Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         21 maart 1997 - 8 oktober 2021 - het tijdperk RonaldEnSuzette

         9 oktober 2021 18:45


         Ro_en_SuZ_2006.jpgRo_SuZ_06_Penteken_PopArt_thn.jpg

         Wat een mooi stukje. Dank je wel, ik ging in 1 klap terug naar die 21ste maart 1997.’ Tot op het laatste moment werkten we aan een site over het werk van haarzelf en haar eerder dit jaar overleden man, Ronald Eissens.

         Op de avond van de 30ste september ging het zo slecht met Suzette's gezondheid, dat ik haar niet alleen durfde te laten. Naar het ziekenhuis wilde ze niet meer, al was ze welkom in het AVL voor palliatieve zorg, ze had besloten dat ze thuis wilde sterven.

         Gisterenmiddag, 8 oktober, kwam dat moment, omgeven door vrienden.
         "Prachtig!" was het laatste appje dat ze me stuurde over het portret hierboven, dat ik haar enkele minuten eerder toezond.

         Het valt nauwelijks samen te vatten wat Suzette voor mij — en veel anderen — heeft betekend. Haar ontwapenende eerlijkheid, haar gave om mensen zich onvoorwaardelijk welkom te laten voelen.

         Ze stond op de stoep met bloemen en cadeautjes voor onze pasgeboren baby. Ze bracht Something old, something new, something borrowed, something blue en was met Ronald onze huwelijksgetuige. Ook na de dood van mijn zus was ze een grote steun — bekend met jeugdig verlies door haar broer.

         Voor Suzette's rol in het bestrijden van de schaduwkanten van internet, kan ik beter verwijzen naar In Memoriam Suzette Bronkhorst door Cyriel Triesscheijn.

         De herinnering hieronder schreef ik voor Suzette, voor de site waaraan we werkten. Ronald sprak ik die 21ste maart 1997 uitgebreid; Suzette, die op haar eigen manier de kat uit de boom kon kijken, leerde ik later op kleinere bijeenkomsten pas beter kennen.

         21 maart 1997

         7pandCampRozendw_660px.jpg

         "Ik ben uitgenodigd voor de opening van het Meldpunt Discriminatie Internet," Felipe Rodriquez sprak me aan in het trappenhuis van de Prins Hendrikkade, "ik vroeg me af, zou jij daar namens XS4ALL naartoe kunnen gaan? Het is een feest in De Balie, volgende week vrijdag..."
         Even botste het beeld van een feest —oh Hemel, ik ken daar niemand— op de altijd-lieftallige blik van Felipe, waar je eigenlijk geen 'nee' tegen kon zeggen.
         "Eh... Natuurlijk...Hoe laat?"
         "Ik stuur je de uitnodiging!" riep Felipe over zijn schouder, terwijl hij de trappen alweer verder afliep.

         Zo zette ik ruim een week later mijn fiets vast op het Kleine-Gartmanplantsoen en liep ongemakkelijk De Balie binnen. Inderdaad, ik kende er niemand — en als ik al iemand herkende, dan was het omdat het gezicht toebehoorde aan de Minister van Binnenlandse zaken — Hans Dijkstal — of andere politici, zoals Anne Lize van der Stoel of mensen uit de Gemeenteraad.

         Ik zocht een onopvallende plek en speurde tussen de mensen naar een bekend gezicht. Iemand van de Digitale Burgerbeweging misschien. Van Wegener Internet, van Planet, of mijn klasgenootje Hendrik Rood, in de rol van columnist of telecomexpert. Ik dacht aan de discussies over Meldpunten die we gevoerd hadden. Werden ze niet opgericht om de hete aardappel te kunnen doorschuiven, onder het mom van "Wij zijn zijn als provider slechts postbode, geen politieagent, met klachten kunt u terecht bij..."?

         "Welkom! Ben jij Jolie? Van XS4ALL?" Twee vriendelijke ogen achter een dikke bril en een uitgestoken hand.
         "Ik ben Ronald. Eissens. Wij hebben vreselijk gelachen om die Unox-worstenfabriek-post van je op DB.NL laatst..." Hij pinkte met een vinger in zijn ooghoek, alsof hij nog een lachtraan vanachter zijn bril wegveegde.
         "Suzette en ik— Dat is Suzette," hij wees naar een meisje met een punk-kapsel dat schaterlachend achter een tafel met computerapparatuur verdween, "wij lezen DB.NL wel, maar het is één grote flame-war, zinloos om er op te reageren."

