Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Oude mannen mogen best zingen

         3 november 2013 18:12


         Blogger Hamilton, u kent hem wel, heeft een dwarse bui. Zijn leeftijdsgenoten moeten ophouden met zingen. Vindt hij. Gelukkig voor hem hield één leeftijdsgenoot er laatst mee op, maar daarover vandaag een ander stukje.

         Natuurlijk, iedereen heeft recht op een mening, of een muzieksmaak.

         Eén van de voorbeelden die Hamilton tot "krassense bejaarden die hem met plaatsvervangende schaamte vervullen" benoemt is Leonard Cohen.

         Die naam —Lennard Kohn— hoorde ik zelf voor het eerst als kind in de jaren zeventig: mijn in de VS wonende Tante kwam soms met verrassende bagage bij Oma en Opa op bezoek. Mijn grootouders hielden meer van Bach, Mozart en Tsjaikovski, maar op mij maakte deze 'grote mensen muziek' indruk.

         Een jaar of acht geleden was ik bij een etentje getuige van de Eerste Indruk die de muziek van El Cohen maakte op iemand die het grootste deel van haar leven in een afgesloten gemeenschap geleefd had. "Wat is dit!?" riep ze bij de eerste klanken van Suzanne, "Dit is prachtig!"

         Vandaag, op 79-jarige leefijd, zingt Cohen nog steeds. Zijn eigen muziek, met zijn prachtige melodielijnen, teksten die ook als poëzie leesbaar zijn, omringd door een weloverwogen band met viool, contrabas en snaarinstrumenten die je niet alle dagen op een podium tegenkomt.

         Als Cohen nog jaren wil blijven zingen en optreden, ach, wie ben ik om dat één van de grootste zangers van deze en de vorige eeuw, dat te willen verbieden?

         Van mij mogen ze tot hun honderste blijven zingen, de oude mannen (of vrouwen) als El Cohen, Fats Domino, Bob Dylan, Mick Jagger, Ray Davies, en als Morrison, Joplin en Hendrix zich niet doodgeleefd hadden, hadden we ze vast ook nog willen zien optreden. En zo niet, nou, dan koop je gewoon géén kaartje voor zo'n concert.

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015