Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         lagen, lagen en nog eens Photoshop-lagen

         11 april 2011 21:29


         Opmerking, deze tekst is alléén leesbaar voor beeldbewerkers ;-)

         Adobe Photoshop 3, ik kan me nog goed herinneren dat die versie —Layers!— uitkwam. Het was 1994 en wanneer je een foto wilde bewerken, bewaarde je zovéél versies als je harddisk (256 Mb groot) kon opslaan. Want: Photoshop 2.5 kende geen layers — verschillende beeldlagen — en kon maar 1 stap ongedaanmaken. Je kunt je veel fotografische rampen voorstellen bij zulke beperkte middelen ;-)

         Inmiddels zijn we 10 versies verder — door de ‘CS’-toevoeging ben ik aardig de tel kwijt — en zijn de destijds zo welkome pakketten (‘Photoshop 5.5! NU met Save For Web!’) alweer met het oud papier mee.

         Laatst, bij het maken van de een animatie van losse foto's, was ik een layer-optie kwijt die ik me herinnerde uit een van die antieke Adobe producten, de optie "Load Files into Photoshop-layers." Na enig zoekwerk bleek die vandaag in Bridge CS5 te zitten (een programma dat ik nooit gebruik door z'n logheid.) Selecteer de bestanden die je als lagen wilt openen in Bridge, kies in het roluitmenu Tools de optie Photoshop en voilà: Load Files into Photoshop-layers.

         Die layers/beeldlagen van Photoshop bieden je ook iets dat je in de jaren 80 in de Doka kon doen: meerdere negatieven tegelijk in de vergroter leggen en belichten. Voor dat doel maakte ik zelfs speciaal foto's waarbij ik extra donkere vlakken in de compositie opnam, omdat ik wist dat via die delen van het negatief andere negatieven belicht konden worden. Een heerlijke sport, maar laat ik wel wezen: Photoshop bespaart me wel bergen over- of onderbelicht papier ;-)

         Beide zonnige azalea-foto's hierboven, zijn met die techniek gemaakt. De linkerfoto heeft 10 beeldlagen, en in de rechterfoto zijn een stuk of 35 foto's bovenop elkaar geplaatst. De lagen zijn gemengd met verschillende transparanties en verschillende laagmodi.

         En wat heb ik hier aan? - ik hoor het sommige lezers denken ;-) Nou, eh, zo kun je aardige digitale verjaardagskaarten maken. Of eh, Richard Engelfriet op een Olympische ijsbaan plakken, met de muts van Gerard Kemkers op ;-) Of, wat je maar wil aan geschiedvervalsing (of juist niet ;-))

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015