Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Verrassing! Kopanker-sculptuur!

         27 april 2013 01:06


         In het blogje over het opgeknapte Leon-Prieur-popje kwam het verschijnsel (onvindbare) kopankers ter sprake.... Nu ging hier gisterenavond de bel, en tot mijn verbazing stond onze vriendelijke Postbode op de stoep met een héél groot pak... Afzender.... Berend Peter..?!

         Wat bleek..? Beeldhouwer Berend Peter had niet ‘zomaar een paar kopankertjes’ gedraaid in zijn houtatelier, nee... Een bijzonder houtschulptuur, een stilleven, met 2 gedraaide houten schalen, één groot en robuust maar op een spits en rank voetje, één klein en ragfijn, dun als de poppenhoofdjes zelf, samen op een viervoet van fijngenerfd hout, met een gekarteld ornament dat doet denken aan muziekinstrumenten, maar ook herinnert aan franje van een kleed (terwijl je het niet op die plek of in dat materiaal zou verwachten :-)) Voorzien van één stalen ebbenhouten accent, dat knipoogt naar eetstokjes of... gereedschap..

         Liepen we vroeger bijna dagelijks langs het werk van Berend Peter in Amsterdam: Edwin langs Monument voor een verzonken stad in West, en ik, ook ruim tien jaar lang, langs Dwazen denken te beschermen in de Indische Buurt.... Kunstwerken die als baken in je impliciete geheugen zijn gaan zitten: als je er midden in de nacht, slaapdronken naast gedropt zou worden, zou je moeiteloos de weg naar huis (je oude adres waar je blindelings elk klikje van het voordeurslot kende) kunnen vinden.... Dat maakt het voor ons allebei extra bijzonder om vandaag een houtstilleven van ‘onze eigen Amsterdamse’ Berend Peter in onze Hilversumse woning te kunnen bewonderen.

         Kortom: een heel bijzondere verrassing! We zijn er ERG blij mee BP!

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015