Home Weblog Strata 3D Tutorial werk contact

120 webpagina's 1995-1999

De vraag van Kees Teszelszky externeLink16x16.gif, of ik nog materiaal van de vroege XS4ALL-sites en ~homepages had, bracht me op het idee om deze pagina te maken.

Het materiaal komt van 30 CDroms, die ik brandde tussen 1998 en 2000. Terwijl ik het doorbladerde, besefte ik dat er ook veel ontbreekt. Materiaal dat ik op floppies, SyQuest- en Zip-disken had, of, dat niet meer wil "unstuffen", of een foutmelding geeft bij het openen. Niet getreurd, deze 120 pagina's zijn in elk geval nog in te lezen :-)

Alle webpagina's op deze pagina zijn gemaakt door mij tussen november 1995-1999 en zijn afgelopen week gescreencaptured, in een Netscape-venster uit die tijd geplaatst en bewaard als Jpeg. Pagina's met 'smoelenboeken' of andere privacygevoelige informatie heb ik hier zoveel mogelijk buiten gelaten.

Onder elke screencapture is een kort bijschrift of chronologie te lezen.

N.b.: De URLs in de screencaptures zijn niet altijd de originele URLs. Die kon ik lang niet altijd achterhalen, en dan iets laten staan als "file:///Volumes/BU_CDroms-1998-2000/08_BU_SyQuestDrives1996/AllerDEFste/index.html"... ;-? In die gevallen heb ik de domeinnaam, datum/jaartal en bestandsnaam in de screencapture-URL gezet.

1995

Op 1 mei 1993 was ik online op het Hack-tic externeLink16x16.gif netwerk, dat vanaf die dag internettoegang bood. Ik was niet meteen verkocht, moet ik er eerlijk bijzeggen. Maar daarover schreef ik al eens bij 10 jaar xs4all externeLink16x16.gif ;-) Een grafische webbrowser en HTML-code zag ik voor het eerst in november 1994. Op dat moment werd de grotere potentie van internet me ineens duidelijk. Het was veel meer dan electronische post of een Bulletin Board System. Ik meldde me aan bij de Digitale Stad externeLink16x16.gif en een paar maanden later —modems waren duur— bij XS4ALL. Toch duurde het nog tot november 1995 voor ik zelf iets uitprobeerde met HTML.

De screencaptures op deze pagina beginnen bij die allereerste HTML-bestanden.

1995_30nov_TildeJolie_EDPAGE.jpg

Dit is mijn aller-allereerste webpagina. Gemaakt op 30 november 1995. Als ik me goed herinner, plaatste Eddy deze op DDS, de digitale stad Amsterdam.

1995_TildeJolie_26decTest_heelbont.jpg

Mijn allereerste homepage-test voor www.xs4all.nl/~jolie. Gemaakt op 26 december 1995. De code is echte beginnerscode :-)
1995_TildeJolie_26dec_testindex.jpg
Beloofd: dit was de enige HTML-code op deze pagina ;-)

1996:
1996_TildeJolie_7jan_index.jpg

Ik zag al snel dat de bonte achtergrond in mijn eerste homepage-test de pagina onleesbaar maakte. Zodoende werd het deze versie, met 'stoeptegel-knoppen' en een table.

1996_TildeJolie_7jan_glas-html.jpg

Het glas-in-loodwerk van mijn vader moest ook online, vond ik. Dan moest ik er wel bij zetten dat het niet te koop was ;-) Grappig — en vooruitziend van mijn vader — want er was destijds nog vrijwel niets te koop via internet.

In deze glas-in-loodwerk-pagina, gecaptured op een groot beeldscherm in 2022, is goed te zien wat het lastig maakt om webpagina's van "toen" met de middelen van "nu" te bekijken.

De beeldschermen in die tijd, begin 1996, waren vaak 640 x 480 pixels en 15 inch. Dat is klein: er paste maar weinig in zo'n venster. Bovendien zag je als het ware het raster van de pixels in elk beeldscherm, als je goed keek. Monitoren in die tijd waren immers nog 'cathode ray tubes.'

De foto van het laptopscherm hieronder, 640 x 480 pixels, geeft een indruk hoe webpagina's toonden in de jaren '90:

640x480Scherm_laptop1999.jpg

Bekijk je dezelfde versie van deze pagina, van 7 januari 1996 op een hedendaagse monitor, met een hedendaagse browser, dan zie je iets heel anders externeLink16x16.gif. Vijf 'postzegels' in een zee van lege ruimte, met een zwevende tekst halverwege de pagina.

Voor mensen die de jaren '90 niet hebben meegemaakt: ook digitale camera's waren er nog niet. Als je een foto op je site wilde plaatsen, kocht je eerst een fotorolletje, maakte 36 analoge foto's, bracht het rolletje naar de fotowinkel, haalde een week later de foto's op, en legde die, 36 x 8 minuten onder de scanner (àls je de gelukkige eigenaar van een vlakbedscanner was ;-))

Tiff_veel_MB.jpg
Dan had je 36 grote TIFF-bestanden, en was je dure, 'grote' harddisk van 500 MB vol ;-)
Gelukkig is er op dat gebied veel verbeterd sinds die tijd ;-)

Voor een 'levensechte' indruk hoe de sites er in 1996 uitzagen, had ik dus eigenlijk al deze pagina's moeten fotograferen als deze hierboven: op de laptop uit 1999 ;-) Maar dat werd te ingewikkeld: de laptop-harddisk van 1 GB was te klein om de werk-backup van 14 GB te kunnen doorbladeren ;-)

1996_TildeJolie_01Shockwave_mep-html.jpg

Onderdeel van mijn opleiding digitale vormgeving ('93-'94) was een korte cursus Macromedia Director externeLink16x16.gif. En daarmee bleek je 2 jaar later Director Shockwaves te kunnen maken voor het web... De vliegenmepper sloeg de rondzoemende vlieg nooit dood, maar je hoorde wèl het geluid van de klap. Helaas is de interactieve animatie niet meer te runnen.

1995_TildeJolie_26dec_fotoII.jpg

De foto-pagina's op www.xs4all.nl/~jolie zijn ook van december 1995. Het 3D-inzetje is uit 1996.

feb1996_pi-netTildeFeestje_OntwerpvoorBuroLG.jpg

Dit organisatie-bureau vroeg me eind 1995 hun huisstijl, logo en briefpapier te ontwerpen. Toen ze bij me op bezoek waren om hun logo uit 3 ontwerpen te kiezen, liet ik ze mijn eerste webpagina's zien en stelde voor dat ze een gratis homepage bij hun huisstijl zouden krijgen. Ze waren enthousiast!

1996_TildeDeep_homepage_DanielEnPaulxs4.jpg

Daniël en Paul hadden samen een uitzend- & administratiekantoor voor de AV/TV-branche. Én een XS4ALL account: ~deep, Daniël E. En Paul. "Maar Daniël, een homepage hoort bij jullie branche, en je hebt gratis webruimte bij XS4ALL..."

