Homepage Jolie
   hoe overblijven een kind rust tijdens de lunch kan benemen

   zen en de kunst van het alles-omdraaien

   14 november 2008 10:54:   Vanochtend telefoontje. Of ik kon invallen als overblijfkracht op de school van Leora. In groep 3.

   Nu sta ik op het punt om me terug te trekken als overblijfkracht. De gekkigheid die ik gezien heb in de keren dat ik meedraaide als overblijfhulp. Geschrokken fiets ik na zo'n lunch naar huis, hoe achter zulke capabele leerkrachten zoveel <zelfcensuur> [biep]</zelfcensuur> kan schuilen.

   Een voorbeeld. Bij ouderavonden klagen ouders dat hun kind geen tijd krijgt om te eten. Dat is —blijkt— waar. Zodra de grote wijzer van de vier af is, komt de Overblijfbazin het lokaal binnengestampt, spreekt niet (!) met de aanwezige overblijfkracht, maar begint met stemverheffing tegen de aanwezige vierjaringen: Hup jongens, Al-le-maal naar Buiten! Schiet op! NU!

   Nu zouden veel ouders schreeuwen tegen hun kleuter misschien geen enkel probleem vinden. Zelf kijk ik liever naar de (eventuele) noodzaak voor geschreeuw: Geen van de kinderen maakte herrie, geen van de kinderen liep rond, ze zaten allemaal te eten òf te kleuren òf te legoën. Bovendien motregende het buiten, en geldt de regel: bij regen blijven de kinderen binnen.

   Mijn vader pulkt nu zijn wenkbrauwen uit zijn haargrens. Want ...er zit nog een pedagogisch addertje in het geschreeuw. Wat doe je als supervisor wanneer je een lokaal binnenkomt? Juist. Je spreekt de leer- of overblijfkracht aan. Je legt uit dat die iets verkeerd doet. (Als het verkeerd genoemd kan worden dat kinderen hun lunch eten en bij motregen lief aan hun tafeltje zitten.) En laat het hem of haar daarna zelf oplossen. Je ondermijnt namelijk het gezag van de (leer-)kracht wanneer je die passeert.

   Goed. Zo'n telefoontje dus. Of ik in groep drie wilde invallen. Groep drie, vroeg ik nog, de groep van Leora? Ja, jazeker. Groep drie. Mijn enige reden om ‘Ja’ te zeggen. Want... ik wilde graag 'ns weten wat Leora nu bedoelt met ‘alleen maar lawaai.’

   Aangekomen in de school, wachtte mij niet groep drie, maar ...groep vier.

   Pardon? Wat was de afspraak? Wáár ben ik nu net over gebeld? Of ik kon invallen in groep drie.Want... ik wil weten hoe de overblijf-lunch in Leora's groep verloopt. Een andere reden om Ja te zeggen heb ik niet —voegde ik eraan toe.

   Nou, dàt heb ik geweten. Dat was tegen de regels. (Ohja, de regels. Bij regen blijven we binnen enzo.) Ouders MOGEN, en dat zijn de REGELS, geen Overblijfgroep draaien waar hun eigen kind in zit.
   Maar hàllo, ik ben net gebeld en heb nog gezegd: de groep waar Leora inzit? "Ja die groep."
   JA, MAAR het MAG niet. WANT OUDERS HOUDEN ZICH DAN ALLEEN MAAR BEZIG MET HUN EIGEN KIND. Tja. Mijn vader zat achterin het lokaal als stagières mijn juf vervingen. En ik wist als kind prima dat ik hem niet moest vragen of hij even mijn veters kon strikken, omdat hij daar zat als docent van verschillende lerarenopleidingen, en niet als pappa. Ik acht Leora toch minstens zo verstandig als ikzelf destijds.

   Nou, zei ik tegen de Overblijfbazin, ik ben er nog nìet zo zeker van dat ik dìt blijf doen.... (Even onder ons, lezers: zit ik me daar uit te sloven, als eerstegraads docent, laatste functie eind schaal elf, een LC-functie heet dat vandaag, om ZOVEEL tenenkrommende ONZIN naar mijn kop te krijgen voor een fooi die onze Timmerman in tien minuten bij elkaar timmert.)

   Een uitstekend idee mevrouw Martin! Stop er gerust mee! En JA, Leora van de Overblijf afhalen! METEEN! Leora PAST namelijk niet in de Overblijfgroep, VEEL te LIEF, dat kind VERDRINKT in de Overblijf, HOE VAAK heb ik dat niet aangegeven! (Niet bij mij, dat is zeker.) Zo'n kind als Leora GAAT TEN ONDER in zo'n groep! Ja, echt, dat zei ze: de Overblijfbazin was goed op dreef.

