cyberian gulagcyberian gulagcyberian gulagcyberian gulagcyberian gulagcyberian gulagcyberian gulagcyberian gulagcyberian gulag

RSI

[ print-versie ]

[ WAO-instroom ondanks arbowet ]
Volgens rapporten heeft ongeveer 20% van de beroepsbevolking -rapport CBS- tot zo'n 43% van de beeldschermwerkers -rapport Arbeids-inspectie- last van rsi-gerelateerde klachten.

Vooral in Nieuwe Media- en internetbedrijven worden de beleidregels arbowet met voeten getreden. Het is in de Arbowet bijvoorbeeld toegestaan maximaal 6 uur per dag achter een beeldscherm te werken, inclusief normale pauzes. Er zijn weinig internetbedrijven die die wet naleven.

Ruim 25% van de nieuwe WAO-gevallen in 1999 behoort tot de categorie aandoeningen van het bewegingsapparaat, waaronder rsi.

Dat aantal zal toenemen, gezien het feit dat steeds meer mensen langdurig beeldschermwerk verrichten. Rsi brengt aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich mee, nog afgezien van de persoonlijke schade en carrière-breuk.

[ Bagatelliseren ]
Wanneer je rsi-klachten hebt moet je die serieus nemen, en niet afdoen met 'ach, het zal wel een beetje stress zijn.' Het is correct dat stress spierspanning verhoogt. Die spierspanning zal voor meer belasting en pijn zorgen, zeker wanneer je al ophoping van afvalstoffen hebt door overbelasting.

Vergevorderde rsi kenmerkt zich door chronische pijn, die zal toenemen bij verhoogde belasting i.e. spierspanning. Soms ook door stijve spieren en gewrichten bij het wakkerworden, ook na enkele weken tot maanden zonder enige ongezonde belasting. Bij langdurige overbelasting zal er inwendig schade, bijvoorbeeld littekenweefsel ontstaan.

Zodra je rsi-klachten hebt, zul je een behandeling moeten zoeken. Je zult in een vroeg stadium meer hebben aan een reguliere fysiotherapeut dan aan een rsi-specialist.

[ Fysiotherapeut ]
Een reguliere fysiotherapeut kan je werkomstandigheden met je doornemen, en vooral je pauzegedrag of pauzeruimte. Een rsi-specialist -uitzonderingen daargelaten- zal moeten scoren, om zijn naam als rsi-specialist te bevestigen. En het is nu eenmaal moeilijk scoren met rsi-patienten, die vaak zijn verwikkeld in een complex web van ongeoorloofde arbeidsomstandigheden en een ongelooflijke wilskracht om ondanks de pijn de deadlines te halen.

[ Revalidatiecentrum ]
Heb je dus vergevorderde rsi-klachten, dan kunnen we je het beste aanbevelen contact op te nemen met een Revalidatiecentrum dat een rsi-programma kent. Vooral de ergotherapie daarin is belangrijk, net als de hulp bij de tegenstrijdige eis gedrag af te leren dat normaalgesproken door werkgevers zeer gewaardeerd wordt: doorwerken zonder klagen.

In Amsterdam is dat het RCA Overtoom. Eventueel nieuwe patienten kunnen dit telefoonnummer bellen voor meer informatie, RCA Overtoom: 020 - 607 1609.

[ Voorkomen ]
De indruk bestaat dat mensen met een smal postuur en lenige bouw, meer kans op rsi-gerelateerde klachten lopen. Lenige mensen met lange spieren, hebben van nature een lagere spierspanning, waardoor bij voortdurende inspanning als het ware meer kracht gezet moet worden.

Die verhoogde kans kan ook te maken hebben met kantoormeubilair, dat gewoonlijk gericht is op mensen van 1meter80 met een normaal postuur. Ook toetsenborden zijn breed: extended is mode. Een breed toetsenbord is alleen ergonomisch voor brede mensen. Ben je smal, bestel dan een klein toetsenbord, een kleine stoel en gebruik een voetenbankje.

Toch kunnen al deze hulpstukken niet voorkomen dat je rsi-klachten krijgt. Mogelijk integendeel, volgens sommige rsi-specialisten voelen mensen zich verplicht niet meer te klagen en extra hard te werken, zodra de werkgever ergonomische meubelen heeft besteld. Pauze is het enige toverwoord op rsi-gebied.

Wanneer je maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk uitvoert, wat wil zeggen dat je werkgever je ook in staat stelt bijscholing in software tijdens werktijd te doen, en niet na je werktijd, verminder je je kans op rsi-klachten aanzienlijk.

[ Werkdruk ]
Niet alle bedrijven waar rsi voorkomt, hebben hun personeel onder onmogelijke druk gezet, al lijkt het merendeel van de rsi-gevallen wel een dergelijke achtergrond te hebben. In mijn omgeving komt rsi ook voor bij gezellige, goedgeorganiseerde bedrijven. IT-bedrijven die zijn opgezet door studievrienden, die nog altijd privé bij elkaar betrokken zijn, waar alle ruimte is voor pauze en een potje tafeltennis. Waar niemand lijdt onder ontslag-angst, en opdrachten stabiel en gegarandeerd zijn.

Maak er de hoogste prioriteit van om te voorkomen dat je rsi-klachten een vergevorderd stadium bereiken. Met vergevorderde rsi-klachten is het moeilijk solliciteren binnen je eigen vakgebied. En zodra je in de WAO terechtkomt, ben je veroordeeld tot de werkgever die je gegronde klachten over de werkdruk en arbeidsomstandigheden negeerde.

[ Links over rsi ]

| home | webboeken | werk | FreeBSD | PHP-kroeg | quicktime | usability | flash | 3D | 3D tutorial | nerdoscopen | webcam