Homepage Jolie


   september 2006

   herfstvakantie in de zomer ;-)

   1 September 2006 22:32:   Ja, Augustus was de natste maand in zeker 100 jaar. Dat was dus veel regen, hagel [AVI 6,3 MB, 30 sec.] en onweer en dus veel spelletjes spelen [AVI 6,6 MB, 30 sec.] Wandelen langs bospaden vol paddestoelen kon ook nog wel bijna elke dag. Kortom: wij hebben ons best vermaakt ondanks het slechte weer.
   reacties ]

   beschreven papier

   3 September 2006 00:02:


   Overgrootmoeder Pieternella Fraanje-Filius, 1888 - 1986, met haar dochters Francine en Anna

   Hoe maak ik van vijf dozen één doos? Die vraag heb ik me vanmiddag weer eens gesteld. Na drie jaar hebben we nog altijd zo'n vijftig verhuisdozen in de kelder. Keer op keer gooi ik een vuilniszak of acht aan spullen weg, maar minder vol worden ze nooit. Een wonderlijk verschijnsel waar iedere econoom dolgelukkig van zou worden — maar helaas: ik ben geen econoom.

   Wel bezit ik nog iedere kaart die ik sinds mijn geboorte (oh ja, heus ;-)) ontvangen heb. Net als, uiteraard, alle brieven ;-) Gelukkig neemt beschreven papier niet zoveel ruimte in beslag, zeker niet wanneer je de envelopen wèl weggooit.

   Vanmiddag trof ik in een doos een foto van iemand die verantwoordelijk is voor een groot deel van mijn brievenarchief: mijn Overgrootmoeder. Zij had altijd bijzonder veel aandacht voor ons, voor mij en mijn zus. Het was misschien niet zo eerlijk voor andere achterkleinkinderen en een enkeling noemde het wel eens ouderdoms-tunnelzicht, wat ik niet leuk vond klinken. Mijn zus was naar haar vernoemd, mijn verjaardag viel een dag voor de hare en die van Petra weer een paar dagen later of misschien leken we gewoon op haar jongste dochters — dergelijke verklaringen zochten we als kind.

   Enfin, van de vijf dozen is er nog maar één over. Van alle schoolschriften die toch weer opdoken heb ik er maar één bewaard: die waar ik aantekeningen gericht aan mijn zus in maakte, compleet met plaatjes ‘Tijd Voor Koffie!’ waar zij weer aantekeningen aan toevoegde. U denkt misschien: oeh wat sentimenteel. En ja dat klopt ;-] De nare dingen die familieleden vlak na de dood van mijn zus hebben gezegd, zitten in mijn systeem, en keer op keer moet ik mezelf overtuigen van de werkelijkheid. Want alleen mijzelf kàn ik overtuigen. Ach, u hoort het. Hier klinkt het verdriet. Het verdriet dat beseft altijd achter te lopen.

   En ja, van al dat terugkijken loopt een mens vervolgens weer extra achterstand op. Tijd voor korte metten. Een lijstje voor Oma en haar lieve brieven in het Zeeuws blijven bij die andere in die ene doos. Familieleden die deze foto ook graag willen afdrukken, vinden hier een hoog-resolutieversie.
   reacties ]

   Harry Mulisch-hoax bij nu.nl?

   4 September 2006 22:45:   Internetnieuws kan erg onbetrouwbaar zijn. Ochrid ontdekte op de urlcolumnist de kop Mulisch overleden. De link-tekst bij nu.nl meldt dit ook inderdaad.... Alleen de tekst van het artikel bij nu.nl gaat over Crocodile Hunter Steve Irwin, zoals deze screencapture ook toont.

   Wat is hier aan de hand? Het zal niet de eerste keer zijn dat op internet nep-nieuws circuleert. Is dit dus een hoax van een Mulisch-hater? (Mijnheer de P.?) Of is er echt iets met Mulisch?
   reacties ]

   de kleine vriend

   5 September 2006 23:18:   Een boek vol prachtige zinnen, sferen, griezelig accurate beschrijvingen van schuldgevoel, wroeging en wrokkigheid. En toch vroeg ik me tot op de laatste bladzijde af waarom een boek met zoveel snoepgoed aan mooigeschreven scenes niet het boek is waarvan je zegt: het beste dat ik las in....

