|
november 2013
vrijdag 29 november 2013 om 14:31
Alweer een nieuwe kalender. De downloadbare+printbare kalender voor december 2013 (pdf, 4 MB) of png-versie 184 KB.
tIs niet zo dat we niets beleven, al zitten er maar weinig stukjes tussen de kalenders ;-} Maar allerlei thema's online ‘bespreken’ lijkt wel 'ns steeds lastiger te zijn geworden. Misschien maalden we ‘vroeger’ niet zo om privacy, of misschien wordt wat je online schrijft vandaag wel steeds gemakkelijker verkeerd opgevat, ten nadele van je (of een ander) gebruikt, of wat je ook kunt bedenken aan negatieve tendensen die vandaag te bespeuren zijn op het web.
Hoe het ook komt, een blog als online dagboek lijkt lastiger geworden. Stukjes die op een essay lijken, dat kan; alledaagse kiekjes, dat kan ook nog. Maar een thema als, zeg, iets dat botst met je rechtvaardigheidsgevoel, dat gaat al snel te ver voor een stukje. Helaas. Maargoed, tIs niet anders :-)
zondag 3 november 2013 om 18:12
Blogger Hamilton, u kent hem wel, heeft een dwarse bui. Zijn leeftijdsgenoten moeten ophouden met zingen. Vindt hij. Gelukkig voor hem hield één leeftijdsgenoot er laatst mee op, maar daarover vandaag een ander stukje.
Natuurlijk, iedereen heeft recht op een mening, of een muzieksmaak.
Eén van de voorbeelden die Hamilton tot "krassense bejaarden die hem met plaatsvervangende schaamte vervullen" benoemt is Leonard Cohen.
Die naam —Lennard Kohn— hoorde ik zelf voor het eerst als kind in de jaren zeventig: mijn in de VS wonende Tante kwam soms met verrassende bagage bij Oma en Opa op bezoek. Mijn grootouders hielden meer van Bach, Mozart en Tsjaikovski, maar op mij maakte deze 'grote mensen muziek' indruk.
Een jaar of acht geleden was ik bij een etentje getuige van de Eerste Indruk die de muziek van El Cohen maakte op iemand die het grootste deel van haar leven in een afgesloten gemeenschap geleefd had. "Wat is dit!?" riep ze bij de eerste klanken van Suzanne, "Dit is prachtig!"
Vandaag, op 79-jarige leefijd, zingt Cohen nog steeds. Zijn eigen muziek, met zijn prachtige melodielijnen, teksten die ook als poëzie leesbaar zijn, omringd door een weloverwogen band met viool, contrabas en snaarinstrumenten die je niet alle dagen op een podium tegenkomt.
Als Cohen nog jaren wil blijven zingen en optreden, ach, wie ben ik om dat één van de grootste zangers van deze en de vorige eeuw, dat te willen verbieden?
Van mij mogen ze tot hun honderste blijven zingen, de oude mannen (of vrouwen) als El Cohen, Fats Domino, Bob Dylan, Mick Jagger, Ray Davies, en als Morrison, Joplin en Hendrix zich niet doodgeleefd hadden, hadden we ze vast ook nog willen zien optreden. En zo niet, nou, dan koop je gewoon géén kaartje voor zo'n concert.
zondag 3 november 2013 om 18:08
Lou Reed is dood en voor sommige mensen is dat HET moment om uit te roepen dat alles wat Reed ooit gepresteerd heeft niets voorstelt. En ook nog eens: geen enkele invoed heeft gehad op andere generaties. Want die invloed is toe te schrijven aan, ik citeer, The Beatles, Stones, Fats Domino en Elvis Presly.
Hahahahaha. Zou Sonic Youth ooit Dude Ranch Nurse gemaakt hebben in 2004, als Lou Reed en Nico niet in 1967 met de Velvet Underground Femme Fatal gezongen hadden? Had Jonathan Richman in 1972 met de Modern Lovers Pablo Picasso geschreven zonder Lou Reed's European Son?
Nu is muziekgeschiedenis ontzettend lastig, wie beïnvloedde wie, wie imiteerde of pikte van wie, of putte uit dezelfde oerbron als blues, jazz, folk en gospel?
Ook kan een bepaald genre je smaak niet zijn, waardoor hele generaties muzikanten buiten je blikveld blijven.
