Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Alles voor de olie

         20 oktober 2018 23:27


         De VS en EU handhaven santies tegen allerlei landen. Dat ‘we’ daarin met twee maten meten, is algemeen bekend. Het ene regime dat haar bevolking uithongert, uitmoordt of stemrecht ontneemt, kan zich verheugen in sancties, terwijl regimes waarmee ‘we’ zaken doen, zich straffeloos hetzelfde & erger kunnen permitteren.

         Ik zou dolgraag roepen:

         Laten we daar IN GODSNAAM MEE OPHOUDEN.

         Maar nee, de eerste contouren van de schaamlap worden alweer zichtbaar. Het Saoedische koninkrijk belooft de inlichtendienst te hervormen. En MbS had niets met de moord op Khashoggi te maken. Het was gewoon een uit de hand gelopen ruzie. En achttien man zijn aangehouden.

         U weet wat er volgt: we zijn nog maar een paar ‘verklaringen’ verwijderd van business as usual.

         Ik ervaar het al langer dan vandaag: dit is mijn wereld niet meer. We hebben middelen genoeg om geweldloos op te treden. Maar onder het mom van ‘de economie’ zijn ‘we’ te beroerd om strafmaatregelen te nemen.

         En dat blijven ‘we’.
         We kunnen ons schor roepen, onze regeringen blijven op deze gedoogkoers doorvaren. Zelfs het ‘conflict’ (oh eufemisme) in Jemen is niet genoeg om van de koers af te wijken. (Want ‘als wij geen zaken met ze doen, dan doet China het wel.’ Ja, dat is een hoofdstuk apart. Dat we zaken doen met China.)

         In plaats van zwichten voor dreigementen zou de EU zèlf kunnen kiezen de handel te bevriezen, te zoeken naar gematigder handelspartners en alternatieven voor olie. Zulke maatregelen komen op termijn het milieu ook ten goede.

         Maar nee lieve mensen, natúúrlijk komen die sancties er niet. Er zal wat met vingertjes gezwaaid worden, maar ‘we’ zullen er geen vat olie minder voor doorvoeren en geen krat wapens om laten staan.

         Waarom schrijf ik het überhaupt nog op...? :-/
         Misschien in de hoop van anderen te horen ...dat ook zij zich groen en geel ergeren...

         Of voor denkbeeldige achterkleinkinderen — die wieweet ooit deze tekst via digitale archeologie opdiepen — zodat ze weten dat Oma geen aanhanger was van mensen die maar zaken bleven doen met misdadige landen, sterker nog: dat Oma niet eens een rijbewijs en zo'n benzine-automobiel had.... ;-)

         [reacties]

         Rosalie's Vlaamse Gaai

         2 juni 2018 16:36


         Rosalie vroeg voor haar verjaardag een camera. Ze had haar spreeuwenfoto's voor de kinderfotowedstrijd vorig jaar gemaakt met een geleende camera, omdat de spreeuwen op haar telefoontje vlekken in de verte bleven.
         En op je 13e verjaardag ben je groot genoeg voor een goede camera :-)

         En staat onze Pinda-peller er niet prachtig op? Ik vermoed dat het nog een jeugdige vogel is, als ik naar de wat donzige veertjes kijk. Hopelijk leert hij even snel als hij de pinda's en de slakken ontdekte, dat er ook katten in onze tuin lopen. Een volwassen Vlaamse Gaai kan de katten wel aan, maar een kuiken niet, is helaas mijn ervaring ;-/

         Rosalie's Vlaamse Gaai is hier te bewonderen (8 foto's)

         [reacties]

         Klein, groots, met daverend applaus: het boek van regisseur Guus van Waveren (85)

         10 mei 2018 00:01


         Je schrijft daar.... "Gelukkig ben ik geen Bekende Nederlander geworden...." Dat moet je uitleggen aan de lezer Guus, want ie-de-reen wil tegenwoordig Bekende Nederlander worden.’
         ‘Ja, ze zijn gek, het lééd dat erachter schuilt...’
         ‘Dus dan moet je die nadelen uitleggen... Desnoods in één zin.’