1996_TildeJolie_28juli1996_index.jpg

Al snel in 1996 vond ik dat een homepage met een herhalend achtergrondje en 'stoeptegel-knoppen' er ouderwets uitzag. Met het font dat ik zelf gemaakt had voor de Keuzegids en kleine grafische elementjes maakte ik deze pagina. Nu, in 2022 is hij al 26 jaar online externeLink16x16.gif :-)

Uiteraard wisselde de content af en toe. De ~homepage was de voorloper van de weblog. Als je iets leuks te melden had, linkte je dat op je homepage. En als het niet leuk meer was, haalde je de link weer weg. Het fijne daarvan is, dat zelfgehtmlde 'nieuwsjes' vaak als ongelinkte html-pagina's op de server bleven staan. Waarmee er achteraf gezien, een archief ontstond, in je WWW-map op je xs4all-account.

aug1996_TildeJolie_MichelEditieWH.jpg

Wat was dit leuk om vorm te geven: de webpagina ter gelegenheid van de allereerste buitenlandse post van een diplomaat-in-de-dop. Ook deze pagina is nog steeds online te lezen externeLink16x16.gif.

1996_TildeJolie_4aug1996_frames.jpg

In de zomer van 1996 vond ik dat ik mee moest met de ontwikkeling van de mensheid en dus óók een framespagina moest hebben ;-) Gelukkig kwam ik al snel Why Frames Suck (Most of the Time) externeLink16x16.gif tegen en draaide ik mijn site snel weer terug naar de frameloze versie :-)

1995nov-lateraangepast_TildeJolie_Eddy.jpg

Eddy's pagina, vond ik, kon wèl een superupdate gebruiken met de allernieuwste techniekjes, en zo kreeg zwager Eddy MouseOver-gifjes. En een Macromedia Director Shockwave met muziek. Helaas krijg ik die onmogelijk nog aan de praat. Hier heb ik nog een werkende versie externeLink16x16.gif met deprecated Flash.

1996_TildeJolie_3Dsection.jpg

Een homepage was eigenlijk een soort kamer. Op de behangetjes aan de muur hangen schilderijen, foto's... In 1996 renderde ik met Strata3D deze kamer. Telkens plaatste ik er een gerenderde close-up bij. De 3D-modellen uit de jaren '90 kan ik niet meer openen, maar de 3Dsectie externeLink16x16.gif is nog steeds online.

1996_TildeJolie_3Dsection_closeUp.jpg

Oh mensen, wat was ik destijds trots op dit volledig zelfgemodelleerde muziekboxje :-)

1998_TildeJolie_3Dsection_musicbox.jpg

En in de Flash-versie speelt het muziekboxje De Internationale externeLink16x16.gif ;-)

maart1996_TildeJolie_Wegener95.jpg

Jaarverslag Wegener, maart 1996. Maker van de illustratie is onbekend, de web- en DDrom-vormgeving maakte ik. De voorpagina is nog te bekijken op www.xs4all.nl/~jolie/wegener95/ externeLink16x16.gif

Wegener externeLink16x16.gif zocht voor de dochter Wegener Internet Networks per 1 maart 1996 een webvormgever. Dat leek me leuk. Ik kon kiezen voor de afdeling City Online, of voor de afdeling die zakelijke websites maakte. Ik koos het laatste en adviseerde de mensen met wie ik het sollicitatiegesprek had om contact op te nemen met bestaande digitale steden: ik verwoordde mijn oprechte twijfels of het zo verstandig was om from scratch digitale steden te bouwen — zelfs met de content van de Wegener kranten, die er — naast veel reclame — ook in zou worden ondergebracht.

Van de pagina's die ik in de eerste helft van 1996 bij Wegener maakte, is veel verloren gegaan. De sites voor KiviNiria, NTVTandheelkunde, Wegener Internet Networks, Wegener WISE, ikonen voor een Bridge-site en het animatie-logo van de Jaarbeurs Utrecht, geven UnStuff-foutmeldingen of er zijn alleen nog wat losse bestandjes of copyrighted presentaties over. Gelukkig bleek er een foto van moi achter de Mac bij Wegener bewaard :-)

Jolie bij Wegener Internet Networks 1996

17april1996_WegenerGoudenGids.gif

Lopend logo van de Gouden Gids, 17 april 1996.

Wegener Internet Networks was een fijn bedrijf met een gezellig, gedreven team — aanvankelijk. Het vooruitzicht om informatie toegankelijk te maken sprak me enorm aan. De consultants in het team gingen onvermoeibaar langs bedrijven, om iedereen te informeren over de mogelijkheden van 'web presence', aan de hand van presentaties, die ik in HTML maakte.

april1996_TildeJolie_WegenerWISE.jpg

Er resten 47 bestandjes van Wegener WISE, die ik maakte tussen 31 mei en 6 juni. Helaas staat er geen informatie in het enig overgeblevene HTML-bestand: alleen vormgeving. Dus wàt WISE was en de 8 mensen van WISE presies deden binnen Wegener...? Ik kan het niet meer vertellen.

Wel herinner ik me me dat de site er, met content en binnen een scherm van 640x480 pixels, beter uitzag dan deze screencapture ;-} Mijn gewaardeerde collega J.R. is geblurd i.v.m. de privacy.

MauriceDeHond_12mei1996_Wegener.jpg

Deze site mocht ik binnen Wegener helemaal naar eigen inzicht vormgeven. Het bijzondere is, dat de site van De Hond externeLink16x16.gif, met toestemming, na 26 jaar nog als mirror op mijn xs4all-homepage te lezen is.

WegenerInternetNetworks_verhuis_25juni1996.jpg

Dit is de enige resterende sub-pagina van Wegener Internet Networks. De hoofdpagina toonde het WIN-logo en had veel meer informatie en links, kan ik zien in een HTML-bestand waarvan de images verdwenen zijn.

errors

De foutmeldingen lijken een echo van de ontwikkelingen die zomer binnen WIN. Na de vrolijke, vliegende start in maart, leken opdrachten op de waakvlam te raken. Onder de consultants van WIN en WISE leek stress op te komen. Maar waarover?

Op een dag in mei 1996 kregen alle medewerkers te horen dat we op onze eigen banen mochten solliciteren. Wegener nam een gerennommeerd internetbedrijf over en daarmee werd ieder teamlid van WIN en WISE boventallig. Voor sommige collega's, die een vaste baan binnen bedrijven van naam hadden opgezegd om voor WIN te komen werken, was dit een enorme domper. Waren de overname-onderhandelingen al aan de gang, toen we solliciteerden? Waar hadden we eigenlijk op gesolliciteerd?

bioscoopagenda_27juni1996_Wegener.gif

Bioscoopanimatie, juli 1996.

Ik kreeg na de overname een werkplek op de Wegener-afdeling waar ik bij mijn sollicitatie nadrukkelijk twijfels over had geuit: City Online.

