Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         IJspegels en IJslandse vulkanen

         25 december 2010 12:00


         Als een vlindervleugelslag een orkaan kan veroorzaken, waarom zou vulkaanstof dan geen strenge winter kunnen veroorzaken?

         Iedereen aan wie ik terloops die vraag stel, wuift 'm weg: ik zou te ver doordenken en het stofwolkje zou te klein zijn geweest voor enig weer-effect. Laat staan voor een temperatuurdip meer dan een half jaar later.

         Toch ben ik niet overtuigd door alle tegenargumenten :-) ;-) Wie zegt dat de vulkaanstofwolk de opwarming van het oceaanwater afgelopen zomer niet heeft getemperd? Misschien was dat precies genoeg kou, om samen met de afnemende zonneactiviteit een extra-strenge winter te veroorzaken.

         In 1783/84 wist een IJslandse vulkaan immers ook al een extreem-strenge winter te veroorzaken. Waarom zou er dan in deze eeuw geen enkel temperatuurseffect op een vulkaanuitbarsting volgen?

         In elk geval zie ik hier in de straat dingen die ik mijn hele leven nog nooit gezien heb: regenpijpen, die bijna allemaal zijn veranderd in pràchtige, 5 meter hoge ijspegels. Vulkaanstof, zonnevlekken of niet, :-) zo mooi glinsterend, dat het zich nauwelijks laat fotograferen.

         De regenpijp op de foto, is die vlak naast onze muur, op het huis van onze buren.

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015