Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         KB-webcollectie XS4ALL op Unesco-werelderfgoedlijst

         5 november 2022 15:30


         U las het misschien al in NRC: de KB-webcollectie van XS4ALL-homepages staat nu op de Unesco-werelderfgoedlijst. Wat een eer en een erkenning van het alledaagse, dat de allereerste homepage-makers op hun webruimte bij XS4ALL plaatsten.

         In de afgelopen jaren, toen Kees Teszelszky, conservator digitale collecties van de KB, werkte aan zijn onderzoek naar de allereerste XS4ALL-homepages, heb ik oude bestanden van (www.)XS4ALL(.nl) met hem gedeeld. Voor zover ik die nog leesbaar op 30 oude backUp-CDroms had.

         Uiteindelijk kwam ik op het idee om die 14 Gig zelf ook 'ns door te lopen, om te kijken wat ik nog aan m'n eigen oud webwerk kon terughalen :-)

         Deze pagina met 120 screencaptures uit 1995-1999 is daar het resultaat van.

         De grap is, dat ik in de chronologie hier en daar pikante details vermeld heb. Geen privé-zaken hoor, daarvoor is het wachten tot m'n gewaardeerde XS4ALL-collega Jammie Ouariachi zijn memoires ooit gaat schrijven ;-) Nee, gewoon, pikante details over de onhebbelijke sprinkhaan-mentaliteit die al vroeg grip probeerde te krijgen, binnen de internet-bedrijven waar ik tussen 1996-1999 werkte. Die details vallen niemand op ;-) Iedereen kijkt naar de plaatjes.

         Die plaatjes, met een hedendaagse browser gemaakt van sites uit het vorige millenium, zijn eigenlijk niet eens zó wereldschokkend. Internet was zo'n 4000 x trager dan vandaag, en alle technieken waren beperkter. Websites maakte je met de minste middelen. En dat zie je er aan af.

         Overnames (Wegener/Riverland, KPN/XS4ALL), reorganisaties (Planet) gepaard met ontslagen, en mislukte of afgeblazen projecten (City Online, bijvoorbeeld) zijn eigenlijk spannender.

         Maar goed. Iedereen kijkt alleen naar de plaatjes ;-) En ja, misschien is dat ook wel het leukste ervan: a trip down Memory Lane.

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015