Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Fijne kleinkringige Feestdagen!

         24 december 2020 15:22


         Kerst

         Iedereen, ondanks alle beperkende maatregelen, een Goede en Feestelijke Kerst gewenst!

         (De afbeelding hierboven is een iets meer uitgezoomd beeld van de Kerstkaarten voor het blad Poppen en Teddyeer van deze maand :-))

         [reacties]

         Printbare kalender 2021

         18 december 2020 19:21


         De downloadbare A4-kalender die ik elk jaar teken is klaar! De complete PDF met alle maanden van 2021 (33MB) kunt u downloaden.

         Deze weblog is nog niet weer hersteld van alle crashes: reageren is op het moment helaas niet weer mogelijk :-D.

         Hier zijn ook alle maanden van 2021< als losse pagina's:

         januari als PDF, februari als PDF, maart als PDF, april als PDF, mei als PDF, juni als PDF, juli als PDF, augustus als PDF, september als PDF, oktober als PDF, november als PDF, december als PDF.

         Ook als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) zijn alle maanden te downloaden: januari als Jpeg, februari als Jpeg, maart als Jpeg, april als Jpeg, mei als Jpeg, juni als Jpeg, juli als Jpeg, augustus als Jpeg, september als Jpeg, oktober als Jpeg, november als Jpeg en december als Jpeg.

         Alvast een heel mooi 2021 gewenst!

         [reacties]

         Hello World

         18 december 2020 19:09


         MacPanic

         Dit is een TEST.

         P.S: de TEST werkt, maar de COMMENTS nog niet...... 8-/ *snik* ;-] en Reageren kan ook weer :-)

         Wie hier afgelopen maanden heeft geprobeerd iets te lezen, heeft het gemerkt: we hebben hier een hele serie crashes gehad.
         Allereerst was één van de webserver-disken stuk. Twee harddisken verder, met twee keer een complete herinstallatie die niet meteen goed ging, waardoor mijn weblog eindigde in.... 2010 en een hoop ontoegankelijke van alles en nog wat leek de webserver in orde. (Het bleek later schijn, maar dat terzijde ;-))

         En toen.... overleed mijn Grote Mac.

         GELUKKIG herinnerde ik me dat mijn oud-collega Rob van Vroenhoven een Mac-Support-bedrijf heeft. En gelukkig wist Rob als Mac-expert het probleem snel te vinden, èn op te lossen, met o.a. twee nieuwe CPU's en het vastzetten van de losgeraakte moederbordventilator.

         Ik hoop dat inmiddels ook het weblog-CMS weer helemaal werkt, en ik dit stukje kan plaatsen... Dan zal ik ook de post die ik schreef over 'de vleermuisbeet' van 10 augustus plaatsen ;-) En daarna.... De Kalender voor 2021! :-)
         helaaswerktniet.jpg
         PS: Helaas... bij de eerste nieuwe weblog-POST-poging kreeg ik dit... ;-) EN een weblogstukje uit 2010 ;-} PPS: En dat is inmiddels weer ruim een week geleden..... ;-) PPPS: Poging 128....

         PPPPS: .......
         helaaswerktniet.jpg
         KORTOM....: .de comments werken niet... ;-] weer! :D

         [reacties]

         Alleen die benauwde hitte

         16 augustus 2020 17:02


         Sorry voor de blog-verwaarlozing lieve mensen!

         Ik heb dan wel gordijnen bekleed met radiatorfolie, strak tegen het raam, maar helpen tegen de hitte...? Het wordt hier desondanks gemakkelijk 32 graden.

         De meeste activiteiten heb ik maar gestopt, het was (is) niet uit te houden :-/

         Eigenlijk kan ik aan het werk voor een tweede druk (!!!) van Vast in Venezuela (hier te bestellen...), want de dozen beginnen leeg te raken :-) De reacties van de lezers zijn ....laaiend enthousiast. Ja, echt, ik kan er zelfs met een berg bescheidenheid niets anders van maken ;-)

         Ik besef natuurlijk wèl dat we niet bij een ‘grote uitgeverij’ zitten — die hebben immers op hun sites staan dat ze ‘geen ongevraagde manuscriptinzendingen behandelen.’ Kans op recensies in bladen of kranten is zodoende minimaal: kranten schrijven immers zelden over boeken van kleinere uitgevers.

