Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Grote oogst dit jaar

         19 oktober 2015 14:53


         Niet alleen de eikels en de beukenootjes laten zich rijk oogsten dit jaar, ook de druiven en rozenbottels hangen in de hele buurt in grote trossen aan de ranken.

         We hebben jam, sap en gelei gemaakt, ponden druiven gegeten en uitgedeeld, en nog steeds hangen er een tros of twintig. Net als bij alle buren.

         Van eikels en beukenootjes noemt men zo'n grote oogst, de grootste in 25 jaar, wel eens een voorbode van een strenge winter. Maar helaas, vóór u net als ik Jippie! Elfstedentocht! juicht....: ook de weerman van RTV-oost legt alvast uit dat deze volkswijsheid nergens op gebaseerd is. Jammer!

         Vermoedelijk heeft deze grote oogst eerder te maken met de klimaatverandering. Die verandert de wijnbouw. Nu zijn overrijpe druiven overkomelijk. Als het in Frankrijk te heet en te droog wordt, komen de wijnboeren maar in onze polders wijngaarden aanleggen ;-)
         Erger is de afname van het fytoplankton en dreigende ineenstorting van de voedselketen in de oceanen. Ook het oorspronkelijke bericht van de University of Adelaide biedt geen vrolijke achterdeur. Het onderzoek bevestigt eerder andere sombere publicaties, zoals die van de Britse Royal Society & Amerikaanse National Academy of Science en klimaatexpert Clive Hamilton.

         Misschien kunnen de Fransen nog wijn gaan verbouwen als brandstof. Al zal ook dat de afname van broeikasgassen niet helpen. Enfin, als wetenschappers het niet meer weten... dan weet ik het al helemaal niet ;-/

         P.S: Ohjee...: Begin ik met een Grote Druiven-Oogst, en eindigt het toch weer als een Jolie Fraanje-preek ;-} (Met de geleende achternaam van mijn Oma Jo, dochter van de Zeeuwse donderprekende Jozias ;-})


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015