Homepage Jolie


   oktober

   ‘vanaf 12 IP-adressen’ - zou Robin Linschoten het zelf geloven?

   2 oktober 2009 12:21   Een van de allereerste dingen die Rop Gonggrijp me ooit liet zien, was het downloaden van de Password-file van de concurrent. Niet dat hij daar verder iets mee deed... Dan stellen dat de beveiliging bij XS4ALL —halverwege de jaren 90— ‘iets’ beter geregeld was. Sindsdien is veel veranderd. Wetten. Internet-techniek.

   Vandaag zijn ‘hackers’ een zwak excuus voor onbereikbaarheid van een banksite.

   Elke bank hoort beveiliging tegen DoSattacks te kennen. Als, ik citeer de officiele verklaring van DSB-bank, ‘twaalf ip-adressen uit Europa’ een héle bank al kunnen platleggen — u hoort het Homerisch lachen op de Olympus ;-) Dan zou de bank een slecht IT-team hebben, dat ook nog eens —als bank— het veiligheidsnieuws negeert. Want het type server van DSB-bank, Microsoft-IIS/6.0, heeft inderdaad beveiligingsgaten gehad, maar die zijn al sinds mei dit jaar bekend en oplosbaar.

   Het lijkt er kortom op, dat het fijne gezelschap Wilting, Linschoten en Scheringa de IT-afdeling gebruikt om de commotie rond de overkreditering op af te wentelen.

   Gelukkig ligt de onwaarschijnlijkheid daarvan er dik bovenop. Anders zou ik roepen, Microsoft, Piet en iedereen die aan die site meewerkte, klaag die DSB-top aan wegens laster. Er mankeert niks aan die site, maar des te meer aan die bank. En dàt is voor de klanten des te erger.

   [ Naschrift 3 oktober, 23:20: ] vandaag in de Volkskrant, economie-katern: Gonggrijp over DSB: ‘Hacken vaak excuus om falen te verhullen’
   reacties ]

   Henderijn.............nl!

   4 oktober 2009 22:42   Henderijn kwam vandaag op bezoek....wat lijkt ze veel op Rosalie..!

   Ze kwam vandaag bij ons langs, achter-achternichtje Henderijn. Haar mozaiekwerk online zetten was de missie van deze dag.

   Aan het eind van de middag was het domein in de lucht en konden we een allereerste pagina uploaden: Henderijn's Mozaiek. Meer volgt, een aantal foto's moet nog gemaakt worden.

   Rosalie had zó Henderijn's dochtertje geweest kunnen zijn. Heel apart hoe mensen die zo ver in de verte verwant zijn (Rosalie's Opa en Henderijns Opa waren neefjes van elkaar, zonen van de broers Jan en Pieter) toch op elkaar kunnen lijken. Sinds mijn haar de laatste jaren erg wit geworden is, lijk ik minder op de Van der Klissen, die volgens mijn Opa donker haar hadden, zoals ik in 2003 ook nog had. Ohwell.

   In elk geval was het een ontzettend leuke dag. Stof voor een dozijn weblogjes over familietrends als opvoeding, (on)kerk(elijkheid), beeldend talent en zelfrelativering. Zoals ik al zei: meer volgt ;-)
   reacties ]

   woensdag, dinsdag, maandag, zwarte maandag

   dinsdag 6 oktober 2009 22:19   Op elke andere dag van het jaar zou een zetfout als deze me ontgaan zijn: in de Volkskrant is het vandaag woensdag 6 oktober 2009. Voor mijn gevoel valt 6 oktober elk jaar op maandag —het verhaal is bekend.

   Ik had eigenlijk een stukje in m'n hoofd. Over de tentakels van die dag, in het alledaagse van hier en nu. Maar woorden zijn zo gemakkelijk voor brede interpretatie vatbaar. Een paar maanden geleden kwam iemand me hier nog van alles verwijten, terwijl ik de situatie toch ervoer als helder en sans rancune. Zeker van mijn kant.

   Wie zou ik dan zijn om hier nog een persoonlijk blogje te plaatsen over iets veel gróters, zoals de betekenis van verlies? Over schuldgevoel, dat zich als een reusachtige octopus bij gebrek aan rationele grond voortdurend vastklampt aan andere voorvallen. Als jij denkt dat je dààr niet gefaald hebt, dan was het dààr wel. Of hier. Of in alles na je dertigste eigenlijk. Het is lastig leven met zo'n achtarm op je schouders. En loslaten, het spreekt voor zich: dat probeer ik al zes jaar iedere dag.