         Goed, het is niet anders.
         Klagen heeft geen zin.

         Mag ik de lezers van Vast in Venezuela daarom vragen de feedback niet alleen naar ons te sturen, al zijn we daar reuze REUZE BLIJ mee :-) maar ook op Bol.com of Amazon.com te zetten?

         Ook de deadline voor de herfsteditie van Poppen & Teddybeer viel samen met de hitte. Gelukkig kwam het af, net als de Engelse vertaling die ik ervan wilde maken, voor de schrijfster Debbie Behan Garret. Ik had via Debbie's blog gevraagd of ik een van haar foto's mocht opnemen. En, ontzettend leuk, dat mocht. Dan is een vertaling toch wel het minste wat ik kan doen :-)

         Kortom, alles goed, alleen die vijfde hittegolf in drie jaar en dat breken van hittegolf-lengte-records... Fijn dat er in elk geval 1 ding vaststaat, dat de dagen weer korter worden :-)

         [reacties]

         Wordt het een egel-familie?

         12 juli 2020 17:47


         Even dacht ik dat er een kat in de struiken zat te niesen. Het bleek een egel-paartje! In het filmpje hierboven kun je ze om elkaar heen zien lopen, terwijl er luide snufgeluidjes klinken.

         Nu hebben we in onze voortuin (5 x 15 meter?) een aardige takkenhoop onder een coniferenbosje liggen. Maar ik vraag me elke winter af of het genoeg is, om een egel een veilige overwinterplek te bieden.

         Vandaar dat ik van een stevige mand en hout met de juiste maten een egelhuisje in elkaar gezet heb. Volgens de aanwijzigen van de egelwerkgroep staat ie dicht bij de schutting, tussen de dichte begroeiing waar de egels ook telkens te vinden zijn. Bovendien heb ik er 140 liter snoeihout en blad van de laurierkers overheen gelegd: je ziet het hele huisje niet meer terug. Geen zorgen, de ingang is vrij :-)

         Meer kan ik niet doen, dan hopen dat ze zoveel mogelijk binnen de tuin blijven — en dat ze er gebruik van zullen maken.

         [reacties]

         Steeds zeldzamer, de egel

         6 juli 2020 10:24


         Bij het kortknippen van wat woekerend Maagdenpalm stond ik plotseling oog in oog met de Egel.

         Snel vulde ik het voerschoteltje, dat we al voor hem in de tuin hadden staan. We zien hem (of haar, of een van zijn familieleden) wel vaker in de tuin scharrelen. Gelukkig herkende hij de kattenbrokjes al snel. Het voordeel van de kattenbrokjes is dat er ook veel slakken op afkomen: dat levert de Egel een maal en scheelt mij slakkenvraat :-)

         Ik heb de Maagdenpalm (Vinca Major) maar gelaten voor wat het was: woekerend door rozenstruiken. Als de Egel daar een fijne schuilplaats aan heeft, naast de takkenstapel die we speciaal voor hem onder een Coniferenbosje hebben liggen, dan noem ik het voortaan niet meer 'woekeren' maar 'egelvriendelijk' :-)

         [reacties]

         Hoe Miko een antiek orgeltje van de sloop wist te redden

         13 juni 2020 16:53


         Ergens in januari trof Miko dit Lindholm orgeltje bij een Kringloopwinkel. Het was compleet vervallen. De ornamenten waren afgebroken, de helft van de toetsen werkte niet en de balg was lek. Het antieke harmonium zou naar de stort vertrekken als niemand het meenam.