Het idee van De Hond — en dat is vooruitziend geweest — had al alle kenmerken waar Facebook later groot mee zou worden: persoonlijke pagina's, contacten leggen, push-berichten, maar ook voorkeur-tracking en gepersonaliseerde advertenties.

Het project had twee grote mankementen: het zat vast aan de stadsmetafoor, terwijl er in 1996 al talloze digitale steden gebouwd waren. Als je Wegener bent, en je hebt kranten, maak dan een digitale krànt. Of werk samen met een bestaande stad. Zei ik op mijn sollicitatie in februari 1996, met naam en toenaam van stadbouwers.

En àls je dan het wiel opnieuw wilt uitvinden, werk dan niet met 17 man waarvan er maar één programmeur is. (Maar dàt zei ik niet hardop ;-))

CityOnlineMdH_meegewerkt_juli_1996_origscreencap.jpg

Screencapture van City Online die ik in juli 1996 maakte.

Plotseling werkte ik dus op een afdeling waar ik niet in geloofde. Ik maakte 308 nieuwe html-/gif-/illustratie-/Quark xpress-bestanden in krap 20 dagen voor het project, schreef ik bij mijn afscheid aan de manager, waarvan ik me sterk afvroeg "of naast jullie visitekaarten de overige 307 bestanden ooit gebruikt zullen worden. Niet omdat ik me niet strict aan de opdrachten heb gehouden, maar omdat de indertijd gegeven opdrachten inmiddels weer achterhaald zullen zijn."

Van City Online zelf kan ik niets laten zien dan dit ene voorbeeld hierboven, omdat het basis-ontwerp niet van mij is.

juni1996_TildeJolie_WegenerCOL.jpg

Sub-frame voor de Engelstalige versie van City Online, juni 1996.

Naschrift: Het project City Online mislukte inderdaad, het project werd opgeheven of afgeblazen.

aug1996_PI-NET-reclamepagina.jpg

Webreclame voor Planet Internet.

De eerste de beste kans om weg te komen, was reclamebutton-klopper worden bij Planet Internet. Dagelijks runde ik een slechtgeschreven script op een log-server en stuurde de output ("Uw reclamebutton is 0 keer gezien en 87 keer aangeklikt" (!)) met schaamrood op de kaken naar de Planet-klanten. Daarnaast maakte ik buttons en webreclames. En ik deed het DTP-werk in Quark Xpress voor de help-boekjes en floppy-met-uitleg.

Op de verdieping waar ik werkte...... Nou, dat zijn meer verhalen voor in de kroeg ;-)

De ontslaglijst, vol namen van sympathieke collega's, die 'onder het kopieerapparaat was blijven liggen' vat alles samen.

1996_TildeJolie_0Shockwave_Aapwerpen.jpg

Aapwerpen, augustus 1996.

Geïnspireerd door het kinderspelletje dat ik voor de 'Waanzonnige Aanbieding' van Planet maakte, maakte ik in de avonduren deze Macromedia Director Shockwave voor mijn eigen website. Heerlijk dwaas, ping-pongen met vallende apen.

sept1996_TildeJolie_GrappigForm_navWINPI.jpg

Ook dwaas is deze Afscheidsbriefgenerator externeLink16x16.gif, die nog steeds online is :-) (Maar uiteraard niets verstuurt, voor de goede orde.)

Ik heb de situatie die inspiratie tot de generator gaf niet nagezocht: ik ben die vergeten en dat laat ik zo ;-) Feit is dat de interne mailinglijsten bij Planet erg rommelig waren. Verkeerd bezorgde emails kwamen veel voor. Tel daar de overspannen sfeer bij op, een Sales-afdeling die zich verplicht voelt veel en nauwelijks van elkaar te onderscheiden aanbiedingen uit te sturen —met elk hun eigen korting— en een klantenservice annex onderbetaalde helpdesk die de berg aanvragen en mutaties niet verwerken kan, een tekort aan technische mensen, een dreigend lange, rondslingerende ontslaglijst, en je hebt een beeld. En dan heb ik het nog niet eens over de medewerkers die veel aandacht besteedden aan de klanten met X-rated content 8-}

Al waren er collega's op andere afdelingen waar ik nog steeds contact mee heb, met de dag raakte ik meer overtuigd dat ik moest terugkeren naar mijn freelance grafisch werk, zoals ik ook in 1995 had gedaan onder de naam MMWEbHL (Making Money While Everybody Has Lunch ;-))

1996_XS4ALL_aug1996_orig_vacature.jpg

De originele vacature van XS4ALL, augustus 1996.

Mijn hart maakte een sprongetje toen ik deze vacature las. Aanvankelijk durfde ik niet te reageren. Ik was dan wel op 1 mei 1993 online geweest, maar was me pas echt voor internet gaan interesseren bij de introductie van www en hypertext. Zoals DDS, de hypertekst stad van Amsterdam externeLink16x16.gif bracht in 1994. Wist ik er wel genoeg van af, voor een bedrijf dat al ruim 3 jaar professioneel met internet bezig was?

Op het moment dat vrienden en collega's me ook begonnen te attenderen op de vacature, heb ik toch maar een sollicitatiemail geschreven :-)

1996_4sept_TildeJolie_stroop.jpg

"Stroop" — een test met fullbrowser-schalende, zelfladende afbeeldingen, die eigenlijk te groot zijn voor (het toenmalige) internet.

Mijn aanstelling bij Planet kon ik moeiteloos opzeggen: mijn proeftijd daar was nog niet voorbij. "Wauw, je gaat naar het Kennisbolwerk XS4ALL!" was de felicitatie van een van de (weinige) technische collega's bij Planet.

NLkennis_xs4all_december1996-hoofdpag.jpg

NL-kennisland / NL-knowhow.org, december 1996, was een project van 5 verschillende ministeries, waarover iemand binnen mijn vriendenkring gehoord had. Een site waar meer dan 250 innovatieve bedrijven en Nederlandse instellingen voor technologisch onderzoek zich konden presenteren. Zodoende werd ik een van de mensen die een voorstel voor deze site schreef. Het voorstel werd aangenomen.

Het project had al een huisstijl, met vaste kleuren en voorgeschreven ronde hoeken: uiteraard heb ik me in de vormgeving daaraan aangepast. Ook de foto's zijn aangeleverd door de fotograaf van het project. Alle bewerkingen, images en HTML deed ik binnen XS4ALL.

NLkennis_xs4all_december1996-about.jpg

Over het project NL-kennisland / NL-knowhow.org. De site bevatte honderden pagina's.

NLkennis_xs4all_december1996-respond.jpg

Een gastenboek kon nog prima draaien in die tijd, december 1996, de onbeschaafde spamposters hadden het nog nauwelijks ontdekt.

NLkennis_xs4all_december1996-cat_agri.jpg

Eén van de 42 categorie-pagina's.

NLkennis_xs4all_december1996-bedrijf.jpg

Eén van de 250+ instelling-/bedrijfspagina's voor NL-kennisland/ NL-knowhow.org.

