Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Google en de onzichtbare zoektermen

         13 april 2014 01:36


         Je zou maar ‘SEO-expert’ zijn in deze tijd. Sinds de introductie van Googles ‘Secure Search’ zijn de zoektermen waarmee bezoekers op een site terechtkomen afgeschermd.

         Google voert deze techniek steeds verder door. Eenvoudig uitgelegd kun je als website-eigenaar niet meer zien met welke zoektermen mensen op je site terechtkomen. Op deze site bijv. was kaarsen-maken erg populair, net als kalender downloaden. Voor elke webmaster is zulke informatie belangrijk: dergelijke pagina's wil je goed up-to-date houden. En voor mensen die van zulke webpagina's leven (ik niet, deze site is advertentievrij) is het belangrijk om te kunnen zien of de bezoeker wel met de juiste vraag op je site terechtkomt. Zo niet, dan is het zaak om je site te herschrijven of herbouwen, kort gezegd.

         Google ontnam ons webmasters met deze nieuwe techniek de mogelijkheid om het verkeer vanaf de Google-zoekpagina naar onze sites te analyseren.

         Let wel: het www is niet van Google. De wereldwijde content van het web is van de miljarden eigenaars en gebruikers zelf. Google leest en indexeert die content. Stuurt bezoekers ernaartoe, wanneer zij hun zoekterm op de Google-site (of in de Google-browser) invullen. Google verkrijgt op deze manier zeeën van informatie, helemaal gratis, of met geld toe, uit hun online advertising markt of alle diensten die ze verder aanbieden als GMail, GFinance, GShopping, GTickets, het zijn er inmiddels meer dan 150. Maar datgene waarmee wij als gebruikers en contentleveranciers Google grootmaakten, de zoektermen, die worden nu compleet aan ons zicht onttrokken.

         Vreemd genoeg lees ik nog maar weinig zorgen. Enkele artikelen verschenen — ik zal hieronder een lijstje maken. Kennelijk slikken we de excuses van Google ('we doen dit allemaal voor de privacy van de bezoekers') voor zoete koek.

         Doet Google dit echt voor de privacy van haar zoekmachine-gebruikers? Waar schendt de zoekterm dan de privacy? Alsof je aan elk IP-adres zomaar kunt zien wie er achter zit. Ja, het kan, met een bevel van de officier van justitie, of... als je Penelope Garcia of Abby Sciuto heet en fictief karakter in een TV-serie bent.

         Met privacy heeft het vast weinig te maken. Google komt vast in de toekomst met een betaalde dienst waarin we deze informatie kunnen terugkopen. Willen we dat? Nou, ik vrees dat er miljoenen voor zullen vallen. Terugkopen wat je vroeger heel gewoon uit je eigen access-log kon aflezen. Wat een armoe :-/

         Hier een lijstje -vrij willekeurige- artikelen:
         http://searchenginewatch.com/article/2339093/Google-Starts-Blocking........
         http://www.dutchcowboys.nl/AdWords en (Not Provided)........
         http://ghergich.com/blog/not-provided-slams-paid-search/ http://searchenginewatch.com/article/2296351/Goodbye-Keyword-Data........
         http://www.webmasterworld.com/........ http://searchengineland.com/........
         http://forum.piwik.org/........
         http://moz.com/blog/........
         https://smallbusiness.yahoo.com/........
         http://www.hebsdigital.com/blog/the-end-of-an-era........
         http://www.webmasterworld.com/........
         http://www.soniseo.com/not-provided-........
         http://www.yadi.nl/lekker-bezig-google/
         http://www.emerce.nl/........
         http://searchenginewatch.com/Recovering-Not-Provided........
         http://www.edwords.nl/2013/........
         http://googleadsdeveloper.blogspot.nl/2014/04/........

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015