         Miko en zijn vader namen het mee naar huis. En mensen, ik heb daar met mijn vader over gesproken: daar is moed voor nodig. Miko en zijn vader werkten drie maanden aan de restauratie. Met respect voor de leeftijd en geschiedenis van het instrument en waar mogelijk behoud van originele onderdelen.

         Omdat de tekst van de registerknoppen afgesleten was, zocht Miko naar foto's van dit type orgel. Hij kwam terecht op een weblogstukje dat ik 10 jaar geleden schreef, van een moment dat ook mij zo'n prachtige Lindholm was opgevallen :-) Gelukkig kon ik de foto's terugvinden, vergroten en naar Miko sturen, zodat hij de details van de knoppen kon naschilderen.

         Het resultaat wil ik graag delen — met toestemming van Miko, uiteraard. Hoe geslaagd en knap dit is, weet ik dankzij mijn vader, die ik vroeger ook aan orgels heb zien werken. Het harmonium zou wel eens het àllereerste live muziek-instrument kunnen zijn dat ik in mijn leven gehoord heb ;-)

         Het is Miko en zijn vader gelukt om het harmonium weer bespeelbaar te maken. Hoe het klinkt, vrolijk en helder, kun je horen in deze opname:

         Kortom: Petje af voor deze prestatie, wat een resultaat!

         [reacties]

         Vast in Venezuela: sneak preview in geluid en beeld

         9 juni 2020 19:04


         En hij riep Corazón... Corazón moest op zijn knieën gaan zitten... Die zat hier op zijn knieën, en Moncho had zó'n groot mes bij zich... vertelt Peter in dit interview uit 2015. Mij hoor je "Oh, nee...!" roepen.. ;)

         De 20 seconden beeldmateriaal, van de daadwerkelijke gevangenis waar Peter zat, komen uit het verhaal van Donald en Denis, dat op YouTube te vinden is. Donald en Denis komen beide trouwens ook in het boek voor, onder hun eigen namen.

         Het boek zelf is vandaag naar Roel Koedijker gestuurd, een tip waar ik Ximaar nog steeds dankbaar voor ben :-) Alle lieve vrienden van Peter ten spijt (die zich zeker ook hebben ingespannen om het boek gedrukt-en-wel te krijgen. Om een lang verhaal kort te maken: terugbellen bleek lang te gaan duren. Wie een goede mop over een "drukke drukker" kan bedenken, mag hem inkoppen ;-))

         Maar kijk vooral bovenstaand videootje! Het is maar 22 seconden! Wie alvast meer wil zien, kan het verhaal van Donald en Denis bekijken op YouTube.

         [reacties]

         Getalenteerde leerling en collega

         31 mei 2020 12:07


         Foto knipsel

         We kregen van het weekend een Gooi- en Eemlander. Gift of vergissing: we lezen eigenlijk de Volkskrant. Mijn adem stokte bij het lezen van de naam in de Weesper vermissingszaak die me afgelopen dagen ontgaan was: Pieter Houtekamer.

         Pieter was in 1990 één van de leerlingen van Havo4, die me opviel als enorm getalenteerd en sympatiek. Zo'n leerling waartegen je zegt: kunstacademies zijn lastige opleidingen, maar jij kan het. Tien jaar later gaven we allebei les aan het Grafisch Media Instituut. Later, niet heel lang geleden, feliciteerde ik hem nog met zijn master Psychologie. Zijn kunst en illustraties waren te bewonderen en te koop.

         Inmiddels is zijn lichaam gevonden, wat een vreselijke tragedie voor zijn vrouw en familie. Wat hem fataal geworden is weet ik niet, wel was bekend dat hij aan epilepsie leed.

         In Nederland overlijden jaarlijks bijna 300 mensen aan epilepsie. Exact zijn die getallen niet: iets kan een ongeluk lijken, maar veroorzaakt zijn door een aanval. Komende week is 1 t/m 6 juni collecteweek Epilepsiefonds, waar ik graag op wil wijzen.

         Bovenal wens ik zijn vrouw, dochter en familie heel veel sterkte met dit vreselijke verlies.

