet altijd als je een nieuw draadje begint een titel in de subject-regel van de header. Dat helpt anderen en vergroot de kans op antwoord. Bedenk dat veel lezers nooit meer dan de subject-regel van je postje zullen zien. Zeker als je er om 'interessant' te doen een raadseltje van maakt, zullen velen je postje overslaan. Maak er geen van, dat werkt vaak averechts.

4.
Wees je zich ervan bewust dat er wellicht ook andere nieuwsgroepen binnen de nl.* hierachie zijn, waar je posting wellicht beter op zijn plaats is. Zoals bijvoorbeeld:

5.
Kruispost bij voorkeur niet. In is dit slechts bij hoge uitzondering toegestaan (zie het handvest). Mocht je zelf een kruispost zien, reageer er dan bij voorkeur niet op. Als je toch zou willen reageren overweeg dan e-mail. Een andere mogelijkheid is verwijderen uit de newsgroups-regel in de header en in de gekruisposte nieuwsgroepen reageren. Mocht je weten vanuit welke groep de user post, beperk je dan tot die groep. Zet liefst ook de Followup-To: naar de meest relevante nieuwsgroep.

6.
Lees eerst de antwoorden die al in de draad staan, waaraan je wilt bijdragen. Als er al een in de draad staat, kun je beter niet reageren. Reageer dus alleen als je toe te voegen hebt.

7.
Als je commentaar gericht is op slechts een persoon, overweeg dan . Bedenk echter dat niet iedereen daarvan gediend is.

8.
Begin ook liever geen draadjes met de naam van een poster erin. Speel nooit op , houd het bij de inhoud.

9.
Zorg dat feitelijke informatie klopt. Binnen bestaan al meningsverschillen genoeg. Het is voor nieuwelingen erg verleidelijk om een vlugge reaktie te sturen. Voordat je ons allemaal een les in geeft, waarvan je later spijt hebt, sla er dan even de literatuur erop na.

10.
Vraag niet naar . Geef geen raadseltjes op om te kijken of anderen wel slim of belezen genoeg zijn.

11.
Bedenk dat je postings zullen worden gelezen door . Besteed daarom enige tijd aan het teruglezen en controleren van je spelling, grammatica en interpunctie. Gebruik eventueel een , als je die hebt. Iedereen is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn of haar eigen bijdragen. Verspil s.v.p. geen bandbreedte door het corrigeren of bekritiseren van andermans spelling, tenzij die fouten datgene wat bedoeld werd onduidelijk maken. Nutteloze spellingscorrecties vestigen gewoonlijk de aandacht op spelfouten in de correctie zelf. Muggenzifterij over andermans spelling of grammatica wordt vrij algemeen als onbehoorlijk gedrag opgevat.

12.
Post geen binary's of andere grote bestanden in . Schrijf geen lappen tekst uit boeken over. Het beste is om het op een webpagina te zetten en de URL te posten.

13.
Adverteer niet met je website. Zet het adres ervan liever in je signature, dan ziet iedereen het vanzelf als je wat post.

14.
Quote (zo noemt men citeren op usenet) alleen relevante delen, het heeft geen zin om een hele posting aan te halen en dan slechts 1 regel toe te voegen. Dan verspilt men . Neem, indien nodig, even de moeite om de quote te editen. Een overdosis overbodige quote leidt alleen maar de aandacht af van wat je zelf te zeggen hebt. Het kan ook nuttig zijn om een korte samenvatting te maken. Dan blijkt namelijk bijvoorbeeld of je een en ander zo begrepen hebt als de schrijver bedoelde. (Zie: <http://get.to/leerquoten> of <http://leerquoten.monster.org/leerquoten.txt>.)

15.
Met name nieuwelingen maken nogal eens de fout om lange monologen te houden. Ze worden zelden gelezen. Je naam wordt echter wellicht wel onthouden, in de negatieve zin. Dit is geen dreigement, maar een waarschuwing. Usenet is geen publicatiemedium, maar een discussieforum.

16.
Probeer structuur in je postings aan te brengen door wat extra returns of witregels toe te voegen. Bloktekst is moeilijk leesbaar, en pagina's lang wordt het vrijwel universeel genegeerd. Voeg een of twee witregels toe voor en na een quote.