         Zo spraken Buurman Guus en ik afgelopen 3 jaar over het boek 'Weerzien' waaraan hij werkte.

         Er kwam veel tussendoor. Een nieuwe hartklep, de dood van Guus' vrouw, de dood van onze andere Buur, een ernstige nierkwaal en verschillende operaties.

         ‘Moet ik er niet mee stoppen..?’
         ‘Natuurlijk niet, Guus! Het was eigenlijk vorig jaar al klaar...’
         ‘Maar ik heb nog stapels foto's...’

         Vanavond, op de 85ste verjaardag van Guus, was er dan de langverwachte boekpresentatie. Guus toonde fragmenten uit zijn TV-films en documentaires, las voor uit het boek. Vrienden, collega's en familie uit het hele land vormden het publiek.
         Een fantastische avond.

         Inmiddels —10u 's ochtends, 10 mei, — is het boek niet meer te verkrijgen. Helaas ook niet (meer) via de Webshop van de Uitgeverij. Guus kan gezien zijn dagelijkse nierdialyse niet ‘door het land gaan reizen met het boek’ en had voor een kleine oplage gekozen. Gelukkig is het boek nu Bestelbaar! Helaas sorry.... —21 mei 2018— OOK in de Webshop ontbreekt de koop-button weer... Ik zal er achteraan gaan, of er een nadruk komt...

         Omslag-informatie:

         Guus van Waveren (Amsterdam, 9 mei 1933) is naast televisieregisseur en scenarioschrijver ook kind uit de Dapperstraat. Geboren in het ‘fluwelen endje’, het blok zonder marktkramen naast de brandweerkazerne, beleefde Guus de armoede tijdens de vooroorlogse crisisjaren, de oorlog en de vroege jaren vijftig met de opkomst van de Jazz. Na zijn dienstijd als telegrafist bij de Marine, werd hij toegelaten tot het avondonderwijs aan de Kunstnijverheidsschool, de huidige Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en vond hij werk als reclametekenaar.

         In juni 1962 kwam Van Waveren als cameraman in dienst bij de NTS. Even keerde hij terug naar de reclame, om de eerste reclametelevisie te maken. Van Waveren merkte al gauw dat de reclamewereld hem niet meer lag. Als regisseur keerde hij terug naar de NTS en maakte tot zijn pensioen in 1994 — en nog jaren daarna — honderden producties voor de NOS.

         Weerzien
         De vierjarige Guus neemt de lezer mee naar de jaren dertig in de Dapperbuurt. De kleuter ziet een beertje sneuvelen in de kachel en de lezer ervaart de pijn van een scheiding. De armoede van de crisisjaren, de oorlog, de joodse families met hun koffers, op weg naar het Muiderpoortstation. De naoorlogse jazz, wederopbouw en de opkomst van media als televisie.

         Klein geschreven, zonder overbodige franje. Korte verhalen die je niet kunt lezen zonder de link te zien met hedendaagse crises, veranderende media, hang naar populisme, ijdelheid, menselijke zwakheden en onvermoede kracht. Van Waveren houdt ons een spiegel voor, vol kleine, komische, tijdloze en tijdsgebonden beelden.

         [reacties]

         Zooooo 2017

         31 december 2017 13:04


         Het liefst laat ik de hyperbolen van Trump achter in het jaar 2017, maar ik vrees dat we komend jaar niet ontkomen aan onheilsspellend loze varianten op Amazing! Fantastic! Tremendous! Great! ;-} Al onze eigen clichés vallen erbij in het niet:

         • Interessantdoenerij met Fransige klemtonen ;-} Afgelopen jaar klonk in de veel TV-programma's het woord dementíe in plaats van demèntie. Leest u even mee hoe dat klinkt: De militTIE van de PoliTIE neemt haar positTIE met urgenTIE in. De jaarlijkse tradiTIE van turbulenTIE ingegeven door mensen met slechte intenTIE en weinig intelligenTIE heeft de potenTIE van vuurwerk-sensaTIE te ontsporen naar brand en consternaTIE met als consequenTIE verlies van ledematen en visuele percepTIE.
          Tja. Misschien lijken sommige zaken minder erg als je ze Frans en exotisch uitspreekt? ;-} ;-/

         • "Andere tak van sport" (Aaaargh... die kon eigenlijk al niet meer in 2016.)