         [reacties]

         Oplicht- en afpersbluf blijft gevaar voor smart-apparaat

         31 mei 2020 12:06


         Steeds meer banken, bedrijven en semi-overheids-instanties vereisen tablet- of smartphone-gebruik. Nu wil ik niet onterecht roepen dat alle smartphone-techniek ‘onveilig’ zou zijn. Dat is gewoon niet zo.

         Er is alleen een belangrijke valkuil: e-mail. Op een smartphone, en met name op de iPhone/iPad is het onmogelijk om de volledige afzender ("full header") van een mail te bekijken. Op een Android-apparaat zal het een forensische expert misschien lukken, maar een gewone gebruiker? Wie het weet mag het me uitleggen :-)

         Daardoor kan het gebeuren dat u —net als ik— mails op uw telefoon ontvangt, waarvan u niet weet wie de werkelijke afzender is. Deze mail bijvoorbeeld, die oogt op any telefoon precies als een 'mail van Facebook.' Of u maar even uw inloggegevens wilt invullen.

         Gelukkig kan ik op een computer zien dat zo'n mail nep is. Hier online laten analyseren is ook een optie.

         Maar je zou dat maar een keer niet doorhebben en je gegevens invullen. Dan zijn de oplichtmogelijkheden groot, afhankelijk van de gegevens die de oplichters te pakken hebben.

         Zelfs met onbenullige, verouderde informatie proberen ze mensen de stuipen op het lijf te jagen. Deze mail bevat bijvoorbeeld een oud LinkedIn-wachtwoord, dat bij een hack ooit in een misbruik-database terechtgekomen is. De nep-boodschap is hier: wij weten alles van uw bezoek aan pornosites, want wij hebben uw wachtwoord. Túúrlijk. Opgelicht.avrotros.nl schrijft hier meer over en ontvangers kunnen zulke bluf-dreigmails doorsturen naar fraudehelpdesk.nl.

         Onderste regel, ook wel bottomline genoemd: ;)
         Reageer via een telefoon alleen op mailtjes van 'natuurlijke personen', en klik nooit op links die om ID, wachtwoorden, bitcoins, betaling etc. vragen.

         [reacties]

         Nog meer jarigen

         31 mei 2020 08:43


         Ballon raam, 15Cadeau

         Het is schipperen tussen volkomen begrijpelijk Geen kiekjes en privé-verhalen over ons in je weblog, ik vertelde er in mijn laatste blogje ook al een beetje over. Toch wil ik niet onvermeld laten dat ook jongste dochter inmiddels haar verjaardag heeft gevierd, al was het kleinschalig door de maatregelen. Van harte gefeliciteerd!
         emoji_heart.jpg emoji_party.jpg

         [reacties]

         Volwassen!

         13 mei 2020 07:47


         slingers, 18

         Volkomen begrijpelijk: noem mij niet in je weblog. Vandaag maak ik toch een bescheiden en zo-anoniem-mogelijke uitzondering op die regel. Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere verjaardag, en vooral: gefeliciteerd met JEZELF en alles dat je bent, kunt, doet, bereikt hebt — en dat in een tijdsgewricht met inmiddels de tweede wereldwijde crisis, die ook jongeren niet in hun koude kleren is gaan zitten.
         emoji_heart.jpg emoji_party.jpg

         [reacties]

         Gestekte roos krijgt knop

         4 mei 2020 16:09


         ‘Kijken of het kan’ — zo zou ik mijn tuinwerk beschrijven. Dus toen de buurvrouw vroeg of onze roos de kamperfoelie-heg tussen onze tuinen kon bereiken, dacht ik: misschien kan ik hem stekken?

         Afgelopen jaar lijkt het gelukt. Eén van de stekken krijgt dit voorjaar een bloemknop — zie linker foto :-) Nu nog goed blijven water geven, want de grond is daar extra zanderig.

