|
mei 2013
maandag 27 mei 2013 om 14:23
Eindelijk, de zomerjas kan aan vandaag :-) Tijd om de winterjas in de wasmachine te gooien. Maar niet vóór het leeghalen van de jaszakjes, als we de pomp van de wasmachine draaiend willen houden ;-)
En, het is vast al vaker gezegd: wat komen er toch altijd ontroerende verzamelinkjes uit kinderjaszakken :-)
zondag 26 mei 2013 om 14:47
En daar is de downloadbare+printbare kalender voor juni 2013 (pdf, 2,7 MB)..! :-)
vrijdag 24 mei 2013 om 22:20
Op Dutch Cowboys (een mij buiten dit thema onbekend blog ;-)) heerst al een tijdje een Discussie over het functioneren van Marktplaats. Na de honderden bijdragen over de techniek van de nieuwe Site, was er een lezer die zich afvroeg of Marktplaats betaalde advertenties met strafbare content laat staan, maar gratis advertenties met strafbare content verwijdert. En of dat, als dat zo was, niet hypocriet zou zijn.
Op zich een heel interessante vraag, maar .......daar wilde ik eigenlijk niet eens een blogje aan wijden.
De schrijfster van deze vraag, en iedereen die het ook maar enigzins voor haar vraag opnam, werd frontaal aangevallen door een paar reagenten. Hoe zij en iederen die die vraag stelde ZO DOM KON ZIJN om niet te snappen dat er nog maar één ding telt, en dat is GELD. Betaal je, dan mag jij nepartikelen, zenuwgas of F16's verkopen. Nu is dat toevallig niet waar, noch volgens de Marktplaatsvoorwaarden, noch volgens de uitspraken van het EU-hof.
Maar je hebt altijd mensen die willen blijven beweren dat zij dat geneuzel over wetgeving niet nodig hebben en iedereen die wetten nastreeft voor 'moraalridder' uitmaken. Want: alles mag, zolang de boetes maar lager uitvallen dan de winst die behaald wordt. Zie hier, wat een cynische verschuiving van legaliteit naar toegeeigend (on)recht.
Goed. Als dat zo is, (heb ik geantwoord na twee weken het onderwerp in z'n sop laten gaarkoken) ‘klinkt het elk journaal of RTL-4 nieuws straks alsvolgt:
"Matchfixing wordt voortaan een vast onderdeel van elke voetbalwedstrijd. De bedragen die er in omgaan zijn te groot en interessant. Goksyndicaten kunnen verboden zijn, maar stoppen kunnen we ze toch niet. Laten we dat geneuzel dat wetgeving heet dus maar gewoon schrappen."
"Grensrechters in elkaar trappen is voortaan vast onderdeel van elke jeugdwedstrijd. Je kunt wel roepen dat het niet mag, maar dat is allemaal geneuzel van moraalridders die de wet willen volgen. Kinderen en hun ouders willen gewoon trappen. Wie niet inelkaar getrapt wil worden, moet zich gewoon niet aanmelden als grensrechter."
"Fraude in de zorg bestrijden we niet meer. In plaats daarvan kost elke medische behandeling voortaan gewoon een ton. Wetten en regels zijn er voor de moraalridders, als die minder willen betalen gaan ze maar naar Duitsland of België."
"De wijk Woolwich in Londen wordt voortaan dè plek waar zelfbenoemde terroristen hun hakbijltjes kunnen inzetten tegen militairen. Die zullen daartoe onbewapend de straat op gestuurd worden. Het internationale terrorisme is toch niet te bestrijden, en de moraalridders die iets tegen terrorisme hebben, moeten maar op Geert Wilders stemmen."
"Iedereen die zijn auto voor zijn huis parkeert, loopt voortaan de kans dat hij slachtoffer wordt van rellende jongeren. Wat begon in Husby, Södertalje en Norberg, werd een internationale trend. U bent toch niet zo naief om te denken dat er ook maar één wet of wetshandhaver in staat is om deze jongeren hun brandstichting te ontzeggen? Parkeer uw auto dus voortaan binnen. Alleen daar is hij veilig."
