Homepage Jolie


   mei 2009

   wat doe je als je blog in een blad staat?

   1 mei 2009 11:27   Wat doe je, als een hele blog uit je weblog is gekopieerd en in een Magazine is afgedrukt als column? Zonder bronvermelding, met andermans naam eronder? Het overkwam Esther en Kaat zelfs twee keer. Het thema teksten-jatten versus citeren kwam hier ook al vaak ter sprake.
   Het kan niet genoeg belicht worden. Bloggers en bladen moeten hun rechten èn plichten kennen, betoogt Dominee Jolie Gremdaat in gesprek met Kaat in Aboutblank van vandaag ;-)

   Naschrift 31 mei 2009: ik heb mijn medewerking aan en bestuursfunctie binnen Stichting Copyright en Nieuwe Media neergelegd, kort samengevat omdat ik op 21 May 2009 00:12:11 een intimiderende email ontving over mijn kritiek op de afhandeling van Bugreports binnen Mindz: èlk contact met de achterban van Stichting Copyright en Nieuwe Media verloopt via de Mindz-techniek, de Mindz-community. Hoeveel of weinig respect Stichting Copyright en Nieuwe Media zèlf heeft voor de Digitale Burgerrechten van anderen, bijvoorbeeld door het afsluiten van het Discussieforum van de eigen achterban, Fairblogging-discussie-Ning, dat bij Ning, een concurrent van Mindz draaide, is hier te lezen.

   Er bestaat een zeker algemeen belang deze zaken na maandenlang pogen ze intern op te lossen, niet meer intern te houden: Stichting Copyright & Nieuwe Media probeert op te treden namens groepen mensen en namens groepen mensen wetten te veranderen.
   reacties ]

   de goocheldoos van de Vrijmarkt

   1 mei 2009 22:27   Op Koninginnedag moet ik altijd iets ‘van Petra’ kopen. Een barbie of pop die ze vroeger had, of een koektrommel waar ze vroeger wel 'ns koekjes uit pikte.
   Ooit krijgt zulk zoekgedrag, of noem het gevoel, zo van heeft iemand desnoods een emmer ijs, waar ik mijn hart even kan inhouden? vast een naam. Missing sister syndrome ofzo. Zoals de kleinste neurose een naam heeft.

   Enfin. Deze Koninginnedag had ik op de hele Vrijmarkt geen object gezien waarin ik mijn zus terugzag. En toen ik eenmaal naast de reuzetrampolines van Marina hoorde welk drama zich op de Loolaan had voltrokken, wilde ik eigenlijk alleen nog naar huis. De TV aanzetten en de tweets die Marina het nieuws gebracht hadden met eigen ogen lezen.

   Thuis bleek Edwin iets gekocht te hebben —uiteraard zonder besef van enige Petra-zoekneurose. Laat staan dat hij wist dat Petra vroeger zo'n Jumbo-goocheldoosje had. Natuurlijk, het is toeval. Welk kind heeft géén goocheldoos met de truuk met het oranje kelkje en blauwe balletje ;-)

   Maar zo was een mislukte Koninginnedag toch nog een béétje geslaagd. Voor zo ver je dat nog kunt zeggen, na zo'n dag ;-]

   Naschrift: lees hier hoe blogster-van-het-eerste-uur, Smile, de fatale seconden op de Loolaan beleefde.
   reacties ]

   zojuist besteld

   4 mei 2009 23:09   Zojuist besteld: Rivier de Lossie. Ik ben heel benieuwd!
   reacties ]

   Suus = Suus

   9 mei 2009 23:41   Je hoort wel 'ns vreselijke verhalen over internet-ontmoetingen — en dan hoef je niet eens aan seriemoordenaars te denken. Soms lees je mensen de gekste, gemenerige dingen over elkaar schrijven, als ze elkaar In Het Echt ontmoet hebben. (Bewust geen linkje, omdat ik geen linkjes plak naar naargeestige stukjes ;-))

