Veel ontslagen

[ printervriendelijke versie ]

[ HTML-versie ]

Bij het verzamelen van informatie voor deze pagina, bleek de situatie binnen nieuwe media- en internetbedrijven zó zorgwekkend, dat we het aantal pagina's hebben uitgebreid.

We hebben in deze pagina's aantal do's en dont's opgenomen, voor de mensen die op zoek zijn naar (ander) werk in de internetbranche.

Natuurlijk is ons inzicht niet heilig, ook om die reden zijn we geïnteresseerd in de ervaringen van anderen binnen internetbedrijven.

[ Perspectief ]
Volgens onderzoeksbureau Challenger, Gray & Christmas zijn tussen december 1999 en december 2000 41.515 internet werknemers ontslagen bij amerikaanse internetbedrijven. De ontslaggolf van 2001 is nog niet voorbij.

Uit de eerste hand weten we dat die ontslagen bij sommige bedrijven heel correct verlopen. Ondernemers zoeken in de eigen kennissenkring naar vacatures, en bemiddelen tussen bevriende bedrijven en hun gedwongen ontslagen personeel. Deze situatie kennen we van bedrijven uit de oude economie met een internettak, en ironisch genoeg, van amerikaanse bedrijven.

Maar evengoed hebben we van dichtbij mensen compleet kapot zien gaan op de internetwerkvloer.

[ Management ]
De malaise komt het hardst aan binnen bedrijven die een snelle groei kenden, maar zich krampachtig vasthielden aan de gebrekkige managementsstructuur van de oprichtingsdagen.

Als het goed gaat, het bedrijf toch wel groeit, is het makkelijk te beweren dat managers alleen voor overhead zorgen. Of juist noodzakelijk zijn in grote aantallen. We zagen mensen voor minimumloon idealistisch klussen klaren binnen een krankzinnige planning, met stille hoop op een beter salaris en een betere positie.

Werken aan projecten waar meer accountmanagers, projectmanagers en conceptmanagers opzaten dan hoognodige collega's met technische vaardigheden. Of juist aan projecten waar alleen techneuten stuurloos het vierkante wiel uitvonden.

Wanneer de sanerende managers dan eindelijk het bedrijf betreden, is het voor veel werknemers te laat.

We schatten het ziekteverzuimpercentage binnen nieuwe media- en internetbedrijven op 20%. Dat is meer dan de 17% van het Amsterdamse Vervoersbedrijf waar de dagbladen over koppen. Aandacht van de vakbonden of de dagbladen voor de situatie binnen de internetbedrijven is echter mager. Tenzij het de aandelenkoersen betreft.

[ Publicaties ]
Smallzine stelt geen netslaven in Nederland, op basis van één ingezonden brief. Dat een dergelijke naiviteit nog bestaat doet ons goed ;-) Marie-José Klaver deed nader onderzoek, en bespreekt in Een webslaaf met vijf poten de webwerkvloer. Aanleiding voor haar artikel was de website NetSlaves, een site die is 'gewijd aan iedereen die afgebrand raakte op de zwakbegaafde planning en het hysterische management van de nieuwe media bedrijven'.

2525 Nieuwsgids schreef positiever over de post-millennium kater. Dit webmagazine ziet in het instorten van de luchtkastelen ruimte voor de webwerkers die succes niet uitdrukken in aandelenkoersen maar in maatschappelijke relevantie.

Goed nieuws was ook dat Amerikaanse vakbonden de arbeidsomstandigheden bij Amazon tegen het licht zullen houden.

Wanneer zullen de Nederlandse vakbonden zich gaan bemoeien met Dotnl?

Top
© Jolie, 2001

| home | webboeken | werk | FreeBSD | PHP-kroeg | quicktime | usability | flash | 3D | 3D tutorial | nerdoscopen | webcam