   Loslaten is ook geen toverwoord. Wat je loslaat drijft doodleuk weer binnen in muziek. Zo kan ik nog steeds maar weinig muziek aanhoren zonder het gevoel te krijgen tegen een dolk in mijn ziel op te lopen. DJ Aphrodite, JJ Cale en sommige jazz. De rest kan ik niet meer draaien. Niet erg hoor, met 3 CD's is ook te leven ;-)

   Wat je loslaat laat leegte achter. Een ingedikte vriendenkring. Met open armen heb ik iedereen laten gaan. Meer had ik niet te bieden.

   Waar zijn ze nu, de mensen met wie ik vroeger in de kroeg zat, naar concerten ging, oud- en nieuw vierde, die Petra nog gekend hebben? Ze zijn weg, op een paar mensen als Fien na. Ik weet het: alles kan erger. En geef ze 'ns ongelijk. Bij zoveel verloren energie en interesse. Voor de waan van de dag, politiek, roem, lifestyle. Hooguit wat gniffelen om snobisme. (Waarom exotisch antiek bij de Bijenkorf kopen, als je nog een geërfde Pastoe hebt die ooit toevallig je zus je huis in gedragen heeft?)

   Zo zit die dag in elke dag. Wat dat betreft heeft de Volkskrant gelijk, morgen is het gewoon wéér 6 oktober ;-)
   reacties ]

   webserver crash

   8 oktober 2009 01:15   De webserver waarop o.a. dit domein staat, is vandaag gecrashed. Niets DSB-igs ;-) gewoon een mislukte upgrade. Maar wel zo erg, dat Edwin ervoor in de auto moest springen. Alles is weer up, al zullen bezoekers vandaag (gisteren) vast vreemde foutmeldingen hebben gezien.
   reacties ]

   kaars

   11 oktober 02:20   Voor mijn ouders, familie en iedereen op wie het gemis van Petra extra zwaar drukt vandaag.

   De muziek in mijn achterhoofd is niet meteen Petra's smaak —sterker: ze ging niet graag mee naar muziekkroegen waar dit genre destijds gedraaid werd. Toch doet het me aan de tijd dat ze in de Govert Flinckstraat woonde denken. (Niet dat ik veel muziek draai, juist omdat het me verplaatst naar andere tijden.) Enfin. Mijn hart is bij al Petra's directe nabestaanden.
   reacties ]

   metamorfose

   11 oktober 02:41   In de hoek naast de haard lag een spagettiberg kabels, een router en een hub. Sinds december 2007. De kluwen werd af en toe aan het zicht onttrokken door een stapel dozen, door naaimachines — of het bankje met kinderspeelgoed. Maar nu eindelijk, applaus voor Edwin, lopen de kabels onder de vloer, en staan router en hub in de kast. Wat een ruimte, wat een rust!
   reacties ]

   het ware levensgenieten

   16 oktober 21:51   Een van m'n allereerste sites maakte ik voor een evenementenbureau, dat vrolijke uitjes en events organiseerde: ‘het buro voor levensgenieters.’ Achteraf gezien best ironisch, omdat ik die tijd —eind 1995— een van de somberste, eenzaamste en meest mislukte perioden in mijn leven kan noemen. Nee, niet die eerste webopdracht, gewoon de rest van mijn leven destijds ;-]
   Enfin.
   Gelukkig krijg je voor sommige dingen een tweede kans ;-)

   Zo kon ik vandaag met een vreugdedansje de nieuwe site van Hans Melissen, levensgenieter avant la lettre, uploaden. U kent Melissen wel van de goedgetimede taart, de geluksscherven, of anders van Château Poeha, het boekje dat ik een keer voor Edwin kocht (en hier besprak.) Sommige dingen komen als kleine wondertjes op je pad.
   Een mooi moment om de eerste fles wijn sinds mijn verjaardag (lees: 4 maart) te ontkurken. En te proosten op de tewaterlating van deze site. Die zelfs een primeur bevat, de aankondiging van Melissens nieuwste boek: Het Festijn van Kaas en Wijn.
   reacties ]

   handige Mac OS feature: Cover Flow

   16 oktober 21:51   Jarenlang draaide mijn oude Mac het oude OS 10.3.9. Nu ik een nieuwe machine heb, kan ik me weer vergapen aan de mogelijkheden. Hoe handig het bladeren door bestanden met Cover Flow is, is ook te zien in de reactie van Rosalie als ze de optie ontdekt ;-)