We zullen zien hoe gezellig het wordt, met mensen als jullie, die "dat geneuzel over wetgeving niet nodig" hebben. ’
De Hollandse Koeienjongens zullen er wel weer een antwoord op hebben in de overtreffende trap van cynisme, maar dat zal mij worst wezen. 't Gaat mij alleen om die cynische verschuiving. Waar houdt die op?
woensdag 22 mei 2013 om 15:29
"Wantrouw alles waar de massa's, het volk, zich mee bezighoudt." Die boodschap kunnen we de hele dag ontvangen. Impliciet en expliciet, geschreven, verwoord, verbeeld, op kunstacademies, in hoger onderwijs, in gegoede of intellectuele huishoudens —ik maak me geen illusie dat deze opsomming compleet is.
Het streven achter ons dogma is eenvoudig. Iedereen wil bij de elite horen, en niet bij 'de massa.' We willen hogerop. Of laten zien dat we hogerop gekomen zijn. Tja.
Zo scheppen we een voortdurende centrifugale kracht. In de kunsten —volkskunst versus kunst voor de hogere klassen— in waardering voor muziek, cultuur, en in de onderwerpen waarover je het wel of niet mag hebben.
Onze cultuurcentrifuge werkte afgelopen weken op volle kracht in de berichtgeving over de vermiste jongetjes Ruben en Julian. Deskundigen stonden stil bij de vraag waarom twee dode kinderen een ...collectieve emotiebeleving zouden zijn geworden. Er werd massaal geschamperd, in blogs, in columns, in opiniestukken, over het meeleven van gewone mensen met andere gewone mensen.
Ja hoor, de schamperaars hebben allemaal grif gelijk. Dat domme oppervlakkige volk ook, die typetjes die maar niet boven het epithumetikon willen uitstijgen, de massa die privacygevoelige details wil weten, kaarsjes brandt, bloemen en knuffelberen neerlegt, en vervolgens snel weer naar de volgende ramp rent. Of de volgende ramp juist weer vergeet, overslaat. Doet 'alsof er in Syrie niets aan de hand' is, alsof er elders in de wereld niet.... Enz enz enz. Zoals ik zei: de schamperaars hebben altijd en volledig gelijk. Zij weten het beter.
Ondertussen slaan de schamperaars enkele interessante vragen over. Niet dat dat mag deren.
Het is totaal niet interessant wat de gevolgen voor kinderen zijn, van zo'n vechtscheiding. Wie aanvoelt dat daar een angel in zit —die is niet van deze tijd. Jaarlijks maken zo'n 70.000 kinderen een echtscheiding mee. En dat dat de afgelopen 40 jaar niet minder ongezond geworden is voor kinderen, nog steeds leidt tot evenveel psychische problemen, daling op de sociale ladder, minder kansen in het eigen leven... Ach, een kniesoor die daarmee zit. Chips en cola zijn ook niet gezond.
Ook de vraag wat Jeugdzorg hier aan had kunnen doen is compleet overbodig. Niets immers, weten we nu . En terecht. Jeugdzorg en aanverwante instellingen bestaan alleen om ons in de geruststellende illusie te houden dat Overal het Belang Van Kinderen Voorop staat. En dat we daar Alles aan doen. Oh, en natuurlijk ook om werkloze -gogen de straat te houden, maar dat mag geen naam hebben als je bedenkt hoeveel er al is bezuinigd in de GGZ, de jeugdzorg, en wat de maatschappelijke gevolgen daarvan zijn.
