Homepage Jolie


   juni 2006

   telefoonpret

   02 Juni 2006 13:44:   Rosalie betrapt met telefoon

   Als Rosalie de kans krijgt, pakt ze de telefoon om te ‘bellen.’ Dat doet ze dan heel overtuigend, compleet met veel Hai, Daa, Jahaa en schaterende telefoonpret [filmpje 30 sec. AVI 5,4 MB.] Voor alle grootouders iedereen die het eerste filmpje leuk vond, nog twee extra filmpjes van het bellende babymeisje: ‘Hai’ close-up [AVI 5,1 MB] en close-up waar Rosalie toont dat kletsen vooral iets met je nek te maken heeft ;-) [AVI 5,1 MB]
   reacties ]

   Babelfish Bernlef vertaalt Modiano

   04 Juni 2006 15:34:   Vorige maand las ik Nachtelijk Ongeval van Patrick Modiano uit, en dacht: Waarom eindigt elk boek van Modiano als raadsel? Zin om deze titel van mijn favoriete schrijver te bespreken had ik niet. Terwijl Nachtelijk Ongeval niet raadselachtiger is dan de vroegere vijftien titels die ik van hem las.
   Sleutel tot al deze raadselachtige romans van Patrick Modiano ligt in Een stamboek, Modiano's onlangs verschenen autobiografie. Je herkent het huis met het ronde erker-raam uit Verdaagd Verdriet. Net als de stoere Jean D. met de Jaguar. Je vermoedt Dora Bruder tegenover vader Modiano in de arrestanten-wagen. De aangereden hond uit Nachtelijk Ongeval blijkt de hond uit Modiano's kindertijd, net als de terugkerende geur van ether daar een oorsprong kent.

   Jammergenoeg overstijgt Bernlef 's vertaling nauwelijks het niveau van Babelfish, een digitale vertaalservice die Vedette gerust vertaalt met Motorboot:-) Bernlef doet hetzelfde: het Franse ‘terre-plein,’ middenberm, vertaalt hij met ‘verhoogd plein.’
   Zinnen als: Hij verwekt schandaal in Annecy door met luider stemme aanspraak te maken op zijn ‘nicht’ zijn. (sic, p.67) Wie Modiano in het Frans kent, weet dat hij dergelijke zinnen niet schrijft. Vertalingen van Edu Borger en Maarten Elzinga bevatten zulke zinnen ook niet. Integendeel: Modiano heeft een heel sobere en secure schrijfstijl en behoudt die vertaald. Modiano's mysterie zit in de verdwijnende mensen, die zelfs met de echte adressen en bestaande telefoonnummers die Modiano zegt te gebruiken, niet meer kunnen worden opgeroepen.

   Een stamboek is dan ook een hartverscheurende roman, hoe mensen een kind zo aan zijn lot kunnen overlaten, dat het zich als een rhesus-aapje vastklampt aan passanten van ijzerdraad die een mysterie voor hem zullen blijven. Zodat hij de rest van zijn leven blijft proberen hun bestaan te reconstrueren.

   Deze privébekentenis van Modiano verdiende beter dan Bernlef. Maar zoals Edwin vanochtend stelde: «Dit [Querido] is geen boek uitgeven meer, dit is een boek drukken.» Wie Een stamboek lezen wil is veroordeeld tot het Frans ;-]
   reacties ]

   trofee

   07 Juni 2006 14:36:   Op de plek waar we normaal af en toe een dood vogelje vinden, lag vanmiddag deze speelgoedmuis. Geen idee waar Zip hem gevonden heeft. Is het een van zijn eigen zoekgeraakte muizen, of heeft hij hem misschien een buurkat afhandig gemaakt? Het blijft in elk geval heel vriendelijk dat hij zijn gevonden hapjes met ons deelt en als trofee op de deurmat legt :-)
   reacties ]

   A Painted House

   09 Juni 2006 14:07:   Nietsdoen ligt me niet zo, maar onze arme Leora heeft oorontsteking, en wil niets liever dan dat ik naast haar bed waak. Zo pakte ik A Painted House van de boekenplank, dat we laatst vonden bij de Witte Boekenmarkt op het Buikslotermeerplein.

