Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Ol1v3r

         18 oktober 2013 00:47


         Het XS4ALL-team nam vandaag afscheid van één van haar sterspelers: Oliver Daudey. Achttien jaar lang werkte hij bij systeembeheer. Destijds leerde ik hem kennen als het technisch wonderkind achter postmaster@. Een stille jongen met, zo bleek later, een hartkwaal.

         Als veel XS4ALLers had hij een fabelachtige technische kennis. Niet alleen van zijn eigen vak, UNIX-beheer, maar zelfs van grafische techniek. Zo kwam hij eens met een lieftallige glimlach en —inderdaad, die twinkeloogjes— laten zien dat hij afbeeldingen in Postscript kon programmeren. Razendknap. Open maar eens een EPS in een teksteditor. Ik moest hem helaas teleurstellen dat voor mij zoiets uhm overkill zou worden: "Ik hou me maar bij Illustrator, Oliver, anders ben ik dagen bezig met één cirkel..." :-)

         Oliver kon technische dingen ook op een begrijpelijke manier uitleggen, laten zien hoe dataverkeer werkte, hoe datapakketjes in kleine onleesbare onderdeeltjes over een lijn gaan, en later weer samengevoegd worden. Als leken lezen we dat soort dingen in boeken, maar Oliver kon het laten zien.

         Daarbij was hij ook nog 'ns enorm integer. Zo herinner ik me een gesprek over een mail, waarvan Oliver vond dat die niet voor hem bestemd was. Aan wie was de mail geadresseerd? vroeg ik. "Aan mij, en mijn naam stond in de aanhef." Nou, dan mag je hem lezen. Dit speelde zich af in een vorig millennium, het mailtje was inhoudelijk ook nog eens volkomen onbelangrijk, maar het was zo tekenend voor Oliver en XS4ALL, dat het me altijd is bijgebleven.

         De wereld verloor op 11 oktober een bijzonder talent, al zal Oliver's naam in veel internetarchieven voortleven, compleet met zijn machinenaam caffeine. Zijn uitvaart werd vandaag bezocht door veel meer mensen dan er in de zaal pasten: op de gang staan vond ik in deze situatie helemaal niet onprettig, integendeel: een waardig eerbetoon.

         U begrijpt vast dat ik nu even een algeheel verbod op voortijdig afscheid nemen moet afkondigen. Meer obituaries kan deze blog(schrijver) niet aan. Dus bent u nog geen 100, dan bent u gewaarschuwd!

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015