   Eén van mijn ergernissen lag in het wisselende perspectief. Ben je als lezer helemaal verdiept in het wereldvreemde anti-volwassen perspectief van hoofdpersoontje Harriet, zwaait de camera ineens naar de gedachtenwereld van een Tante, Oudtante, Vriendje, Trailerpark-crimineeltje of Evangelist (en de lijst van perspectiefpersonages is daarmee nog lang niet compleet.)

   Gek genoeg kennen de meeste romans die ik niet uitlas zo'n meervoudig perspectief: Margriet de Moor, Eerst grijs dan wit dan blauw (een hysterisch gehyped boek: lelijke wisselingen van Hij- naar Jij-vorm, oninteressante personages (omhooggevallen, maar even klakkeloos omhooggevallen als prinsesjes in sprookjes van gouden bordjes eten) een noodgreep-plot (moord) kortom: mijn miskoop van de jaren negentig) Anna Enquist Het Meesterstuk (prachtige woorden en véél te veel perspectiefwisselingen) Hannes Meinkema De Driehoekige Reis (dramatisch slecht, ik zal u niet vermoeien met nòg meer mening ;-) en u hebt zelf vast ook zo'n lijstje..?)

   Ik bedoel maar. De lezer is na de Zoveelse Perspectiefwisseling de focus kwijt en een sterk personage —als Harriet— heeft dat soort extra karakters helemaal niet nodig. Ik ben benieuwd wat Donna Tartt hierna publiceert. Iets met één perspectief is mooi genoeg.
   reacties ]

   3VOOR12 vernieuwd

   6 September 2006 15:48:   ‘Het produkt van m'n werk bij de VPRO staat nu online. Samen met Peter, Bjorn en Ad hebben we de 3VOOR12-site interactief gemaakt. Helemaal volgens het nieuwe Web 2.0-principe. Dit betekende dat de oude Flash-site wel geheel naar HTML moest worden overgezet [...]schreef Edwin over zijn werk. Omdat je op zijn site niet kunt reageren, citeerde ik het hier :-)
   reacties ]

   van mij!

   7 September 2006 23:22:   Zodra Leora naar school is, kan Rosalie het krokodilletje kussen (zoals ze op dit moment doet,) met het Little People-stalletje spelen, haar eigen radio aan haar oor [AVI 640 KB, 3 sec.] houden of rustig uitzoeken hoe de antenne werkt [AVI 3,5 MB, 19 sec.]

   Beide dametjes maken het zichzelf en elkaar nogal vaak moeilijk: alles is van Leora. Ook als het niet van Leora is, zoals dit radiootje. Rosalie kreeg het van Oma, ze stond er zo blij mee te dansen. Schreeuwende ruzies moet ik keer op keer onderbreken (terwijl Leora er zelf al een had ;-)) En ja, ook Goedbedoelde Grote Zussen-hulp valt wel eens verkeerd, Rosalie heeft al een heel arsenaal aan Boze Kreten bijgeleerd ;-} Ze leren waarschijnlijk heel goed samen delen. Hoop ik.
   reacties ]

   tutorial a-z

   9 September 2006 00:40:   Om op de fronten van mijn vak bij te blijven, ben ik (naast het prachtige boek van Anne Polet) een handboek van Flash 8 aan het doorwerken. Dit soort dingen wil ik ook in de nieuwste Flash-versie kunnen maken. Deze biljartbal is een oefening die ik in de krochten van een tutorial [scroll down] tegenkwam. Het kon volgens mij al met Flash 4, maar is het geen snoepje. Leora vindt zelfs mindere Flashfiles al ‘Oh Mama!’ ;-) Animaties die het niet eens waard zijn hier te uploaden. Enfin, ik ben nog wel even bezig ;-)
   reacties ]

   buktabak en bamisoep

   9 September 2006 01:48:

   In HP/DeTijd van deze week een recensie van het laatste werk van Ep Meijer. Over zijn tijd bij de Adidam-sekte. De lezer ervaart bij het artikel al snel een gepijnigd WAAROM!? Waarom verkoopt deze jongen zijn boeken niet? Belangrijker: Waarom discrimineert WOH mannen? (Meijer ziet er best leuk uit, als hij een meisje was geweest had zijn fotootje op de site gemogen.) (En u weet het: dat helpt.)

