Homepage Jolie


      hoe zoekmachines zoeken

      4 Juli 2006 20:44:


      "PageRank 0:" site onbekend bij Google....Of ondanks prachtige links ziet Google alleen Nedstat-tekst...

      Aanleiding voor dit stukje is de Wijn- & wijnproeverij-site van een vriend, die een PageRank van 0 heeft. Zijn site is goed leesbaar voor Google. Toch levert zelfs een zoek-opdracht gericht op een letterlijke tekst op zijn site geen hits.

      Toevallig zag ik vandaag ook dat Google op de site van Claar alleen de woorden “Nedstat Basic” wilde lezen, terwijl Claar's site een griezelig natuurgetrouw verslag bevat van contact met de instantie die de uitkeringen in het onderwijs beheert. Naar Claars site verwijzen veel webpagina's, Bieslog schreef al een jaar geleden over haar site. Een ruimhartige PageRank zou je dan verwachten. Maarnee, Google denkt dat haar site over Nedstat gaat en Claar krijgt een PageRank van 3.

      Hoe kan dat?!

      Google gebruikt naar eigen zeggen meer dan 100 factoren om te bepalen welke zoekresultaten bovenaan in het Google-venster moeten verschijnen. Links naar een site wegen zwaar, maar ook de leeftijd van de links: komen ze vanaf oude, betrouwbare sites of niet? Inhoud, aantal woorden, uniciteit van de begrippen, en het ontbreken van negatieve factoren (zie vooral de lijst onder dit artikel) bepalen de zogenaamde PageRank van een site. Die PageRank kun je vergelijken met een beoordeling van Google. De Nederlandse Top100 kun je bekijken bij Voelspriet.nl. Deze Top100-sites hebben een PageRank van 9 tot 7. Wil je je PageRank bekijken, dan kun je de Google-Toolbar downloaden voor webbrowser Firefox.Enkele voorbeelden, PR=PageRank:

      Je ziet in dit lijstje meteen dat het NRC veel meer nieuws bevat dan de site van XS4ALL, en XS4ALL toch een hogere PageRank heeft. Dat komt waarschijnlijk doordat het een van de oudste Internetbedrijven is, met brontosaurische links ernaartoe. Dat brengt me bij de eerste tip:

      • Bewaar je subpagina's. Heb je op je site een subpagina ‘Debianruletbigtime.html’ of ‘637belgischebieren.html’? Laat de pagina staan onder die html-bestandsnaam. Verander ook bij updates niet telkens het adres (=html-bestandsnaam) van je pagina's. Want heeft er ooit iemand een link naar jouw ‘Debianruletbigtime.html’ gemaakt en wis jij die pagina, dan merkt de search-engine-robot: Heej, 404-not-found. Minpuntje, link minder èn onbetrouwbaar: minder links is een lagere PageRank.


      • Tip twee tot en met negen is: inhoud inhoud inhoud inhoud. Op basis van inhoud bepaalt Google de uniciteit van je site, en maken andere mensen links naar onderdelen van je site die ze waarderen. Geen links is funest voor Google. Wat Ron kan doen is wijndrinkende vriend(inn)nen vragen om naar zijn site te linken als ze iets over wijn of een feest schrijven.


      • Tip tien is: update de inhoud van je site. Mijn site, jolie.nl, heeft ook een PageRank van 7. In de tijd dat ik trouw m'n handleidingen van updates voorzag, zag ik (nee Edwin ;-)) mijn PageRank stijgen. Inmiddels zijn er weer links vanaf grote Stratasites náár mijn site verdwenen, dus ik vermoed dat die 7 zal dalen tot ik mijn handleidingen weer update.


      • Tip elf, neem meta-tags op. Door misbruik weegt Google ze niet heel zwaar, maar als één van de vele factoren. Neem dit —voorbeeld naar searchenginewatch— op in het head-gedeelte van je html-bestand en vul je eigen trefwoorden in:
        <HEAD>
        <TITLE>
        Stamp Collecting World</TITLE>
        <META name="description" content="
        Everything you wanted to know about stamps, from prices to history.">
        <META name="keywords" content="
        stamps, stamp collecting, stamp history, prices, stamps for sale">
        </HEAD>


      • Tip twaalf: gebruik geen techniek die de Googlebot niet kan lezen. Er zijn hele nieuwsgroep-oorlogen over gevoerd en webpagina's over volgeschreven ;-) maar Flash en Frames blijven een hindernis voor zoekmachines. Bij Claar struikelt Google over de Flash-applicatie :-| Op dit moment kent Google daar nog geen oplossing voor en is het toevoegen van de tekst als platte tekst de meest voordehandliggende oplossing.

      Ron's wijnsite is gebaat bij een paar links, bijvoorbeeld vanaf de juiste pagina.nl-dochter. Zijn techniek is prima: geen frames, geen Flash-tekst. Een paar meta-tags, zie tip elf, met de juiste trefwoorden en Ron en zijn ontwerper hebben alles gedaan wat ze kunnen :-) En ik hoop dat Claar iemand vindt die de platte tekst aan haar site kan toevoegen, grappig (of beter ironisch ;-}) genoeg is dat zelfs veel minder werk dan zo'n mooie Flash-applicatie maken.
      Ontwerpers die nog meer willen lezen: web-content plannen voor de zoekmachine of dit artikel over zoekmachine-vriendelijke webtechnieken.
      reacties ]


          RSS  php-icon © Jolie, 2002, 2006