XS4ALL snakte naar een nieuwe vormgeving van de eigen website. Hoewel ik de bestaande vormgeving, de 3D-Nederland-kaart met brutale nummerplaat-uithangbord erg mooi vond, begreep ik het. De site was lapwerk geworden.

Ook lagen er Handleidingen en ander drukwerk dat from scratch geDTP'd moest worden. 's Avonds met een groep eten bij de Volksbond externeLink16x16.gif, om de hoek bij de Prins Hendrikkade, en de ongedwongen, informele sfeer maakte veel goed. Net als de werktijden van 12 - 20 uur.

Ik begon met rietpen-schetsen, op A3-formaat. Ja, vreselijk old-school, ik weet het :-)
Mijn gedachte was, dat internet zoiets moest zijn als water dat uit de kraan komt, of stroom:AllereersteSchetsenVoorXS4-HP-1996_A3formaat.jpg
Rietpen met ecoline, schetsen uit 1996 voor XS4ALL.

XS4ALL_1996_rietpenschetsen.jpg

Het idee werd met gefronste wenkbrauwen ontvangen. Het heeft het dan ook niet eens gehaald op de pagina's die we aan de collega's presenteerden, die begint met "schets nr. 4":

XS4ALL_dec1996_overzichtontwerpen.jpg

Interne pagina voor medewerkers, december 1996, om te reageren op vormgevingsvoorstellen. Met gif-animatie linksboven.

XS4ALL_dec1996_index_ontw_schets2.jpg

Schetsje uit december 1996 voor XS4ALL. Met de kaart en het logo-uithangbord, bleef dit qua gedachte dichter bij de toenmalige site, dan " internet als water uit de kraan of stroom uit de muur" met de old-school rietpen.

XS4ALL_dec1996_index_ontw_schets4.jpg

Eén van de eerste schetsjes voor XS4ALL.

1997:
XS4ALL_31jan1997_index_metFretAnim.jpg

Elke schets leidde tot veel discussie. Goede, inhoudelijke discussie. Aan de ene kant waren er mensen met een voorkeur voor lege pagina's, met zo min mogelijk afbeeldingen, ook wel bekend als 'toeters en bellen.' Aan de andere kant waren er mensen die juist véél vormgeving en afbeeldingen wensten.

Heilig punt was de 40 KB grens. De site moest ook te bekijken zijn onder Lynx externeLink16x16.gif en via 14k4 modem externeLink16x16.gifs. Zodoende streefde XS4ALL naar sterke kleur- en downloadtijdreductie, all-browser-compatible-pages en beperkt javascriptgebruik.

XS4ALL_10feb1997_indexdiemaarkortmocht.jpg

Deze super-Kilobyte-beperkte pagina was één van de eerste versies die ook daadwerkelijk online kwam begin 1997.

Hij bleef desondanks maar héél kort online. Veel mensen, ook collega's, stoorden zich aan het informele taalgebruik.

Nu was ik informeel taalgebruik op veel subpagina's tegengekomen, waardoor ik er te gemakkelijk vanuit was gegaan dat dat gewenst was :-)

eind1997_xs4all-Fret.jpg

Zo kwam (en bleef) deze opvolger lang online in 1997.

account1997_xs4all_hacken.jpg

Elke subcategorie had een eigen kleur. Zoals deze informatie-pagina met de regels rondom hacken.

Het geestige is, dat deze pagina nog vrijwel identiek is aan de Hack-Tic Net-tekst "Hacken vanaf XS4ALL" van 19 december 1993.

1996_de_xs4all_cartoon_.jpg

De prachtige cartoon (van? KiVo?) kreeg ook weer een ereplaats op de site.

account1997_xs4all_Telnrs.jpg

Heerlijk, die oude nummers, die je, net als het inbelnummer 020-5350535 zó nog midden in de nacht kunt opdreunen :-)

Oude URLs voorzag ik van content en een link naar de locatie waar de pagina naartoe verhuisde, zoals is te zien in deze pagina. Dat is vriendelijker dan een 404-not-found-melding, voor de mensen die vroege pagina's gebookmarked hadden.

XS4ALL_1997_whoisonline.jpg

Who — Whoisonline, het begrip uit de vroege unixtijd :-)

4970Homepages_11feb1997.jpg

De pagina waar ik regelmatig met veel plezier keek: alle homepages van XS4ALL-klanten.

XS4ALL_Help_Homepage_feb1997.jpg

Goede hulp scheelt heel veel vragen, was een van de motto's. Veel van de help-pagina's werden geschreven door mensen die een bepaalde specialiteit hadden. Wie veel van Amiga's wist, schreef de tekst voor de Amiga-help-pagina, en zo verder.

XS4ALL_MacHelpEudora_11feb1997.jpg

Vóór ik bij XS4ALL werkte, herinner ik me, had ik al erg veel aan de uitgebreide Mac-pagina's die XS4ALL voor de klanten online had en regelmatig bijwerkte.

XS4ALL_MacHelpIRC_1998.jpg

Mac-help kreeg zijn eigen achtergrond.

XS4ALL_Win311_Help_feb1997.jpg

De screencaptures werden gemaakt door collega's van de Helpdesk.

XS4ALL_AmigaHelp_26juni1997.jpg

Op de Amiga-pagina uit die tijd is te zien dat er voor Amiga weinig beschikbaar was.

13maart1997_xs4all-Enquete.jpg

In tegenstelling tot Planet, wilde XS4ALL niet 'groeien om de groei.' Zeker na wat ik bij Planet had gezien aan overspannen help- en klantenservice-medewerkers, kwam Felipe's standpunt me heel wijs voor.

De klanten vragen naar hun wensen, deed XS4ALL om de service te verbeteren.

april1997_xs4all-Enquete.jpg

Ja, de appeltaart. Dat is een klassieker gebleven :-)

XS4ALL_1997_inbelpuntZM.jpg

Regelmatig opende XS4ALL nieuwe inbelpunten, locaties waar inbelmodems stonden, zodat klanten tegen lokaal tarief konden inbellen. Internet liep in die tijd nog via een modem over een analoge telefoonlijn. Die inbelpunten kregen hun eigen informatie-pagina.

6Aug1997_XS4ALL_terrasjesmetzon_9u.jpg

'Terrasjes met zon,' 6 augustus 1997.

Deze vrolijke pagina's bedacht ik in de zomer van 1997. Mijn eerste versies werkten met een Javascript. Het was vrij bewerkelijk om de aangemelde terrasjes bij te plaatsen. En gelukkig kon ik ze laten binnenkomen op het account Fret, zodat ik alleen op vaste tijden de verzoekjes ophaalde :-)

6Aug1997_XS4ALLterrasjesmetzon_14u.jpg

In de middag zijn er al meer terrasjes met zon... Natuurlijk moest ik maar vertrouwen dat de aanmelders eerlijk waren — maar met het internet van 1997 was dat minder een probleem dan vandaag ;-)

6Aug1997_XS4ALLterrasjesmetzon_17u.jpg

Het is te zien dat de allereerste pagina van 6 Augustus nogal op Amsterdam georiënteerd is. Dat is omdat er die allereerste dag nog geen aanmeldingen waren: de aanmeld-link 'fret@xs4all.nl' kwam wat later ;-)

6Aug1997_XS4ALLterrasjesmetzon_laat.jpg

De afbeeldingen van deze screencaptures zijn de originele, ongecomprimeerde Jpegs van 6 augustus 1997. Voor de XS4ALL-site maakte ik sterk gecomprimeerde gifjes, zodat de pagina onder de 40KB bleef.