         Of het heeft geholpen weet ik niet, maar ik heb de biologische Maria Thun's zaaikalender gebruikt om een goed stekmoment uit te kiezen. Het is hoedanook leuk om te zien dat tuinierwerk iets oplevert :-)

         [reacties]

         10 jaar voor Miesje de schildpadpoes

         2 mei 2020 12:18


         Ze heeft een wat apart karakter, dat er niet beter op werd met de emmers water die een vroegere buurvrouw over haar heen gooide. Ze heeft wel iets gehouden van de nieuwsgierige kitten-die-achter-de-TV-kijkt-waar-de-bal-is-gebleven, maar waag het niet om haar rug aan te raken.

         Toch is ze aanhankelijker dan je bij de eerste je-gooit-toch-geen-water-over-me-sis denkt. Zo heeft ze na de verhuizing van het bedrijfspand tegenover ons, nog weken bij het raam ‘waarachter haar vrienden werkten’ gezeten. We konden haar niet uitleggen dat Independer verhuisd was ;-}

         Uitleggen dat ze vandaag 10 jaar geworden is kan ook niet. Net als het haarzelf niets zegt, dat Schildpad-katten geluk zouden brengen, of een uitgesprokener karakter zouden hebben.

         Hoe dan ook: Op je gezondheid, Miesje! :-)

         [reacties]

         Het manuscript is klaar!

         25 april 2020 22:46


         Wat kun je tijdens een steeds zomerser lockdown beter lezen dan een spannend boek over een 36-jarige jongen in een Venezolaanse gevangenis-bendeoorlog?

         Bijna 5 jaar werkten Peter Gumbmann en ik eraan. Aan het waargebeurde verhaal van Peter's gevangenistijd: Agua Verde — Vast in Venezuela.

         De allervroegste lezers hier, herinneren zich misschien nog het blog over Peter dat hier, in 2000-2002, draaide. Gelukkig keerde Peter heelhuids terug, en haalde ik zijn brieven offline.

         Op de site over het manuscript kun je alvast pagina 192-193 lezen – waarschuwing: scène met gevangenisgeweld.

         Nu hoop ik dat we voor dit boek een uitgever kunnen vinden. Een echte, geen vanity. Natuurlijk, POD kan altijd nog. Als alleen wijzelf en naaste vrienden laaiend enthousiast zijn ;-)

         Afgelopen dagen (weken) heb ik keihard gewerkt om het project af te ronden. Ruim 1340 alinea's opnieuw herschreven of gewist. Het manuscript teruggeknipt van 118.000 woorden naar 113.000 woorden. Pagina's opmaken, omslag-suggesties en de info-site maken. Hieronder –nu– alleen nog de inhoudsopgave. Tijd voor wat rust! :-)

         Hoofdstuk: pagina:
          IEnkele vragen voor u 7
          II Ruimte zat hier 23
          III Señora Dulce Rivera 47
          IV Een nieuwe...! 59
          V Triple Teta 77
          VI IJzerzaag 97
          VII Tien jaar 115
          VIII Plek bij het luik 131
          IX Iedereen betaalt apoyo 151
          X Agua verde 171
          XI Was hij nog niet dood genoeg? 187
          XII Praten is slecht voor de gezondheid 205
          XIII Kerst in San Antonio 229
          XIV Een gitaar en een bugaloo 247
          XV Hongerstaking 273
          XVI Het is míjn televisie 291
          XVII Maagzweer op Canada Day 309
          XVIII Er is één Heilige Schrift 329
          XIX Bakkersdoos met donuts 349
          XX Mijn cantina 367
          XXI Pak je spullen! 383
          Epiloog 395

         [reacties]

         Ravage Amperestraat

         19 april 2020 20:29


         We zijn er vrijdag even langsgefietst, langs de 11 april afgebrande sigarenfabriek.

         Zo close-up als de foto's van Bastiaan Miché heb ik het niet kunnen fotograferen, maar het is duidelijk dat de Gemeente hier veel werk aan zal krijgen. Of restaureren nog een optie is, zal een bouwkundige moeten beoordelen.