   Maar Suus ken ik nu al bijna 4 jaar. Uit haar weblog dus. En het vreemde is, Susan is precies zoals ik me haar had voorgesteld op basis van haar ontzettend leuke, lezenswaardige, afwisselende weblogstukjes. Ze vertelt zoals ze schrijft —en ze lijkt trouwens ook echt op het Gitaarmeisje van Vermeer —het zullen de krullen wel zijn :-)
   reacties ]

   kaboutertuin met woordenlijstje

   9 mei 2009 23:41   Leora is helemaal weg van het (online) spel Molehill-empire. Een spel waarbij je (virtuele) groenten verbouwt in een kaboutertuintje. De groenten verkoop je, en met de punten die je daarmee verdient, kun je zaad voor nieuwe groenten of bloemen kopen.

   Ze leert er niet alleen van rekenen: naast mijn computer vond ik een Engels-Nederlands woordenlijstje. Leora bleek alle groentenamen uit het spel vertaald te hebben :-)

   Het spel heeft als enige nadeel dat ik mijn computer regelmatig bezet aantref ;-)
   reacties ]

   ontzettend leuke opdracht: Right Wine

   9 mei 2009 23:41   Klaar is de site nog niet, —ik moet er nog een hoop aan bijschaven en ontvang nog meer materiaal— maar het is een erg leuk project: Right Wine van Terra Vitis, wijn van hoge kwaliteit gemaakt op duurzame manier.
   reacties ]

   Wat zat er in het rozen-pak? ontknoping

   10 mei 2009 14:02   En wat zat er in het pak dat 2 weken in de groentela lag? Een prachtig beschilderd bloembakje, gevuld met zelfgemaakte —door Leora dus— bonbons! Leora en Juf Renée verdienen een applaus..!
   reacties ]

   zeven alweer!

   13 mei 2009 23:38   Zeven jaar is ze vandaag alweer geworden.

   Nu ze kan lezen, bladert ze wel eens door mijn weblog. Op zoek naar kiekjes van toen ze één was. Dan constateert ze spijtig dat ik in die tijd vooral niemendallige vaknieuwsjes schreef. Uitleg dat ik toen juf was en het weblogscript maar een voorbeeldje was wil er niet in. Waarom staat er geen foto bij het blogje waar ze één werd? Goede vraag. (Lees: ik zwichtte destijds voor het veelgehoorde argument Dat Je Je Hele Priveeleven Toch Niet Online Zet.)

   Enfin. De jarige kreeg vanochtend één cadeautje: een telefoontje, waarmee ze ook foto's kan maken.

   Ooit komt er vast een weblog bij —waar ze zelf kiekjes kan plaatsen. (Voorlopig niet hoor ;-)) Eerst een cadeautje vinden waarmee Rosalie volgende week even blij kan zijn als Leora vanochtend ;-)
   reacties ]

   de herfstkabouter

   18 mei 2009 00:19   Nee Mamma, je moet de Herfst Helper gebruiken.. ’Legde Leora haar Molehillempire-kaboutertuinspel uit. (Uitleg: met een klik op de kabouter die ‘Harvest Helper’ heet, kun je alle groenten in één keer oogsten.)

   Prachtig kinder-engels, vond ik. Zeker omdat herfst en harvest ook nog eens verwant zijn. Zo'n uitspraak waarvan ik dacht: die moet ik even noteren ;-)
   reacties ]

   Etzel jarig!

   18 mei 2009 00:19


   Hè wat is dat Twitter toch handig soms... Zo'n tekstberichtje direct na 12 uur aan de jarige sturen is toch minder invasief dan een telefoontje ;-)
   reacties ]

   netiquette

   19 mei 2009 00:54   Hoelang ben ik nu bezig met internet? En nog steeds heb ik specialisten in mijn omgeving die mij 216 emails sturen met een signature van 1153 karakters, 190 woorden en 19 regels. Kennelijk nooit van Netiquette gehoord.