         Al snel waren we verwikkeld in een diep gesprek, over strafbaar materiaal dat weldegelijk op de Nederlandse usenet-servers stond en waar providers hun handen niet aan wilden branden. Over discussies, die ook binnen de providers zèlf gevoerd werden — en waarin zelfs medewerkers die ronduit strafbare foto's, denk aan kledingloze kinderen in misbruiksituaties, wilden verwijderen tegen het argument van de 'common carrier' opliepen.

         "Zijn jullie niet bang dat jullie dan, eh, zeg maar, gebruikt worden door de providers: dat jullie de rotzooi kunnen oplossen — en jullie straks die hele shitload aan discussie over je heenkrijgen?"
         "Nee, ik ben nergens bang voor, wij hebben kennis op dit gebied. De wet is in principe duidelijk wat wel en niet mag."
         "Ja ja: 'in principe,' ik zeg altijd: 'in principe' betekent gewoon 'niet.'"
         "Haha! Je moet Suzette leren kennen... Suzette!" Het meisje in het zwart zwaaide even en verdween weer tussen de mensen.

         We praatten nog tijdje door, al vertellend bleek Ronald een stuk jonger dan ik hem had ingeschat, slechts twee jaar ouder dan ik. Was het zijn lange cv, Rietveld, studie Biochemie, Groen Amsterdam, internet provider Vuurwerk? Of was het het pak, het postuur en de baard die hem op het eerste gezicht ouder had doen lijken?

         Uit zijn verhalen over de Balistraat en de Zilverberg, bleek hij te hebben samengewoond met een van mijn dierbare vrienden, en een rol te hebben gespeeld in diens legendarische verhalen, over het "meegenomen melkkarretje" en de droeve verslaafde op de Zilverberg, die Ronald als beheerder van de flat had moeten vinden, toen Mahmoed al maanden dood op zijn bed lag. Door niemand opgemerkt. Door niemand gemist.

         Ik vroeg naar het halskettinkje, dat Ronald onwillekeurig tussen zijn vingers had gehouden, tijdens zijn verhaal over de tragische Mahmoed.
         "Welke letters zijn het?" wees ik naar het hangertje.
         "Ah, dat zijn Chet en Jot. Samen het woord Chai, dat betekent Leven. Het leven dat we vieren, respecteren en herdenken. Net als we zeggen 'Le Chaim!' als we proosten."

         Aan het einde van de middag was ik overtuigd dat dit Meldpunt was opgezet door een hoogst integer, ingetogen, vriendelijk en capabel mens. Suzette had ik niet gesproken, maar bij een man als Ronald kon alleen een vrouw van zijn kaliber passen.

         Er was maar één ding waar ik me al die jaren wel eens zorgen over maakte: hoe zwaar lag deze taak op de schouders van Ronald en Suzette? Ook zij die onvermoeibaar nuchter op elk bericht van haat en elke overtreding van de strafrechtelijke discriminatiebepalingen in actie komen, hebben hun fysieke grenzen.
         Waar de overtredingen in de jaren negentig nog het formaat van vissersbootjes hadden, werden het na de millenniumwisseling steeds meer mammoettankers.

         Een kleine 24 jaar na die ontmoeting in maart 1997, véél vroeger dan ooit denkbaar, namen we op Zorgvliet afscheid van Ronald. En nu, 8 maanden later, binnenkort ook van Suzette.

         Ronald en Suzette laten ons niet alleen de taak na ons te blijven inzetten tegen haatspraak en ongelijkheid, maar ook hun motto: het leven vieren, respecteren en herdenken.

         INACH.net: very sad news... In Memoriam Suzette Bronkhorst
         Radar.nl: In Memoriam Suzette Bronkhorst
         Suzette Bronkhorst talks about her work (1 minute) (YouTube)
         Suzette Bronkhorst - Tackling Cyber Hate (10 minutes) (YouTube)
         Cadat.nl: In Memoriam Ronald Eissens
         Radar.nl: In Memoriam Ronald Eissens
         Cidi.nl: In Memoriam Ronald Eissens


         Site_Detail_RoSuzRipley_.jpg

         De illustraties zijn details uit de In Memoriam & History-site

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015