Terug in de tijd met XS4ALL.


In 1989 kwam de eerste HackTic uit. HackTic was een tijdschrift voor technoanarchisten. Het blad was bedoeld voor iedereen die meer met techniek wilde dan consumeren alleen. In HackTic stonden bijvoorbeeld artikelen over hacken, gratis bellen, virussen, magneetkaarten en de PTT. Rop Gonggrijp en Paul Jongsma waren twee van de redacteuren van HackTic. Rop werd hiermee nationaal en internationaal bekend. Door zijn artikelen werd hij geliefd, gehaat, gevreesd en op een gegeven moment zelfs als staatsgevaarlijk gezien.

In 1992 ontmoetten Rop en Paul Felipe Rodriquez. Felipe was eigenaar van het Spaanse restaurant Centra in het centrum van Amsterdam. In dit restaurant zou door de oprichters van XS4ALL nog veel vergaderd gaan worden. Daarnaast was Felipe operator van het Bulletin Board (BBS) Utopia. Utopia was een online verzamelplaats voor hackers, waar trucs, tips en files uitgewisseld werden. In die tijd ging dat nog met 300 tot 1200 bps.

Het Internet stond nog in de kinderschoenen. Providers waren er niet en alleen via de universiteiten was toegang tot het Internet mogelijk. Datzelfde jaar kwamen Rop, Paul en Felipe in contact met Matthew Lewis. Hij werkte als systeembeheerder bij de Universiteit van Amsterdam en zorgde ervoor dat Rop, Paul en Felipe een account kregen op een systeem bij de Universiteit van Amsterdam. Ook maakte hij een emailkoppeling met Utopia. Inbellers bij Utopia konden nu wereldwijd email versturen. De eerste stap was gezet.

Op zondag 3 maart 1996 is Matthew Lewis overleden aan aids. Ook in de jaren nadat XS4ALL allang een eigen Internetverbinding had, heeft Matthew met zijn kennis bijgedragen aan de bloei van XS4ALL. We zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor XS4ALL gedaan heeft.

Door een hackincident werd Matthew eind 1992 gedwongen de accounts bij de Universiteit van Amsterdam op te zeggen. Toen ontstond het idee om zelf voor Internet te gaan zorgen. In Amerika waren de eerste providers (ISPs) al een tijd bezig. In Engeland was de ISP Demon erg succesvol. In Nederland was op dat moment alleen NLnet actief. NLnet leverde alleen toegang tot het Internet aan bedrijven en niet aan particulieren, omdat er, volgens Nlnet, geen markt zou bestaan voor particulieren. Dit zou een grote misvatting blijken.

Via Utopia en Internet leerde Felipe in die periode Cor Bosman kennen. Cor studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en was actief in de undergroundwereld van Utopia. Felipe nodigde Cor uit bij Rop en na een kort gesprek werd Cor de vierde persoon in het groepje. Rop was de spil, Felipe de visionair en Paul en Cor waren de technici.

De eerste maanden van 1993 stonden volledig in het teken van het opzetten van XS4ALL, het vlaggeschip van het HackTic-Netwerk. Er moest gezorgd worden voor computers en modems en voor een verbinding met Nlnet. Het viertal dacht, dat XS4ALL na een half jaar ongeveer 500 gebruikers zou hebben.

Op 1 mei 1993 ging XS4ALL open voor het publiek en was de eerste ISP in Nederland een feit. Maar er gebeurde iets, wat niemand voorzien had. Diezelfde avond om 7 uur had de 500ste klant zich aangemeld! Het gevecht om de groei bij te benen was begonnen en dit gevecht zou niet meer stoppen.

HackTic was in de zomer van 1993 ook met een ander groot project bezig; 'Hacking at the End of the Universe' was een driedaagse zomercongres voor hackers, phone-breaks, programmeurs, cyberpunks en al het andere ongeschoren technoanarchistisch geteisem. HEU vond plaats op camping Larsenbos midden in de Flevopolder. Het werd een groot succes. Er waren workshops, lezingen, cursussen, optredens en de aanwezigen konden gebruik maken van het grootste non-militaire netwerk, dat ooit in de buitenlucht was gemaakt. In de zomer van 1997 zou het succes van de HEU overtroffen worden door zijn opvolger 'Hacking in Progress', ofwel HIP.

XS4ALL ging ondertussen in een rap tempo door. In 1994 startte XS4ALL samen met de Balie het project De Digitale Stad. DDS was een FreeNet, een gratis systeem waar iedereen gebruik van mocht maken. In De Digitale Stad werd geprobeerd om de politiek en de burger samen te brengen in een online-gemeenschap. Voor een deel is dit gelukt, voor een deel ook niet. Niettemin was DDS een groot succes en is zij ook nu nog zelfstandig actief.

Intussen voer XS4ALL niet langer met HackTic onder één vlag. De naam bleef hetzelfde, maar XS4ALL ging verder als zelfstandige Stichting XS4ALL. Zo groeide XS4ALL in 1994 en 1995 uit tot een bedrijf met 15 mensen in dienst, waarvan vele vrienden uit de HackTictijd of XS4ALL-leden van het eerste uur waren.

In maart 1996 volgde de laatste stap in de naamgeving. XS4ALL was uitgegroeid tot een echt bedrijf en de stichtingsvorm bleek niet langer werkbaar. XS4ALL Internet BV werd opgericht. Drie van de vier oprichters zijn andere dingen gaan doen. Paul heeft zijn eigen bedrijf Webtic. Rop heeft van zijn hobby hacken zijn werk gemaakt en test op verzoek de beveiliging van bedrijven. Felipe is geëmigreerd naar Australië. Cor werkt nog steeds bij XS4ALL als technisch directeur.

De geschiedenis van XS4ALL is zeer bewogen en het is niet gemakkelijk om deze in het kort weer te geven. XS4ALL is controversieel, begaan met privacy en security, actief in politiek en wetgeving (XS4ALL is een van de oprichters van de NLIP) en gaat een rechtzaak niet uit de weg. XS4ALL heeft ook nu nog een eigen mening. Toegang voor iedereen.

Cor en Mieke

Top van de pagina