Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         bij de apen af

         17 juni 2010 23:14


         Voor het slapen gaan, kijken L. en Rosalie af en toe naar Aap-TV, op Animal Planet. In die series valt mij vaak op, dat zelfs de kleinste apensoorten nog een complexe sociale hiërarchie hebben. Een groot deel van de apendag gaat op aan ruzietjes en confrontaties, en wie daar toevallig als beste uitkomt, stijgt in de hiërarchie. Dat hoeft niet eens altijd het sterkste aapje te zijn: zelfs een hinkepoot die zichzelf heeft bewezen door te overleven op één voet, kan het dominante mannetje of vrouwtje worden.

         Bij de aftiteling overvalt me regelmatig de gedachte dat onze menselijke sociale hiërarchie nauwelijks afwijkt van die van apen. De verhalen die ik van elfjarigen hoor op het schoolplein, komen op hetzelfde neer. Een paar aapjes pesten andere aapjes, niet eens noodzakelijk de zwaksten van de groep, maar vaak ook wel. Om daarmee zèlf in hiërachie te stijgen. "Een P.P.", noemde een leerling het vandaag: oftewel, Populaire Pester. Hoe meer je pest, hoe populairder je jezelf maakt bij het groepje meelopers. Dit meisje wilde er zelf niet aan meedoen, maar constateerde tot haar ergernis dat je nauwelijks anders kunt als je populair wilt zijn. Iets waar zij dus liever vanaf zag als er pesten voor nodig was.

         De grens tussen mensen en primaten ligt volgens mij ook precies in dat dilemma. Heel knap, een elfjarige kan een morele keuze maken. Een aap kan het niet. En toegegeven, een hoop volwassenen ook niet.

         Populair-zijn is aanlokkelijk. Je zou de volwassenen de kost moeten geven, die op Twitter, mailinglists of hun eigen website de verleiding niet kunnen weerstaan en ten koste van één persoon of een hele bevolkinsggroep een Oh-Zo-Lullig stukje tikken, om maar lekker te kunnen meedoen in de strijd om de Menselijke Sociale Hiërarchie. Kijk mij eens Gevat zijn vandaag! Ik durf een antisemitisch stukje te tikken! Even lekker tegen een bevolkingsgroepje van 20.000 mensen (en ruim 100.000 hollandse graven) trappen. Oh wat heb ik een lef!
         Sorry Mike, you had it coming ;-)

         Achja, er zijn momenten dat je beter naar PrimatenTV kunt kijken dan naar een beeldscherm ;-}

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015