   Aha. Dus — ik was te kwaad om smalend te klinken— Overblijven is hier niet voor lieve kinderen??

   Niemand had daarvan terug.
   Tijd, zag ik op de klok, om te onderzoeken wat Leora bedoelde met ‘alleen maar lawaai.’ Oftewel: eens meedraaien met de Lunch in Groep drie. Meedraaien, want in moeilijke Groep Drie zijn er altijd twee overblijfkrachten.

   Even leek het of Leora overdreef: met twee vriendinnetjes en Rosalie zat ze aan een tafeltje te eten, terwijl ik me in een andere hoek van het lokaal bemoeide met boterhammen, geschop suste en alles vernam over de Parachutsprong van Zwarte Piet. Tot de co-overblijfkracht, de beste die de school heeft vermoed ik zonder enig cynisme, reden zag om in te grijpen. Niet door een paar jongetjes aan verschillende tafeltjes te zetten, nee joh, niks van dat softe gedoe. Krijsend storte ze zich tussen een paar zesjarigen, met haar tengere figuurtje en getekende gezichtje dat zo uit een Sid & Nancy-film geplukt leek.

   Rosalie had nog nooit zo'n wezen in actie gezien, laat staan gehóórd, en stortte zich snikkend om mijn been, dat Rosa de volgende tien minuten niet meer los wilde laten. Lastig, als je zesjarige jongetjes uit elkaar wilt houden.

   Kortom, Leora bleek gelijk te hebben: de hele lunch bestond verder uit ‘alleen maar lawaai.’ Waar de exacte oorzaak en oplossing ligt: ik zou het nìet durven zeggen. VER UIT DE BUURT BLIJVEN, zou mijn devies zijn.

   Eten in de bakfiets. Wordt het waarschijnlijk. Op weg naar huis. En bij de voordeur omdraaien en terugfietsen. Nooit meer een opdracht aannemen. Mijn grafisch werk gaat eruit. Hup, weg. Niks vak bijhouden. Leven op één inkomen.

   Want, weten we na vandaag: Overblijf is er alléén voor lastige kinderen. En Edwin en ik hebben een probleem. Want ons dochtertje is lief, eet haar lunch en doet haar werkjes. In tegenstelling tot ouders met schoppende, vechtende, broodweggooiende kleuters, die niet willen luisteren naar de Overblijfkracht.

   Sterke staaltjes omdraaikunst, zou ik zeggen.
   Was ik maar in staat om zo'n brutale omdraaiing in het juiste perspectief te keren :-(

   Wat zou de lezer adviseren?

   Het is onduidelijk wat deze school in 2009 met Leora's klas-samenstelling gaat doen: misschien krijgt Leora wel opnieuw een héél andere klas. In dàt geval kan ze evengoed naar de school waar onze Buurkinderen opzitten. Schrijf ik Rosalie daar meteen ook in. Een school met een continue-rooster. Zonder Overblijfbobo's.

   Aan de andere kant: Leora's huidige school heeft een uitzonderlijk positief hoofd, iemand die ik toch al gauw even hoog acht als de directeur in mijn laatste school, en een aantal zeer capabele, betrokken onderwijzers. Misschien moet je de Overblijfkrachten daar tegen wegstrepen. Of niet?

   Ouders, vakgenoten, wat is jullie mening?

   Ik heb vandaag (schreef ik gisteren, de webconnectie was down) een voorstel bij de school gelegd om gratis een kunstklasje te starten, als alternatief voor rustige kinderen die iets anders willen dan de lawaaihel. Desnoods meer dagen per week: als ik TOCH tussen half twaalf en half twee op de fiets moet doorbrengen, kan ik het net zo goed gratis iets doen wat binnen mijn vakgebied ligt. Toch?
   reacties ]

   reacties:

   Suus : [alles-omdraaien] 14-11 13:39: Ah, overblijven is dus nog steeds de hel. Sommige dingen veranderen ook nooit. Mooi idee, dat kunstklasje, ik had het als kind graag gewilt (misschien was ik nu dan wat creatiever geweest ;-))