17.
Onderscheid duidelijk je mening van feiten en je mening van die van anderen, bijvoorbeeld . Laat mensen niet denken dat je je mening verwart met de waarheid.

18.
Een nieuwsgroep is geen chat-medium. Reageer liever niet met one- liners, als "Vind ik ook.", of "Wat denk je wel?", of "Onzin." Neem even de moeite om een echte geargumenteerde reaktie te schrijven.

19.
Zorg dat de discussie op de ideeen gericht blijft, niet op de mensen die hen posten. Ad hominem argumentatie wordt in geen enkele nieuwsgroep gewaardeerd en slaat voornamelijk op jezelf terug. Ga NOOIT schelden (in usenet jargon 'flamen').

20.
Bedenk dat alles wat je post op diverse plaatsen (bijvoorbeeld <http://www.deja.com/>) voor eeuwig en makkelijk terugzoekbaar gearchiveerd wordt. Een posting is zo publiek als een ingezonden stuk in de krant, maar ook nog eens voor iedereen altijd te vinden. Zeg liever geen dingen waar je later misschien spijt van gaat krijgen.

2. De eenregelige omschrijving en het charter (handvest)

- Discussies, vragen, informatie en aankondigingen.

is een nieuwsgroep voor discussies over . Dit is ook de plaats voor aankondigingen van lezingen, congressen en bijeenkomsten met als onderwerp.

Mogelijke onderwerpen zijn: en maatschappij- en cultuurfilosofie.

Alle postings zijn toegestaan, mits het onderwerp daarvan betreft. Berichten die evengoed in een andere groep hadden kunnen worden geplaatst, zijn daar doorgaans beter op hun plaats.

Kruisposten van en naar is ongewenst, uitgezonderd wanneer het om aankondigingen van voor de relevante zaken gaat, waarbij de follow-up naar 1 nieuwsgroep is gezet.

Commerciele postings, particuliere advertenties en binary's zijn niet toegestaan.

3. Misverstanden over

Er zijn veel misverstanden over . De genoemde punten zijn zeker niet alle misverstanden.

o Het idee bestaat dat wie is of niets doet of docent is. Het is waar dat niet veel individuen betaald worden om te bedrijven.

o Een ander misverstand is de opvatting dat iedere opinie even veel waard is.

o Ook bestaat het misverstand dat het makkelijk is om te lezen. Het is echter vaak complex en technisch en het kost daarom tijd en moeite om het goed te begrijpen. Het kan makkelijk lijken, omdat vaak in bekende alledaagse taal is geschreven.

o Verder is er een verschil tussen *een* en *de* . Iedereen heeft wel een , maar dat is geen onderwerp van de . *De* is een discipline die een veelheid van onderwerpen omvat. Dat zijn onder andere: logica, argumentatietheorie, ethiek, ontologie, epistemologie, causaliteit, vrije wil, noodzakelijkheid, rationaliteit, maar ook bijvoorbeeld wetenschapsfilosofie. *Een* is een systeem van opvattingen, concepten, of attitudes van een individu of groep mensen, of een theorie over of achter een bepaalde activiteit of idee.

4. Veel voorkomende vragen

o Zijn discussies tussen en (waaronder ) on-topic in ?

De discussie tussen deze groepen mensen is in off-topic, daar deze discussie evengoed in een andere groep kan plaatsvinden (zie charter hierboven). In de nl.* hierarchie is daarvoor thans de aangewezen groep. Binnen internationale hierarchieen bestaan voor dergelijke discussies verschillende nieuwsgroepen.

o Zijn wetenschappelijke vragen en discussies in op zijn plaats?

Neen, daar deze vragen en discussies in nl.wetenschap beter op hun plaats zijn. Voor wie Engels geen obstakel vormt, is er een hele sci.* hierarchie waar men met dergelijke vragen naartoe kan.

5. Links

Hieronder een verzameling links naar sites met als onderwerp. Het aantal genoemde sites is minimaal. Er is speciaal gekozen voor sites die veel links bevatten.

6. Contact

Stuur eventuele reakties op deze FAQ bij voorkeur niet naar , maar naar

"There are two powers in the world, the sword and the mind. In the long run, the sword is always beaten by the mind." -- Napoleon.


Verzend deze FAQ naar


This page was made with Good Old(fashioned) HTML-edit 1.1.4 Download it here

© L. Koene en J.E. van der Klis