         Nu maar hopen dat de Gemeente bij nieuwbouw niet kiest voor het zoveelste Blokkendoosje-Dat-Op-Dudok-Moet-Lijken ;-}

         [reacties]

         kattenpoep op de apenrots

         13 april 2020 11:00


         Er heeft een kat gepoept in de tuin van een alfaman.

         U kent hem wel, De Alfaman.
         Woorden als Voorzitter, Medebeheerder en, ik citeer letterlijk inclusief kapitalisatie en woordspatie: ‘Toezichthouder bij Programma beleid bepalend Orgaan’ pronken op z'n profielen. Iedereen kent hem van berichten als Bingo! Klaverjassen! Frituurolie! Wat zou een buurtweb zijn zonder een spil als de alfaman.

         Maar nu heeft hij zijn tuin volgelegd met siergrind. Een dikke laag fijn, grijs grit, waar niets meer in groeit. En waar katten uit de wijde omgeving een kattenbak in herkennen.

         Verschrikkelijk natuurlijk, die stinkende poep. Zoiets leidt meteen tot een flame-war tussen katten-haters en katten-liefhebbers.

         Aan mij is weinig ‘alfa’ — op een gymnasium-alfa-diploma na, maar dàt doet een mens niet stijgen op de apenrots.

         Toch kon ik het niet laten om de alfaman te wijzen op iets dat in de eerste 86 reacties ontbrak: Katten herkennen hier een kattenbak in.

         Het zal me niet in dank worden afgenomen.
         Uiteindelijk blijven we primaten. Ook in web-discussies. Wie hoog op de ladder staat krijgt bijval als hij roept dat hij ‘zich genoodzaakt ziet om maatregelen te nemen.’

         En dan mag de lezer bedenken wèlke ‘maatregelen’ de alfaman voor ogen heeft.

         Maar ik blijf erbij. Om het in Ed's eigen woorden te zeggen: ‘..is het een kattenbak geworden.’ I rest my case.

         [reacties]

         Brand, voormalige sigarenfabriek

         11 april 2020 19:40


         Dat je denkt "Wat zit iedereen toch gezellig te barbecuen!" en er eigenlijk in de verte een voormalige sigarenfabriek in brand staat.

         Zonde, volgens mij was het monument in gebruik als bedrijfsruimte.

         P.S: 19u44:

         [reacties]

         immuniteitskaart

         10 april 2020 11:48


         Fake_immuniteitskaart

         Ik photoshop er vast één ;-) dacht ik twee weken geleden: een immuniteitskaart.

         Helaas. Inmiddels zijn er studies die vraagtekens plaatsen bij de gedachte dat iedereen na een covid-infectie immuun is voor het virus. Marion Koopmans hierover in EosWetenschap: ‘We moeten niet het signaal afgeven dat mensen die al geïnfecteerd zijn geweest, de social distancing maatregelen niet meer hoeven na te leven.’

         Jammer. OK, gelukkig ontdekt de wetenschap dit vóór we met z'n allen met een test —hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk?— en een vrolijk plastic kaartje weer de deur uit gaan. Maar het is voorlopig een tegenvaller.

         [reacties]

         Ohja. Nieuwe regel op Twitter. Ik blokkeer iedereen die over de economie JAMMERT.

         6 april 2020 23:14


         En ik ga nu even niet Voorrekenen of Uitleggen waarom.

         Wie last heeft van paniek om 'de economie,' kan IEXprofs lezen. Daar zijn al beleggingsstrategen die een sterk en duurzaam herstel verwachten in 2021. Wie daarvan niet verwacht mee te profiteren, moet nu toch ECHT 'ns op een andere partij stemmen. Zodat 'de economie' voortaan niet meer iets is waarvan een beperkt aantal mensen barstensrijk wordt over de rug van de rest.

         Zo. En dan hebben we het nu weer over het feit dat er alleen al in NL, al meer mensen aan covid-19 zijn doodgegaan dan er bij de watersnood van 1953 zijn verdronken.

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015