Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
                  webcam in de kelder

                  weblog juli

                  Wordt het een egel-familie?

                  12 juli 2020 17:47


                  Even dacht ik dat er een kat in de struiken zat te niesen. Het bleek een egel-paartje! In het filmpje hierboven kun je ze om elkaar heen zien lopen, terwijl er luide snufgeluidjes klinken.

                  Nu hebben we in onze voortuin (5 x 15 meter?) een aardige takkenhoop onder een coniferenbosje liggen. Maar ik vraag me elke winter af of het genoeg is, om een egel een veilige overwinterplek te bieden.

                  Vandaar dat ik van een stevige mand en hout met de juiste maten een egelhuisje in elkaar gezet heb. Volgens de aanwijzigen van de egelwerkgroep staat ie dicht bij de schutting, tussen de dichte begroeiing waar de egels ook telkens te vinden zijn. Bovendien heb ik er 140 liter snoeihout en blad van de laurierkers overheen gelegd: je ziet het hele huisje niet meer terug. Geen zorgen, de ingang is vrij :-)

                  Meer kan ik niet doen, dan hopen dat ze zoveel mogelijk binnen de tuin blijven — en dat ze er gebruik van zullen maken.

                  [reacties]

                  Steeds zeldzamer, de egel

                  6 juli 2020 10:24


                  Bij het kortknippen van wat woekerend Maagdenpalm stond ik plotseling oog in oog met de Egel.

                  Snel vulde ik het voerschoteltje, dat we al voor hem in de tuin hadden staan. We zien hem (of haar, of een van zijn familieleden) wel vaker in de tuin scharrelen. Gelukkig herkende hij de kattenbrokjes al snel. Het voordeel van de kattenbrokjes is dat er ook veel slakken op afkomen: dat levert de Egel een maal en scheelt mij slakkenvraat :-)

                  Ik heb de Maagdenpalm (Vinca Major) maar gelaten voor wat het was: woekerend door rozenstruiken. Als de Egel daar een fijne schuilplaats aan heeft, naast de takkenstapel die we speciaal voor hem onder een Coniferenbosje hebben liggen, dan noem ik het voortaan niet meer 'woekeren' maar 'egelvriendelijk' :-)

                  [reacties]


                      RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015