   Ik zal het nooit weten. Wèl weet ik dat zieligheid geen unique selling point meer is. Dus het is vast die gekke titel. ‘De regels.’ Buh wat oubollig. Wat een banvloek. We hadden al De Wetten. En iedereen haat de Regels (En Donner.) Nee, de titel had anno nu gewoon zoiets moeten zijn als “Dokter als ik hier druk... brandt Opa zijn waterpijpje en heeft mijn exvrouw geen liefdesleven.” Of gewoon buktabak en bamisoep, waartoe Meijer gedoemd is, aldus HP/De Tijd. Klinkt goed. Misschien een idee voor een volgend boek, Ep? En anders kan Ep nog altijd Wikipedist worden. Wieweet helpt het.

   Naschrift: voor Nirvana die Meijer al een lezing toedacht op een Skepsis-congres hier de scan van de recensie [500 Kb jpg].
   reacties ]

   priemende pupillen

   10 September 2006 12:40:   Edwin stond in de korte rij bij de verkoopbalie van een Fotowinkel. Ik stond vlak achter hem, te hopen dat hij snel afgerekend zou hebben. Want Rosalie zat in buikdrager waar ze net iets te zwaar voor is. Mijn gedachten dwaalden af naar het speeltoestel voor de Fotowinkel, misschien moest ik daar naartoe gaan met Leora. Ohnee, dat zou wreed zijn, bedacht ik me, want zodra op de Polyester Draak geklommen zou zijn, had Edwin zijn bestelling afgerekend en zou ze er weer vanaf moeten. En vervolgens verschenen de teksten in het boek van Anne Polet weer in mijn gedachten.

   Op dat moment sprak een juffrouw mij aan. Op de toon die zestigjarigen kunnen opzetten na een leven vol drukke dagen, Ervaring, Wijsheid en rookwaar.
   «Is er iets waarmee ik u kan helpen?!» Ik keek haar —OK, iets te— verbijsterd aan. Wat was dit, een Jehova's getuige? Een Scientoloog? Zag ik er zo ontredderd uit, in mijn duurste jasje? Ik knikte naar Edwin, ik hoor bij die meneer, mijn man staat in de rij, ik wacht...
   «Kan ik die meneer dan misschien helpen??» Nou zeg, dacht ik, zijn we zó welkom?
   «Mijn man rekent zijn bestelling af,» antwoordde ik, en verwachtte een lach, een ‘Oh dan begrijp ik het, fijn, komt u gerust nog eens terug.’ Zoiets. Neehoor.
   “Vind u het gèk, dat ik u dit vraag??” Samengeknepen lippen, in afwachting van het antwoord.
   «Nou, om eerlijk te zijn, het klonk een beetje alsof u me aanzag voor winkeldief en dat is wel het láátste wat ik ben....» antwoordde ik en ze keek me aan met miniemkleine pupilletjes, alsof ze net een shot heroine had gezet. Ik liet mijn blik rusten op die twee zwarte speldeprikjes terwijl ik de woorden uitsprak. Ze draaide zich om, beende weg, mompelde iets dat ik niet verstond omdat ik probeerde te zeggen ‘Mevrouw ik sta hier zwaar te tillen, ik hoop alleen maar dat ik hier zo snel mogelijk-’

   Ellen, heette ze. Even later was Edwin klaar met afrekenen, ik ben nog even naar haar toegelopen (dat is voor mij een prestatie, want gewoonlijk draait de ruimte voor mijn ogen als mensen de indruk wekken tegen me uit te vallen.)
   «Mevrouw, ik ben natuurlijk best bereid om voortaan naar een andere winkel te gaan, bij zoveel onvriendelijkheid.»
   «Ik ben helemaal niet onvriendelijk geweest! Een prettige middag!» riep ze.
   I rest my case, dacht ik.

   Volgende keer wacht ik wel even buiten, bij de Polyester Draak.
   reacties ]

   akkerranden in bloei

   11 September 2006 15:28:   Mijn vader maakte een webpagina over de bloeiende Zeeuwse akkerranden. Langs deze 42 kilometer is een wandelroute aangelegd over de akkers van Noord-Beveland.
   reacties ]

   ultieme ironie

   11 September 2006 15:05:   Heeft Osama Bin Laden een in zijn eigen ogen Mega-daad verricht, krijgen hij en zijn Broeders die de Ongelovigen willen vernietigen, niet eens de credits. Althans, niet van de vaak kritisch-westerse mensen die de complottheorieën geloven, de 9/11-revisionisten. Díe geven de credits aan Bush, Bin Laden's aarstvijand. Dat komt mij voor als ultieme ironie.