   Maarja, als je ze (vriendelijk, hulpbiedend) al echte problemen meldt, zoals bugs in hun site, gaan ze al steigeren. Dus laat ik maar niet beginnen over die bizare signature die zo'n heel bedrijf bezigt. Heere Heere! Verlos ons van de grote ego's en de lange tenen. En als we dan toch met dat scheppinsgverhaal aan de slag moeten op elke school, breng dan meteen even overal twee stenen tafelen met de Netiquette langs.
   Om te beginnen in Utreg.
   reacties ]

   Gekeelde katten, hatemail en publicatierecht

   19 mei 2009 00:54   Wat moet je als iemand foto's, teksten en adresgegevens uit je site kopieert en onder het mom van "kunst" —in eigen beheer als boek— publiceert?

   Het overkwam VJ Zanne. Tenminste, Zanne's naam en van haar site geplukte gegevens duiken op in het boek dat provocatie-kunstenaresje Katinka Simonse, alias Tinkebell dit weekend presenteerde.

   Eerder draaide Simonse eigenhandig haar kat de nek om, maakte er een handtasje van en legitimeerde haar daad met een verhaaltje over leren schoenen en kipfilet.

   Nu zijn we als Hollanders nogal bang om af en toe iets te ontmaskeren als de nieuwe kleren van de keizer. Stel je voor! Ze zouden ons provincialen of snobs noemen. Dus Simonse kon met haar kadavertjes komen opdraven in elk TV-programma dat verlegen zat om een beetje cultuur.

   De hatemail die Simonse ontving naar aanleiding van haar gekeelde kat, het blijft tenslotte een wetsovertreding die mensen ergert, bundelde ze tot het boekje Dearest Tinkebell. Samen met Coralie Vogelaar zocht ze foto's, teksten en adressen bij de namen onder de hatemail en nam die op in het boek.

   Niels Huijbregts van XS4ALL merkte al op dat het onmogelijk is de namen onder de mails te verifieren: je kunt onder een hatemail wel èlke naam zetten. En daarmee ook de reputatie van een ander beschadigen. Ook Menno Weij, jurist van SOLV stelde al dat Naming and Shaming niet mogelijk is naar Nederlands recht.

   Katinka Simonse heeft zich met deze overtreding weer verzekerd van een reusachtige media-machine. De gedupeerden mogen nu naar de rechter om het boek uit de schappen te halen. En Simonse kan weer komen opdraven in de ene na de andere actualiteitenrubriek. Free publicity voor haar hypocrieterige kunstwerkjes.

   Ik vroeg het me onwillekeurig af ;-) Wanneer komt Volkert van der G. eigenlijk weer vrij?

   [ naschrift ] Deze bijdrage schreef ik voor de Stichting Copyright en Nieuwe Media @ Mindz-site. Jammergenoeg verzandt content daar al snel in de structuur van de site.
   [ na-naschrift ] En om de vraag van Xiwel te beantwoorden: helemaal gelijk Xiwel, daarom vind je de discussie ook hier behalve hier ;-)
   reacties ]

   naschrift

   22 mei 2009 00:38

   [ naschrift bij na-naschrift van vorige stukje ;-) ]

   Omdat sommige mensen het kennelijk niet konden verkroppen dat er op fairblogging.ning.com discussie plaatsvond, heeft men, buiten mijn wens en anders dan afgesproken zolang er geen goedfunctionerend alternatief is, de gehele discussie-ning gesloten: schrijfrechten zijn ons allen ontnomen.

   Zelfs een backup-maken van mijn en Edwins werk (code, vormgeving, En->Nl-vertalingen van àlle menu's, 184 bijdragen die ik niet elders gepost heb) is onmogelijk door deze actie. En niet alleen dat: zo'n besluit neem je samen en in overleg met de 92 forumleden.

   Mij ging deze Ning en verwante organisatie om slechts 1 ding: de rechten en plichten rond auteursrechten promoten of verbeteren. Voorkomen dat bloggers claims krijgen of werk kwijtraken.

   Ik heb dan ook bewust niet meegedaan aan netwerk-achtige events waar ik over mijn eigen werk kon praten: het ging mij om het Goede Doel, niet om mijn werk. Werk heb ik meer dan genoeg: ik hoef uit genetwerk geen klantcontacten op te doen.
   Ik heb dan liever een goedwerkende discussiesite, zodat je het doel weer kunt nastreven: de rechten en plichten rond auteursrechten promoten of verbeteren. Voorkomen dat bloggers claims krijgen of werk kwijtraken.