Kortom, laten we het dus vooral NIET over Ruben en Julian hebben. Laten we blij zijn dat Pauw en Witteman niet de juiste Bram Bakker, Hjalmar van Marle of Corine de Ruiter naar de Studio kon halen, of een hoogleraar gezinspedagogiek kon strikken om een woord aan de tragedie te wijden. Laten we ons vooral niet afvragen wat wij zèlf, elke dag weer in ons leven kunnen doen, om te voorkomen dat er relaties vol haat ontstaan. Laten we vooral niet om ons heenkijken, of er mensen in de wachtrij gezet worden, mensen die doordraaien of die te maken hebben met doordraaiende partners. Laten we blij zijn dat een breed maatschappelijk probleem, de vechtscheiding mogelijkgemaakt met steun van de bureaucratie, maar zo zelden leidt tot iets extreems als spousal revenge filicide.
Wij zijn, kortom, beter. Wij stellen ons die vragen 'met minieme maatschappelijke betekenis' (Volkskrant) niet. Wij kijken op Tweede Pinksterdag weer snel naar Pauw en Witteman, met Anouk en Wagner.
U begrijpt vast dat ik nu een gebaar maak van even naar mijn huig wijzen.
dinsdag 7 mei 2013 om 14:19
Stel je voor, je hebt een gereedschapskist gekocht gevuld met gereedschap van goede kwaliteit. Op een dag komt de winkelier langs, haalt je gereedschapskist leeg, en zegt: "Vanaf nu heb je de keus a) je gereedschap bij ons huren b) naar de Action gaan en daar een blikken waterpomptang kopen en kijken of je je werk daarmee gedaan krijgt."
Dat is wat Softwareproducent Adobe gisteren gedaan heeft.
Adobe, uitgever van beeldbewerkingsprogramma Photoshop, tekenprogramma's Illustrator en Fireworks, video-/animatiepakketten als Premiere, Aftereffects en Flash en veel andere pakketen, lettertypen en hulpmiddelen voor de grafische industrie —ik gebruikte ze vrijwel allemaal sinds 1993— trekt de stekker uit de verkoop van haar produkten, en dwingt de gebruikers ze vanaf deze zomer te huren via internet.
Dus, stel dat je toevallig een internetstoring hebt op het moment dat Adobe de verplichte maandelijkse licentie-check wil uitvoeren, dan kun je fluiten naar je werk tot je internetverbinding weer up is. Oók als je kiest om je bestanden lokaal, op je eigen computer op te slaan, in plaats van in de nieuwe cloud van Adobe.
Of stel dat je een maand naar een Grieks eiland zonder internettoegang gaat, dan houdt je Photoshop, Première of wat je ook maar wilt gebruiken, ermee op zodra Adobe het tijd vindt om je licentie te checken.
Of stel dat je een wat oudere computer hebt (en tegenwoordig is de snelste computer zodra 'ie thuisbezorgd wordt al ingehaald door snellere en geavanceerdere) en je wilt de upgrade even uitstellen, dan dwingt Adobe je om niet alleen dat maandelijkse bedrag voor je Software-gereedschap te betalen, maar ook om du moment dat het Adobe behaagt om haar hardware-eisen op te schroeven, nieuwe hardware te kopen.
Of stel dat je een maand wat hogere kosten hebt door onvoorziene omstandigheden (hey, het is ook nog crisis toevallig) dan kun je niet besluiten om die aanschaf (upgrade van hardware en software) uit te stellen.
En als je het wèl uitstelt: heel simpel: dan kun je gewoon je documenten, je eigen producten, niet meer openen. Gevolg: helemaal geen inkomen meer.
Andere bekende problemen die zullen opspelen: Vormgevers werken soms samen met toeleveranciers en opdrachtgevers, die in exotische software werken. Zo kan Illustrator CS5 (nog) allerlei exotische documents-formaten aan, maar de nieuwere versie, CS6, al niet meer. Gedwongen upgrade, naar zo'n versie met beperkte bestandsondersteuning, snijdt dus die mensen de pas af. Zulke samenwerking en opdracht-aannemen maakt Adobe daarmee onmogelijk.
