Homepage Jolie


   mei 2008

   allemaal poefd

   2 mei 2008 00:03:


   Een klef hoopje van negen afgelikte Fishermans-pastilles, vond ik toen ik terugkwam van het gordijnen ophangen elders in huis.

   Rosalie had een uitleg bij het hoopje. Ze had ze ‘allemaal poefd’, en wat bleek: ze waren allemaal vies! Bij de laatste pastille in het zakje moet haar optimisme en nieuwsgierigheid het gewonnen hebben van die acht uitgespuugde snoepjes: ‘toch nog even proeven of die laatste misschien wèl smaakt...’ ;-)

   Ik hoop dat ze iets van dat optimisme en die empirische invalshoek weet te bewaren als volwassene :-)
   reacties ]

   vara's Kassa en legaal internetgebruik

   3 mei 2008 16:10:


   Het varaprogramma Kassa besteedt vanavond en aanstaande maandag aandacht aan de dunne scheidslijn tussen legaal en illegaal op internet. De programma's zullen vragen proberen te beantwoorden als: mag je films downloaden en hoe bescherm je je privacy op internet. De Kassa-uitzending van a.s. maandag 19u30 op Ned2 zal ook auteursrechtenkwesties behandelen (hier is de ruwe versie van de uitzending te zien) en het zou zomaar kunnen dat er voor-de-lezers-alhier-bekende personen het programma bijwonen ;-) Aanvangstijden van de programma's zijn: zaterdag 18u58 Ned 1, a.s. maandag 19u30 Ned2 en zaterdag Live op ConsumentenTV. De aflevering zal na maandag bij Uitzendinggemist.nl te vinden zijn.

   [ Naschrift: ] 23:24:

   Wat een vrolijke, goedgeoliede happening! Slijterijmeisje Petra de Boevere heeft de ANGO-casus helder kunnen uitleggen (het item start op ongeveer 20 minuten, maar toont versmald breedbeeld). Ik twijfelde vooraf nogal of ik er goed aan deed om naar de studio te gaan, maar het I-Tjing had er een aardige mening over ;-) En inderdaad, de sfeer die Meurders met zijn team en gasten wist neer te zetten was hartelijk en informatief. Knap gedaan voor zo'n lastig onderwerp!
   reacties ]

   kappervrije dinsdag: wispelturige fabrikanten

   6 mei 2008 13:31:   Veel weblogs hebben een wekelijks terugkerende rubriek. Nu ben ik van weinig zaken grootverbruiker. Eigenlijk ben ik alleen grootverbruiker van haarproducten ;-) Naar de kapper ga ik nooit. Mijn zus knipte mijn haar: haar kon je een streep op je trui aanwijzen en zeggen: ‘doe maar die lengte.’ Er is vrijwel geen kleur die ik de afgelopen 25 jaar niet in m'n haar gehad heb, met wisselend succes: kijk Mamma, de heks, heb ik een kind wel eens horen wijzen naar mijn roodzwarte haar ;-) Anti-grijs-verf doe ik ook het liefste zelf, met zo min mogelijk agressief spul. Kortom: genoeg stof voor allerlei haarstukjes ;-) Deze week deel vijf.

   Geen beroepsgroep zo grillig als de haarverf-ontwikkelaars. Zelf noemen ze het vast innovatief ;-) Wat betekent dat je èlke twee jaar opnieuw kunt gaan zoeken naar een kleurlijn. Als je tenminste, zoals ik, je eerste grijze haren al op je zeventiende had. Grijze haren die tegen je vijfentwintigste geen fraaie zilverwitte of platina lokken vormen, maar eerder vaal en muiskleurig om je gezicht vallen.

