Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Oops.... we waren gehackt

         23 januari 2015 11:20


         Kleine rectificatie: ik heb onze oude machine gisteren ten onrechte voor dementerend uitgemaakt... ;-}

         De arme Taz was gehackt ;-}

         Stelt u zich een Supermarkt voor, waar normaal tien cassières verveeld hun nagels zitten te vijlen, voor die ene klant die zo nu en dan komt afrekenen. En ineens..... staan er bij èlke kassa honderden afgeladen wagentjes te dringen. Zo zag de activiteit op de server eruit, toen ik die gisteren controleerde. Geen wonder dat hij niets meer kon verwerken.

         Ik heb er geen screencapture van, want ik dacht nog "Sjonge-jonge, wat draaien mijn huisgenootjes veel cronjobs en mailprocessen..." ;-) Bij navraag bleken ze niet meer te draaien dan 1 IRC-chat, en 1 klok-synchronisatieprogramma. Oooooops.

         Laat op de avond vroeg ik "Heb je nog met netstat op de server gekeken?" Netstat is een gereedschapje waarmee je netwerk-verbindingen onderzoekt. En: nee lieve mensen, in dit huishouden kijkt niemand met netstat op de server ;-) *schaam* Zelfs niet.... na het afsluiten van bergen hacker-processen ;-) Ik waardeer dat idealisme zeer, maar kunt ook een beetje TE ver gaan in het heiligen van privacy ;-)

         Van mijn netstat-informatie heb ik wel een afbeelding. Er bleek nog een pipo uit Hong-Kong op Taz te zitten. Het was nog best een klus om die eraf te krijgen. Geen idee wat 'ie aan het doen of proberen was: proberen spam te versturen waarschijnlijk. Voor hedendaagse 'hackers' is dat big business :-/

         Maakt u zich geen zorgen. Het kan a) iedereen met een webserver overkomen en b) je kunt het eigenlijk prima vóórkomen. Zwager Mark, systeembeheerder bij een bank en tegenwoordig een landelijk dagblad, zei eens: een gerichte aanval overleeft geen enkele webserver. Maar dit was geen gerichte aanval. Dit was gewoon.... een gelegenheidsaanval ;-} Oude server, druk met verhuizen en weinig toezicht. Dan krijg je dat.

         Ik beloof dat ik wat vaker zal kijken of er andere processen draaien dan webpagina's ;-}

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015