28 Jan 1994

Path: hacktic!not-for-mail
From: rop@hacktic.nl (Rop Gonggrijp)
Newsgroups: hacktic.general,hacktic.heibel,hacktic.admin
Subject: Changes
Date: 28 Jan 1994 00:57:50 +0100
Organization: Hack-Tic, networking for the masses
Lines: 76
Message-ID: <2i9kecINN11v@xs4all.hacktic.nl>
NNTP-Posting-Host: xs4all.hacktic.nl
Xref: hacktic hacktic.general:112 hacktic.heibel:871 hacktic.admin:13

Tot nu toe zijn we allemaal veel te hard aan het werk geweest om het Hack-Tic netwerk uit te bouwen en te verbeteren, en het werk is nog lang niet af. Wel is het tijd om even een tussentijdse balans op te maken.

Wat is er gebeurd:

Allereerst zijn we verhuisd. We zitten nu in een statig pand aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Die verhuizing had al in november moeten beginnen, maar is toen verschoven naar december omdat het pand nog niet klaar was. Ik zal de lezer de conflicten tussen eigenaar, aannemer en huurder (wij dus) besparen, maar het komt er op neer dat we noodgewongen moeten werken in een pand dat nog steeds 1 grote bouwput is. Fijn kalkstof en dure computerapparatuur in (tot nu toe wonderbaarlijk vreedzame) coexistentie......

We moesten wel verhuizen omdat het project 'De Digitale Stad' afhankelijk was van een stuk of 30 telefoon- en huurlijnen die op het nieuwe adres waren aangevraagd. We zijn aan die Digitale Stad begonnen met het idee dat het een computer met acht telefoonlijnen zou worden. Het project werd groter, en dus besloten we met twaalf lijnen te beginnen. Toen we uiteindelijk begonnen hebben we maar gelijk 20 lijnen genomen, en die zitten nu nog steeds BOM EN BOMVOL. We hebben nu nog 20 lijnen in aanvraag staan, en daarmee zouden we de drommen inbellers enigzins van dienst moeten kunnen zijn.

Dan xs4all. Die had het al moeilijk met 12 telefoonlijnen (het systeem is soms een ietsje traag). Het plan was om de verhuizing zo te laten verlopen dat de gebruikers er weinig van zouden merken. Mislukt. Door een fout van de PTT is het oude telefoonnummer (*21 naar het nieuwe) 2 dagen totaal onbereikbaar geweest. Ook hadden we hier maar 8 i.p.v. 12 lijnen, maar dat was snel gefikst. Zoals je in de Message-of-the-day kunt lezen is er een Sparcserver (bloedsnelle machine, voor de leek) die de 486 machine moet gaan vervangen. De gebruikers zullen daar weinig van merken. Alleen gebruikers die zelf proramma's hebben gecompileerd moeten dat opnieuw doen omdat de Sparc geen 486 programma's kan runnen. Het plan is nu om die omschakeling over een week of drie te laten plaatsvinden.

De link naar NLnet is door alle onverwachte drukte op De Digitale Stad ook totaal overbelast. We zijn druk aan het werk om de bestaande 2x19kbps te vervangen door een link van 256kbps. Alle bandbreedte-problemen (langzame telnet- en ftpsessies) zouden dan uit de wereld moeten zijn.

De hele organisatie hier moet nog erg wennen aan de schaalvergroting die heeft plaatsgevonden. Ineens beslaat de apparatuur hele systeemkasten en worden ventilatie en stroomverbruik echte problemen. Veel belangrijker: om in de toekomst echte service te kunnen bieden zal een professionele organisatie van de grond moeten komen. Systeembeheer en helpdesk worden full-time betaalde functies en hackers worden hacker-managers.

Daar staat tegenover dat hackers, die gevreesde computervernielers waarover je nog wel eens een tendentieus stukje las, nu vorm en inhoud geven aan het gebruik van het Internet in Nederland. Wij riepen altijd dat informatie vrij moest zijn, en projecten als xs4all en De Digitale Stad geven ons de kans om onze dromen waar te maken. We laten de samenleving de mogelijkheden van de nieuwe technologie zien.

Jullie, gebruikers van xs4all of andere nodes in het Hack-Tic Netwerk, hebben het allemaal mogelijk gemaakt. Zonder jullie bijdrage was xs4all nu nog steeds een machine met 4 modems geweest, ergens in een kast onder de trap (echt waar!).

Op vrijdag 4 maart organiseren we een groot feest voor alle gebruikers van het Hack-Tic Netwerk. Het begint om 20:00 op de Prins Hendrikkade 189 in Amsterdam. Dat is recht tegenover de ingang van de IJ-tunnel, de deur naast cafe/lasergame 'The Zone'.

Namens alle Hack-Tic Netwerkers,

Rop

Top van de pagina