   Cover Flow blijkt zelfs handig om Fonts te previewen: doorzoek de disk met de zoekterm font, en bekijk de output met Cover Flow. Je hoeft de font-bestanden dan niet meer afzonderlijk te openen om erachter te komen hoe het (niet geinstalleerde, gebackupte) font eruitzag.
   reacties ]

   ontknopen

   18 oktober 20:41   Herfstvakantie begonnen, —het eerste waaraan je denkt: uitslapen! Het bleef ook heel stil beneden: een uitnodiging om het dekbed nog 'ns over je schouders te trekken. Wat kan er misgaan dan door enkelhoog speelgoed moeten waden?

   Daar had ik even buiten de wol gerekend. De erfenis van onze Buurvrouw, waarvan ik eerst een ajourvest gebreid heb, en nu bezig ben met het zoveel-en-dertigste patchwork lapje. Het klinkt misschien een beetje oubollig, —hoewel...— maar juist wanneer ik het druk heb, zit ik graag op momenten-tussendoor te breien. Enfin.

   Beneden gekomen, nam ik me éven voor nooit meer uit te slapen: een bol of twintig zaten compleet in de knoop. Om een Petshop-beestje gewikkeld: gebruikt als slaapstro voor Plastic Beestjes.
   Ik kon er na een paar minuten wel weer om lachen. Terwijl ik de draden uit de knoop haalde, herinnerde ik me hoe mijn Oma ons vroeger poppetjes liet maken van restjes wol. Dàt kan ik deze herfstvakantie altijd nog doen als er opnieuw slaapstro wol in de knoop raakt ;-)

   reacties ]

   herfstvakantie - kinderinitiatieven

   18 oktober 20:40   Steeds vaker bedenken Leora en Rosalie zèlf dingen om te doen. Zo is de herfsttafel helemaal Leora's eigen idee: zelf een tas gepakt om zelf bladeren en kastanjes te verzamelen, die ze vervolgens zèlf op het tafeltje heeft uitgestald. Ook heeft ze zelf, samen met Rosalie, alle meegekomen spinnetjes, slakjes, torretjes en pissebedden terug naarbuiten gebracht.

   Alleen een kniesoor kan na zoveel eigen initiatief nog zeuren over andere kinderinitiatieven: zoals het bedekken van de vloer met de inhoud van speelgoeddozen. Toch? ;-) Meestal spelen ze ook gewoon heel lief met al die poppetjes en diertjes. Aan het eind van de herfstvakantie moet ik maar 'ns op zoek naar een sneeuwschuiver ;-)
   (Ervanuitgaand dat opruimen niet iets is dat de dametjes deze week ineens zullen leren.)
   reacties ]

   tikkertje, hagelslag en wii-spelletjes

   20 oktober 18:07   Toch is kinderspelschade erg snel opgeruimd: een stofzuiger over de hagelslag, een bal de tuin in schoppen en de kussens terugleggen op de bank.

   Mijn enige angst was dat één van de kinderen van de trap zou vallen, terwijl ze tikkertje speelden door het hele huis. Gelukkig deden ze IETS voorzichtiger met het uitdelen van tikken op de trap, na het bekijken van de waarschuwende foto ;-]

   Al met al een gezellige vakantiemiddag met de broertjes M. en M., —ze spelen wel vaker hier, Leora ging laatst met hen naar de film.
   reacties ]

   Plasterk vraagt ‘stille reserves’ voor de hyvende klassen van nu

   21 oktober 2009 22:10   Als ik de onderwijsdiscussie bij Mack lees, krijg ik accuut spijt dat ik eind september "ja, onder voorwaarden" heb geantwoord in de vragenlijst ‘stille reserves.’

   Die stille reserves zijn mensen die ooit in het onderwijs gewerkt hebben. Op zich vind ik het al niet zo netjes dat Plasterk gebruik maakt van de ABP-gegevens. (Lees: ik krijg op mijn 67e wel 14 gulden pensioen per maand, zo kan MinOCW mijn adresgegevens achterhalen.)

   De brief klonk deze keer zo smekend, dat ik ‘ja’ heb aangevinkt. Dom. Want wat ik al eerder las op de website van Karssenberg, lees ik nu ook terug in Linda's ervaringen: Schooldirecties vinden dat Hyves en MSN-gechat tijdens de les moet kunnen. Nu vinden Schooldirecties wel vaker iets: toen ik 13, 14 was vonden ze dat roken tijdens de les moest kunnen. Uiteindelijk komen ze er wel op terug.