         • "Hoe leuk is dat!"

         • "Ik ben er zó klaar mee."

         • "Dat gaat hem niet worden."

         • "Hoe dan!"

         • "Echt hè."

         • "Ik ga stuk."

         • "Kapot leuk."

         • "Dat is wel even een dingetje."

          Dingetje? Frank Paardekoper van de parodieliedjes? Kaplaarzen!
         Iedereen een fijne jaarwisseling en een mooi 2018 gewenst met weinig “dingetjes” en zonder ‘hem's’ die het niet ‘gaan’ worden of interessanterige Franse klemtonen — een eventuele ‘abdicaTIE’ van Trump uitgezonderd, uiteraard ;-)

         [reacties]

         Complete kalender 2018

         22 november 2017 15:30


         Hèhè... hij is weer klaar! :-) Vandaag heb ik de laatste feesten van 2018 op hun plek gezet. Soms was het wat passen en meten, soms weglaten, omdat er meerdere feesten op 1 dag vielen. Als het goed is, staan de meeste feesten die in Nederland en België gevierd worden er in.

         U kunt 'm weer downloaden, de complete printbare kalender voor 2018 (PDF, 34,6 MB). Voor de goede orde: licentie: CC-BY-NC-ND. Gebruiksaanwijzing: printen op A4, en met magneetjes op de ijskast hangen :-)

         Wie de PDF van 34,6 MB te groot vindt, kan de afzonderlijke maanden als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) downloaden: januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december | In de preview lijkt de complete PDF een wat fellere kleur te hebben dan de JPEGs en de originele Illustrator-files. Geen nood, bij het uitprinten verschijnen hier de juiste kleuren.

         De tijd vliegt ;-} Heel 2018 is hier alweer uit de printer gerold :-)

         [reacties]

         Benzine Bosmaaiers, weg met die bloemen!

         19 oktober 2017 17:42


         Hoe de Gemeente Hilversum vanochtend gehuld in oranje jasjes met Benzine Bosmaaiers mijn bloemen kwam weghalen.

         Tja. Bloemen. Wat moet je ermee? Er komen maar bijen, hommels en vlinders op af :-/

         [reacties]

         Afgelopen zomer, toen...

         19 oktober 2017 16:13


         ...het Nulderpad nog gewoon ons kampeeradres was en we Hackersconferentie SHA2017 bezochten.

         Bij 'hackers' denken veel mensen meteen aan kwaadwillend volk, maar daarop zijn deze vierjaarlijkse conferenties niet gericht. Net als tijdens HIP97, HAR en OHM waren er ook deze keer veel lezingen en workshops over beveiliging, software, privacy, techniek, electronica en alles dat verband houdt met internet en internettechniek.

         Zo was er een verontrustende lezing over Ict-lekken in zonnepanelen die bedreigend kunnen zijn voor de Europese stroomvoorziening. Ook Bill Binney, voormalig technisch directeur van de NSA en Kirk Wiebe spraken er. Experts als Vesna Manojlovic, teveel interessante 'talks' om op te noemen of tijdens de conferentie tegelijkertijd te volgen :-)

         Alle lezingen zijn nog te bekijken via media.ccc.de/c/SHA2017 — en dat zouden meer mensen, vooral beleidsmakers, moeten doen. Omdat je op je vingers kunt natellen dat Cyberwar, Cyberterror en Cybercrime een steeds realistischer dreiging zullen vormen.

         En wat moeten wij als gewone burgers ermee..? Tja. Misschien is, ironisch genoeg, een beetje afkicken van internet wel een oplossing? ;-) Niet èlk apparaat voorzien van Bluetooth of WiFi? Het digitale nieuws en sociale media wat vaker negeren?

