Over deze machine

# uname -a FreeBSD 192.168.1.59 4.0-RELEASE FreeBSD 4.0-RELEASE #0: Mon Mar 20 22:50:22 GMT 2000



Welke diensten biedt deze machine?

Een server is een machine die andere computers in een netwerk voorziet van diensten. Op deze server draaien onder andere de volgende diensten.

  • Er is webserver-software actief: Apache, de meestgebruikte webserver op Internet.
  • Er draait (postgre)SQL, een databasepakket.
  • Je kunt PHP-scripts implementeren in je webpagina's
  • Je kunt perlscripts implementeren in je webpagina's
  • Je kunt intern -dus alleen elkaar!- e-mail sturen
  • Je kunt intern met elkaar 'talken'

Kortom, deze machine simuleert een heel eenvoudige internetprovider-situatie.

Wat draait er niet op deze machine?

  • Er draait geen backup-software. Ik heb welliswaar een backup op CDrom van het hele systeem, maar -anders dan bij een provider, die een systeem heeft van enkele tonnen om dagelijks geavanceerde backups te maken- kan zoiets hier onmogelijk actief zijn. Dat is ook niet nodig, je kunt je werk immers op de Cursistenserver opslaan, waarvan uitstekende backups gemaakt worden. Thuis kun je backups van je werk maken op Zip-disk. Plaats hier dus alleen je eindprodukten, waarvan je thuis en op de Cursistenserver backups hebt.
  • Net als bij een provider, heb je niet veel ruimte. Plaats je nieuwe bestanden, -updates-, verwijder dan de oudere. Probeer onder de 10 Mb te blijven. Anders dan bij de provider krijg je hier geen systeemmelding als je de 10 Mb overschrijdt, ik vertrouw dus op je eigen 'accountbeheer.'

Workstations en Servers

In grote lijn bekeken, zijn er 2 soorten computers. Workstations en Servers. De PC of Mac waarop je je boekhouding doet, waarop je ontwerpt, 3Ddraadmodellen bouwt, webpagina's maakt of tekst verwerkt is een workstation. Een computer die netwerkdiensten aanbiedt, is een server. Deze computer is een server.

Workstations

Van een Workstation kun je verwachten dat het Besturingssysteem -de software die onderhandelt met de processor en hem jouw opdrachten laat uitvoeren- gebruikersvriendelijk is. MacOS en Windows bijvoorbeeld, zijn besturingssystemen die een grafische interface hebben. Die interface -de vensters op je bureaublad, de ikonen op je bureaublad, de menubalken- maakt het de gebruiker makkelijk om de PC opdrachten te geven, programma's te starten, bestanden te bewaren enzovoorts.

De programma's die je op het Workstation draait, hebben zelf ook weer een grafische interface, met begrijpelijke ikonen en menu's.

Vastlopers

Het grote manco van de besturingssystemen en software voor Workstations, is hun stabiliteit. Of je nu op een Mac of een PC werkt, zowel Windows als MacOS moet je regelmatig herstarten. Vooral slechtgeschreven software, wil je PC of Mac regelmatig doen vastlopen, browsers bijvoorbeeld die onder grote concurrentiedruk op de markt gebracht worden.

Een enkel bedrijf kiest daarom voor een stabieler besturingssysteem, bijvoorbeeld een Unix-variant, voor zijn workstations. Ook de Unixsystemen kennen een grafische interface. Deze systemen zullen we hier niet behandelen. De cursus gaat uit van MacOS en Windows98. De meeste bedrijven gebruiken immers deze besturingssystemen. Voor deze 2 besturingssystemen is op dit moment de meeste software beschikbaar.

macbom
Servers

Een computer die andere computers en gebruikers diensten aanbiedt, kan zich geen vastlopers permitteren. Deze computers moeten dus zeer stabiele besturingssystemen en software draaien. Een voorbeeld. Voor MacOS bestaat er een gratis Mailserver: EIMS. Op het moment dat de internetverbinding door een storinkje wegvalt, crasht deze Mailserver-software in zijn eigen foutmeldingen. De software-crash kan zo erg zijn, dat de beheerder ook MacOS moet herstarten. Kortom: de gebruikers van een dergelijke mail-server, zullen een flinke tijd hun mail niet kunnen ophalen of versturen, of: er moet 24 uur per dag iemand naast de machine zitten om de software (en wanneer nodig: de hele machine) te herstarten.
Zo'n systeem is niet rendabel, hoe vriendelijk de software verder ook is.

Andere eisen aan een server

Belangrijke eisen die je aan een server kunt stellen zijn:

  • meerdere gebruikers tegelijk kunnen bedienen
  • meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren
  • het systeem moet stabiel zijn
clients en server

De Unix-besturingssystemen voldoen aan deze eisen. Het besturingssysteem is zo opgebouwd, dat er meerdere gebruikers tegelijk op kunnen inloggen en programma's op kunnen draaien. Ondertussen kan het systeem (uiteraard) zelf ook nog taken verrichten.

Specificaties

Deze machine is een Pentium75, met 32 Mb RAM, een NE2000 compatible Combo 10 Mbps ISA-ethernetkaart, een 800 Mb Maxtror ATA-harddisk, een Acer 20x CDrom-drive, een Virge/GX2 PCIvideokaart, een ISA-fax/modemkaart, een floppydisk-drive en 3 ISAsloten, 4 PCIsloten, 4 SIMMsloten waarvan 2 vrij en één DIMMslot. Kortom: geen grote luxe, maar uitstekend geschikt voor dit doel.

Het besturingssysteem van deze machine is FreeBSD, een van de gratis Unix-varianten, die prima geschikt is voor het draaien van webserversoftware als Apache.

Een eigen webserver?

Wanneer je thuis nog een oude, ongebruikte? PC hebt staan, bijvoorbeeld een 486 of een oude Pentium, is het zeker de overweging waard. Hoe je dat doet vind je op onze FreeBSD-installatiepagina. Ook oude 68kMacs kun je eenvoudig omvormen tot NetBSD-webserver. Unix draaien op PowerPC's? Zelf heb ik er geen goede ervaringen mee.

FreeBSD-installatiepagina




# uname -a FreeBSD 192.168.1.59 4.0-RELEASE FreeBSD 4.0-RELEASE #0: Mon Mar 20 22:50:22 GMT 2000 root@monster.cdrom.com:/usr/src/sys/compile/GENERIC i386



© Jolie GMIA 2000, 2001