   Die ultieme ironie reduceert Bin Laden eventueel tot meest achterbakse jongetje van de klas, dat een punaise op de stoel van de meester legt en vervolgens de credits voor de auw-kreet niet wil, maar het bureau zo heeft achtergelaten alsof meester net zèlf met de punaises bezig was.

   Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest van deze, voor velen, charismatische leider? Persoonlijk denk ik dat de complottheorieën voortkomen uit de schaamte waarmee 9/11 omkleed geweest is. Luchtverkeersleiders, geheime diensten en legerleiders kwamen zo clueless uit de verf in alle onderzoeken, dat men de uitkomsten verborg. Pokon voor complottheorieën. Ik zou liever Bin Laden zijn credits geven, en vervolgens zo snel mogelijk werken aan herstel op alle terreinen waar de aanslagen schade hebben aangericht. Maarja, complottheorieën zijn kennelijk meer mediageniek, ook al zo ironisch.
   reacties ]

   zomaar wat foto's

   14 September 2006 00:58:


   Mag ik die speldjes even in mijn haar?Snel een foto, het moet zo weer uit mijn haar.. Mag ik een strik vandaag? Haha, geen foto!
   Hoezo die strik past niet bij mijn ‘mooiste trui’?Kijk mama, truitje heb ik in de was gevonden.....net als dit vestje...
   De beer is zoooo leuk!Het Nemo-visje zegt Tôk-tôk-tôk.....maak nu maar een filmpje [5,6Mb AVI] want voor foto's ga ik gek poseren!

   Zomaar wat foto's. Omdat ik aan allerlei dingen werk en niet toekom aan een echt stukje ;-)
   reacties ]

   design

   15 September 2006 18:12:   Daarnaast ben ik bezig aan het uitwerken van deze vormgeving. Roep ik snel voor de lezers die onderstaand thema graag overslaan ;-) Leuke filmpjes met (te grote) schoenen spaar ik op het moment ook ;-)
   reacties ]

   boeken, voor nabestaanden

   15 September 2006 18:11:

   Edwin zei laatst: je zou er eigenlijk een aparte pagina over moeten maken, met al die titels over rouw na suïcide. Vandaar deze nieuwe boekenpagina met een bespreking van Verder Anne Polet; Ongezocht ongeluk Peter Handke; Het perpetuum mobile van de liefde Renate Dorrestein; Ik heb geen toekomst, zei ze Elly den Herder-Michielsen; Verlies door suïcide Marieke de Groot en Jos de Keijser; Voyage de noces Patrick Modiano; Verkleed als mens Wouter van Oorschot; De Gelukkige Huisvrouw Heleen van Royen; Een te dunne huid Bram Hulzebos; Suïcide wat is er tegen? Harry Kuitert; Loden last Bram Hulzebos en Bram Bakker; Why people die by suicide Thomas Joiner (volgt) en tenslotte een Disclaimer. Zware materie en eigenlijk thema tegen wil en dank. Maargoed, je kunt er beter het beste van maken, roep ik altijd maar.
   reacties ]

   slapend

   17 September 2006 00:57:   Onze slaapkamertjes zijn klein, maar niet zo klein dat we ècht kinderen onderaan de trap laten slapen ;-)
   Ik had vanavond wel gehoord dat Leora de trapdeur op een kiertje zette, maar vond het kinderachtig om hem weer dicht te doen. Pas later op de avond ontdekten we dat ze ook onderaan de trap was gaan slapen.
   reacties ]

   ‘klaar!’

   17 September 2006 18:15:   Rosalie is weg van de magneetjes, maat muntdrop, op de deur van het vriesvakje — hoog genoeg en veilig dacht ik... Niet als je er een krukje bijschuift en daarop klimt [AVI, 5.1 Mb] En wat roept ze na het terugplaatsen van het magneetje...? ;-)
   reacties ]

   feedback gevraagd: text-shadow

   19 September 2006 18:37:   Feedback gevraagd... Wie ziet op deze testpagina tekst-mèt-schaduw en wie ziet tekst-zònder-schaduw? Het beroerde van webdesign is dat er prachtige effecten bestaan, die met een heel eenvoudige, goede methode te plaatsen zijn, maar die helaas niet te zien zijn in alle browsers :-( Op een pagina als deze kun je zien hoe verdeeld de mogelijkheden van de browsers zijn.

