Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         de Zapruder-tapes van de Duisburgse Loveparade

         15 juli 2011 00:26


         Op 24 juli is het een jaar geleden dat 21 mensen hun leven verloren en 500 mensen gewond raakten op een dag die een feest had moeten zijn: de Loveparade van Duisburg.

         Het drama had achtergronden met klassieke proporties: de dag kòn eigenlijk niet goed gaan. De locatie van het feest was slecht gekozen, vluchtwegen ontbraken, onderhoud van het terrein was zo slecht dat struikelen onvermijdelijk was, communicatiemiddelen faalden en zicht of invloed op de bezoekersaantallen ontbrak, zowel vooraf, als ter plekke. De vooraf waarschuwende en hoogste politie-chef werd ontslagen: de dag móest doorgaan.

         Welk aspect je ook bekijkt: dat de Duisburgse Loveparade zou falen leek onvermijdelijk :-|

         Desondanks hielpen zowel bezoekers als haastig ingeschakelde hulpverleners overal waar ze konden helpen. Soms —te vaak— tevergeefs en tegen beter weten in. Bleek te zien in de filmpjes die de mensen, de slachtoffers zelf, maakten die middenin de chaos klemgeraakt waren.

         Honderden ooggetuigen plaatsen hun video's op Youtube. En als je die bekijkt, is er geen ontkennen aan. Al om half vijf had het duidelijk kunnen zijn dat de toegang tot het feest fataal ontspoorde.

         Maarja, het is een jaar later, en ondertussen heeft niemand verantwoordelijkheid genomen. Ja, de Duisburgse burgemeester Adolf Sauerland nam onlangs, bijna een jaar later, een beetje morele verantwoordelijkheid.

         Woorden zijn al snel te groot of te klein. Zeker bij deze beelden. Die mij —ooit festival-liefhebber en zodoende bekend met grote groepen muziekliefhebbers— vorig jaar juli zo aangrepen dat ik dacht: mijn kennis is klein, maar net groot genoeg om deze beelden aan elkaar te monteren tot een sprekende overzichtsfilm. En nu, bijna een jaar later, is hier die http://www.youtube.com/watch?v=up95bUU3L0M-overzichtsfilm.

         Translation (of this page) to German: de_Zapruder-tapes_van_de_Duisburgse_Loveparade.html


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015