   Maar deze onafhankelijke discussiesite, en al mijn werk ervoor, is dus ter ziele.
   Tja. Een mens verliest wel grotere dingen in het leven.
   Maar het typeert.
   reacties ]

   meer gekeelde kat enzo

   24 mei 2009 23:03

   Kaat beschrijft in haar weblog vandaag hoe Tinkebell alias meisje Simonse uitdagende berichten achterliet op allerlei weblogs, waaronder het blog van Kaat. Ik had geen idee dat Simonse ook actief had gewerkt aan het ontlòkken van reacties. Dat plaatst haar gebundelde hatemail-boekje in ander licht.

   Op zoek naar de reacties destijds (2004/2005, zo lang is Simonse al bezig met het uitventen van haar kattebontje) las ik in de reacties van 'webdeb' op dit blog dat Simonse meer kattelijkjes tot kunst verwerkte. Was 1 kat niet genoeg om dat zogenaamde koeienhuid-statement te maken?

   Op zoek naar het antwoord op die vraag, las ik over het werk van een fotografe, Nathalia Edenmont. Die blijkt al járen eigenhandig gehakte beestenkopjes in kunst te verwerken.

   En ik maar denken dat de allereerste eis aan publiciteit-waardige kunst originaliteit was..!

   [ Met dank aan Kaat's blog :-)]
   reacties ]

   eindelijk.. verjaardagskiekjes

   24 mei 2009 16:43:


   Echt.. nog meer cadeautjes....?Rosalie met het langgevraagde cadeau: het paardje..de jarige en haar Oma
   ...bellen blazen met alle kinderenDe volgende dag picknikken..en rondrennen in hei, gras en bos

   Eigenlijk wil je na een verjaardag de vrolijkste, meest herkenbare foto's online zetten: als boodschap aan de bezoekers, Bedankt, het was een fantastische dag! Toch zijn de kinderen in de verjaardagsfoto's niet allemaal herkenbaar: Xiwel maakte laatst een goed punt met zijn verwijzing naar het XS4ALL-filmpje, dat het gemak waarmee we foto's online zetten hekelt. Overigens kan iedereen altijd bezwaar mailen tegen welke foto dan ook op deze site.

   Ook de dag na Rosalie's verjaardag was dit jaar voor veel mensen een vrije (school)dag. Het weer was opnieuw stralend en we improviseerden een picknic. Konden de kinderen even rondrennen en bomenklimmen. We keken wel vreemd op toen we thuiskwamen en mijn bloemenmandje (2 à 3 euro, viooltjes) verdwenen was. Nu hangt er in een zijstraat al een spandoek (!) in de tuin: breng onze bloembakken terug! Kennelijk is er een tuindief actief in de buurt. Verontrustend.
   reacties ]

   Van Harte!

   24 mei 2009 16:43   Feliciteren we de jarige van vandaag!
   reacties ]

   mijn Ning-blog gewist

   27 mei 2009 23:42


   Xiwel ontdekte alert dat Blog-teksten op de Fairblogging-ning schrijven nog mogelijk was.

   Ik deed daar vervolgens een oproep om de Ning-beheerrechten overdragen via de officiele route. En verwees daartoe naar het Ning-blog van de Boevere, waar de leden (nog) een reactie konden plaatsen, als ze met het voorstel instemden.

   Het berichtje stond nog geen 5 minuten op de Discussie-Ning, of De Boevere had het berichtje verwijderd.

   Weinig chic. Zeker gezien het feit dat Edwin haar destijds per Skype begeleid heeft bij het opzetten van deze Ning. Puur om haar beheerrechten te géven. Anders zouden wij, de mensen die de meeste bijdragen voor de Ning geschreven hebben en dagen werk hebben gestoken in het design en de code, die rechten gehad hebben. Oftewel: zou de Ning op onze naam gestaan hebben. En leek ons lastig als zij op de TV, bij Kassa zou spreken en dan niet kon zeggen mijn forum.