TerrasjesMetRegen_18sept1998.jpg

In de herfst was het terrasjesweer voorbij, en kwam deze pagina ervoor in de plaats. Tot het voorjaar.

xs4all.nl-Tilde-Fret-hetmannetjevdXs4Site.jpg

Deze pagina over 'Fret' maakte ik dankzij een van onze vele gewaardeerde, slimme klanten. ThK
Fret was het figuurtje dat de achtergrond van de XS4ALL-site opvrolijkte. Had je een 'heel breed' (1024 pixels) scherm, dan zag je Fret soms aan de rechterkanlijn verschijnen. In de screencaptures op deze pagina heb ik hem opzettelijk zichtbaar gemaakt.

Na de vraag van Thijs scande ik in mei 1997 de illustraties die ik ooit voor een Conservatorium-leerplan tekende, de illustraties die ik gebruikte voor Fret in de XS4ALL-site. En violà, met wat fantasie en hier-en-daar geleende waarheden: de fictieve Fret had een site.

xs4all.nl-Tilde-Fret-conservatorium_Xs4Site.jpg

Fret was geen fan van leraren. Ook XS4ALL had een sympathieke anti-autoritaire sfeer.

xs4all.nl-Tilde-Fret-Drumcomputer_Xs4Site.jpg

Wat kun je allemaal met computers? Behalve internetten, ook aardig wat drum-herrie maken ;-)

xs4all.nl-Tilde-Fret-solfege_Xs4Site.jpg

Fret deelt graag kennis.

xs4all_13nov1997_spotlight.jpg

Voor de Spotlight-pagina schreven Felipe, Maurice en anderen columns. Vaak met standpunten over politieke zaken rond internet.

XS4ALL_okt1997_index_Sales.jpg

Salespagina voor XS4ALL.

Begin 1997 begon XS4ALL een samenwerking met Hookon in Gent.

Ik begon na te denken over vormgeving, waarin ook XS4ALL België zichtbaar zou worden. Bovendien werd ik in de loop van 1997 steeds minder tevreden over het uiterlijk van de XS4ALL-pagina's. Zeker voor een afdeling als Sales maakte de site op mij een wat armoedige indruk. Ook als je kijkt wat XS4ALL aan geavanceerde mogelijkheden bood externeLink16x16.gif, kwam dat niet altijd goed uit de verf. Tijd voor een nieuwe site en extra subpagina's, vond ik.

xs4all_index_5nov_1997.jpg

Een van m'n vormgevings-voorstellen waarin ook XS4ALL België zichtbaar is.

In dit voorstel, veranderden alleen alle afbeeldingen. Je kon daardoor met het verplaatsen van één map de hele site omgooien. Helaas haalde het voorstel het niet.

5dec_1997_xs4all_Ex_bArt.jpg

Klanten van concurrenten in zwaar weer werden in december 1997 nadrukkelijk op het bestaan van XS4ALL gewezen. Op deze pagina de klanten van bART. (Geen wikipedia-pagina over bART, hoe kan dat.)

15dec_1997_xs4all_ExWOL.jpg

Ook klanten van het omvallende Worldonline bood XS4ALL een valscherm, zeg maar (heerlijk brutaal ;-))

3november1997_xs4all_announce.jpg

Dagelijks voorzag Remco de klanten van updates over onderhoud, storingen en werkzaamheden.

1juni1997_xs4all_links_Orig.jpg

De linkspagina vulde ik zo vaak mogelijk aan. Sysbeheer had daar een scriptje voor geschreven, waardoor ik alleen entries in een tekst-file te hoefde toevoegen en het script te runnen.

1juni1997_xs4all_links(verkeersbversie).jpg

In dit voorstel om de Website te verfrissen èn België op de kaart te zetten, maakte ik alle subpagina's geel, en alleen de homepage zwart, zie volgende afbeelding:

10jan1998_xs4all-aank_Noorderslag.jpg

Helaas haalde dit voorstel het niet.

Het bleek moeilijk te doorgronden waarom ik onvoldoende medestanders vond voor een bepaalde nieuwe vormgeving.

dec_1997_xs4all_Nerdoscopen.jpg

Nerdoscopen, december 1997.

Achter de nerdoscopen draaide een perlscript, dat uit stukjes tekst per sterrebeeld een random 'voorspelling' samenstelde:
nerdoscopen
Ohja, ik had eerder op deze pagina beloofd dat ik de lezer geen HTML meer zou voorschotelen...
Maar dit is perl ;-) Beloofd: het enige perlscript ;-)

xs4all_nov1997_NietGehaaldOntwerpVoorstelJolie.jpg

Op zoek naar overeenstemming in de vormgeving, maakte ik nog meer her-ontwerp-voorstellen. Deze variant heeft image-links in de stijl van het XS4ALL-logo. En het heerlijk-brutale uithangbord-logo is terug, nu aan een modern gebouw. De image-links vielen niet in goede aarde...

decemberstijl1997_xs4all-EnertelPops.jpg

..."Nee, géén afbeeldingen voor de links! Er zijn browsers die daar niets mee kunnen, ook niet met ALT." OK, als dat ècht nog zo is, moeten de links maar hypertekst blijven. Zoals in dit voorstel. Dat aansloot bij de vormgeving van het software-project van XS4ALL, Autopilot. (Later meer over Autopilot.)

Helaas, het ging niet door.

xs4all_announce_actueel_26dec1997.jpg

Ook tijdens de Kerstdagen werkte XS4ALL-beheer gewoon door, zoals is te lezen op deze service-pagina.

24dec_1997_xs4all_KERST.jpg

Dit ontwerpvoorstel mocht wèl tijdelijk als Kerstpagina online zijn...

31dec_1997_xs4all_NieuwJaar.jpg

...en als Gelukkig 1998-wens.

5jan1998_xs4all-aank.jpg

Voorstel met een letterlijk kleiner plaatje, voor de mensen die (terecht natuurlijk, in die tijd) bezwaar maakten tegen overbodige kilobytes die webpagina's vertraagden.

1997_xs4all_Autopilot_26nov1997_helppaginaontwerp.jpg

Het software-project van XS4ALL, Autopilot, kreeg een eigen vormgeving.

1998_xs4all_Autopilot_11feb1998_credits.jpg

Autopilot, het software-project van XS4ALL, kreeg ook een eigen splashscreen.

