Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog januari

         het politievirus is nog steeds actief

         10 januari 2014 22:58


         Je zoekt iets, klikt een link aan, en HOP, daar staat 'ie in beeld: "Politie. ATTENTIE! Uw webbrowser wordt geblokkeerd om veiligheidsoverwegingen wegens ....."

         Zoiets potsierlijks had ik tot 1 januari 2014 niet eerder gezien. Dus ik maakte een screencapture, zie hierboven. De site bleek iets slimmer: ik kon het venster alleen nog wegkrijgen met een opdracht vanuit het systeem, iets dat op een Mac mogelijk is. (Windows: Ctrl+Alt+Del, of evt. Alt+F4, daarmee voorkomt u "OK" te zeggen tegen een download.) Gestoord, maar zulke gekken bestaan nu eenmaal op het web, dacht ik.

         Later onderzocht ik de site achter de schreeuwerige mededeling — die beweerd had dat mijn computer pas weer bruikbaar zou zijn als ik een bedrag overmaakte. (Ja ja.)

         Ik blijk geluk gehad te hebben dat ik met een Mac op deze site terecht kwam. De site is een variant op het politievirus, dat in september te zien was in Opsporing Verzocht. Deze site vertelt meer over het virus en toont ook de pagina die ik in beeld kreeg. Andere sites rapporteren dat het IP-adres achter deze site Windows-executables meestuurt, en je kunt er donder op zeggen dat zo'n .exe malware is. Zelfs als dat niet zo zou zijn, kan zo'n site schade aanrichten: je zou door zo'n niet-wegklikbaar venster maar denken dat je computer ècht geblokkeerd is en je ècht accuut geld moet overmaken...

         Kortom: Hoogstvoorzichtig-zijn op internet blijft belangrijk. De zoekopdracht waarbij ik het politievirus tegenkwam was alleszins keurig: ik zocht deze Jazz-pagina van het Bimhuis. Maar vóór ik die gevonden had, had ik 'de Boze Willem Alexander' al in beeld.

         Mocht u het politievirus tòch hebben opgelopen, dan is hier (Nederlands, HitmanPro) en hier (Engels, Knoppix Rescue CD) een handleiding te vinden hoe u het kunt verwijderen.

         Tenslotte wil ik de XP-gebruikers onder de lezers extra waarschuwen.... :-/ Op 8 april 2014 stopt Microsoft met de ondersteuning van XP. Techsites verwachten in april een malware-explosie voor XP. Neem daarom het advies van het Ministerie in serieuze overweging, en stop met het gebruik van XP. Zeker nu banken een eigen risico rekenen bij schade van cybercrime, kan de schade oplopen voor de consument die slachtoffer wordt van malware.

         Zelf hou ik nog maar vast aan het gebruik van een veilige Mac, en een antiek, malware-resistent mobieltje dat alleen nog werkt met een stekker in het stopcontact ;-)

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015