Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         de ziekte van Word

         14 maart 2012 23:32


         Of de kloof tussen Word en Prepress, beter gezegd. Maar dat klinkt zo onbegrijpelijk, omdat Word en Prepress synoniemen zouden moeten zijn, dat ik maar even het woord ZIEKTE gebruik ;-)

         Voor de lezers die nog niet afgehaakt zijn: ik ben al WEKEN bezig een Wordsjabloon te maken ;-)

         Weken? ik hoor het u denken, dat doe ik in een minuut! ;-) Graag, lieve Lezer! Onthul mij uw geheim! ;-)

         Wat is het geval? Ik heb in Adobe Illustrator een basislayout voor een huisstijl gemaakt. Ja, dat kan ook in Quark Xpress, maar ik hoopte met Illustrator niet alleen fijn het logo te kunnen tekenen, maar ook zo compatible mogelijk te zijn met andere software en de Drukkerij.

         Het bedrijf werkt in verschillende tekstverwerkers, zowel Open Office, als Pages als Word. En dat is toe te juichen. Waarom zou je alleen in Word werken? Maargoed, dat is een andere discussie, want daar ligt het probleem niet. Om precies te zijn: Pages is het probleem niet.

         Het probleem ligt bij de vertaling van de vormgeving naar het OpenOffice- en Word-sjabloon. Ik heb een bestandje of 96 bewaard, geëxporteerd, aangepast en opnieuw bewaard, naar om het even welk formaat. En Word en Open Office blijven zich gedragen als Horrid Henry in eigen persoon.

         Logo en achtergrondafbeelding verschijnen maar op één pagina, en/of tekstblokken laten zich niet koppelen naar een nieuwe pagina, header-, footerteksten en adres-balkjes verschijnen maar op één pagina, of: uitvullen werkt niet terwijl het wel is aangevinkt. En Open Office plaatst overal een marge-met-de-maat-van-een-airbag omheen. Kortom, het enige dat zich als ‘sjabloon’ gedraagt is het .....lettertype ;-/ En tja, daar heb je geen sjabloon voor nodig.

         De volgende hulppagina's heb ik gelezen en uitgeprobeerd:
         mac2.microsoft.com/help/office/14/nl-nl/word/item
         office.microsoft.com/een-word-document-opslaan-als-sjabloon/
         www.easytemplate.nl/word_sjablonen_maken/
         creativepro.com/hergeekness-says-convert-custom-letterhead-microsoft-word-templates/

         Als ik terugdenk, naar 18 jaar geleden, toen ik zat te leren voor m'n Staatsexamen desktop publishing waarin bestands-import/-export ook voorkwam, had ik NOOIT kunnen vermoeden dat ‘dat gedoe van in Programma X ziet het er ZO uit en in Programma Y zus’ en ‘Programma X kan niet zus en Programma Y kan niet zo’ vandáág nog zou bestaan.

         Het is toch ook volslagen overbodig?
         Het ENIGE dat er ontbreekt is namelijk......... de mogelijkheid om vanuit Adobe Illustrator en vanuit Quark Xpress te exporteren naar ........Word-formaat.
         Maar nee. Dàt kan niet. Terwijl Word ongetwijfeld de meestgebruikte tekstverwerker is. Maar dáár is de industrie (lees: de softwareuitgevers als Adobe en Quark) te arrogant voor. Je zou maar eens buigen voor Microsoft.

         Aan Quark —het geslonken marktaandeel van Quark— kun je zien waartoe dat gebrek aan flexibiliteit heeft geleid. Ondertussen doet Adobe hetzelfde ;-}

         Maargoed, het ligt natuurlijk niet aan Adobe Illustrator, het ligt aan ...mijn onvermogen een werkend Word-Sjabloon te maken ;-)

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015