   Begrijp me goed, ik ben niet tegen open internet op scholen: tijdens mijn lessen aan het Grafisch Media Instituut had ook elke cursist webtoegang. Maar een volwassene vindt z'n zelfgekozen en (vaak) zelfbetaalde cursus belangrijker dan een Hyves-berichtje. Een 16jarige daarentegen kan zich veel moeilijker verzetten tegen prikkels vanuit de omgeving: de impulscontrole van jongeren is immers nog niet compleet ontwikkeld.

   Ik hoop maar dat er geen school in de regio op zoek is naar een docent in mijn vakgebied en die stille reserves-database raadpleegt. Anders moet ik vast gaan oefenen: "Kan de externe dataverbinding dicht? Nee zegt u? Nou, dan wil ik u vriendelijk bedanken."
   Ja, ik hoor u denken: Die Jolie is één van de eerste webmasters geweest en dan nu tegen Hyves in de klas zijn ;-) Klopt. Er zijn maar weinig mensen die geconcentreerd kunnen doorwerken met een TV, radio, snackbar, spoorweg, luchthaven, discotheek, huilbaby, psychotische buurman, brandweerkazerne of iemand die voortdurend aan je mouw trekt naast je. Als managers zich al niet kunnen beheersen en pornosites bezoeken tijdens werktijd, waarom verwachten we die beheersing dan wel van 16jarigen?
   reacties ]

   113Online zoekt vrijwilligers

   22 oktober 2009 21:50   We zoeken nog altijd vrijwilligers, aanmelden kan via de site, wil je dat alsjeblieft opschrijven?’ las ik vanochtend in de Volkskrant, in een artikel over 113Online, de nieuwe suicide-preventielijn in Nederland.

   Het leek me een goed idee om de 113Online site te vermelden op de nabestaanden-pagina. Het zal vast niet voor alle nabestaanden geschikt werk zijn, maar sommigen kunnen misschien veel betekenen voor zo'n Hulpdienst.

   Op de Site trok de Test Jezelf-knop mijn aandacht. Nieuwsgierig naar het advies dat 113Online hulpzoekenden geeft, vulde ik de test in. Allereerst door telkens de minst depressieve optie aan te vinken. Er kwam een prima advies uit.

   Vervolgens vulde ik de test een stap depressiever in. Na vraag 5 kom je dan in een extra vragen-routine. Die eindigde met vraag 20 waarin de test vroeg naar suicidaal gedrag en ik (overigens naar waarheid) aanvinkte: "ik heb nog nooit een poging tot zelfdoding gedaan."

   En wat krijg je na dat antwoord als wedervraag.....? Ja Echt: 3 stellingen die allemaal begonnen met "mijn wens om dood te gaan bij de laatste poging" en dus niet aansloten bij het aangevinkte antwoord. Ik heb Edwin er nog even bijgehaald als programmeur, (die zich bij de stellingen afvroeg waar ik NU mee bezig was ;-)) Hij sloeg de hele programmeurspreek over en begon meteen dat zoiets náár is voor mensen die zo'n test doen.

   Het is vast een schoonheidsfoutje. Ik denk dat ik 113Online er ook maar niet mee zal lastigvallen. Ik ben allang blij dat er vandaag zoiets is.

   Mocht zo'n hulpdienst iets zijn voor de lezer, dan is hier de oproep voor de chat-vrijwilligers te vinden. Oops, [ naschrift: ] direct-linken naar de oproep kan niet: de subpagina's hebben een crashend redirect-script, achter het oranje "Dringend vrijwilligers voor de chat gezocht" staat de oproep.
   reacties ]

   Top Sites, nog zo'n nieuwe feature

   23 oktober 2009 00:14   Veel Mac/XP/Vista-gebruikers kennen deze browser-feature al sinds maart 2009, maar voor mij is Top Sites nieuw.

   Zo handig, ik moet bekennen dat ik zèlfs nog geen aparte RSS-reader geinstalleerd heb, dat ik een RSS-reader nèt pas gedownload heb, voor de vorm: want een RSS-loos leven kan ik natuurlijk niet bekennen ;-)

   Zonder gekheid. Met Top Sites houdt mijn webbrowser zelf bij welke sites ik vaak bezoek. Typ ik Cmd-T in mijn browser, dan verschijnen mijn 24 meestbezochte sites, met al of geen blauw sterretje in de rechter hoek: het signaal dat er nieuwe content is verschenen op de betreffende site.