   Leibele : [alles-omdraaien] 14-11 14:05: Als ik dit zo lees dan betreur ik het eigenlijk wel een beetje dat er een leerplichtwet is. Mijn ex ( kleuterleidster) en ik hebben onze kinderen van het gewone openbare onderwijs afgehaald. Het hele systeem van deze scholen begon ons nogal tegen te staan. Ik zal daar nu niet over uitwijden. We besloten onze kinderen op de Vrije School te plaatsen. Eerst in de onderbouw in Almere en daarna op de Geert Grote School in Amsterdam. Het is de beste keuze geweest die we maar hadden kunnen nemen voor onze kinderen. Ik wil nu niet beweren dat het Antroposofische onderwijs voor ieder kind geschikt is maar bij Leonora heb ik het gevoel (door het beeld van haar wat jij hier op je log schetst) dat het prima bij haar zou passen.

   Jolie : [alles-omdraaien] 14-11 14:17: Dankje Suus (en HOEZO JIJ niet creatief??) ;)) Maar dat geeft me hoop dat het een goed idee is.... (en uh, wat erg dat overblijven altijd erg is :-|) Hé Leibele wat MOOI.... Dan kennen jullie kinderen vast Edwins zusje (ervanuitgaande dat je kinderen erg jong zijn, zeg, nog geen 30?) :-)) Want die zat ook op die school.. Net als Edwin ;-)) We hebben inderdaad naar zo'n school gezocht, er was iets dat er op leek, maar dan had ik L. al tijdens de zwangerschap moeten inschrijven ;-/ De wachtlijsten zijn hier wolkenkrabbers ;-/ Het zou inderdaad voor een bedachtzaam, bewust meisje als L. heel goed zijn geweest, zeker als ik zie dat "gewone' scholen gericht zijn op het lastigste kind :-(

   Nirvana : [alles-omdraaien] 14-11 17:54: Misschien van school veranderen. (Ik wilde eigenlijk schrijven: Zullen we een emigratievereniging starten en bijbelse tijden doen herleven? Ik denk hierbij zowel aan Noach en Mozes. Misschien moeten we het zelfs in de ruimte zoeken, op een andere planeet. ;-) )

   loes : [alles-omdraaien] 14-11 18:54: ouders die de vrijeschool hebben doorlopen hebben wel voorrang,met hun kinderen je kan altijd nog eens bellen,marlous heeft haar kinderen niet ingeschreven omdat die van amsterdam nu onder curatelen staat

   Geertrude : [alles-omdraaien] 14-11 19:09: Wat een ramp, dat overblijven. Ik heb onze jongste er destijds (vier jaar geleden) afgehaald. Ze zat al in groep 8, dat scheelt. Zij ging zelf naar huis, en wachtte dan tot mijn lunch halfuurtje begon. Snel eten en samen weer naar het dorp (2 km verderop) fietsen. Niet ideaal, maar beter dan op de overblijf. Toen de dochters kleiner waren aten ze altijd thuis. Je bent dan bijna heel de dag aan het heen en weer lopen/fietsen, afhankelijk van hoe ver de school is. Maar wij leefden dan ook van dat ene inkomen. Kun je geen wisseldiensten draaien met een andere moeder? Twee dagen eten bij jou, twee dagen bij haar. Of alleen met het wegbrengen: jij brengen, zij halen. Dat scheelt je ook tijd. Of een leuke (creatieve) bso zoeken, dan heb je in ieder geval de middag tot half zes vrij voor je werk. Ik zit zomaar een beetje te brainstormen hoor. Sterkte met het zoeken naar oplossingen!

   Linda : [alles-omdraaien] 14-11 22:28: Dat idee is goed maar wat een ellende verhaal! Ook heel raar moet ik zeggen. Fijn als mensen zo tegen je praten. Fijn als je ziet waar je kind in moet zitten. Advies? Sorry... Ik weet er te weinig vanaf.

   Renesmurf : [alles-omdraaien] 14-11 22:42: Ik zou alleen overblijven waar eigen kind in de klas zat, anders slaat het nergens op. En schreeuwen lijkt mij helemaal uit den boze. COMMUNICATIE, dat is het toverwoord.

   Smile : [alles-omdraaien] 14-11 22:48: Wow, Jolie. Je hebt het vast in één adem opgeschreven. Ik ken dat. Heel dapper dat je zo je verhaal online durft te zetten. Laatst had ik soortgelijke ervaringen met de buitenschoolse opvang maar heb alles voor me gehouden, het was zo'n oneerlijk verhaal en ik werd er zo kwaad van. Ik ben er nog steeds boos over. Met regelmaat van de klok denk ik ook aan stoppen met werk, omdat mensen nog steeds vreemd kijken als je kind overblijft en naar de buitenschoolse opvang gaat. Maar stoppen met werk? Nee, liever niet. Ik houd van mijn werk en zeker van de nieuwe baan die ik nu heb. Maar het blijft moeilijk, het blijft een spagaat en schipperen. Succes ermee. Een vriendin van me, woont in H. en werkt in Bussum op de Vrije School. Volgens mij hebben die wel een continu rooster.