   Grisham heeft dit verhaal geplaatst tegen het decor van zijn kindertijd, het landelijke Arkansas. Al snel zie je de vreselijke armoe voor je, de brandende zon, de gezwollen kindervingers van het katoenplukken en de griezelige volwassenen die zich als seizoensarbeiders op het erf van Gran en Pappy vestigen. Het boek kent ongetwijfeld gaten, zo is de liefdesaffaire tussen een Mexicaanse jongen en een wit meisje, die ongewoon geweest moet zijn tegen het decor van 1952, niet in een context van raciale spanning geplaatst, zoals John Fante in Ask the Dust wel deed. Ook is het soms jammer dat Grisham het overduidelijke zo nu en dan benadrukt: “Alweer een geheim te bewaren,” eindigt een hoofdstuk dan. Alsof de lezer dat nog niet ontdekt had, want het zevenjarige hoofdpersoontje krijgt heel wat gruwelijkheden voorgeschoteld die onbesproken moeten blijven. Maar wat maakt dat soort literaire bezwaren uit. Als boek om snel te pakken en weer weg te leggen, was het zeer onderhoudend en zeker zo spannend als Grishams rechtbank-thrillers.
   reacties ]

   trackback

   10 Juni 2006 13:27:

   Op de oude site van Mellouki las ik ooit voor het eerst bewust het begrip Trackback. Het lukte me niet er gebruik van te maken, want: je moet er iets voor hebben, een CMS met zogenaamde Trackback-ping. Een heel korte uitleg voor iedereen die nu al zit te stuiteren ;-) En voor iedereen die verhuisde binnen Web-log.nl en ineens Trackback in z'n blog ziet staan.

   Zodra je in je weblog verwijst naar een andere weblog, kun je met de Trackback-techniek laten weten dat je over die site schreef. Je gaat dan naar de site waarnaartoe je wilt verwijzen, en kopieert daar de zogenaamde Trackback-URL. Die URL plak je in het Trackback-ping-venster van je eigen weblogsysteem.... (mijn weblog heeft dat dus niet.) Je weblogsysteem, het CMS erachter dus, zal vervolgens een signaal (een ping) sturen naar de weblog waarover je schreef. Dààr zal dan onder het stukje waarnaar je verwees komen te staan: “Trackbacks [1]” Dat is alles! Heel populair is het systeem niet... Veel mensen hebben een statistiek-pagina, en zien zo de verwijzingen ook wel. En zo'n ping genereren heeft ook iets opdringerigs, zo van ‘kijk mij eens verwijzen’ — stel ik me voor.

   Meer over Trackback, met screencaptures:
   www.cruftbox.com over trackback
   Over Trackback, nederlandstalig:
   nl.wikipedia.org/wiki/Trackback
   Technische informatie:
   trackback_spec @ www.sixapart.com
   reacties ]

   de always bal

   11 Juni 2006 19:05:   Snel weer over naar de orde van de dag na zo'n serieus stukje ;-) Kan iemand mij vertellen waarom de bal van dit WK er zo afgrijselijk uitziet? De Volkskrant wist te melden dat het een WK-beker moest voorstellen. Ik zie er sinds het eerste aanblik iets heel anders in... ;-} Is dit WK soms gesponsord door Always??
   reacties ]

   digitale tolpoorten

   11 Juni 2006 19:05:   Het verbaast me soms dat de kwaliteits-blogs trouw elkaars nieuwsjes overschrijven, en andere nieuwsjes overslaan. Zo kent Savetheinternet vandaag 19 nederlandse hits. De meeste daarvan op Vlaamse sites. Gelukkig, de Telegraaf schrijft wèl over de verworpen Net Neutrality-act ;-)

   Dit Amerikaanse besluit stelt een handvol telecommunicatiebedrijven o.a. in staat de internetkosten op te jagen.

   Op dit moment betaalt elke eigenaar van een site —www.mijnveelbezochtedomein.com bijv.— voor het dataverkeer naar z'n site. Daarnaast betaalt de bezoeker aan zijn provider voor het dataverkeer dat hij bij z'n bezoek aan diverse sites bijelkaar surft. Beide betalen vaak zelfs méér dan er versurfd wordt. Dankzij de nieuwe Cope-act, mogen de Amerikaanse breedbandproviders nu daarbovenop nòg een tolpoort instellen... Contentaanbieders en non-profit-organisaties vrezen dat hiermee bepaalde informatie ontoegankelijk zal raken en deze extra tolpoortjes als een vorm van censuur zullen werken.