         Ik weet het, kortom, ook niet, maar neig ernaar om Clinton gelijk te geven in haar pleidooi om op z'n minst het politieke misbruik van social media actiever aan te pakken.

         En last but not least, m'n SHA2017-foto's staan hier ;-)

         [reacties]

         Uurhoek van de vermissing

         10 oktober 2017 16:08


         Sorry lieve mensen, voor de stilte alhier: ik ben gewoon moe, moe, moe en nog eens moe ;-}

         Bij het nieuws, de kranten, de journaals, de social media, denk ik: wat kan ik DAAR nou nog aan toevoegen....??

         De wáánzin, noemt u het maar op....

         Na lang, lang, laaaaang (zei ik al LANG?) twijfelen heb ik wel één artikel geschreven over de onverkwikkelijke, ondraaglijk onopgeloste vermissing van Anne Faber, vanuit een perspectief dat ik nog nergens gezien had: uurhoek-technisch, astrologisch perspectief.

         Reageren kan alleen hier. Niet op de pagina zelf. Dat werd me blog-CMS-technisch te ingewikkeld. Ik ben al zo moe. Sorry ;-)
         Het zal de herfst zijn. Of het vitamine-D tekort (het enige vindbare medische euvel.) Enfin, lees de Uurhoek van de vermissing en sla me gerust om de oren met het feit dat astrologie niet bewezen is, enz enz enz. Dàt wist ik namelijk nog niet ;-) ;-) ;-)

         [reacties]

         Hoe kom ik uit uw Gender-Bubbel, beste Volkskrant en Persgroep?

         6 juni 2017 23:26


         Hoe krijg je mij scheel van ingehouden ergernis? Nou, met de impliciete boodschap dat vrouwen géén nieuws over Hackers of Buitenlandse Politiek lezen.

         [reacties]

         Zeeuws Licht, de laatste lezing van mijn vader

         11 mei 2017 13:04


         Jarenlang, al in 2001 herinner ik me, had mijn vader een Heimelijke Gast. Die wist zich aardig te vermommen: de Huisarts gaf mijn vader nu eens dit en dan weer dat middel. Het laatste middel werkte averechts, en Gast werd gesnapt. Parkinson's, bleek hij te heten.

         Hij dwingt mijn vader veel van zijn liefhebberijen op te geven. Orgelspelen, glas-in-lood-zetten, glasbrandschilderen, draaiorgelboekenmaken, bezigheden die één voor één gesneuveld zijn.

         Vorige week nam mijn vader afscheid van zijn lezingen. Mooie lezingen waarin mijn vader na zijn pensioen zijn vak als leraar fysische geografie combineerde met thema's uit kunstgeschiedenis, cultuur en religie.

         Ook Papa's laatste lezing was een prachtige lezing.
         Parkinson's is een gemene ziekte: op wat stemhaperingen na, ziet de leek weinig bijzonders. De toehoorder had gemakkelijk kunnen denken dat mijn vader deze lezingen nog jaren had kunnen houden. Alleen de mevouw vlak voor mij in de zaal, die toevallig Parkinson's-verpleegster was, kon de symptomen aanwijzen en fluisterde ze me toe.

         Ik zit al zes dagen te piekeren over de juiste woorden voor dit stukje ;-} Dus laat ik besluiten met de woorden van Peter Berkvens, de organisator van Papa's laatste lezing:

         Piet van der Klis is een fenomeen, oftewel een bijzonder iemand.
         Iedereen die voordrachten van Piet heeft bijgewoond zal dit beamen.

         Met de laatste lezing voor KBO Middelburg – Veere heeft deze begenadigd spreker afscheid genomen van zijn presentaties. Voor onze afdeling heeft hij vanaf 2013 achttien lezingen verzorgt. En telkens waren de aanwezigen onder de indruk van zijn uitgebreide kennis over de verschillende onderwerpen van de lezingen. En vooral onder de indruk van de wijze waarop Piet uitleg gaf bij de beelden.

