Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Jolies weblog

         Een hele zorg minder: de huisoverdracht

         19 september 2015 22:12


         het straatje voor de makelaarhet huisje voor de koper

         Sommige dromen worden werkelijkheid. Zoals gisteren, de dag dat ons fijne huis aan het straatje-dat-zijn-naam-ontleent-aan-de-hageprekende-Protestanten, een sympathieke nieuwe eigenaar kreeg.

         Aanvankelijk leek de verkoop zich in sneltreinvaart te voltrekken: de eerste bezichtigingen waren er al vóór het huis op Funda stond. Ook een bod waarmee we blij waren volgde al snel, —oké, gezien de aankoop en verbouwing destijds vlàk voor de crisis maken we flink verlies, maar daar hadden we op gerekend. De vraagprijs hadden we al lager gelegd dan de prijs waarvoor we het huis zelf, in achterstallige staat kochten.

         Goed, het huis was dus al verkocht vóór we het te-koop-bord in de tuin konden plaatsen :-)

         Maar toen...... kwam het hypotheekvolk om de hoek. Onze koper kwam terecht in een labyrint van dwaalsporen, documenten raakten kwijt, informatie kwam niet door. En keer op keer kreeg de koper te horen dat zorgen echt onnodig waren.

         De datum voor de overdracht werd gepland, de datum van de ontbindende voorwaarden verstreek na verlenging.... En toen, vlàk voor de overdracht, de nachtmerrie van elke makelaar en huis(ver)koper: "Beste klant, de bank geeft u geen hypotheek." Direct na die mededeling verdween de hypotheekadviseur ook nog eens, zodat elke vorm van uitleg of verhaal onmogelijk was.

         Wij zijn simpele leken, dus wij dachten nog even "Is dit zo erg...? We kunnen toch gewoon de naam van onze eigen hypotheekadviseur geven..?"

         Maar het was dus wèl erg, en heeft onze makelaar vreselijk veel kopzorgen bezorgd. Op zo'n moment treden officieel allerlei juridische contracttoestanden en ingebreke-stellingen in werking. Uiteindelijk heb ik er ook veel slapeloze nachten om beleefd, net als de koper en familie.

         "Gevoel" wordt vaak een slechte raadgever genoemd, maar we hebben hier toch ons allereerste gevoel gevolgd. Wetend, dat het juridisch een hele hoop gedoe kon opleveren. Onze eigen hypotheekadviseur was op vakantie, maar via-via is de koper toch bij dezelfde betrouwbare partij terechtgekomen. En dáár is de hypotheek niet afgewezen.

         En zo kreeg het huis gisteren, maanden later dan gepland, een nieuwe eigenaar :-)

         De moraal van dit verhaal... Neem altijd een betrouwbare hypotheek-adviseur in de arm, het liefst via Vereniging Eigen Huis. En zoek als het even kan een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar herkent signalen, die zal zeggen "hoezo moet je je daar geen zorgen over maken? Misschien is een andere hypotheekadviseur beter.."

         Bij de foto's: Omdat het zo'n uitzonderlijke verkoop was, heb ik voor iedereen een cadeautje gemaakt. Een huisje voor de koper, en een straatje voor de makelaar, gevuld met Delpher-knipsels.

         Reacties

         Voeg je reactie toe:

         Type hieronder je reactie.


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015