   Xiwel : [alles-omdraaien] 15-11 00:49: Pas op de MTS mocht ik overblijven. Tot mijn 16de waren de scholen op een steenworp van mijn huis en moest ik thuis tussen de middag warm eten. Op de lagere school vond ik dat niet erg. Op de Mavo had ik echt het gevoel dat ik niet bij de groep hoorde, omdat er dingen om me heen gingen. Dingen die gebeurden tijdens het overblijven. En vrijwel de gehele klas bleef over, sommige kwamen zelfs van 30km afstand. Ik vond het dus een verademing dat ik op de MTS (in de 'grote' stad) gewoon een broodje tussen de middag kon eten onder het genot van een potje klaverjassen. Maar goed dan ben je duidelijk ouder. Begrijp ik nu dat mijn ouders het toch goed deden? :-) Succes met dit dilemma!

   Mannie : [alles-omdraaien] 15-11 11:00: Ik denk dat ik had laten zien wie er harder kon schreeuwen, het zal niet veel opgelost hebben dat dan weer wel maar het zou me wel opgelucht hebben. Lastig probleem om op te lossen denk ik

   Jolie : [alles-omdraaien] 15-11 16:54: Dankje voor het meedenken Nirvana (emigratievereniging, Graag Nirvana, desnoods een andere planeet ja ;)) Loes (dat is zo, de GG-school beleeft nu zwaar weer, dat is ook niet wat je wil,) Geertrude, (goed idee, daar zal ik 'ns naar kijken, wisseldiensten met andere ouders zodra ik meer mensen ken), Linda (THNX, dat is het ja, en daar helpt geen excuus (haar excuus was eerder dat haar man ziek is..) aan..,) Renesmurf (helemaal mijn idee.. krijsen maakt het alleen erger, kijk maar naar Supernanny enzo,) Smile (*dankje* ik had me voorheen nooit gerealiseerd dat tso of bso een probleem zou kunnen zijn .. (ik had het graag gelezen van je bso hoor ;)) en het was idd in 1 adem, al heb ik daarna erg veel nuance geschrapt (kun je nagaan ;))),) Xiwel (wat een goeie invalshoek, nooit gezien: het effect van àfwezigheid bij zulke gelegenheden.. dat is er ook ja.. (vroeger Wilde Leora ook ZO graag overblijven.. meedoen tussen de middag.. Tot ze wist wat het inhield ;-] Dus je ouders deden het vast goed ja ;-)) en Mannie (Thnx, dat is het ja, en ik geloof dat ik me ook wel verweerd heb hoor, niet luid maar "hard" zei andere overblijf ;)))

   Fien : [alles-omdraaien] 16-11 19:38: Het is overal hetzelfde Jolie. Op onze school vinden de kinderen de overblijf ook verschrikkelijk. Pas na veel onderhandelen mag mijn zoon (met overgevoeligheid voor geluid) zichzelf afzonderen door middel van zijn Donald Duck map. (Dat mag niet, dan gaan alle kinderen lezen tijdens het eten). Ook daar moeten ze verplicht binnen 15 minuten hun boterhammen opschrokken. Niets aanleren gezonde gewoontes. Inmiddels eet Reijer zelfstandig thuis, ook als ik er niet ben. Hardstikke tof idee, dat kunstklasje. Maar gratis? Voorwaarden stellen, anders kom je er niet meer vanaf. Zijn er geen ouders die om en om kunnen fietsen?

   dePrima : [alles-omdraaien] 17-11 10:24: Breek me de ´bliep´ niet open. Onze meiden hebben ook altijd geklaagd over het lawaai tijdens het overblijven en zodra ze de kan kregen deden ze er gewoon niet meer aan mee. Vanaf groep 7 mogen ze bij ons (van school uit dan) zelf beslissen of ze overblijven. En I. (nu negen) mag van ons vanaf vorig jaar thuis lunchen zonder dat wij zijn. Dat was wel even proberen en afspraken maken, en we bellen, maar het werkt prima. Het scheelt natuurlijk dat ze niet langs drukke wegen hoeven te fietsen. En ja, wij hebben ook wel eens voorzichtig op school aangekaart of het overblijven anders georganiseerd zou kunnen worden. Maar helaas. School is al blij dat er vrijwilligers zijn en kan of wil er niet te veel eisen aan stellen.

