Jozias van Aartsen, Forumpagina, 9 november 2005 (pagina 11), de Volkskrant

Bij geweld houdt vrije woord op

© de Volkskrant, Forum, 9 november 2005 (pagina 11),

Jozias van Aartsen

Fractieleider Van Aartsen bestrijdt dat met het ontzeggen van steun aan het apologie-voorstel, de VVD een draai maakte. Liberalen willen het vrije woord niet onnodig inperken.

Om Twin Towers juichen, mag; nog eens overdoen, niet

Een week geleden heb ik namens mijn fractie stelling genomen tegen het voornemen van minister Donner van Justitie om het verheerlijken van terreur strafbaar te maken. Het gaat hier om het zogenaamde 'verbod op apologie'. Het CDA betoonde zich bij monde van Maxime Verhagen boos over deze stellingname. Deze krant sprak in haar hoofdcommentaar van een 'ommezwaai' (2 november). Ten onrechte.

[ 305 woorden niet opgenomen, de complete tekst is mogelijk te bestellen bij De Volkskrant. ]
Wat mag je in ons land wel en wat mag je niet zeggen? Dat is steeds de vraag. In een liberale democratie is het van groot belang de touwtjes rondom de vrijheid van meningsuiting niet te strak aan te trekken. De vrijheid van het woord moet zo groot mogelijk zijn. Maar absolute vrijheid is er nooit. Er is altijd een grens. Nu ook. Op dit moment ligt die grens tussen enerzijds het verheerlijken van geweld (is niet strafbaar) en anderzijds het aanzetten tot feitelijk geweld en tot haat (wel strafbaar). Wat ons betreft hoeven we die grens niet te verleggen.

Concreet: het is met de huidige wetgeving niet verboden blij te zijn over 11 september (verheerlijken), het is evenmin verboden te stellen dat het 11 september niets voorstelde (bagatelliseren), maar het is wel verboden te zeggen '11 september was een goede zaak, dus dat gaan we nog eens doen!' (want dat is aanzetten tot geweld). Een heldere afperking.

[ 292 woorden niet opgenomen, de complete tekst is mogelijk te bestellen bij De Volkskrant. ]
Door geen steun te verlenen aan het apologie-verbod haalt de VVD niet de Nederlandse terreurbestrijding onderuit. Integendeel. Wij denken dat een klimaat waarin je niet om je mening wordt vervolgd zolang je geen haatzaait of aanzet tot geweld, past bij onze samenleving. Zo is voor iedereen duidelijk wat de spelregels in Nederland zijn.

Dat zal niet altijd makkelijk zijn. Zoals publicist Gerry van der List schreef op Elsevier.nl: 'Het is pijnlijk om moslims te zien juichen bij het ineenstorten van de Twin Towers in New York. Maar zulke pijnlijke taferelen horen nu eenmaal bij een democratie.'

Wij moeten niet bang zijn voor loze preken van radicale imams. Want de argumenten waarop de vrije westerse samenleving rust, zijn veel sterker. Dit debat, dat zullen we winnen.

Copyright: de Volkskrant

Jozias van Aartsen was bij het schrijven van het opniestuk voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede-Kamer.

© Jozias van Aartsen, forumpagina, de Volkskrant, 9 november 2005

Dit knipsel is een Voetnoot bij weblog 1 november 2007