Bron: Algemeen Dagblad

12-02-2005

Boosheid om een column

De column 'Ballen' van Mariska Hulscher (AD, 7-2)
schoot een aantal lezers in het verkeerde keelgat. Hoe
zit het met de vrijheid van columnisten bij deze krant?
[ 117 woorden niet opgenomen, de complete tekst is mogelijk te bestellen bij Het AD. ]
Het AD hanteert als principe dat columnisten een grote mate van vrijheid toekomt bij het schrijven van hun bijdragen, omdat het per definitie gaat om de persoonlijke mening van de auteur.
[Nog eens 47 woorden niet opgenomen, de complete tekst is mogelijk te bestellen bij Het AD. ]
Wettelijke grenzen, zoals discriminatie of oproepen tot geweld en onze eigen regels, zoals het niet voluit noemen van de namen van verdachten, gelden ook voor columnisten.
[Nog eens 107 woorden niet opgenomen, de complete tekst is mogelijk te bestellen bij Het AD. ]
Mariska Hulscher stelde zich een aantal vragen en probeerde antwoorden te bedenken bij enkele levenskwesties - zoals mensen van alle geloven dat ook al eeuwenlang doen. In dit geval koos zij voor haar column een stijlfiguur uit het christelijk geloof. Niet om christenen te kwetsen, maar eerder om mensen aan het denken te zetten.
[Nog eens 47 woorden niet opgenomen, de complete tekst is mogelijk te bestellen bij Het AD. ]
In een land met vrijheid van geloof én van meningsuiting is het naar onze mening zaak om als krant zeer terughoudend te zijn om iemand het recht van spreken te ontnemen. Ook al raakt daarbij soms iemand onbedoeld gekwetst. Dat is blijkbaar de prijs van onze vrijheden. Raymond Vermeulen adjunct-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad