Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Had, hebben of nog krijgen?

         1 april 2020 15:25


         thermometer
         Fruit eten, (niet) lezen
         Cuomo

         Op 9 maart belde Edwin de huisarts, hij had twee dagen koorts, droge hoest en hoofdpijn. Bent u in China of Italië geweest? Nee? Dan is het gewoon griep.

         Inmiddels heeft het hele huishouden min of meer ‘gewoon griep’ (gehad) —ik als laatste, net als in 2009 en in 2005 ;)

         OK: Zonder testen is alles speculatie. Toch bekruipt me de gedachte dat Edwins ‘gewone griep’ de BoJo-variant van COVID-19 geweest is.
         Tijdens Edwins hoestbuien keek ik wel 'ns op mijn horloge, en zag dat hoestbuien binnen een minuut alweer opkwamen. Hoest-from-hell, kan ik zeggen nu Edwins hoest, in 3 weken, is afgezwakt naar ‘eens per uur’.

         Ook zag ik in de eerste week dat Edwin ziek was, dat hij grauw zag na traplopen. Door Edwins vitiligo viel dat me extra op, omdat ik in de witte plekken in zijn gezicht ineens blauw zag doorschemeren. Doodeng.

         Maar nee, de huisartspraktijk was begin maart nog overtuigd: Hooguit mensen die in China of Italië geweest zijn, lopen kans op corona. En Edwin en L. waren ‘alleen maar’ door het hele land naar Open Dagen van allerlei universiteiten en HBO's geweest. Geen corona dus.

         Inmiddels blijken er al in februari meer besmettingen zonder link met Italië, èn meer besmettingen met milde klachten te zijn geweest. Zoals Trouw kopt: Coronavirus heeft wellicht veel meer mensen besmet, en dat is goed nieuws. Inderdaad: hopelijk betekent dat immuniteit.

         Nu mijn koorts ook na 2 dagen (eigenlijk: 5, vrijdag ook al verhoging) gezakt is, en mijn hoest niet zo erg lijkt te zijn als die van Edwin, ben ik voorzichtig optimistisch. Over onszelf dan. Want ik begrijp óók dat dit iets is dat je gemakkelijk onderschat. Zeker als de huisarts zegt: ‘gewoon griep.’

         Laat iedereen die ‘gewoon griep’ heeft zich blijven isoleren, zolang we niet weten waarom dit virus bij sommige mensen, ook jonge, een dodelijke longontsteking veroorzaakt. Zeker zolang er geen vaccin of test is, we niet weten wie het heeft, heeft gehad, of wie het nog kan krijgen.

         P.S.: dit stukje bevat een paar open deuren, maar ik dacht: er zijn vast méér mensen die zich afvragen “hadden we het, hebben we het of krijgen we het?” ;-)

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015