   Een middel dat grijze haren zonnig goud kleurt, haren in eigen haarkleur niet aantast en geen aggressieve middelen bevat. Goudblonde Henna bijvoorbeeld, maar dat is al jaren uit de winkels verdwenen. Opgevolgd door veilig kleurwater in een flesje — met als nadeel druipsporen op je voorhoofd. Flesje werd opgevolgd door de Schuimspuitbus. Superhandig, geen druipers meer en uitspoelbaar. Maar uiteraard moesten de vakbroeders Haarverffabrikeurs de samenstelling al snel weer veranderen. Nog máánden heb ik met niet-uitspoelbare roze vlekken gelopen ;-]

   Het middel dat op dit moment weer uit de winkels lijkt te verdwijnen is Colour Creations Mix Gold 0.33, van de firma Henna Plus. Eeuwig, eeuwig zonde. De Gold Mix kun nl. zèlfs gebruiken zònder de waterstof-peroxide activator. De Pigment-tube alléén kleurde grijze haren al na een korte tijd goudblond —en na een lange inwerkingstijd henna-rood. Omdat je de peroxide activator op de schappen van de drogist kunt laten staan, scheelt dat in haarbeschadiging en vervuiling.

   Nu is het middel nog te koop bij De Tuinen. Tussen de restpartijen op markten kom ik af en toe een voorlopers van dit product tegen. Het liefst zou ik Hennaplus-Frenchtop eens vragen of ze hun producten niet gewoon kunnen continueren: Dat scheelt mensen met lang haar elke twintig centimeter een andere tint. Maar ik vermoed dat er te weinig verfgebruikers zijn om zoiets rendabel te maken ;-}
   reacties ]

   karavanserai — debuutbundel van Martijn Benders

   7 mei 2008 12:43:


   In het ruisen van de Bosporus en het zonovergoten stadsstof herken je het land waar de resten van Troje liggen. Roestige olietankers hebben de plaats ingenomen van galeischepen, toch komt in wind, hitte, waterkruiken en krabben de Homerische wereld tot leven.

   In deze bundel is geen academisch dichter aan het woord, die erudieterig doet met drieduizend jaar oude verwijzingen tegen een hedendaags decor, nee: Benders woont gewoon in Turkije. Zijn omgeving is ook geen decor: de ik-persoon in de bundel is deel van het waargenomene, de lezer ziet zelfspot, vervreemding, bedrog en liefde. Zijn blik beperkt zich ook niet tot Turkije alleen: je herkent het vee-ruimen in Europa of de ijverige kleinheid van de kabinetten Balkenende (pag 83) heen en weer geslingerd tussen eb en vloed. Tegelijk kun je zo'n bladzijde lezen als het verwarde zelfbeeld van een aangespoelde zeeheld. Kortom, een bundel rijk aan taalbeelden.

   In het tijdschrift Loewak werd ik gisteren getroffen door somberende woorden van Benders: “..de bundel [is] veel te moeilijk te classificeren.” Begonnen aan een recensie van de bundel was ik ook tegen die gedachte aangelopen. Kon liggen aan mij: wat heb ik nu gelezen? Achterberg, Catullus, Vinkenoog, Rilke, Otten, Enquist, Wieg, Pfeijffer, 't Hooft, Campert, Warren, Driek? Welke namen herinner ik me nog van voordrachtavonden? Ozon? Is het erg dat Benders met geen van deze schrijvers onder één etiket past? Helemaal niet.

   Als je schrijver wilt blijven, moet je maken wat er nooit is geweest”, zou Gerrit Kouwenaar gezegd hebben. Als ik éen van mijn vrienden iets origineels op hun verjaardag zou willen geven, zou ik véél eerder Karavanserai van Benders laten inpakken, dan een werk van genoemde dichters.

   In deze tijd van culturele spanning, herleving van het godsdienstspecifieke versus het universele-rationele, een literatuur-top-tien die bepaald wordt door ontbijtshows en hapklare oppervlakkigheid, kies ik veel liever een bundel die geschreven is aan de karavaanroute waarlangs de Westerse filosofie zijn oorsprong vond en vandaag elk geopolitiek vraagstuk voelbaar is. Een moedige dwarse schrijver heeft het lef om zich in deze tijd te begeven op de grens van het Oosterse en Westerse continent. Niet dat Benders daar zèlf zo over denkt: natuurlijk niet ;-) Hij zal visaproblemen van zijn vriendin noemen, de natuur of het aantal inwoners van Istanboel. Enfin, een citaat...