   Nogmaals. Een mens verliest wel grotere dingen in het leven.
   Maar waarom zo kinderachtig doen? Waarom niet gewoon de rechten overdragen?
   Ze WIL die Ning toch niet meer?
   Nu de discussieNing dichtzit, kunt u haar op haar eigen site vragen de discussierechten van de Ning over te dragen
   U kunt ook op haar stemmen voor de Social Media Star Award.
   reacties ]

   brief aan Stichting Copyright en Nieuwe Media

   28 mei 2009 15:54


   Mijn brief aan Stichting Copyright en Nieuwe Media.
   reacties ]

   de ondergang van een digitale gemeenschap

   29 mei 2009 12:41


   Felipe Rodriquez, oprichter van de eerste provider in .NL schreef de column de ondergang van een digitale gemeenschap. Gelukkig beheert Netkwesties de erfenis van Felipe, die vandaag aan een ongeneeslijke ziekte lijdt, zo goed, dat we vandaag nog van zijn ervaring en de valkuilen waarvoor hij waarschuwt, kunnen leren.

   Op 20 april 2008 stuurde ik Felipe's column naar Van den Hoff en De Boevere, met de volgende passages highlighted:

   [..] Als er sprake is van een bredere groep waarmee georganiseerd wordt, dan kan dit niet anders dan door zeer voorzichtig te communiceren, te sturen op compromissen, en te voorkomen dat op teveel tenen wordt getrapt. Het is ook zinnig om discussies binnen de besturende groep besloten te houden, totdat het bestuur besluiten heeft genomen op basis van consensus. Het bestuur moet leiden, en niet geleid worden.

   En:

   [..] En met leiderschap bedoel ik niet een strakke hierarchische machtsdeling, maar bedoel ik het vermogen om als bestuur, onderling en met de leden, te communiceren op een constructieve en respectvolle manier. In plaats van discussies te escaleren, en te polariseren.

   Het getuigt dan ook van wijsheid dat Jeroen Mirck vandaag een column publiceert waarin hij pleit voor een geheel nieuwe attitude binnen Mindz. Ik wil dan ook van harte bij Jeroen aansluiten: practice what you preach!

   Vooralsnog heb ik al mijn Mindz-artikelen teruggetrokken, ik zal ze tzt hier hosten.

   En voor ik ophou over het onderwerp, nog één ding: vergeet u niet te stemmen voor de Social Media Star Award die onder Mindz-vlag wordt uitgereikt? Die Social Media Star Award hebben Van den Hoff en De Boevere toch zeker verdiend!
   reacties ]

   hoe de slak een rondleiding kreeg en het hert over de hei sprong

   30 mei 2009 23:00:


   Spelen in de tuinRosalie zoekt vaak naar slakken......en geeft ze dan een rondleiding door ons huis
   Hert, op nog geen 3km van Larenpicknikken aan de rand van de hei..en spelen met hout en dennenappels

   Het mag nauwelijks tuin heten, vergeleken bij de tuin die we in Amsterdam hadden. Gelukkig neemt het kinderverdriet daarover af, en kunnen de dametjes zich vermaken met het veel kleinere tuintje. Rosalie zoekt er vaak slakken, die vervolgens een rondleiding door het hele huis krijgen, dan hoor je Rosa's stemmetje van kamer naar kamer: "dit is Lowa ze kamer..... en dit is papa en mamma ze kamer", terwijl ze met een slakje op haar hand of in een kopje door het huis loopt.