Zoiets, vermoed ik, is er bij de Lou-Reed-haters aan de hand.
Zelf had ik in de jaren 80 een beetje last van vergelijkbare betweterigheid, maar dan omgekeerd. Als iemand bijv. The Birthday Party, Junkyard (1982) of The Buttholesurfers 'goeoed' noemde, dan zei ik oogrollend, 'Tjemig, daar heb je weer zo'n dronken zielepoot die Jim Morrison, drunk on stage, (1969) nadoet.' Of hoe ik ook mijn best deed om te luisteren naar Sonic Youth in hun vroege dagen, uiteindelijk smeet ik het tapeje altijd weer in een hoek: het kon niet tippen aan de echte Velvet Underground.
De generatie punk/new wave-muzikanten kon nog zo haar best doen voort te zetten om wat de grootheden uit de jaren zestig begonnen waren, het lukte maar weinig mensen. Vond ik. Achteraf gezien best arrogant. Want je hoeft niet van een garagerock geïnspireerde grungeband als Nirvana te houden om te zien dat een hele generatie er (on)gelukkig mee was ;-)
Ik niet, maar dat lag aan mij(n smaak) ;-)
Als ik een lijstje zou maken, van 30 songs uit de
a) rock-/underground-muziek uit de jaren vijftig en zestig die
b) niet zijn van de Beatles, Stones, Domino of Presly en die
c) grote invloed hebben gehad op (de tweede helft van de lijst:)
d) de generaties muzikanten die daarop volgde,
dan zou dat lijstje er zo uitzien:
- Little Richard Tutti Frutti (1956)
- Chuck Berry Oh Carol (1958)
- The Kinks: You really got me (1964)
- The Seeds: Pushin' Too Hard (1965)
- The Sonics: Cinderella (1965)
- Bob Dylan: Subterranean Homesick Blues (1965)
- The Kinks: All day and all of the night (1965)
- The Yardbirds: For Your Love (1965)
- The Sonics (Richard Berry 1957 cover): Louie Louie (1965)
- Question Mark & The Mysterians: 96 Tears (live clip, 1966)
- Nancy Sinatra: These Boots Are Made for Walkin' (1966)
- The Velvet Underground: Venus in furs (1967)
- Jefferson Airplane: White Rabbit (1967)
- The Velvet Underground: I can't stand it (1969)
- The Stooges: I Wanna Be Your Dog (1969)
- The Velvet Underground: White Light White Heat (1969)
- The Modern Lovers: She Cracked (1972)
- The Modern Lovers: Pablo Picasso (1972)
- Iggy Pop and The Stooges: The Passenger (1977)
- The Ramones: Sheena Is A Punk Rocker (1977)
- Sisters of Mercy: Alice (1982)
- The Clash: Should I Stay Or Should I Go (1982)
- Sisters of Mercy: (cover Hot Chocolate, 1974): Emma (1984)
- Lime Spiders: Slave girl (1984)
- U2: Maggie's Farm (1986, cover Bob Dylan)
- New Model Army: Love Songs (1987)
- The Jesus And Mary Chain: Happy When It Rains (1987)
- Urban Dance Squad: Routine (1991)
- Sonic Youth: Dude Ranch Nurse (2004)
Met het laatste nummer van Sonic Youth is de cirkel rond: gitaar-rock met een sfeer van the Velvet Underground & Nico.
Dus, vanwaar dat malle idee dat de gehele invloed op de pop-/rock-/underground-muziek is toe te schrijven aan Beatles, Stones, Domino of Presly?
Overigens ....kun je vergelijkbare lijstjes maken van muziekgenres die dichter bij de Blues of Soul liggen, maar daar werd het te complex voor ;-)
vrijdag 1 november 2013 om 01:11
Ja, de tijd vliegt... Want daar is 'ie weer. De downloadbare+printbare kalender voor november 2013 (pdf, 2,1 MB) of png-versie 270 KB.. Met weer zoveel mogelijk feestdagen uit verschillende culturen :-)
Hier thuis kan ik niets printen, we hebben een inktcartridge gekocht die geen enkele print-opdracht accepteert, zelfs een simpel briefje in zwart-wit niet :-/ Maar hoogstwaarschijnlijk zijn wij de enigen daarmee ;)
|