   Melek Taus

   Mijn hart is een kruik waarin een pauw leeft
   die mij aankijkt met duizend ogen,
   wanneer ik ’s morgens mijn ogen niet opensla
   omdat het zware oude boeken zijn.

   [..lees verder..]
   [..lees drie gedichten, voorpublicatie..]

   Titel: Karavanserai
   Auteur: Martijn Benders
   Uitgever: Nieuw Amsterdam
   ISBN: 978 90 468 0363 9
   Prijs: € 16,50 bij Bol.com


   reacties ]

   leeuwesuiker en pox del pollo

   9 mei 2008 11:39:


   Wat is Leeuwensuiker? vroeg Edwin me vanochtend. Rosalie was namelijk overtuigd blijven vragen of we nog Leeuwensuiker hadden.

   Het antwoord vereiste enig doorvragen —Welke kleur is het dan? (Geel met blauw...) Maar hoe ziet het er dan uit? (Met een lepel in zijn hand..)— voor het begon te dagen: ze bedoelde instant-chocolademelk. Dat zit hier in een geel met blauwe bus met een Tijger-die-een-lepel-zwaait erop.

   In de foto met de Leeuwesuiker is te zien dat ze nauwelijks lijdt onder haar waterpokken. Op haar gezicht en armen heeft ze gelukkig weinig vlekken. Nu maar hopen dat Opa Agustin ze als kind al heeft gehad. Zo'n infectie kan hij nu niet goed gebruiken, zijn weerstand is verminderd door de chemokuur. Pox del Pollo, zo moest Chicken Pox volgens Babelfish klinken in het Spaans. Gelukkig heeft Wikipedia een in andere talen menu, waar we Peste Cristal lazen. Als Opa dàt als kind gehad heeft, krijgt Oma zondag een moederdag-cadeautje ;-)

   Naschrift: het is inderdaad te riskant voor mijn schoonvader.. ]
   reacties ]

   de besmettelijke variant...

   10 mei 2008 18:14:


   Hans (van Mack) had inderdaad ooit Hele Erge Besmettelijke Waterpokken (vooral voor volwassenen desastreus), maar die van Rosalie mogen er ook wezen.... Die zijn vannacht zelfs overgeslagen op haar pyama-mouwen!

   Zonder gekheid, vannacht en vandaag heb ik haar toch al vier kinder-paracetamol tegen de koorts moeten geven — al lijkt ze er nog steeds niet erg onder te lijden, gelukkig.
   reacties ]

   voorbereidingen voor de Grote Dag

   13 mei 2008 00:43:   Leora komt nog altijd thuis met zakken snoep — volgens de schoolkrant verboden. Maar ik kan me ook best voorstellen dat een juf een jarige kleuter niet naar huis stuurt met een onverantwoorde tractatie. Op mijn lagere school gebeurde dat wèl, herinner ik me, — maar daar vielen ook regelmatig spartaanse (en verboden) klappen. Na veel gepieker en vervolgens zo'n honderdtachtig plakbandjes plakken en achtentwintig gouden strikjes strikken, mag Leora morgen een zonnebadend rozijnendoosje in een cakebakje op een pakje sap met een verantwoord koekje uitdelen.

   Ze was op van de spanning vanavond, alles was snauw en grauw. Maar het is dan ook een hele opgave, zes jaar worden, vriendjes kiezen voor en feestje (‘Als ik F. en M. kies is E. mijn vriendin niet meer...’) en uiteraard: de spanning van het cadeau.. Wat zou het geworden zijn..?
   reacties ]

   de Volkskrant is een kleurplaat

   13 mei 2008 00:43:   Rosalie herkent de illustraties van Han Hoogerbrugge als kleurplaten. Een kleurplaat met een auto nog wel! Let op het teentje dat de krant vasthoudt.... :-)
   reacties ]

   en wat zat er in het pakje...?