   Het tuingemis wordt ook goedgemaakt door de hei in de buurt, waar we ook gisteren weer picknikten, en zelfs een hert, vlakbij wandelaars zagen. Op het moment dat ik door het cameraatje keek, moest ik aan Leibele's foto's denken (dit is een erg eenzaam hertje vergeleken bij de herten-kudde's van Leibele ;-)) Van het hertje is ook een filmpje [mp4, 5.3 mb] —waar ik doorheen zit te praten omdat ik dacht dat Edwin net als ik een foto maakte. In mijn oren heel vervreemdend, omdat het nèt is alsof ik m'n zusje hoor praten ("jaaaa, zag je hem over het fietspad...?") Enfin, het filmpje is een mp4-experiment met Final Cut Express: het origineel was 400 Mb en zodoende niet webwaardig ;-)
   reacties ]

   blij met een boek

   31 mei 2009 01:07:   Ik heb een prachtig fotoboek gekregen. Zomaar eigenlijk, van een onbekende die ik op straat sprak, die exact hetzelfde verhaal vertelde als Buurvrouw Riek, maar dan met nog meer details.

   De ontmoeting, het verhaal en het fotoboek brandden in mijn toetsenbord, maar Kim Jong il en het Zingende Zeemonster van Pyongyang hadden zich er vandeweek even tussengewurmd ;-} Enfin.

   Begin deze week fietste ik naar huis, met Rosalie in de bakfiets, na het schoonmaken van de WC's op school. De man viel me al uit de verte op: dat krijg je in een dorpse straat waar je elke buurvrouw, buurman, hond-uitlater, fietsenmaker, mercedeseigenaar, loodgieter, kwieke oudere, gebogen hoogbejaarde en zelfs elke klusPool bent gaan herkennen.

   Deze onbekende liep langzaam, en keek omhoog naar de ramen, alsof hij iets bekends zocht. Ter hoogte van het huis van Buurvrouw Riek stond hij stil en keek om zich heen. Niet speciaal naar Riek's huis, eerder naar het huis tegenover haar, nr. 208, het huis waar, volgens Riek, in WOII een granaat naarbinnen gegooid was.

   ‘Zóekt u misschien iemand..’ vroeg ik de man. Hij leek niet voor Riek te komen, maar je wist het nooit. Hij had best een van haar oud-leerlingen geweest kunnen zijn, net als het meisje dat de buurtkrant bezorgt.
   ‘Ja, nou.. Mijn grootouders hebben hier gewoond...’ wees hij naar het huis tegenover Buurvrouw Riek.
   Zo ontstond er een ontzettend leuk gesprek. Over de straat, de sfeer in de buurt, de bedrijven hier vroeger en de grootstedelijke neigingen van de Gemeente: plat die kleine huisjes, dat kleine stationnetje, en hup, hoe hoger en breder hoe beter: het moet stads, weg met dat dorpse. Terwijl er hier zoveel leuke architectuur is, van Art deco, Amsterdamse School en last but not least Dudok. Terwijl dat dorpse ook een meerwaarde heeft.
   Enfin, teveel om te herhalen.
   Tenslotte noemde ik het verhaal van Riek, over de granaat, die de Duitsers naar binnen wierpen omdat de bewoners van 208 de deur niet snel genoeg openden. Of hij dat verhaal van zijn grootouders gehoord had.
   Maar natuurlijk!
   Het leek wel een tijdreis, een stap in een multiversum: een waargebeurd verhaal uit het leven van onze overleden Buurvrouw opnieuw te horen, en dan met nog meer details. Granaatscherven die —inderdaad in het trappehalletje waren blijven zitten— en daarbij ook in de bedstee onder de trap terecht gekomen waren, tot in grootvaders kistje met scheerspullen toe. De grootouders waren wonderwel ongedeerd gebleven en Oma was zó razend kwaad tegen de Duitsers uitgevallen, dat ze binnen een paar minuten weer vertrokken waren. De straat en de grootouders achterlatend met de schade.

   Het zal een uur na het gesprek geweest zijn, dat de bel ging, en de man ons dit fotoboek kwam brengen. GdV waren zijn initialen. Hij ging komende week trouwen. Mòcht hij dit stukje ooit toevallig lezen (het is moeilijk te Googlen omdat naam en straatnaam hier ontbreekt ivm ieders privacy) dan wens ik hem en zijn vrouw heel veel geluk — en wil ik hem hartelijk bedanken voor het bijzondere gesprek en het mooie boek.
   reacties ]

   naar weblog


     RSS  php-icon © Jolie, 2002, 2009