Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Kerstplaatjes en Spaanse Polvorones

         28 december 2012 23:27


         Later zal ik deze tijden vast de gelukkigste tijd van mijn leven noemen. Mijn beide ouders voor hun leeftijd in redelijk goede gezondheid — dus ook altijd iemand die je om raad kunt vragen — kinderen nog (nèt ;-)) geen pubers — men beweert immers altijd: kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen, terwijl je zou denken dat het omgekeerd evenredig zou zijn ;-} en het mag dan wel crisis zijn, maar tijd en middelen voor hobbies (restauratie Limoges Lanternier en restauratie Heubach Köppelsdorf) —èn voor feestdagen— hebben we ook nog altijd. Kortom, wat een LUXE.

         Van die dingen die je eigenlijk niet te vaak moet denken, want je wordt er alleen maar somber en bang voor de toekomst, in plaats van dankbaar en noem maar op van, maar de lezer kent mij inmiddels: ik denk ze onwillekeurig wel ;-}

         Dus vóór ik in allerlei kersttoespraken ga verzanden, beperk ik me tot een ....recept voor Polvorones, een traditioneel Kerstkoekje in Spanje. In het Zuidspaanse Andalucíe, de geboortestreek van Opa Agustin, schijnt men jaarlijks wel 120.000 kilo Polvorones te produceren. Die naam, Polvorones, ‘verpulverends’ ontleent het gebak aan het feit dat het hoort te verkruimelen in de hand of in de mond.

         Dit kruimelige bereik je door de verhouding vet-meel: hoe minder vet of boter, des te kruimeliger de koek— maar elk recept dat je leest, heeft weer andere verhoudingen. We lazen ruim twee keer zoveel meel als reuzel*), maar ook drie keer zoveel meel als reuzel. Experimenteert u dus gerust met deze verhoudingen, mocht u de koekjes kruimeliger, of juist minder kruimelig willen maken.
         *) reuzel, varkensvet, het traditionele vet in deze koekjes: we kozen voor ongezouten roomboter, Hollands als we zijn ;-)

         Ons recept:
         ♥ 500 gram zelfrijzend bakmeel
         ♥ 250 gram roomboter
         ♥ 150 à 200 gram bruine basterdsuiker
         ♥ 100 gram gram gepelde en versgemalen ongezouten amandelen
         ♥ 1 zakje vanille-suiker
         ♥ 2 theelepels kaneel
         ♥ een mespunt koekkruiden
         ♥ een snufje zout
         ♥ poedersuiker ter versiering

         Maal de amandelen fijn in een keukenmachine; smelt de boter een minuut in de magnetron; meng boter, basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel, koekkruiden, zout en amandelen, en voeg er tenslotte het meel aan toe.

         Kneed dit geheel tot een stevig deeg dat niet meer plakt: voeg kleine beetjes water toe totdat het deeg niet meer te kruimelig is. Maak een dikke plak deeg van minstens anderhalve centimeter dik, en snijd daar de koekjes uit met Kerstvormpjes: sterretjes, maantjes, kerstboompjes e.d. Voeg telkens de restjes weer samen tot een deegplak, om koekjes uit te snijden tot al het deeg op is. Leg de koekjes op bakpapier op een bakplaat.

         Bak de koekjes op 200 graden (electrische oven, voorverwarmd) in 20 à 30 minuten gaar. De laatste minuten af en toe kijken of de koekjes al gaar zijn om te voorkomen dat ze te donker worden. Bestrooi de koekjes tenslotte met poedersuiker.

         Wens ik iedereen alvast het Allerbeste, Geluk en Gezondheid voor het nieuwe jaar en een heel gezellige Jaarwisseling!!
         Lieve groetjes,
         Jolie

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015