   Ik vertrouw voorlopig op de inventiviteit van de internetgemeenschap. Destijds heb ik de Radikal-blokkade van dichtbij meegemaakt en met een sisser zien aflopen. Er heersen nog geen Chinse toestanden op het internet en volgens The Independent is er nog hoop dat de Senaat komende week de Net Neutrality hergarandeert....
   reacties ]

   werk

   13 Juni 2006 15:30:   Ergens in het pleistoceen had ik beloofd dat ik mijn schilderijen zou fotograferen en of scannen ;-) Nòg langer geleden schreef ik een paper met de titel ‘Waarom vrouwen geen kunstgeschiedenis maken.’ Een aardige docent verhief het paper tot lesmateriaal, maar helaas ben ik zelf illustratief voor mijn eigen paper. Kindergehuil, brood op de plank en ‘doe maar gewoon dan hebben we het al druk genoeg.’ Ach, het is eigenlijk ook een luxeprobleem: er zijn teveel leuke dingen te doen in het leven.... :-)
   reacties ]

   thermometer

   15 Juni 2006 12:03:   pop Brigitje met oorthermometer

   Leora is vandaag weer naar school, nog slechts verkouden. Ze wilde zó graag naar school, anders had ik haar nog langer laten thuisblijven. Verder lijkt elk virus in een vaste volgorde toe te slaan: Eerst Leora, dan Edwin die eerder beter is dan Leora, dan Rosalie en tenslotte ikzelf. Ohwell, geen tijd erbij stil te staan: iemand moet Leora uit school halen.. ;-)
   reacties ]

   (bijna) vaderdag

   16 Juni 2006 22:55:   We hebben er een nieuwe aftelplaat bij. Deze keer gaat het niet zozeer om de ontvanger van de cadeaux die bijna niet kan wachten, maar om de geefster. Die haalt drie keer per dag het cadeau tevoorschijn uit de geheime opbergplek... En als ik dan fluister, ‘snel, verstop het, straks ziet hij het!’ roept de geefster ‘Nee, ik moet ernaar kijken!’ We weten niet wat het is, want het pak komt van school, al heb ik een vermoeden door de prachtige omschrijving. Maar daar moet de ontvanger van het cadeau natuurlijk óók nog twee nachtjes op wachten... ;-)
   reacties ]

   ‘Het is een...

   18 Juni 2006 22:37:   ... voetbal, en daar kan Papa worst op leggen,’ aldus Leora toen ze donderdag met het pakje uit het lokaal kwam. We moeten het kaasplankje nog lakken om het waterbestendig te maken, maar het lijkt me heel leuk om het ook werkelijk te gebruiken :-)
   reacties ]

   zeg nooit...

   20 Juni 2006 10:44:   Gisteren zei ik tegen Edwin: Het Volkskrant-archief alléén al is een abonnement waard, dat is zó geweldig handig. Waarschijnlijk stonden de Layout-Schikgodinnen mee te luisteren, popelend om die waarheid meteen ongedaan te maken ;-} Want VANDAAG is er iets aan de layout-techniek veranderd. Alle grafische items staan ineens lukraak bovenop elkaar. On-MouseOver verschijnt er nog een blauwe balk van zich herhalende buttons, om het zo mogelijk nòg onleesbaarder te maken.

   Voor de goede orde, ik heb mijn eigen ‘browser-history’ aangeklikt, om met zekerheid te kunnen zeggen dat archief-resultaat-pagina's die ik gisteren leesbaar in beeld had, vandaag niet meer leesbaar zijn. [Naschrift: het correcte css-bestand was enkele uren later terug en het probleem was opgelost.]

   Terzijde, dit illustreert ook heel goed Edwin's werk. Eén van zijn specialismen is het technisch zó opzetten van de code, dat dit soort problemen niet (lees: nooit.. ;-)) voorkomen. Want dit is dus gewoon niet nodig.
   reacties ]

   juffendag

   21 Juni 2006 10:23:   Leora met Naomi en Alysia

   Vandaag is het op Leora's school Juffendag. Dan vieren alle kleuterjuffen hun verjaardag en mogen alle kleuters verkleed naar school komen. Leora toog dus onder haar paraplu naar school in haar Vlindervleugeljurk, die de familie Schlep eens voor haar meenam uit La France en de strik die ze kreeg van Anna-Maria ;-)

