Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Arnoni: Wacht u voor de liefde

         16 februari 2015 19:51


         Waarom ontbreekt M.S. Arnoni op Wikipedia?

         Zelf zal ik geen b(ibl)iografische gegevens toevoegen aan Wikipedia, niet alleen omdat Wikipedia zo rammelt, maar omdat het antwoord op de vraag misschien ligt in Arnoni's boek 'Moeder was niet thuis voor haar begrafenis' (1982).

         In het hoofdstuk 'Testament' richt Arnoni zich tot zijn vrouw, en smeekt haar om hem te vergeten. Arnoni wil in zijn dood verbonden worden met zijn dierbaren, die anoniem vermoord zijn en geen graf hebben. Ze mag alleen een kaars voor hem branden op 26 augustus, de dag dat zijn moeder in Auschwitz vermoord werd, en hij in Birkenau aankwam. Verder vraagt hij haar hem te laten wegkruipen onder de deken van anonimiteit, die de miljoenen bedekt van de door de Holocaust uitgeroeide mensheid.

         Toch heeft het ontbreken van (de boeken van) Arnoni op Wikipedia iets wrangs. Hij kon prachtig schrijven, er spreekt een enorme vitaliteit uit zijn persoonlijke getuigenis van de Shoah, en hij plaatst de Holocaust bovendien in politicologisch en sociologisch perspectief.

         Zijn betoog, deze massamoord kon zich voltrekken dankzij liefde, niet uit haat, is een betoog dat ook in deze tijd nog actueel is. En juist in dat hoofdstuk, "Wacht u voor de liefde" roept Arnoni ook op tot gedenken waartoe deze waan van de liefde — voor een religie, het eigen volk, een leider, een idee — in staat is.

         Als lezer kan ik Arnoni's wens om zijn sterfdag niet te herdenken, begrijpen. Maar zijn werk mag bekend blijven. De titels van zijn boeken zouden best passen op Wikipedia. Met dit engelstalige stukje bijvoorbeeld. Of met de informatie van het IISG - klik op overige informatie voor de bibliografische gegevens.

         Ook de VPRO heeft nog werk van Arnoni online: een gesprek met een generaal, een psychiater en een vakbondsvoorzitter over vrijheid, conditioneringen, de mens als diersoort, positief en negatief narcisme.

         Enfin, met alle extremisme die telkens weer in het nieuws verschijnt, denk ik onwillekeurig toch weer aan dat hoofdstuk: "Wacht u voor de liefde."


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015