Kringloopgesprekken
donderdag 19 november 2015 om 17:56
Al jaren neem ik me voor om hier serie te beginnen: Gesprekken in de winkel. De Supermarkt, de Kringloper, de Drogist. Of zoals Edwin zegt: "Als er een marktplaats-koopster langs komt, ontfutselt Jolie binnen vijf minuten haar levensverhaal." Teveel eer hoor, het is gewoon pure interesse: what makes people tick. (Sorry voor het engels.)
En zelfs als ik denk dat mijn interesse op is, uitgeblust, platgeslagen door teveel Nieuwsbulletins en krantenartikelen, dan kan ik toch zomaar ergens twee hoogbejaarde kunstschilder-broers tegenkomen, een geestige gitarist, of iemand die op zak loopt met een foto van zijn overleden vrouw, iemand die weer loopt ondanks een ongeluk. En dan denk ik daarna... Dat Zou Ik Moeten Opschrijven! (Moeten Filmen! denk ik ook wel eens, maarja, een camera verjaagt gesprekken, vrees ik.)
Vanmiddag liep ik snel langs de Kerstspullen bij de Kringloper, en ving flarden op van een telefoongesprek. In een taal die ik niet kon thuisbrengen. Het klonk bekend, en toch kon ik het niet verstaan. Het leek een mengeling van arabisch en klanken van deze kant van de Middellandse Zee.
U kent mij, op de keper beschouwd een verlegen hakkelaar, maar ik kan het op zo'n moment (de man hing op en zei mij goedendag) niet laten om te zeggen: "Dat was een prachtige taal, ik wou dat ik die kon spreken." Zoiets kun je alleen geloofwaardig zeggen als je het meent. Mensen die zich ergeren aan andere talen zullen zich niet snel op zo'n gedachte betrappen ;-}
Wat bleek de prachtige taal te zijn? Cypriotisch, een mengeling van Grieks en Arabisch, zo vertelde de alhierwonende huisschilder die bij de Kerstspulletjes had staan bellen. Hij was bezig met Nederlandse les, en kon smakelijk lachen om het Homerische Grieks, waarmee ik de bedrijfsnaam op zijn vistekaartje kon vertalen.
Het was maar een kort gesprek. Familie, woonplaatsen, werkplaatsen, Engeland, Cyprus, het weer. Maar ik kan het iedereen aanraden. Zegt iemand je vriendelijk goedendag? Waarom zou je niet even een gesprekje aanknopen.
En daar hebben we in deze tijd, denk ik, ook meer aan dan aan Grote Analyses en Oorlogstaal.