En dan heb ik het nog niet over het feit dat heel veel Adobe-klanten al hebben doorgerekend dat het bedrag dat zij zullen gaan betalen, bijelkaar opgeteld hoger is dan ze nu betalen aan upgrades van hun Adobe software. Of over wachtwoord en ID-problemen. (Over the top, maar inderdaad: Zo zien die eruit.) Of over problemen als je verschillende werkstations hebt (moet je voor elk werkstation een licentie kopen, of mag je het zoals nu, op 2 werkstations runnen voor de prijs van 1: nog meer verborgen prijsverhoging.) Of over het discontinueren van Fireworks.
Conclusie: waarom doet Adobe dit? Niet als dank aan alle trouwe klanten die de afgelopen twintig jaar hun software gekocht hebben, er met veel liefde les in gegeven hebben of handleidingen voor gemaakt hebben, maar slechts om twee redenen.
Om piraterij tegen te gaan. Prima, best, Adobe's goed recht, hoewel ik daar geen getallen over heb kunnen vinden. Loopt dat nu werkelijk zo uit de hand en kopen de meeste studenten die met een schoolversie hebben leren werken niet uiteindelijk een eigen Photoshoppakket? En de tweede, vast belangrijkse reden: voor de winst. Die 4,4 miljard winst die Adobe vorig jaar maakte, was niet genoeg. Nee, je moet als bedrijf je orderwaarde maximaliseren: mensen moeten vaker en meer uitgeven.
We hebben gezien bij Quark Xpress hoe dat uitpakte. Van onbetwiste marktleider naar leeggelopen bedrijf overgenomen door een private-equity-firma. Met dat laatste ben ik vandaag voor het eerst blij. Ik ben trouw gebleven aan Quark Xpress, ik dus kan zodra Adobe de kraan dichtdraait rond InDesign gewoon legaal doorwerken.
Nu maar hopen dat andere softwarehuizen eindelijk alternatieven voor Adobe-produkten gaan uitwerken. Nooit, maar dan ook nooit gedacht dat ik dà t na 20 jaar enthousiasme over de Adobe Producten nog 'ns zou zeggen. Pixelmator bijvoorbeeld. Of TheGimp (nu stuurs en crashend, zelfs op een quad-core-machine, maar dat moet bij te stellen zijn), Sketch (iets meer file-formats..?) Of Corel PaintshopPro (Windows only.) De alternatieven zijn nu slecht, maar dat was (bijv.) Adobe InDesign de eerste jaren ook, en ook hoor ik goeie verhalen over Acorn. Wordt vervolgd, vrees ik ;-/
zaterdag 4 mei 2013 om 12:52
Ik begrijp die mensen wel hoor, die zo vreselijk graag langs Duitse graven willen lopen. Volgens de definitie herdenken we vanavond immers "allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties."
Dus, als we óók Nederlandse KNIL-Militairen herdenken, die al of niet bij het plegen van oorlogsmisdaden zijn omgekomen, waarom zouden we dan niet even een ommetje extra langs de Duitse graven maken? Ook die Duitsers waren over het algemeen onbenullige jongens, die maar door hun regime op pad gestuurd werden, net als onze KNIL-mannen. Geen Reichsheini's in eigen persoon. Toch?
Heel anders was het lot van al die burgers die op basis van hun religie, afkomst, etniciteit, allereerst jarenlang als 'bacillen' zijn afgeschilderd, zijn geisoleerd, bestolen en ten slotte, toen ‘gewoon’ doodmeppen of -schieten te arbeidsintensief werd en ook teveel suicides (25.000 heb ik wel 'ns gelezen) onder de militairen opleverde, industrieel vermoord zijn.
Ondertussen zijn er nog steeds mensen die niet kunnen of willen geloven dat dat allemaal ècht gebeurd is.
Als we dus al iets moeten veranderen aan de definitie van 4 mei, laat het dan geen uitbreiding zijn. Laten we op een à ndere dag langs de KNIL-militairen, de Foute Opa's en de Duitse graven lopen. En laten we op 4 mei alléén de mensen herdenken die slachtoffer werden van haat, antisemitisme, vooroordelen, intolerantie, racisme, homohaat of xenofobie. Dan hebben we vanavond —helaas— meer dan genoeg verwoeste mensenlevens om bij stil te staan. En dan herinneren we onszelf eraan hoe belangrijk het is elke dag weer alert te blijven op alledaagse intolerantie en slapend (?) antisemitisme.
