Een andere dag voor de KNIL-militairen, de Foute Omes en de Duitse soldaten
zaterdag 4 mei 2013 om 12:52
Ik begrijp die mensen wel hoor, die zo vreselijk graag langs Duitse graven willen lopen. Volgens de definitie herdenken we vanavond immers "allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties."
Dus, als we óók Nederlandse KNIL-Militairen herdenken, die al of niet bij het plegen van oorlogsmisdaden zijn omgekomen, waarom zouden we dan niet even een ommetje extra langs de Duitse graven maken? Ook die Duitsers waren over het algemeen onbenullige jongens, die maar door hun regime op pad gestuurd werden, net als onze KNIL-mannen. Geen Reichsheini's in eigen persoon. Toch?
Heel anders was het lot van al die burgers die op basis van hun religie, afkomst, etniciteit, allereerst jarenlang als 'bacillen' zijn afgeschilderd, zijn geisoleerd, bestolen en ten slotte, toen ‘gewoon’ doodmeppen of -schieten te arbeidsintensief werd en ook teveel suicides (25.000 heb ik wel 'ns gelezen) onder de militairen opleverde, industrieel vermoord zijn.
Ondertussen zijn er nog steeds mensen die niet kunnen of willen geloven dat dat allemaal ècht gebeurd is.
Als we dus al iets moeten veranderen aan de definitie van 4 mei, laat het dan geen uitbreiding zijn. Laten we op een à ndere dag langs de KNIL-militairen, de Foute Opa's en de Duitse graven lopen. En laten we op 4 mei alléén de mensen herdenken die slachtoffer werden van haat, antisemitisme, vooroordelen, intolerantie, racisme, homohaat of xenofobie. Dan hebben we vanavond —helaas— meer dan genoeg verwoeste mensenlevens om bij stil te staan. En dan herinneren we onszelf eraan hoe belangrijk het is elke dag weer alert te blijven op alledaagse intolerantie en slapend (?) antisemitisme.
De wagon in de foto hierboven is onderdeel van de expositie Beladen treinen in het Spoorwegmuseum.