   Enkele dertigsters spraken de juf aan op haar jeugdige (22) leeftijd. “Wij dachten ohjee, wat een jong meisje, moet dat nou....” Hoe ze dat precies opvatte kon ik niet goed peilen, maar ik voelde me geroepen om op te merken dat ik me daar geen momènt zorgen over maakte, en zelf ook ooit op m'n 24ste in het onderwijs begon. Maar hoe hartelijk ik het ook bedoel of hoe aardig het overkwam, ik heb al snel het gevoel kampioen nonsense te zijn. Kent u dat, dames en heren?
   reacties ]

   creatief met koek

   22 Juni 2006 16:57:   Hoe dicht illusie en werkelijkheid elkaar naderen in de kleuterwereld, zag ik toen Leora en ik samen iets van een oud hompje ontbijtkoek hadden gekneed. Aan de ene kant stond Leora zich te verkneukelen bij de gedachte aan Papa's reactie. Aan de andere kant deinsde ze steeds meer weg van het bordje. Gelukkig wist ze vanmiddag de vraag hoe het poepje rook te beantwoorden met: “Als happen naar Peijnenburg Mama” ;-)
   reacties ]

   misselijke buren

   23 Juni 2006 17:36:

   Over smerige fotootjes gesproken, om nog even bij het onderwerp van gisteren te blijven, maar dan ‘echt.’ Wat moet je met buren die zoiets (smerige foto, geen thumbnail) naar beneden gooien? Op ons achtertuinterrasje? In de Indische Buurt gooiden mijn buren ze ook wel 'ns naar beneden. Daar had ik geen idee bij wie ik kon klagen. Bij de nette gepensioneerde dame? Bij Nasir-de-zo ongeveerjehovasgetuigevoordeislam? Sokken deed ik nog wel in een tas met ‘gevallen wasgoed’ erop. Hiermee zou ik ze hooguit in verlegenheid gebracht hebben.
   Natuurlijk, je mag blij zijn dat ze ze niet door het riool spoelen en zo een verstopping veroorzaken. Maar het blijft toch het ultieme object dat je niet op je stoep terrasje wilt vinden.
   reacties ]

   ...but better is always different

   24 Juni 2006 20:30:   Leora met Edwin's Sun-beker

   Een beetje jaloers kijken Leora en ik wel eens naar de pakketten die de postbode aandraagt voor Edwin. Edwin Martin, staat erop, zegt Leora dan, staat er ècht geen Leora? Maar eerlijk is eerlijk, wij zijn geen programmeurs met jarenlange ervaring die trouw enquêtes invullen, vakliteratuur doorspitten en bugreports doen waar een attentie tegenover mag staan. T-shirts, petten, bladen, klokjes-met-voeten, DVD's, pennen, tassen, schroevedraaiertjes, kortom, Made In China en meestal hip en Generatie Einstein-gericht :-) Gisteren kwam er een pakket van Sun. Daarin zat de Sun java mug die Edwin gekregen had bij het invullen van een enquête. Een beker met de prachtige tekst:

   Different isn't always better, but better is always different

   Dus als u ook zo'n prachtige beker wil... (ik wel maar de moed zakt me al in de schoenen bij de gedàchte aan Java leren ;-))
   reacties ]

   pasta!

   25 Juni 2006 23:00:


   Anna-Maria met Leora, een glimp Wilgengebroed in de spiegel, Edwin en Rosalie en Marina en Sophie in de achtergrond. De 400-ASA-foto's zijn wat korrelig....maar de flitser ontkleurde de tafel vol feestgerechten.. In de achtergrond Anna-Maria met Leora, naast de tafel Wilgengebroed, Rosalie en Edwin

   Anna-Maria vierde vandaag haar verjaardag met een wervelend Pasta!-feest in haar schitterende woning. Voor de kinderen (veel!) had ze een prachtige speelhoek ingericht, zodat die zelfs geen last van de regen hadden. Kortom, Anna-Maria zou Anna-Maria niet zijn als ze niet aan alles gedacht had :-)
   Terwijl Edwin OOoooh en AAAAAH roept voor de televisie —het zal dus wel niet goed gaan met dat voetballen— wil ik vast wat foto's uploaden... Al was het maar die ene van (v.l.n.r.) Yukiko, Marina, Wilgengebroed, Jolie en Anna-Maria, de links naar de bijbehorende weblogs staan in het lijstje hiernaast ;-)
   reacties ]

   vork

   28 Juni 2006 17:04:   Op de vraag welk leed Jo Ritzen ooit berokkend heeft, antwoordt hij (12 mei jl.): ik heb als minister ooit over een nota gezegd “dit is met een vork geschreven.” Met die kritische opstelling heb ik veel leed veroorzaakt. Ik herkende die opmerking meteen, mijn ex die destijds op OCenW werkte had het verhaal besmuikt lachend verteld.

