Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         kijk, dit kan ik helemaal zelf

         20 juni 2010 22:20


         Een goede opvoeder zijn is lang niet altijd makkelijk. Terwijl het ene kind vaak roept "Jullie houden van de jongste meer dan van de oudste! Dat doen alle ouders! Wel, ik zie het toch!" komt het andere kind thuis met een rapport waaruit iets blijkt wat we zelf ook merken: ze is nogal onzeker over haar eigen kunnen, terwijl ze voor haar leeftijd erg veel kan.

         Maarja, zo'n grote zus hè. Die prachtig kan tekenen, verhalen schrijft, de baas speelt, commandeert, diep zucht als je iets fout doet, kan zwemmen, op toneelles is geweest, op paardrijden zit - kortom: een zus die allemaal dingen doet waar een leeftijdsgrens aan zit. "Niet voor 5-jarigen." En die zich met groot drama huilend op de grond stort als je ouders even iets willen doen waar zij zichzelf te oud voor vindt, maar jij nog niet (voorlezen bijvoorbeeld): "Jullie houden meer van haar! Zie je wel, alle ouders..."

         Zo probeer ik dagelijks dingen te vinden die Rosalie goed kan, die ze leuk vindt, en waar L. niet jaloers op is (en ook niet meteen afkraakt met "baaaaaaaah, kinderachtig!")

         Ik hoor het van andere ouders ook (niet van iedereen, de mate van leeftijdsverschil schijnt mee te spelen, net als het karakter van elk kind.)

         L. probeer ik het vaak uit te leggen, toen jij zo oud was, lazen we je ook elke dag voor.. Of, hoe zou Rosalie het vinden als...? Net als Rosalie. Ja hee, als jij 8 bent, dan kun je óók....

         Af en toe vinden we iets dat Rosalie enthousiast "Een makkie!" vindt en niet bij voorbaat opgeeft, zoals het weefgetouw. Met allebei apart uitgaan, gaan winkelen, een ijsje eten, naar de ballenbak in het winkelcentrum, helpt ook. En natuurlijk moeten we nog een sport of dansles voor 5-jarigen zien te vinden. Al wil Rosalie dan het liefst dingen doen waar 'mama mee naartoe gaat...' (Misschien zou ik dat dus juist niet moeten doen.. Geen idee. Zo proberen we wat af :-))

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015