   Een voorbeeld van zo'n CSS-property is text-shadow. Hier zie je er alle mogelijkheden van (Duitstalig.) Als maar heel weinig mensen het schaduw-effect kunnen zien, zal ik het moeten maken met een GIF-plaatje in plaats van met HTML/CSS, —of het ‘gewoon’ laten zitten. Waarbij de bezoeker dan kan denken “wat een saaie, brave site zeg, ik zie helemaal geen gelikte effecten.”
   Op deze testpagina kun je feedback geven.
   reacties ]

   alweer :-|

   19 September 2006 18:35:   Inmiddels loop ik alweer een week met alle verschijnselen van een wortelpuntontsteking :-| Omdat ik er nogal veel ervaring mee heb, deprimeert het me vreselijk dat ik de procedures bij de tandartsen ken. Bezoek 1. De rontgenfoto. Goh ja, is niet goed te zien hoor, kan van alles zijn. Er is al zoveel gesleuteld aan die kies, wel een beetje zonde om hem nu op te geven, niet? Bezoek 2, na wekenlang minimaal zes pijnstillers per dag en nacht. Ik begin op de foto nu ook een zwarte ontstekingsschaduw te zien. De eerste behandeling is... En zo verder, en zo verder. Ik heb het hele traject al doorlopen, tot aan niet-eerder-ontdekte extra zenuwbanen in deze kies, apexresectie, een kroon. De absessen, koortsaanvallen, dikke kaken, antibiotica (als tijdelijk lapmiddel) die ik elders heb meegemaakt nog niet, maar u begrijpt het: tandartsen hebben vandaag 1 obsessie: Het Behoud Van De Kies. En eigenlijk bedoelen ze daarmee: Het Behoud Van De Pijn. Alsof mijn pijn en de kwaliteit van mijn leven niet telt. Ik weet dat dat een boodschap is die niemand je mag opleggen. Maar hoe overtuig je in godsnaam de vervanger van je tandarts (op vakantie) daarvan?? Een vervanger zal namelijk nooit een pas drie jaar oude kroon verwijderen: ‘Het werk van mijn collega. Dààr kom ik niet aan hoor...’ :-|
   reacties ]

   bouwval dan? (nee ook niet)

   22 September 2006 23:21:


   Om privacy-redenen staat hier geen adres bij

   Wat kun je verwachten voor een bepaalde prijs. Een bouwval, hadden we ingeschat. En wooow, een bouwval was het ;-) Alleen.... naar schatting een vierkante meter of dertig kleiner dan opgegeven. (Of ze hadden de schuur meegeteld.) Jammer, want we gingen er naartoe met het idee: ‘voor die prijs kunnen we nog wel opknappen.’ Maarja, dan moet je er ná zo'n renovatie wel inpassen. Eerlijk gezegd had ik zelfs het idee dat onze huidige woning nog groter is.

   Wel blijft het knap zoals een makelaar over een huis als dit nog een verhaal kan houden. Alsof je Henk van Os hoort vertellen over een waardevol museumstuk. Zonder ironie, echt knap :-)

   Achja, we zoeken nog even verder. Hopelijk staat onze woningcorporatie niet te snel met hun aannemer op de stoep.
   reacties ]

   makelaars-jargon

   24 September 2006 10:16:   En daarom heb ik nu eindelijk De Makelizer geprogrammeerd (hier in huis al vaak uitgeroepen ;-))

   Vink bij De Makelizer alle gegevens van je (droom)huis aan, druk op de knop ‘Makelize’ en lees hoe de tekst van de Makelaar luidt...

   Disclaimer: wij zien ook liever dat Huisverkopers hun tekst eerlijk, correct en naar waarheid aanprijzen ;-)
   reacties ]

   design - met url

   26 September 2006 01:06:   En toen was 'ie online...! Schaduwtjes hebben de links alleen onder Mac OS of Linux gekregen :-) Ondanks uitgebreid testen kunnen er nog altijd gekkigheden inzitten (naast bedoelde gekkigheden ;-)) dus feedback is altijd welkom.
   reacties ]

   durgerdam

   27 September 2006 23:10:   Bij mooi weer is het leuk even iets te drinken bij De Oude Taveerne in Durgerdam. ’t Is dat we het deze week te druk hebben, maar de 21ste zijn we er nog even geweest. Voor een stukje taart, veel gekke bekken en vooral 100x naar het water rennen. Kunstige foto's of gekke snapshots hebben we niet gemaakt, maar gelukkig lustte L. haar taart niet zo, wat mij een extra stukje opleverde ;-)
   reacties ]


     RSS  php-icon © Jolie, 2002, 2006