         In begrijpelijke heldere taal en met liefde voor het detail. Zoals vanmiddag bij de lezing over ‘Het Zeeuws licht en de Domburgse schilders’. Ook weer een lezing die de aanwezigen met andere ogen laat kijken naar bepaalde natuurverschijnselen. En zo was elke lezing meer dan een verhaal.

         Piet gaf met zijn talent, passie en kennis je iets mee om thuis nog eens op internet of in boeken te zoeken naar meer informatie over het onderwerp van zijn lezing. Het was een voorrecht om aanwezig te kunnen zijn bij zijn voordrachten. Heel bijzonder was de aanwezigheid vanmiddag van de dochter en kleindochter van Piet, die speciaal voor deze laatste lezing uit Hilversum naar Middelburg waren gekomen.
         Graag eindig ik dit kort verslag met een tekst die Hilda, vriendin van Piet, mij stuurde: ‘afscheid nemen is met zachte vingers, wat voorbij is, dichtdoen en verpakken in de goede gedachten der herinnering’.
         Peter Berkvens
         (Foto’s van deze middag, Hilda Venema)


         Gelukkig vond Rosalie de reis naar Opa ‘geweldig! kunnen we nog langer blijven?!’, houdt mijn vader zijn Zeeuwse Nieuwsflits telkens up-to-date, en is hij voor alle kleinkinderen, familie en vrienden bereikbaar via pcvdklis@xs4all.nl. Bellen valt hem zwaarder dan mailen, waarin hij op zijn eigen tempo kan antwoorden.

         Lieve Papa, het was een prachtige lezing. We hopen natuurlijk op een wondermiddel — en hopen dat je in elk geval je prachtige vertellingen nog wel af en toe één-op-één kunt doen...

         [reacties]

         Gefeliciteerd, Alfred Birney!

         9 mei 2017 11:22


         Ja, wij zaten gisterenavond voor de buis, te applaudiseren voor 'onze' Alfred Birney, die de Libris Literatuurprijs won, met zijn boek De tolk van Java. :-)

         Van harte gefeliciteerd Alfred!!

         [reacties]

         mEggbot, de Eierverfrobot - doetiehetofdoetiehetniet

         13 april 2017 18:13


         Het is maar een kwestie van Perspectief. Bedenk ik me, terwijl ik wil typen dat Er van die dagen (weken, maanden) zijn dat Dingen Hun Eigen Leven Leiden.

         Prima, zo'n Eigen Leven. Alleen niet als het niet het leven is, dat ik wil dat Dingen Leiden ;-)

         Software die pertinent weigert, sites die 'onbereikbaar!' roepen, piepschuimkorrels die met miljoenen tegelijk een zitzak uit vliegen, spammers die overal tegelijk spammen, lieve buren die niet vier weken, maar zes weken met de pneumatische hamer, boormachine en andere herrie-apparaten aan de gang zijn, terwijl je na één dag al denkt: ships, die kamer valt aan vier zijden binnen onze woning, wat een ondraaglijke herrie!

         Enfin, ik durf het bijna niet meer te proberen. Bang om het Beruchte Gele Error-venster weer in beeld te krijgen, zie hierboven rechts. Keer op keer heb ik Moed Verzameld, en *BAM!* Staat er WEER een foutmelding voor mijn neus.... Tot vanmiddag, vanavond aan toe.....

         Maar het is BIJNA PASEN, en anders raakt ook dit jolige filmpje van Rosalie en Edwin met hun 'Eierverf-robot' van Arduino en Meccano, mosterd na de maaltijd ;-)

         Fijne paasdagen allemaal!

         [reacties]

         Test (19 maart 2017)

         19 maart 2017 15:35


         Zou het CMS echt weer werken........?

         Edwin heeft er heel wat uren in gestoken om het aan de laatste PHP-versie aan te passen.

         [reacties]

         Complete kalender 2017

         17 december 2016 03:51


         Hèhè... hij is klaar! :-) Maanden geleden aan begonnen, vandaag de allerlaatste feesten van 2017 op hun plek gezet.

