Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Twintig jaar XS4ALL

         1 mei 2013 16:07         Vannacht droomde ik van XS4ALL. Nee, iets preciezer: ik droomde dat de techniek, waarmee Marcel en ik vandaag precies 20 jaar geleden inlogden op "xs4all, flagship of the Hack-Tic Network", verboden was geworden.

         De techniek was eenvoudig: vanuit je eigen computer legde je per modem contact met een andere computer, een server, en op die machine kon je getypte commandootjes uitvoeren.

         In mijn droom legde ik zo'n terminal-verbinding, typte enkele commando's, en ontdekte al snel dat de achterliggende mini-programmaatjes verboden geworden waren. Eenmaal wakker kon ik me de paniek in het droommoment niet meer voorstellen: met de Grafische Interfaces van vandaag kun je méér dan via een terminal verbinding. Maar helemaal losgezongen van de realiteit is de gedachte niet.

         Shell accounts worden namelijk nu, twintig jaar later, nog vooral gebruikt door mensen die IRC-bots draaien met minder-vrolijke bedoelingen, als spam en het lamleggen van hele netwerken.

         Zo las ik gisteren nog in de NY-Times over de curieuze collega die wij kenden als CBdrieROB, die onlangs is aangehouden. Al haatte Sven destijds alleen nog ‘geitewollensokken,’ hoogtepunt uit de geschiedenis van XS4ALL was het niet. Maar daarover had Frans Brokx die met CBdrieROB op de Helpdesk werkte, accurater kunnen vertellen dan ik ;-)

         Kortom, bij ‘Twintig jaar XS4ALL’ kan ik beter citeren uit m'n tekst van 1 mei 2003:

         We hadden die dag het artikel van Van Jole gelezen, en dat internet moest een zee van informatie zijn. Een wereldwonder, van de orde Niagara Watervallen of de Sint Pieter. We lazen
         Welcome to xs4all, flagship of the Hack-Tic Network
         %$


         Eh. ja. En nu? Waar was het Wereldwonder? We probeerden -tot 2 uur 's nachts- wat DOScommando's, die uiteraard niet werkten want het was Unix, wisten wij veel. Er gebeurde weinig, en we hadden geen idee wat we ermee moesten of konden.

         Zo zal het veel van die 500 abbonnee's van die eerste dag vergaan zijn. De eerste jaren was internet vooral geschikt voor nerds en studenten informatica.


         En zijn shell-accounts vandaag, als we het interieur van CBdrieROB gefilmd door de spaanse politie bekijken, vooral geschikt voor mensen die tussen Commodore 64-boeken, oude Modems en antieke servers een soort Hacktic-nostalgie in leven houden. *Oeps.* Stom dat we de inhoud van ons achterhuisje gisteren niet verkocht hebben: "Te Koop! Museumstukken uit vorig Millennium" ;-) tIs dat 'ie zo'n antisemiet geworden is, anders zou ik het achterhuisje verhuren aan Sven ;-)

         Enfin, iedereen die de ‘nostalgische ervaring van de Shell-Login’ nog 'ns wil meemaken, kan nog steeds terecht bij XS4ALL. Meer lezen over 20 jaar XS4ALL...

         ...en Naschrift: Ook de 5-jaar XS4LL-website is weer te bekijken en lezen, met veel anecdotes en knipsels van het eerste uur. Omdat ik 'm nergens meer kon vinden heb ik een 15-jaar oude CDrom opgezocht en 'm geupload :-)


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015