Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Heilig, verheerlijkt cynisme

         24 mei 2013 22:20


         Op Dutch Cowboys (een mij buiten dit thema onbekend blog ;-)) heerst al een tijdje een Discussie over het functioneren van Marktplaats. Na de honderden bijdragen over de techniek van de nieuwe Site, was er een lezer die zich afvroeg of Marktplaats betaalde advertenties met strafbare content laat staan, maar gratis advertenties met strafbare content verwijdert. En of dat, als dat zo was, niet hypocriet zou zijn.

         Op zich een heel interessante vraag, maar .......daar wilde ik eigenlijk niet eens een blogje aan wijden.

         De schrijfster van deze vraag, en iedereen die het ook maar enigzins voor haar vraag opnam, werd frontaal aangevallen door een paar reagenten. Hoe zij en iederen die die vraag stelde ZO DOM KON ZIJN om niet te snappen dat er nog maar één ding telt, en dat is GELD. Betaal je, dan mag jij nepartikelen, zenuwgas of F16's verkopen. Nu is dat toevallig niet waar, noch volgens de Marktplaatsvoorwaarden, noch volgens de uitspraken van het EU-hof.

         Maar je hebt altijd mensen die willen blijven beweren dat zij dat geneuzel over wetgeving niet nodig hebben en iedereen die wetten nastreeft voor 'moraalridder' uitmaken. Want: alles mag, zolang de boetes maar lager uitvallen dan de winst die behaald wordt. Zie hier, wat een cynische verschuiving van legaliteit naar toegeeigend (on)recht.

         Goed. Als dat zo is, (heb ik geantwoord na twee weken het onderwerp in z'n sop laten gaarkoken) klinkt het elk journaal of RTL-4 nieuws straks alsvolgt:

         "Matchfixing wordt voortaan een vast onderdeel van elke voetbalwedstrijd. De bedragen die er in omgaan zijn te groot en interessant. Goksyndicaten kunnen verboden zijn, maar stoppen kunnen we ze toch niet. Laten we dat geneuzel dat wetgeving heet dus maar gewoon schrappen."

         "Grensrechters in elkaar trappen is voortaan vast onderdeel van elke jeugdwedstrijd. Je kunt wel roepen dat het niet mag, maar dat is allemaal geneuzel van moraalridders die de wet willen volgen. Kinderen en hun ouders willen gewoon trappen. Wie niet inelkaar getrapt wil worden, moet zich gewoon niet aanmelden als grensrechter."

         "Fraude in de zorg bestrijden we niet meer. In plaats daarvan kost elke medische behandeling voortaan gewoon een ton. Wetten en regels zijn er voor de moraalridders, als die minder willen betalen gaan ze maar naar Duitsland of België."

         "De wijk Woolwich in Londen wordt voortaan dè plek waar zelfbenoemde terroristen hun hakbijltjes kunnen inzetten tegen militairen. Die zullen daartoe onbewapend de straat op gestuurd worden. Het internationale terrorisme is toch niet te bestrijden, en de moraalridders die iets tegen terrorisme hebben, moeten maar op Geert Wilders stemmen."

         "Iedereen die zijn auto voor zijn huis parkeert, loopt voortaan de kans dat hij slachtoffer wordt van rellende jongeren. Wat begon in Husby, Södertalje en Norberg, werd een internationale trend. U bent toch niet zo naief om te denken dat er ook maar één wet of wetshandhaver in staat is om deze jongeren hun brandstichting te ontzeggen? Parkeer uw auto dus voortaan binnen. Alleen daar is hij veilig."

         We zullen zien hoe gezellig het wordt, met mensen als jullie, die "dat geneuzel over wetgeving niet nodig" hebben.

         De Hollandse Koeienjongens zullen er wel weer een antwoord op hebben in de overtreffende trap van cynisme, maar dat zal mij worst wezen. 't Gaat mij alleen om die cynische verschuiving. Waar houdt die op?


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015