         U kunt 'm weer downloaden, de complete printbare kalender voor 2017 (PDF, 34,6 MB). Voor de goede orde: licentie: CC-BY-NC-ND. Gebruiksaanwijzing: printen op A4, en met magneetjes op de ijskast hangen :-)

         Wie de PDF van 34,6 MB te groot vindt, kan de afzonderlijke maanden als kleinere PNG (± 500 KB per A4-vel) downloaden: januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december | Het viel me wel op dat de PNG-tjes na export een wat fellere kleur dan in mijn originele PDF en Illustrator-bestanden hebben gekregen. Maargoed, de uiteindelijke kleur zal toch ook weer van de printer afhangen :-)

         De tijd vliegt :-} de eerste maanden van 2017 zijn alweer geprint... :-)

         P.S.: over 'vliegende tijd' gesproken: de server heeft nog altijd mankementen.... ik plaats dit online op 16 december om 18u51, maar de server zal er wel weer een heel andere datum en tijd van maken ;-)

         [reacties]

         Mooi winternummer van tijdschrift Poppen en Teddybeer

         17 november 2016 23:07


         Yes! Hij viel op de mat vandaag..! :-) En wat is 'ie MOOI geworden, de Winter-uitgave van het vakblad Poppen en Teddy-Beer, met m'n interview met Janny van Beveren en de prachtige Kerstfoto's van Janny's poppen... :-)

         P.S., de webserver waarop deze site staat, is uit de lucht geweest, momenteel zijn er wat tijdsweergave-problemen: ik plaats dit om 18:39, maar de servertijd beweert dat het 23:07 is ;-)

         [reacties]

         Maar.... waar is het schilderwerk?

         10 november 2016 13:49


         PortfolioDecorB_img_0_thn.jpg

         Leuk, prachtig, die poppen en poppenartikelen, maar..... schreef een lezer per mail, schilder je nou nooit meer...? Wat jammer...

         Heel sympathieke vraag... Dank! Maar een schilder moet méér talent hebben dan een afbeelding-maken met verf. Zoals: kunnen uitvinden wat zijn publiek wil, en noem de commerciele inzichten die in de jaren 80 absoluut niet bevorderend waren binnen academies. Dat was ook best slim van onze leraren, want zo onstond er vrijwel geen concurrentie voor hen. En ach, zolang hun eigen werk €50,- euro oplevert op Catawiki, wie zou ik dan zijn om te zeuren over hèn als concurrenten ;-) Maargoed, dat terzijde ;-)

         Dus nee, ik heb de verf niet afgezworen, maar ik hou het minimaal. Het voelt toch als snel als "onverkoopbaar werk produceren", of tegen beter weten in leuren met talentgebrek ;-}

         Zo beperk ik me tot de momenten dat ik ergens voor gevraagd wordt. Decors schilderen bijvoorbeeld. Van die decorschilderingen heb ik een aparte pagina met geschilderde decors van afgelopen jaren gemaakt. Niet om op te scheppen dus, maar... als antwoord op de vraag :-)

         [reacties]

         Interview met Janny van Beveren

         8 november 2016 13:16


         Jannys SH DEP

         Op 17 november a.s. verschijnt de Winter-uitgave van het vakblad Poppen en Teddy-Beer. Opnieuw mocht ik een artikel schrijven voor het blad, en deze keer had ik de eer om Janny van Beveren te mogen interviewen.

         Janny is bekend van haar prachtige poppenfotografie en haar eerlijke verkoop van antieke poppen uit haar eigen collectie.

         Zo maakte ik vorige week een spannende reis naar Dronten: iemand ontmoeten die je alleen van internet kent, wat als....?

         Janny bleek —hoe kon het ook anders— ook In Real Life de aimabele persoon van haar internetberichten :-)

         Ik ben héél benieuwd hoe de ruim 1000 woorden, vol tips voor beginners, tips voor poppenfotografie, en natuurlijk het verhaal van Janny's eigen collectie, samen met Janny's Kerstfoto's, in het blad zullen verschijnen.