   Yukiko : [alles-omdraaien] 17-11 13:58: Omdat mijn kinderen nooit overblijven weet ik niet goed hoe het er aan toe gaat. En toch weer wel, als atelierjuf en ouderraadslid hoor en zie ik wel eens het één en ander. Bij ons zit ook een overblijfserpent waar veel klachten over gekomen zijn. Dat schreeuwen kan ik inderdaad ook niet tegen, maar wordt dus ook gedaan op deze school. En onhandelbare kinderen... het is een reden voor mij om niet meer mee te doen aan de ateliermiddag van school - het is dat ik dat ook weer zo sneu vind voor de kinderen die wél luisteren en lief zijn. Want zonder atelierjuffen is er geen atelier. Een beetje een vergelijkbaar dilemma ook al is het van andere aard. Lastig in ieder geval, maar ik vind jouw voorstel van een kunstklasje erg goed; bij ons op school zou het er alleen nooit doorkomen, ze zijn daar erg conservatief en kunnen ABSOLUUT niet tegen veranderingen.

   Margarita : [alles-omdraaien] 17-11 18:33: Jeetje....het is niet toevallig een Jenaplan school he? Hoe dan ook, mijn kinderen bleven wel eens over maar gelukkig was het geen must. Je brengt wel herinneringen bij me boven door dit verhaaltje.

   Jolie : [alles-omdraaien] 19-11 01:04: Schrikken dat het in zoveel scholen ook zo lawaaiig geregeld is... Zelfs in jullie Jenaplanschool Margarita, wow.. :-| Armoedig zeg, en dat terwijl de overheid de hele dag door opvang vereist... ik begrijp best dat het kunst en vliegwerk is, en scholen wat je zegt DePrima, niet teveel eisen aan vrijwilligers kunnen stellen.. Ateliermiddag klinkt ERG leuk Yukiko, wat goed dat je dat doet! (misschien is zoiets ook wat voor L's school... Als er ruimte is) Tegen dat schreeuwen zouden ze misschien iedere overblijfkracht een Supernanny-boek cadeau moeden doen... ;-] Dat lijkt me de spijker op z'n kop Smile, "[..] voor speciale kinderen die ze toch niet willen hebben" -dat klinkt ook door in Fiens woorden, een kind met een nèt-even andere gebruiksaanwijzing, die net als alle kinderen die sinds "Weer Samen naar school" niet in het wegbezuinigde speciaal-onderwijs terecht kunnen —zie www.jajuf.nl/wsns_so_sbo.htm — moet vechten om z'n recht op die nèt-even-andere-zorg. (Schandalig Fien..)

   Terrence : [alles-omdraaien] 19-11 01:53: Ben zelf ook een tijdje "overblijfjuf" geweest en uiteindelijk ook niet zonder reden ermee gestopt. Was het eerst nog een vrijwilligersfunctie waarvoor je een kleine vergoeding kreeg, werd het later een gesubsidieerde "vrijwilligersbaan". Opeens werden de in de overblijf gewerkte uren ingehouden van mijn WW-uitkering, werd er een "budget per groep" opgezet en kwamen er allerhande (en vaak tegenstrijdige) regels. Het werd onwerkbaar en onhoudbaar om elke keer als je iets met de kinderen wilde op de lijst met regels (drie A4-tjes) na te kijken of het wel kon of mocht en in geval van twijfel eerst te overleggen met de directe collega en vervolgens met de overblijf-co-ordinatrice op kantoor (alsof je in drie kwartier met 20 kinderen kunt opruimen, eten, spelen en weer opruimen!). Die uiteraard alleen maar werkte op dinsdag en donderdag. Tenzij haar kind ziek was of zij zelf ziek thuis zat. Heb haar in die anderhalf jaar tijd welgeteld twee hele keren gesproken: bij de intake en bij de nieuwjaarsborrel...Dat zegt voldoende, dunkt me.