HIP1997_hackerconf.jpg

In de zomer van 1997 organiseerde XS4ALL de hackerconferentie HIP97. De hoofdpagina van HIP97, met mijn logo en animatiebuttons, is nog als mirror externeLink16x16.gif op ~jolie te bekijken.

29_juni_1997_DBNL_TildeJolie.jpg

Voor mijn eigen homepage op ~jolie maakte en schreef ik in diezelfde tijd een pagina over mijn ergernissen aan de Digitale Burgerbeweging externeLink16x16.gif

1997_TildeJolie_10juli1997Keuzegids.jpg

Voor het Hoger Onderwijs Persbureau maakte ik die zomer afbeeldingen voor de Keuzegids. En wat is dan handiger dan een downloadpagina? Geen gesjouw met SyQuest-disken meer :-)

juni1997_xs4all_Evaluatie_MPKP.jpg

Voor het jaarverslag van het Meldpunt Kinderporno maakte ik een ontwerp, dat prachtig gedrukt werd, met een bijbehorende webpagina.

okt1997_TildeJolie_EugeneBuitenhuis.jpg

Op ~jolie verscheen het droeve nieuws over de dood van onze vriend Eugène externeLink16x16.gif.

1998:
intranet_xs4all_1998_6Februari_OR_IRCdebat.jpg

Voor de OR-verkiezingen, organiseerden XS4ALL-medewerkers een debat... Heel gepast: op IRC :-)

De mensen die het debat niet hadden kunnen volgen, konden het nalezen op het intranet van XS4ALL, waarvoor ik de IRC-logfile vormgeving en HTML gaf.

XS4ALL_index_27januari1998.html.jpg

Eindelijk kwam er consensus over een vormgevingsvoorstel. Ik herinner me collega's die hier echt heel blij mee waren, dankjewel C. en anderen! Dit werd de nieuwe homepage van XS4ALL, in januari 1998.

xs4all_index_21maart_1998-BIJ-animatie.jpg

In de maanden die volgden, heb ik het keuzemenu-blokje nog vereenvoudigd. Dat maakte het overzichtelijker. En uiteraard: minder kilobytes :-)

Op 21 maart mocht er een hommel door het beeld vliegen, als aankondiging van de lente. Eén dag een animatie met extra kilobytes*) en download-vertraging kon geen kwaad.

*) Ik kan me indenken dat de lezer denkt: "Kilobytes.. kilobytes... Altijd maar weer die kilobytes. Waarom dat gezeur over kilobytes?" Toch was dat in die tijd van betekenis. Mensen gebruikten een inbelmodem om webpagina's mee te bekijken. Inbellen over een analoge lijn was langzaam. De datasnelheid was zo'n 3 kilobyte per seconde, als je een snelle verbinding had. Meer kilobytes betekende hogere telefoonkosten.

Naast de kosten was het wachten op afbeeldingen vaak een stevige geduldsoefening. Het hedendaagse internet is, vermoed ik, 4000 keer sneller. Vandaar dat elke kilobyte in die tijd telde.

1998_xs4all_1aprilgrap_MouseOver.jpg

Op 1 april gaf de XS4ALL-website OnMouseover een vreemde, nietbestaande error.

We hadden niet gedacht dat er mensen zouden zijn die het niet zouden herkennen als nep — ik had het venstertje uit een Mac-Windows-grap-programmaatje geknipt.

1998_xs4all_2april_ExcAnnounce.jpg

Dus verscheen er de volgende dag een excuus op de service-pagina, met uitleg dat het een 1-april-grap was geweest :-)

1998_1april_TildeWegmaaie_homepage_Wiegman.jpg

'Fret en ini(mini)' — lees: ik ;-) maakte ook een 1-april-grap voor een vriend die zijn XS4ALL-wachtwoord in een geleende computer had laten staan. Hij kreeg een website met MouseOver-fotootjes.

1998_de-beweging-nl-Webontw-Jolie.jpg

Voor de Bedrijfsfysiotherapeut van XS4ALL maakte ik deze website in 1998.

1mei1998_5jaarxs4_jubileum.jpg

Wat fijn dat iedereen de Jubileum-website voor "5 jaar XS4ALL" mooi vond. En wat had iedereen leuke stukjes, knipsels, foto's en anecdotes aangeleverd. Van deze site is een mirror online externeLink16x16.gif.

XS4ALL_classified_plan27maart1998.html.jpg

In het voorjaar van 1998 maakte XS4ALL plannen om gratis internet te gaan aanbieden. Het plan moest geheim blijven. Bij mijn weten is het altijd geheim gebleven, maar nu XS4ALL niet meer bestaat, lijkt het me een goed moment om het (niet eens zo wereldschokkende) plan te onthullen.

De opdracht bij de website was: 'Denk aan wasmiddel. Super simpel. Super goedkoop.' Zelf vond ik de vormgeving goed. Geel verwees naar XS4ALL en de afbeeldingen waren minimaal in kilobytes. De pagina was ook nog eens schaalbaar, waarbij de knoppen op de gekleurde banen bleven. De tekst met de bonte, grote en kleine letters is hypertext, leesbaar op elke braille-regel.

XS4ALL_classified_plan7april1998.html.jpg

Toch gaf XS4ALL de voorkeur aan deze variant. Met relief in de afbeeldingen, alsof je de balk zou kunnen voelen als je het scherm aanraakte.

Helaas ging het project in de ijskast. Waarom het precies is afgeblazen heb ik nooit gehoord. Inmiddels is er nu, 24 jaar later, op sommige plekken gratis WIFI, al is dat lang niet altijd veilig. XS4ALL is verdwenen, maar misschien is dit gat in de markt blijven bestaan?

xs4all_index_30mei_1998.jpg

De homepage van XS4ALL uit 1998, zonder hommels en 1-april-grappen :-)

intranet_xs4all_1998.jpg

Op het intranet van XS4ALL werkten verschillende collega's in de zomer van 1998 aan een digitaal personeelsblad, dat deze vormgeving kreeg.

intranet_xs4all_1998_redactie.jpg

Ik plaatste er ook een redactie-script op, waarmee collega's zelf een artikel konden toevoegen. Normaal zijn dat soort (bestaande, aangepaste perl-)scripts niet zo veilig, maar dit draaide alleen binnen een afgeschermde omgeving op het intranet.

'Smoelen-pagina's' voor het intranet maakte ik ook, maar wat daar van over is, kan ik uiteraard niet tonen vanwege de privacy.

xs4all_announce_vakantie_1aug1998.jpg

Helpdesken zijn vaak de zwaarste afdelingen van een bedrijf. Gelukkig had ook de Helpdesk vakantie.

XS4ALL_1998_index_Sales.jpg

Nu de homepage in het voorjaar van 1998 vernieuwd was, wilde ik ook de subpagina's opfrissen. Ik heb meerdere varianten voor Sales op mijn Backup-disk staan, en kan niet meer zien wat de destijds gekozen versie geweest is.