         Bij de verschijning van mijn eerdere artikel over antieke poppen, hoorde ik dat het vakblad Poppen en Teddy-Beer behoorlijk moeilijk te vinden is. Kiosken en boekhandelaars kenden het niet ;-}

         Vandaar dat ik heb uitgezocht waar het te verkrijgen is. Alléén bij Atelier Tierlantijntje en direct bij de Uitgever: Heins & Hobby’s via email-adres info@heins-hobbys.nl. Het blad is —en ik word zeker niet betaald om dit te zeggen, integendeel, alles is liefdewerk pro bono ;-) geen duur blad. Ik was bij eerdere uitgaven verrast door de 52 pagina's hoogwaardige full-color-offset voor maar 5,75 per los nummer. [Zie foto van m'n artikel in het herfstnummer 1 en foto spread 2]

         Enfin, nog een dag of 10, dan hoop ik dat nr. 114 in de bus valt :-)

         [reacties]

         Tot de nachtvorst ons scheidt ;-)

         6 november 2016 12:37


         Een 'time-lapse'-filmpje van een Oost-Indische kers die een muur beklimt is het niet geworden. Daarvoor had ik wel de hele zomer op geregelde momenten een kiekje gemaakt, maar het resultaat oogt te schokkerig zonder camera die continu buiten staat. Achja.

         Laat de nachtvorst nog maar even wegblijven, dan kunnen we nog even genieten van deze vrolijke laatbloeiers :-)

         [reacties]

         Leedvermaak om een leegblijvend Klei-forum

         30 oktober 2016 14:59


         Misschien —als u even slecht bent als ik— kent u het wel: de verboden verlustiging die leed·ver·maak heet.

         Ik hoop dat Nemesis me vergeeft. Want ik kan het niet laten een stukje te wijden aan de vakkundigheid waarmee het blad Klei haar webforum om zeep geholpen heeft.

         Concept: je hebt een vakblad, uit de tijd van de gedrukte media. In deze tijd zet je daarbij een forum op. Zo'n website levert A) aandacht voor je blad, meer abonnees, en B) User-generated content. Interessante onderwerpen op het forum, kunnen leiden tot een artikel in het blad.

         Dit had het Keramiek Magazine Klei: een schitterende verzameling van vragen en antwoorden. Van professionals in NL en België met tientallen jaren ervaring, tot kleine amateurs als ik (met 2 ovens en een kunstopleiding) konden er vragen nalezen en kennis opdoen.

         Behoefte om zelf mee te schrijven heb ik nooit gehad. De professionals wilden kleine lieden nogal eens op de vingers tikken “Oh, dus het stond toch op de verpakking!?” en “overbodige informatie als Groeten” was nadrukkelijk verboden. Bovendien was het verplicht om het gehele forum na te zoeken of de vraag niet al eerder gesteld was. Een regel die kribbigheid opleverde als iemand een “reeds beantwoorde vraag” over het hoofd zag. En minstens zoveel opmerkingen als “ik heb uiteraard dit forum al uitgebreid afgezocht, maar...” en natúúrlijk de veelgeplaatste tip: “Schaf een goed boek over basistechniek aan.”

         U begrijpt dat ik aan zoveel vriendelijkheid weinig toe te voegen had ;-)

         Een paar dagen geleden ontdekte ik dat het klei-forum vernieuwd was. Jippie! .....Eh...

         Dat de pagina's traag laden... Tja, dat krijg je als je bergen inline javascript parse·t, tegen de 100 query-strings per pagina laat verwerken èn de server instelt om géén gzip compression en géén leverage browser caching (wie bedenkt zoiets.....) te gebruiken.

         Alsof dat nog niet dodelijk genoeg is, is de site niet meer doorzoekbaar met Google, is de ijzige sfeer ("Geen groeten, Géén chatbox!") gebleven, en, last but not least, mogen alleen abonnees van het Papieren Blad nog vragen posten. Beleefd geformuleerde kritiek van de vaste leden? Met een kribbige wapper schuift De Redactie die onder het vloerkleed.

