Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Nobelprijs Modiano

         10 oktober 2014 23:36


         Ach wat bijzonder, mijn favoriete schrijver —in elk geval de schrijver van wie ik de meeste boeken heb— wint de Nobelprijs voor Literatuur.

         In Nederland schijnt Patrick Modiano nauwelijks bekend te zijn. Naar het Waarom kan ik alleen maar raden. Misschien omdat de schrijver heel introvert schijnt te zijn: men zegt dat hij verlegen hakkelt bij interviews en geen signeersessies geeft? Misschien omdat veel Hollanders boeken met ehhh, seks willen? Misschien omdat we in NL een 'Germaanse Inslag' hebben? Een boek moet Dik en Moeilijk zijn?

         Een jaar of twintig geleden, toen ik nog 'lezers wilde bekeren tot Modiano' ;-) deed ik zijn boeken nog wel 'ns cadeau op verjaardagen. Ik heb toen wel eens gehoord dat het 'Geen literatuur kon zijn, want dit boek las te makkelijk.'

         Nu bedriegt schijn, en dat is precies een van Modiano's thema's. Zijn plots zitten zo knap en sluipend in elkaar, dat hij de enige literaire schrijver is van wiens werk ik na de middelbare school nog wel 'ns samenvattingen heb geschreven. Voor mezelf. Om te ontdekken, 'waar raakt de lezer hier het spoor bijster', 'waar zit het moment dat één van de personages eigenlijk net zo goed nooit bestaan zou kunnen hebben in de tijd dat dit zich afspeelt.' En het blijft een raadsel. Een evengroot raadsel als alle mensen in je leven die je ooit gekend hebt, en eigenlijk nooit ècht kende.

         En daarmee raakt Modiano iets wezenlijks in ieders bestaan. Maar ik besef me, na de Modiano-cadeautjes die ik vroeger uitdeelde, dat niet iedereen dat zo ervaart. Het hoeft ook niet. Er zijn genoeg boeken die aan de Hollandse Behoefte voldoen, desnoods Duitse Boeken :-)

         Als hij zich nu maar niet tot een writers block laat vereren, want voor een Nobelprijs-winnaar is Modiano wel erg jong: ik hoop nog jaren boeken van hem te zien verschijnen :-)

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015