XS4ALL_1998_index_SalesMapstijl.jpg

Deze versie sluit aan bij de (gedrukte) glossy Salesmap.

1998_xs4all-Sales_Dank.jpg

Als ik zelfs de Dank-pagina van deze vormgeving voorzien heb, dan moet de versie toch haast wel online geweest zijn? Ik weet het niet meer.

XS4ALL_1998_zelfservice.jpg

Het enorm vette venster op de Zelfservice-pagina was niet echt mijn smaak: het was om aan te geven dat je binnen een beveiligde omgeving je instellingen aan het wijzigen was.

XS4ALL_1998_zoveelste_afgekeurde_ontwerp.jpg

Vormgevingsvoorstel herfst 1998 voor XS4ALL.
Ik bleef op zoek naar vormgeving die zowel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk was, als passend bij XS4ALL. En dan met name bij het XS4ALL logo en bij de destijds binnen XS4ALL veel voorkomende wens om interactieve elementen met wat reliëf aan te geven.

Deze ikonen maakte ik voor alle subcategorieën:

ikons for all sections

Vreemd genoeg stuitte elk voorstel op afwijzing. Soms met argumenten als "Ik kan wel zeggen waarom ik het niet mooi vind, maar ik vind het gewoon niet mooi."

Enkele afgekeurde vormgevingsvoorstellen voor XS4ALL uit 1998 zijn in hetvolgende lijstje te bekijken:

Ik kreeg soms het gevoel dat ik met speculanten-gedrag te maken had: je laat een bouwwerk net zo lang rotten, elke dag lekkages dweilen en af en toe het behang weer vastplakken, tot de overheid het onbewoonbaar verklaart, en je het wel móet afbreken om de grond te kunnen verkopen. Gekke gedachte natuurlijk, zeker voor een onconventioneel bedrijf als XS4ALL.

In die tijd begon ik weer met solliciteren.

1998_TildeJolie_HHS_sept1998_lezingWebontw.jpg

Een van de voorbeeldontwerpen voor een lezing binnen HHs, september 1998.

Binnen de de Haagse Hogeschool mocht ik een lezing komen geven over het ontwerpen van websites en alles dat daarbij kwam kijken. Ontzettend leuk was dat. De lezing is natuurlijk stokoud nu na 24 jaar, technieken en software kwam en ging in die tussentijd, maar de basis is onveranderd gebleven.

XS4ALL_1998_18decemberKlantbriefKPNovername.jpg

De publicatie van de verkoop van XS4ALL aan KPN, 18 december 1998.

Op de dag dat er een classified overleg plaatsvond, waarop iedereen op Kantoor moest zijn, IE-DER-EEN, desnoods met een helikopter opgehaald —(is dat echt gebeurd of een urban legend, mensen?)— was er 1 medewerker ècht onbereikbaar. En dat was ik. Ik had net als de meeste mensen geen mobiele telefoon en was de deur uit: op sollicitatie, om te ontsnappen aan de ontwerpafwijzingsfrustratie.

Aangenomen werd ik niet; ik vermoed dat de ontwerpafwijzingen me ook onzeker over mijn kennis, kunde en talent maakten.

's Avonds hoorde ik over de bijeenkomst op de Eekholt. XS4ALL was verkocht. Aan de mensen over wie op de Prins Hendrikkade nog grappen klonken, in de trant van:
X1_: Er staat een pak op de stoep. X2_: Ohjee.. *** X1_ changes topic to 'Er staat een pak op de stoep.' X3_: iemand pak besteld? ini_: ff handtekening zetten en binnenhalen? X2_: Bulder.... * X3_ ligt in een deuk X1_: ini_, het pak draagt een stropdas :) XS4ALL had de verkoop wel heel sympathiek geregeld, alle medewerkers deelden in de verkoop, alsof het aantal gewerkte maanden stond voor een bepaald percentage aandelen. Heel sympathiek.

Desondanks had de verkoop een wrange smaak. Zeker omdat ik de gevolgen van KPN-managementstijl zich al had zien voltrekken binnen Planet. Maar goed, misschien zou het meevallen. Niet iedere KPN-er hoefde zo te zijn als de mensen die bij Planet een ontslaglijst onder de kopieermachine lieten liggen.

9dec1998_PrinsClausStropdas_TildeJolie.jpg

Stropdas-animatie op mijn homepage www.xs4all.nl/~jolie externeLink16x16.gif, waar hij nog steeds staat, onderaan de pagina. Was Prins Claus nog de enige die iets mocht zeggen over stropdassen?

Want al snel volgden de eerste ontslagen. 'Het gebruik van stropdas als scheldwoord' leverde iemand zelfs ontslag op staande voet op. Ontslagen waar je de vinger niet achter kreeg door de sterke "hij-zei-zij-zei" perspectiefverschillen. Hoe het ook zat, de ontslagen verpestten de sfeer.

De stropdas-animatie kwam als easter-egg in Autopilot.

1999:
xs4all1999_home_verfrist.jpg

Deze homepage heeft heel 1999 klaargestaan op de server: hij kon met één naamsverandering online gezet worden, omdat de afbeeldingen hun eigen maat en naam hadden gehouden. Het mocht niet.

Voor korte tijd vertrok ik naar XS4ALL België, om kennis over webontwerp, Director en Flash uit te wisselen. Fantastisch, wat had XS4ALL België een leuke sfeer, gedreven team, veel kennis en leuke opdrachten. Ik vroeg aan KPN-HR of ik naar België kon worden overgeplaatst, maar het antwoord was 'nee.'

1999_xs4all_Autopilot_5feb1999_DTanim.gif

Deze animatie uit 1999 was als Director-bestand in 2022 niet meer leesbaar, zoals alle drc's en MacroMedia Director werkfiles. In Photoshop kon ik hem toch nog herstellen, omdat ik de PSD-bestanden van de animaties nog had. Helaas is de animatie daardoor niet meer interactief: de Alien hakte oorspronkelijk de muisdraad pas door op het moment dat je de muis bewoog :-)

Autopilot, het software-project van XS4ALL, had veel vormgeving nodig. 942 onderdelen staan in mijn project-map uit 1999. Ikonen, buttons, voortgangs-animaties, hier kun je nog iets lezen over Autopilot externeLink16x16.gif. Ook dit project stierf uiteindelijk een stille dood, jaren later, toen ik al niet meer bij XS4ALL werkte.

XS4ALL_index_11feb1999.jpg

Rouw-pagina voor Arjen Zonnevijlle.

De dood van Arjen Zonnevijlle was een schok, op 11 februari 1999. Als ik het goed zeg, bleek hij een hartkwaal te hebben gehad, die was aangezien voor maagklachten. Op de boot naar Texel, niet lang daarvoor, had hij me nog over die maagklachten verteld en over het maagdrankje dat hij had gekregen voor zijn maagpijn, vermeende maagpijn dus.

XS4ALL_Arjen_11feb1999.html.jpg

Rouw-pagina voor Arjen Zonnevijlle.

