Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Time to Talk Day

         5 februari 2015 11:53


         Vanochtend zapte ik even naar BBC Breakfast — RTL-nieuws was al aan de 2e herhaling bezig en WakkerNederland ervaar ik als rechtspopulistisch jeukpoeder ;-) Op de BBC viel ik nèt in "Time to Talk Day" — een oproep om 5 minuten te praten over depressie.

         Inderdaad, op depressie en verwante psychische klachten rust, zoals de BBC ook stelde, nog altijd een stevig stigma. We reageren al snel met de mantra's van deze tijd "Wel van genieten hè!?" of "Gewoon doorgaan met ademhalen." of "Nog even je best blijven doen."

         Dergelijke mantra's werken aardig in alledaagse situaties, zeg, even 'vol Mindfullness de WC schoonmaken', maar voor mensen met een serieuze depressie, die al maanden bewust bezig zijn met 'gewoon doorgaan met ademhalen' en 'nog even je best doen', klinkt de meestgehoorde mantra van vandaag — "Wel van genieten hè!?" — als zwarte komedie.

         Weet ik helaas ook wel uit ervaring. Want depressie komt voor in beide kanten van mijn familie, en natúúrlijk ben ik de vrolijkste thuis, en anders wel de grappigste *kuch* *hoest* ;-) maar ook ik voldoe al jarenlang aardig aan de MDD-kriteria. (Daar zal ik een andere keer 'ns over schrijven. Onder het kopje '35 jaar lang terugkerende accute haaruitval' ofzoiets.)

         Dus als ik straks langs de Kringloopwinkel ga om een tasje met te-kleine-kinderschoenen e.d. af te geven, zal ik 'ns kijken of ik het advies van de BBC kan opvolgen.

         Het hoeft van mij niet per se meteen over depressie te gaan, maar een klein praatje dat slechts informeert ("hoe gaat 'ie?") in plaats van adviseert ("Wel van genieten hè!?") kan al een slok op een borrel schelen.

         Op de foto: mijn (door mij) tijdelijk gerepareerde bureaustoel (omdat de IKEA-nieuwe-pootjes niet pasten) ;-)


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015