   Je kunt je Top Sites zelf inrichten (met de wijzig-knop linksonder en de weg/permanent-ikonen die dan per site verschijnen.)

   Èn je kunt Safari zelf laten bijhouden wat je zoal bezoekt en daaruit een top 24, top 12 of top 6 laten samenstellen. Zo heeft Safari links-onderin in mijn Top Sites venster ook GeenStijl toegevoegd (Links, zo zie je maar weer dat Safari a-politiek is ;-)) en zie ik er vaak wel meer terug dat niet in mijn bookmarks voorkomt.

   Natuurlijk klinkt er ook wat gemopper. Top Sites zou een vertekend hoge bounce-rate in de website-statistieken genereren, omdat de browser keer op keer kijkt of er nieuwe content verschenen is. Ik kan zelf niet wakkerliggen van bounce-traffic (ik wil de getallen best 'ns bespreken voor de geïnteresseerden, maar ik denk dat veel lezers bij zulke termen roepen "you're losing me!") Belangrijker waren de veiligheidsgaten in de eerdere versies. En die heeft Apple inmiddels opgelost.

   P.S. stel dat de lezer zijn/haar site mist in de momentopname van mijn Top Sites venster: ik blijf natuurlijk óók mijn linklijst en bookmarks gebruiken :-)
   reacties ]

   twee drie vier Mexicaantjes over de vloer?

   24 oktober 01:05   Sinds vannochtend hebben we ongewenst bezoek. Ik heb het niet naar z'n paspoort kunnen vragen, maar het lijkt op de Mexicaanse griepepidemie.

   Geheel onverwacht, want de dametjes waren gisteren juist erg op dreef met zelfbedachte teken- en postspelletjes. Rosalie durfde heel lang nauwelijks te tekenen, want ze vond Leora's tekeningen zoveel mooier. Maar Leora heeft haar met spelletjes als dit spel (achter een 'scherm' ongezien een poststuk voor de ander maken, dat de ander vervolgens mèt een opdracht uit haar postbus moet halen) aardig over de streep getrokken: ze tekent nu vissen, kikkers, bloemen en Mamma's met sterren :-)

   Onder de wol kruipen... Welke wol bedoelen ze daarmee..?’ vroeg Leora vandaag na het Jeugdjournaal :-)

   Mijn arme zieke kind heeft zo al op zevenjarige leeftijd het begrip pars pro toto uitgelegd gekregen: “soms zeggen mensen dak als ze huis bedoelen, of wol, als ze eigenlijk deken bedoelen.” Ik wilde voorkomen dat ze het nog 'ns letterlijk zou kunnen nemen ;-)

   [Update 25.10.09:] Gelukkig zijn de is één volwassenen in huis nog gezond —klop hout— bij Edwin en mij heeft het virus alleen neus, keel, maag, ingewanden aangetast. Leora en Rosalie zijn inmiddels wat opgeknapt.

   Nu maar hopen... dat dit de Mexicaanse griep is, dan hebben we die gehad, en wel vóór hij is gemuteerd in een Ninjitsu variant ;-) En... kunnen we het vaccin [dank aan Leibele voor link] overslaan...

   P.S.: Tip voor mensen die zich willen wapenen tegen de griep: koop vast Paracetamol-zetpillen. Deze wat het ook is, Winter- of A/H1N1-griep heeft nare maagverschijnselen, een gewoon paracetamolletje hou je niet binnen.
   reacties ]

   onze echte Henderijn: een spiegel!

   31 oktober 2009 23:10   Sinds vanmiddag zijn we trotse eigenaars van een echte Henderijn, deze prachtige spiegel met geabstraheerde roosjes in Henderijn-stijl. In de foto zie je de spiegel nog niet op z'n definitieve plek: ik wilde hem graag alvast laten zien, vandaar dit kiekje op de haard :-)

   Nu maar hopen dat we Henderijn niet hebben aangestoken— nee hoor geintje. Leora, Rosalie en Edwin zijn weer helemaal opgeknapt, ik heb zelf nog wat last van m'n maag en gehoest, —maar nòg een koffievrij weekje kan ook geen kwaad :-)
   reacties ]


     RSS  php-icon © Jolie, 2002, 2009