   13 mei 2008 00:43:   En wat zat er in het pakje.....? Een heel mooi zelfgemaakt boodschappenlijst-blokje! (Fotobijschriften vind je onder de foto, zodra je ze aanklikt.) Van mijn Lief heb ik gisteren ook een cadeau gekregen.... Een hele mooie rode heggeschaar :-)
   reacties ]

   taart na taart

   15 mei 2008 10:03:   De Grote Dag duurde al twéé dagen.

   En dat vergt veel, van een net-zes-jarige en een tweejarige-die-zit-te-popelen-om-drie te worden (=Rosalie is volgende week jarig.) Opgetogen rondrennen en dan weer ruzie om de cadeautjes (die vervolgens op een kast gezet worden tot de ruzie voorbij is.) Ingespannen spelen met de cadeautjes — tot het resultaat tegenvalt... ‘Mamma, waarom vind jij alles mooi?’ zoals Leora boven haar zelfgeschilderde Disneydoek snikte, het verfpakket dat ze van haar nichtje Esther kreeg.

   Voor mij is vrijdag de spannendste dag. Leora heeft alle conflicterende kleuterclubjes (“A speelt niet met B maar ik speel met A èn met B”) uitgenodigd. Tien klasgenootjes. Heb ik OOIT zoveel kinderen (onbetaald) bij elkaar gezien? ;-) En dan had Leora nog méér kinderen in gedachten....
   reacties ]

   (zelfs wij vonden het een leuk) feestje!

   17 mei 2008 00:14:


   De kamer versierd in het thema Zon en Zee, voor het feestje vrijdagmiddag van 12 u tot 16u..De lijst met voorbereide spelletjes was veel langer dan het aantal urenEén van de spelletjes was lopen over een balk boven denkbeeldig water...
   Ook met meisje met haar voet in het gips, deed aan de spelletjes mee...Eén van de andere spelletjes was zelf een aquariumpje maken in een sierglas...De vis met waterpokken, volgens Leora :-)
   Het Mac-aquarium had ik last minute ook op kinderooghoogte gehangenDe pannenkoeken aten we later dan gepland, pas toen de cakejes gezakt waren bij al het spelenLeora's sierglas met Zon en Zee-spulletjes

   Torenhoog respect ontwikkel je voor kleuterjuffen die dit dagelijks van half negen tot drie doen. Tegelijk sap inschenken, yoghurtdrank opdweilen en uitleggen waar de WC en de prullenbak zijn. Gelukkig verliep Leora's feestje verbazingwekkend soepel. We hadden véél meer spelletjes voorbereid dan we konden spelen. Afwisselende spelletjes, spelletjes waarbij je druk kunt bewegen of juist weer even al je denkkracht nodig hebt.

   Het mooiste van de middag vond ik misschien wel dat het allemaal zulke leuke kinderen waren. Leora had niet één kindje uitgenodigd waarvan ik dacht, wat een genieping of verwend kind. Het waren allemaal kinderen waarvan ik dacht: die kan ze gerust váker vragen om hier te spelen. Een prettige constatering: dat je kind leuke, lieve, grappige, openhartige, rustige (OK: flink gillen konden ze ook ;-) maar ruzie was er geen moment..) en betrouwbare kinderen kiest om mee om te gaan.

   (Als ik niet zo moe was na deze tropische regendag, zou ik er nog een hoop meer over kunnen typen ;-))
   reacties ]

   kappervrije dinsdag: schaarscherpe speldjes

   20 mei 2008 00:02:   Veel weblogs hebben een wekelijks terugkerende rubriek. Nu ben ik van weinig zaken grootverbruiker. Eigenlijk ben ik alleen grootverbruiker van haarproducten ;-) Naar de kapper ga ik nooit. Mijn zus knipte mijn haar: haar kon je een streep op je trui aanwijzen en zeggen: ‘doe maar die lengte.’ Er is vrijwel geen kleur die ik de afgelopen 25 jaar niet in m'n haar gehad heb, met wisselend succes: kijk Mamma, de heks, heb ik een kind wel eens horen wijzen naar mijn roodzwarte haar ;-) Anti-grijs-verf doe ik ook het liefste zelf, met zo min mogelijk agressief spul. Kortom: genoeg stof voor allerlei haarstukjes ;-) Deze week deel zes.

