Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Frans Brokx

         5 november 2012 17:26


         Lezend over de dood van Blogger Frans54, bekroop me een naar gevoel. Onwillekeurig dacht ik aan Blogger Frans, mijn collega van XS4ALL, de Lezer kent hem hier als Fronz, wiens gezondheid ook te wensen overliet. Oók de Weblog van Frans was een paar dagen niet geupdate, wist ik dankzij het Wordpress-abonnement op zijn Blog, —maar ach, dat kan gebeuren toch?

         Het laatste wat ik had kunnen vermoeden, was dat ook Fronz op dàt moment al overleden was... Het was alleen ....nog niet bekend. Zijn allerlaatste blogstukje publiceerde hij ...na zijn dood :-/ hij had het in de wachtrij gezet voor automatische publicatie.

         Frans leerde ik kennen vlak nadat XS4ALL van de Prins Hendrikkade naar Diemen verhuisde. Hij was één van de intellectuelen bij de Helpdesk, (waar ik niet werkte: ik was de afdeling Webmaster@.) Door zijn leeftijd was hij, rond de veertig in die tijd, goed bestand tegen de emotionele druk die het Helpdesk-werk met zich meebracht. Ook zijn ervaring (van tekst-corrector tot bewaker in een penitentiaire inrichting) gaf hem het lakonieke geduld dat mensen aan de Helpdesk-telefoon nodig hebben en het vermogen om collega's-in-de-stress te steunen. In dat laatste ging hij vrij ver. Zó ver dat het hem ook zijn eigen baan bij XS4ALL kostte, als ik het goed samenvat. In heel veel pauze's hoorde ik hoe hij zich opwond over het personeelsbeleid en de stress onder zijn Helpdesk-collega's en op IRC, —de voorloper van Twitter zeg maar—, richtte hij het kanaal Perron0 op, als een soort vluchtheuvel voor overwerkte Helpdeskers. Dat werd hem niet in dank afgenomen, maar Frans was iemand die dat soort dingen soms te laat doorhad. Of negeerde, dat zou ook goed kunnen.

         Maar laat ik niet te diep op dat verre verleden ingaan. Frans ontworstelde zich aan die periode, en.. kreeg te kampen met nieuwe tegenslag. Gewrichtsklachten, reuma. Waardoor hij perioden gebonden was aan een rolstoel.

         Het weerhield hem er niet van eropuit te trekken met zijn camera en alles wat hem opviel als merkwaardig, van woordspelingen, verkeerdgebruikte uitdrukkingen tot verloren objecten, of beeldschoon vast te leggen en te delen met anderen.

         Zelf omschreef Frans zich als Dromer Dwarsligger Hofnar Wandelaar Woordsmit Zoeker Schelm Hobbyfotograaf — treffend. Een eenzame man, die zoveel te bieden had, schreef Ludieke. Helaas: ook héél treffend.

         Frans, Fronz, Snarf, ik hoop dat de Hemel nog mooier is dan je wist te kieken in je foto's, en je vanaf nu alle aardse lasten bespaard zullen zijn. We zullen het zonder je humor, je kijk, scherpe blik en mooi verhaalde (gemeenschappelijke) herinneringen moeten doen.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015