         Ik heb de site maar met gepaste distantie weggeklikt toen ik een Cartmaniaanse lach voelde opborrelen.

         Wat kan de redactie van Klei doen om haar site te redden? Niet alleen de technische problemen verhelpen. Maar ook een stevige cursus bij de Blogacademie gaan volgen. Deze schrijftechniek en forum-richtlijnen passen niet deze tijd. De rol van forum-gastheer (v/m) verschilt nauwelijks van die van blog-redacteur. Als niemand je lezers (betalende abonnee's..) nog antwoordt bijvoorbeeld, zul je zèlf moeten gaan meeschrijven. Om maar wat te noemen.
         Kortom: Dit nieuwe forum is lezers en schrijvers straffen voor hun interesse en bijdragen.

         Maar ehh, ik heb mij, oh schande, toch nog kostelijk vermaakt ;-)

         Naschrift/Verantwoording: Als gebruikers klagen over lange laadtijden, is hun klacht eenvoudig te verifiëren. Hoe, heb ik lang geleden al geleerd in de tijd dat ik als webmaster bij XS4ALL werkte: Hoeveel data stuur je naar de bezoeker, en in welke vorm? Start de webserver scripts bij elk bezoek?

         Deze vragen zijn na 20 jaar nog steeds hetzelfde, het antwoord is nu zelfs veel makkelijker te vinden. In elke (gratis) webbrowser zitten "ontwikkelaarstools" waarmee je geheel legaal, onder de motorkap van een site kunt kijken. Kijken we daarmee naar het Nieuwe Klei-forum, dan is het resultaat ontluisterend (click voor een schermafbeelding). De server stuurt onnodig veel scripts mee, laat elke pagina opnieuw onnodig veel elementen laden, heeft caching en datacompressie uit staan. De basisregels zijn gewoon niet toegepast.

         In de oude site daarentegen, ik heb 'm er toch nog even bijgepakt en vergeleken (click voor een schermafbeelding) is de laad-snelheid véél groter, (625 milliseconden tegen 60.000 milliseconden op het nieuwe forum) en het aantal scripts veel kleiner en veiliger.

         Wie moeite heeft de ontwikkelaarstools te geloven, kan zich wenden tot de legio gratis diensten, die een rapport van de performance van je site maken, waarmee je, ook als leek, inzicht in het waarom van de traagheid van je site krijgt.

         Elke ontwikkelaar zou voor hij zijn site oplevert, zèlf even gebruik moeten maken van een van deze diensten, en de losse eindjes uit zijn site moeten halen. Of vooraf een ontwikkelplan maken waarin hij deze valkuilen vermijdt.

         De redactie lijkt niet te begrijpen dat een website een marketing-tool is. De manier waarop je je er als redactie presenteert, nodigt mensen al of niet uit om je blad te gaan lezen, losse nummers te kopen, of een abonnement te nemen. Site-performance, leesbare layout en aansprekende, vriendelijke verbale redactie-aanwezigheid zijn daarin onmisbaar. En op dit moment schort het aan alledrie.

         Update...! Ik lees een bijzonder sportief bericht op het Klei-Forum 1 november 2016: "Het nieuwe forum is voortaan toegankelijk voor iedereen; ook niet-abonnees kunnen zich aanmelden. Aan de snelheid van het laden van de website wordt nog gewerkt. Wij wensen iedereen veel plezier met ons nieuwe forum."

         [reacties]

         Uit de kattenklauw gered

         27 oktober 2016 18:29


         Kater Buddy had "iets." Het bleek een kleine pad. Ik greep Buddy en riep Rosalie, onze beestenredder. Rosalie had het padje al snel te pakken: het bleek gelukkig nog grote sprongen te kunnen maken.

         Even later liep hij weer vrij in de verhoogde plantenbakken in de straat. Nu maar hopen dat het geen kwetsuren aan de kattenklauwen heeft overgehouden, en het een gelukkig leven tegemoet gaat als plantenbakpadje :-)

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015