   Haarspeldjes zijn vaak vlijmscherp. Zelfs de ‘betere speldjes’ van de drogist voelen aan alsof ze niet zijn afgewerkt nadat ze uit de stansmachine rolden. Doe je zulke speldjes haar, dan zie je al snel hoe je haar afbreekt op de plek waar je het speldje draagt.

   Het liefst koop ik geen scherpe spelden. Maar als ik alleen uit scherpe spelden kan kiezen, wikkel ik koord, lint of fluweelband om de scherpe delen van de speldjes. Dat scheelt aanzienlijk.

   Ik hoop wel dat firma's als Zenner ooit het gat in de markt herontdekken: het niet-scherpe haarspeldje, zoals de HEMA een jaar of tien geleden nog verkocht ;-]
   reacties ]

   lekkage

   21 mei 2008 00:27:


   Morgenochtend vroeg komt de meneer van het Installatiebedrijf weer. In elk geval kunnen we hem een stukje verjaardagstaart aanbieden ;-)

   Zonder gekheid, al is 21 mei Rosalie's verjaardag, ik vind de timing van de lekkage meevallen: nù de vloer openbreken is stukken minder erg dan er ná het leggen van het bamboeparket en het heraansluiten van de wastafeltjes pas achterkomen dat er er flink veel mis is met de leidingen. Toch ;-)?
   reacties ]

   weg met het zachtboard-plafond!

   25 mei 2008 18:33:   De lekkende afvoer laat zich niet zomaar repareren. Een paar vloerdelen verwijderen is niet genoeg. Geen nood: het hagelwitte plafond (snik ;-)) moest er tòch uit, want Zachtboard is te brandgevaarlijk. De afvoerbuizen zijn niet eens zo oud (want van de Firma Kumij te Groningen, dus van na 1955.) Maarja, de buizen zijn zo klunzig aangelegd: het lek is voor nù wel even gedicht, maar om te voorkomen dat in de toekomst vloer en plafond weer open moeten, moet waarschijnlijk alles tot aan het riool open ;-) Mogelijk zelfs de tegelwandjes van de WC. Dat laatste is wel jammer: de tegels in de WC zijn klassiek en negrens beschadigd. Die hadden van mij mogen blijven. Misschien ziet meneer Lutz kans om die wand dicht te laten bij het repareren van de afvoer. En anders moeten we de lekkage maar aangrijpen om ook de WC-ruimte te vernieuwen — wieweet zelfs meteen boven een WC aan te leggen ;-)!
   reacties ]

   voor mama: ik Leora

   25 mei 2008 18:33:   Gelukkig is het elke dag Moederdag ;-) — dat klinkt Libellig, maar past wel bij deze tekening, die ik in de la naast mijn bed vond. De harten op de achterkant schemeren door in de voorzijde, dat komt gelukkig niet door de lekkage ;-) Waarschijnlijk stak het papier in een regenbui uit Leora's tas.
   reacties ]

   spelen met de cadeautjes

   25 mei 2008 18:33:   Rosalie pakt haar cadeautjes uit... [ linkerfoto: ] Wat zit er in dat pak...? Een Pony! [ foto midden: ] De volgende dag samen spelen met de cadeautjes: de autootjes kunnen rijden over de gepuzzelde route.. [ rechterfoto: ] Popcorn, ijs en samen spelen met het nieuwe Teletubbie-memory-spel..
   reacties ]


     RSS  php-icon © Jolie, 2002, 2009