   Met een vork geschreven” — de opmerking duikt nog vaak op in mijn gedachten. Aan de ene kant verdíende Ritzen-de-hork een tekst met een vork. Aan de andere kant liet de opmerking van Ritzen ook weer een onbekend scherpe kant van hem zien. Geestig bijna.

   Vaker verschijnt de vork in mijn hoofd als ultiem voorbeeld van pijnlijke kritiek. Met een vork geschreven? vraag ik mezelf vaak af als ik mijn werk overlees. Of de vork krast als een nagel over het bord bij clicheeteksten als “Smaakt het naar meer?

   De vork toont hoe woorden met louter gevoelsassociaties meer schade toebrengen dan puur-inhoudelijke kritiek. Hoe stylistisch niveau een relevante boodschap van tafel kan vegen zonder enkel argument.

   Deze tijd van reclame- en informatiebombardement noodzaakt de lezer tot een kritische houding —voor je het weet heeft een gladde jongen je aangepraat dat belasting op AOW moet of juist niet: we kunnen nauwelijks nog lezen zonder kritisch te wegen.

   En dat laatste is jammer, want ik geloof dat de lezer juist leest om te consumeren — zònder vork. Toch?

   Belangrijk naschrift: deze tekst slaat niet op iets, wat dan ook, dat ik vandaag heb gelezen ;-)

   reacties ]

   papa gefeliciteerd!

   29 Juni 2006 14:25:

   Hij is op vakantie, maar mocht hij ergens een computer tegenkomen, dan weet ik zeker dat hij even meeleest: Papa, gefeliciteerd, ik wens je veel geluk en gezondheid — en een heel mooie vakantie!
   reacties ]

   getuige zonder mobiel

   29 Juni 2006 15:20:

   Met een lunchpakket zaten we in de zon in het park. Over het gras kwamen een jongen in een grijs joggingpak en een meisje in een rood shirt met lichte biezen aangelopen, beide van noord-afrikaanse afkomst, ze leken verliefden die een beetje aan het dollen waren. Even later hoorde ik dat het meisje huilen en schelden afwisselde, blijf van me af, ga weg, de politie komt toch wel —dat soort opmerkingen.

   “Ik vind dit niet zo leuk....” zei Leora toen ze dichterbij kwamen.
   “Dit is ook niet leuk, kom we gaan meteen,” stond ik op om mijn kinderen niet in een situatie te brengen die niet goed voor ze is.

   Zal ik 112 bellen? vroeg ik van een afstand aan het meisje. Waarop ze —beiden— “Ja doe dat,” antwoordden, geen van beiden in paniek of extreem agressief klinkend, en ik realiseerde me dat ik geen mobiel bij me droeg. Ik gebruik het toestelletje immers zelden.

   Naast het onttakelde douche-kunstwerk zat een jongen met veel papier en een werkrugtas, krullen op oorhoogte, coup student, ik legde hem snel de situatie uit en vroeg of hij 112 wilde bellen. Hij sprong op zijn fiets, en racete achter het stel aan, in de verte langs het Noordhollands Kanaal zag ik haar half schuin aan z'n arm slepen of ze beide dronken waren — zo hadden ze niet geklonken— tot het grijze trainingspak het rode t-shirt-met spijkerbroek optilde. Kùn je in je eentje iemand tegen zijn of haar zin optillen, vroeg ik me af. Dan rent de opgetilde toch weg? Met zoveel getuigen, op klaarlichte dag in een open park?

   Op een veilige afstand volgde ik de drie, de jongen op de fiets haalde het tweetal in en boodt haar het mobiel aan, waarbij ik Joes Kloppenburg en Meindert Tjoelker niet helemaal uit mijn hoofd kreeg, bang dat het trainingspak tegen de jongen met de telefoon zou roepen “waar bemoei je je mee!”

   De jongen keerde weer om en vertelde me even later dat zij hem nogal bang had geleken, en dat hij hem, het trainingspak, ook niet tot nog meer aggressie wilde lokken. “Bel dan! Nou Bel dan!” zou hij gezegd hebben, en het meisje had bedankt. Ik zit hier nog een tijdje, ze kan terugkomen, besloot de jongen. Wat konden we nog doen, dan hopen dat het goed afloopt? Goeiedag, zei ik, en fijn dat er mensen zijn die met een ander meeleven, stak een hand op en duwde het wandelwagentje weer verder.
   reacties ]


     RSS  php-icon © Jolie, 2002, 2006