   Terrebel Terrence : [alles-omdraaien] 19-11 08:30: (Relativerend. Het is tenslotte de volgende morgen...) Dat overblijven was zeker niet uitsluitend kommer ende kwel, hoor. Heb ook een heel leuke tijd gehad met heel leuke collegae en hele fijne en nette kinderen. De etterbakkies zet je gewoon en plein public op hun nummer (Bijvoorbeeld met "Als je zo irritant blijft doen ben je voortaan de enige die nog op de computer mag tijdens de overblijf." Moet je'ns opletten wat dat met de sociale druk doet! *Evil grin*). Vaak was één van die kinderen m'n eigen zoon. Mocht er al een akkefietje zijn waarbij hij was betrokken (Uiteraard was hij nooit de aanstichter; De SuperFer is nog vreedzamer van aard dan z'n vader!) dan stuurde je daar gewoon je collega op af.

   Jolie : [alles-omdraaien] 19-11 08:39: Ah, wat een mooie relativering Terrence... Je reacties schetsen wel raak waar bij jullie de schoen wrong: in de organisatie, als ik het goed lees... Gedoe met budgetten, met regels, ruggespraak-moeten-plegen met afwezige personen, -wat een drama. Alsof mensen er bij jullie in al hun goede bedoelingen juist een onwerkbare situatie van gemaakt hebben.. (Hé Ter, bytheway, wat slaap jij maar kort!) :-)

   esther : [alles-omdraaien] 24-11 13:21: Pff wat een vreselijk verhaal.. ik had ook twijfels over Merlijn's overblijfjuffen, vooral omdat hij met nauwelijks aangeraakte boterhammen thuiskwam en ook steeds 1 beker drinken overhad (1 beker drinken is toch veel te weinig op een volle schooldag?? ik geef er altijd 2 mee!) Gelukkig zijn er nu anderen en dat gaat veel beter- Merlijn is vrolijker en eet bijna alles op. wat een gedoe he, je kinderen zo aan anderen toe moeten vertrouwen. het gaat echt niet altijd goed helaas.

   Jolie : [alles-omdraaien] 25-11 22:56: Wat je zegt Esther, het staat of valt met degene die zo'n uurtje overneemt, denk ik, iemand moet toch rust-om-te-eten kunnen scheppen.. E ja, helemaal waar: je kind uit handen geven.. ;-)) Wat dat betreft hebben scholen een machtspositie. Ouders moeten wel door de leerplichtwet: ook als ze er twijfels over hebben ;-]

   Gien : [alles-omdraaien] 26-11 10:34: Als ex-overblijfkracht van drie jaren voel ik me best aangesproken én ik ben geschokt: wat een chaos! Wat me niet duidelijk is, is hoe de overblijf bij jullie geregeld is: zijn het allemaal ouders of is er een organisatie ingehuurd, zoals bijvoorbeeld Nokik (www.nokik.nl). Doe 'doen' ook scholen in Hilversum, zag ik. Bij zo'n organisatie is er ook een coördinator die je over dit soort zaken kunt aanspreken. Overblijf via zo'n organisatie is misschien iets duurder maar de krachten krijgen trainingen: dit soort situaties zou je bij mijn oude overblijfschool niet aantreffen. Kinderen die echt heel vervelend zijn worden daar uitgesloten van de overblijf. Ik zou Leora beslist niet van de overblijf halen maar wel een goed gesprek met de school/het overblijfteam aanvragen. Dit is natuurlijk van de gekke!!

   Jolie : [alles-omdraaien] 26-11 10:51: Ôh, *dankje* voor je feedback Gien, fijn omte horen van een betaalde pro-kracht.. Het zijn hier, op de coordinatrice na, alleen ouders, niemand (vzviw) voldoet nog aan art. 45 WetPO lid d. (±"na 2011 de helft van de krachten geschoold") tZijn beste mensen, maareh, geen profs ;-/ ikheb Leora inmiddels trouwens .... ;-/ wèl van de Overblijf gehaald (behalve op de dag dat ik er zelf ben) met als gevolg dat ik me de hele dag ROT fiets en aan niets dat meer aandacht dan een los minuutje nodig heeft toekom :-| (We hebben zelfs <fluister> andere scholen gebeld, maar alles met een continue-rooster heeft lange wachtlijsten hier :-|)

   (Naschrift 21/11: Op het voorstel-kunstklasje is niet heel positief gereageerd.... :-| ik blijf voorlopig één ochtend per week overblijfkracht, in de hoop dat Leora er ooit goed mee overweg kan, en zolang blijft Leora ook nog maar één keer per week over... Met alle (geschetste) gevolgen van dien :-|)


   recentere reacties ] [ Terug naar mijn weblog ]

     RSS  php-icon © Jolie, 2002, 2009