Op de dag van zijn uitvaart, waar heel XS4ALL met de bus naartoe ging, was er een mega-storing op het XS4ALL-netwerk. Het was ongerelateerd aan de afwezigheid van systeembeheer, hoorde ik, maar het was wel een waardig moment voor een grote storing.

1999_28maart_TildeJolie_DJS.jpg

Voor vrienden die bezig waren met een digitale stad, liet ik mijn Mac thuis m'n in 1996 gemaakte 3Dstad, die hierboven al in meer afbeeldingen te zien was, renderen.

1999_28maart_TildeJolie_DJS-subpag.jpg

Close-up in de stad.

Dagenlang kon de machine, voor die tijd best een goede, ermee bezig zijn. Niet onderbreken, want het oude MacOS kon slecht multitasken en crashte dan nogal eens.

Toch was de stadsmetafoor voor websites ook in 1999 al wat achterhaald, hoe leuk het dan ook was om naar een langzaam uit een render tevoorschijnkomende afbeelding te kijken ;-)

ini-xs4allnl-UptimeApp_van_Jolie-Thuis1999.jpg

Mijn webserver thuis: ini.xs4all.nl.
Elk vaste werk-IP-adres van XS4ALL had een naam: de mijne thuis was ini.xs4all.nl. Mijn bijnaam, 'inimini', had sysbeheer ThvS externeLink16x16.gif van Wegener in maart 1996 bedacht en me binnen Wegener een email-adres inimini@ toebedeeld :-) Binnen XS4ALL had ik die nickname gehouden: altijd handig om op IRC een vaste /nick te hebben :-)

Op die webserver thuis, draaide een site, waar je een klein Mac-programmaatje dat ik zelf gemaakt had kon downloaden: 'Uptime.'

Als je Uptime startte, kon je zien hoe lang je Mac al 'up' was: niet uitgeweest dus. Altijd handig op IRC, waar nogal eens Mac-plagerijtjes waren, van 'hoe kort geleden is die Mac van jou gecrasht? Oh? Jij beweert dat jouw Mac nooit crasht? Hoeveel weken is jouw uptime dan?'

lockpickers_hfh_ontwerp1999.jpg

Webpagina voor de lockpickersclub in de Balistraat.

Vlak bij mijn huis in de Indische Buurt van Amsterdam, was de hangout van HFH externeLink16x16.gif. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik er niet vaak kwam, het zal een paar keer geweest zijn in 1999. De lockpickersclub van de Hangout zocht hulp met hun website. Dit is het stramien dat ik maakte, met m'n tekentablet en schilderprogrammaatje Dabbler externeLink16x16.gif.

ontslaggolf1999DiemendoorKPN01.jpg

Daemonpark. Southpark-parodie op de situatie binnen XS4ALL na de KPN-overname.

KPN nam een externe HR-manager in de arm, die het doel leek te hebben zoveel mogelijk mensen te ontslaan. Zelf solliciteerde ik al op alles dat langskwam, wat ondanks de dot-com bubble externeLink16x16.gif moeizaam verliep. Ik had veel last van RSI en zocht naar een plek waar niet teveel productie zou draaien, maar juist die plekken waren schaars.

Aan de hand van de interne mailinglijsten turfde ik het aantal ontslagen die HdJ wist te behalen binnen XS4ALL, ik geloof dat ik na 64 ontslagen stopte met turven en mijn frustratie verwerkte in deze Flash-movie. Hij is nog altijd te bekijken en beluisteren externeLink16x16.gif, op een oudere browser met Flash.

ontslaggolf1999DiemendoorKPN02.jpg

Flame...? What's that? You are fired buddy!

ontslaggolf1999DiemendoorKPN03.jpg

Deamonpark the Game is nog altijd te starten externeLink16x16.gif, op een oudere browser met Flash.

Als ik het opnieuw zou maken, zou ik het niet randomizen, maar zó scripten, dat de vlinders altijd wonnen van de stropdassen ;-)

ontslaggolf1999DiemendoorKPN04.jpg

Daemonpark, de tekst van deze externeLink16x16.gif Southpark-parodie.

1999_TildeJolie_webcam.jpg

Alle medewerkers kregen in 1999 een schattig webcammetje van XS4ALL. Beelden eruit plaatste ik op www.xs4all.nl/~jolie/webcam/ externeLink16x16.gif. De beelden zijn de daadwerkelijke resolutie van 1999, resolutie van camera's was laag in die tijd, maar de lol was er niet minder om.

2000:
2001_TildeJolie_flash_streetsareshiny.jpg

'Streets are shiny externeLink16x16.gif' - een klein Flashje als afsluiting, alleen te bekijken in oudere browsers, oh ironie ;-)

Eind 1999 vond ik eindelijk ander werk: in januari 2000 kon ik beginnen met lesgeven bij het Grafisch Media Instituut.

XS4ALL en het werk aan webpagina's is me altijd dierbaar gebleven. Ondanks de Daemonpark-klucht heb ik er veel lieve excollega's en mooie herinneringen aan overgehouden. Net als aan de eerste maanden bij Wegener en alle mensen die ik destijds en later dankzij internet(-werk) heb leren kennen. Kortom, een verrijking van mijn leven, die ik vooraf niet had kunnen vermoeden :-)

P.S.:

Bij het typen van de laatste alinea, moest ik denken aan een mop die ik in die tijd via "xs-zandbak" las:

A man is flying in a hot air balloon and realizes he is lost.
He reduces height and spots a man down below. He lowers the balloon further and shouts, 'Excuse me, can you help me? I promised my friend I would meet him half an hour ago, but I don't know where I am.'

The man below says, 'Yes. You are in a hot air balloon, hovering approximately 30 feet above this field. You are between 40 and 42 degrees North latitude, and between 58 and 60 degrees West longitude.'

'You must be a programmer,' says the balloonist.

'I am,' replies the man. 'How did you know?'
'Well,' says the balloonist, 'everything you have told me is technically correct, but I have no idea what to make of your information, and the fact is I am still lost.'

The man below says, 'You must be a project manager.'
I am,' replies the balloonist, 'but how did you know?'
'Well,' says the man, 'you don't know where you are, or where you are going. You have made a promise which you have no idea how to keep, and you expect me to solve your problem.'


Vermoedelijk komen veel web- en ICT-projecten in de knel, door de tegenstelling die deze mop beschrijft. En let wel: wie in het verhaal staat niet met beide benen op de grond, maar verheven erboven?
Hef het salarisverschil op en voer communicatiecursussen in: daarmee zal de sfeer in en het succes van ICT-projecten enorm opknappen. (Ja ja, toch altijd 'kanariegeel' gebleven ;-))

Disclaimer: alles wat ik op deze pagina heb beschreven, over het mislukken van City Online of over de KPN-overname-opheffing van XS4ALL is mijn persoonlijke perspectief. Jolie, 30 oktober 2022

Terug naar mijn index of naar mijn cv.
© Jolie, 1995, 2022
© Jolie, 1995, 2022