Interview met Felipe Rodriquez, 8 mei 2004, Volkskrant

‘Ik leefde nog zoals voor de verkoop van XS4ALL’

© de Volkskrant, 8 mei 2004
door: Femke Deen

Dat er een markt was voor internet wist ik al vroeg. In 1992 werden mijn vrienden en ik van de computer van de universiteit van Amsterdam gegooid, nadat we die hadden gehackt. We besloten onze eigen internetverbinding te maken. Via een bulletinboard en een gehackte computer sloten we duizenden mensen aan op Usenet en e-mail.

Op 1 mei 1993 openden we XS4ALL. Om quitte te draaien moesten we na een jaar zeshonderd abonnees hebben. Die hadden we de eerste dag.

[ 270 woorden niet opgenomen, de complete tekst is [2015, nieuwe link] hier te lezen in het Volkskrant-archief. ]

En ik maak astronomiefoto's. Ik wil wandgrote foto's gaan maken, omdat er zoveel te zien is dat mensen nog nooit hebben gezien.

Vorig jaar werd bij mij MS ontdekt. Erg? Ach, c'est la vie. Mijn ouders zijn allebei in mijn jeugd overleden. Ze lieten me een restaurant na, dat ik in mijn eentje moest runnen. De werknemers van het restaurant waren allemaal ouder dan ik - ik was 18.

Dan leer je dat er van alles onverwacht kan gebeuren in je leven, en dat je dat alleen maar kunt accepteren en er het beste van kunt maken.

Nadat ik het hoorde van mijn MS heb ik er maandenlang onderzoek naar gedaan. In een neurologisch handboek vond ik een medicijn dat in de laatste fase van ontwikkeling is. Ik vond het bedrijf, en investeerde erin voor 4,50 euro per aandeel. Volgend jaar komt het, als het wordt goedgekeurd, op de markt.

Het bedrijf is nu 17 euro per aandeel waard.'
© Copyright: de Volkskrant, 2004

Naschrift Jolie: die laatste zin, die quote over de prijs van dat aandeel, vind ik eigenlijk wat onzinnig: het typeert Felipe helemaal niet. Vermoedelijk heeft hij dat als grap opgemerkt. Maar om daar nu mee af te sluiten..

Dit knipsel was een Voetnoot bij weblog 16 april 2007

I. M. Felipe Rodriquez

13 OKTOBER 2015 09:41
Post scriptum by Jolie

On a private Mailinglist a participant from New York asked us to write our memories of Felipe Rodriquez, because ‘...Publicly noting the death of people like Felipe provides a sort of a breadcrumb trail for people too late or too young to remember ’ and ‘ ...Felipe's death can also remind a wider audience of all the good he did.’

This page contains my answer 'Courage to face controversial issues', in English.

More links In memory of Felipe:
In memory of Felipe Rodriquez, by Michiel Frackers
Quotenet.nl: Felipe Rodriguez, oprichter XS4All (1969-2015): internetmiljonair met ijzeren ballen
VrijNederland: De eerste vijf jaar van XS4ALL: van freakende hackers tot onderneming
Blog.xs4all.nl: Het internet in Nederland heeft één van zijn grondleggers verloren.
Volkskrant: XS4ALL-oprichter Felipe Rodriquez overleden
Bright.nl I.M. internetpionier en XS4ALL-oprichter Felipe Rodriquez
netkwesties.nl: Mooi mens Felipe Rodriquez is gestorven
Interview met Felipe, YouTube : Felipe Rodriquez in 2 Vandaag, augustus 1995, upload van André Kalden, hoofdredacteur Modem Magazine. Onderwerp: over internetveiligheid en kwaliteit van internetaanbieders.