De wagon in de foto hierboven is onderdeel van de expositie Beladen treinen in het Spoorwegmuseum.
woensdag 1 mei 2013 om 16:07
Vannacht droomde ik van XS4ALL. Nee, iets preciezer: ik droomde dat de techniek, waarmee Marcel en ik vandaag precies 20 jaar geleden inlogden op "xs4all, flagship of the Hack-Tic Network", verboden was geworden.
De techniek was eenvoudig: vanuit je eigen computer legde je per modem contact met een andere computer, een server, en op die machine kon je getypte commandootjes uitvoeren.
In mijn droom legde ik zo'n terminal-verbinding, typte enkele commando's, en ontdekte al snel dat de achterliggende mini-programmaatjes verboden geworden waren. Eenmaal wakker kon ik me de paniek in het droommoment niet meer voorstellen: met de Grafische Interfaces van vandaag kun je méér dan via een terminal verbinding. Maar helemaal losgezongen van de realiteit is de gedachte niet.
Shell accounts worden namelijk nu, twintig jaar later, nog vooral gebruikt door mensen die IRC-bots draaien met minder-vrolijke bedoelingen, als spam en het lamleggen van hele netwerken.
Zo las ik gisteren nog in de NY-Times over de curieuze collega die wij kenden als CBdrieROB, die onlangs is aangehouden. Al haatte Sven destijds alleen nog ‘geitewollensokken,’ hoogtepunt uit de geschiedenis van XS4ALL was het niet. Maar daarover had
Frans Brokx die met CBdrieROB op de Helpdesk werkte, accurater kunnen vertellen dan ik ;-)
Kortom, bij ‘Twintig jaar XS4ALL’ kan ik beter citeren uit m'n tekst van 1 mei 2003:
We hadden die dag het artikel van Van Jole gelezen, en dat internet moest een zee van informatie zijn. Een wereldwonder, van de orde Niagara Watervallen of de Sint Pieter. We lazen Welcome to xs4all, flagship of the Hack-Tic Network %$
Eh. ja. En nu? Waar was het Wereldwonder? We probeerden -tot 2 uur 's nachts- wat DOScommando's, die uiteraard niet werkten want het was Unix, wisten wij veel. Er gebeurde weinig, en we hadden geen idee wat we ermee moesten of konden.
Zo zal het veel van die 500 abbonnee's van die eerste dag vergaan zijn. De eerste jaren was internet vooral geschikt voor nerds en studenten informatica.
En zijn shell-accounts vandaag, als we het interieur van CBdrieROB gefilmd door de spaanse politie bekijken, vooral geschikt voor mensen die tussen Commodore 64-boeken, oude Modems en antieke servers een soort Hacktic-nostalgie in leven houden. *Oeps.* Stom dat we de inhoud van ons achterhuisje gisteren niet verkocht hebben: "Te Koop! Museumstukken uit vorig Millennium" ;-) tIs dat 'ie zo'n antisemiet geworden is, anders zou ik het achterhuisje verhuren aan Sven ;-)
Enfin, iedereen die de ‘nostalgische ervaring van de Shell-Login’ nog 'ns wil meemaken, kan nog steeds terecht bij XS4ALL. Meer lezen over 20 jaar XS4ALL...
...en Naschrift: Ook de 5-jaar XS4LL-website is weer te bekijken en lezen, met veel anecdotes en knipsels van het eerste uur. Omdat ik 'm nergens meer kon vinden heb ik een 15-jaar oude CDrom opgezocht en 'm geupload :-)
woensdag 1 mei 2013 om 15:37
Hier is de downloadbare+printbare kalender voor mei 2013 (pdf, 3,6 MB) en in snel-downloadbare PNG-versie :-)
|