Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog oktober

         Leedvermaak om een leegblijvend Klei-forum

         30 oktober 2016 14:59


         Misschien —als u even slecht bent als ik— kent u het wel: de verboden verlustiging die leed·ver·maak heet.

         Ik hoop dat Nemesis me vergeeft. Want ik kan het niet laten een stukje te wijden aan de vakkundigheid waarmee het blad Klei haar webforum om zeep geholpen heeft.

         Concept: je hebt een vakblad, uit de tijd van de gedrukte media. In deze tijd zet je daarbij een forum op. Zo'n website levert A) aandacht voor je blad, meer abonnees, en B) User-generated content. Interessante onderwerpen op het forum, kunnen leiden tot een artikel in het blad.

         Dit had het Keramiek Magazine Klei: een schitterende verzameling van vragen en antwoorden. Van professionals in NL en België met tientallen jaren ervaring, tot kleine amateurs als ik (met 2 ovens en een kunstopleiding) konden er vragen nalezen en kennis opdoen.

         Behoefte om zelf mee te schrijven heb ik nooit gehad. De professionals wilden kleine lieden nogal eens op de vingers tikken “Oh, dus het stond toch op de verpakking!?” en “overbodige informatie als Groeten” was nadrukkelijk verboden. Bovendien was het verplicht om het gehele forum na te zoeken of de vraag niet al eerder gesteld was. Een regel die kribbigheid opleverde als iemand een “reeds beantwoorde vraag” over het hoofd zag. En minstens zoveel opmerkingen als “ik heb uiteraard dit forum al uitgebreid afgezocht, maar...” en natúúrlijk de veelgeplaatste tip: “Schaf een goed boek over basistechniek aan.”

         U begrijpt dat ik aan zoveel vriendelijkheid weinig toe te voegen had ;-)

         Een paar dagen geleden ontdekte ik dat het klei-forum vernieuwd was. Jippie! .....Eh...

         Dat de pagina's traag laden... Tja, dat krijg je als je bergen inline javascript parse·t, tegen de 100 query-strings per pagina laat verwerken èn de server instelt om géén gzip compression en géén leverage browser caching (wie bedenkt zoiets.....) te gebruiken.

         Alsof dat nog niet dodelijk genoeg is, is de site niet meer doorzoekbaar met Google, is de ijzige sfeer ("Geen groeten, Géén chatbox!") gebleven, en, last but not least, mogen alleen abonnees van het Papieren Blad nog vragen posten. Beleefd geformuleerde kritiek van de vaste leden? Met een kribbige wapper schuift De Redactie die onder het vloerkleed.

         Ik heb de site maar met gepaste distantie weggeklikt toen ik een Cartmaniaanse lach voelde opborrelen.

         Wat kan de redactie van Klei doen om haar site te redden? Niet alleen de technische problemen verhelpen. Maar ook een stevige cursus bij de Blogacademie gaan volgen. Deze schrijftechniek en forum-richtlijnen passen niet deze tijd. De rol van forum-gastheer (v/m) verschilt nauwelijks van die van blog-redacteur. Als niemand je lezers (betalende abonnee's..) nog antwoordt bijvoorbeeld, zul je zèlf moeten gaan meeschrijven. Om maar wat te noemen.
         Kortom: Dit nieuwe forum is lezers en schrijvers straffen voor hun interesse en bijdragen.

         Maar ehh, ik heb mij, oh schande, toch nog kostelijk vermaakt ;-)

         Naschrift/Verantwoording: Als gebruikers klagen over lange laadtijden, is hun klacht eenvoudig te verifiëren. Hoe, heb ik lang geleden al geleerd in de tijd dat ik als webmaster bij XS4ALL werkte: Hoeveel data stuur je naar de bezoeker, en in welke vorm? Start de webserver scripts bij elk bezoek?

         Deze vragen zijn na 20 jaar nog steeds hetzelfde, het antwoord is nu zelfs veel makkelijker te vinden. In elke (gratis) webbrowser zitten "ontwikkelaarstools" waarmee je geheel legaal, onder de motorkap van een site kunt kijken. Kijken we daarmee naar het Nieuwe Klei-forum, dan is het resultaat ontluisterend (click voor een schermafbeelding). De server stuurt onnodig veel scripts mee, laat elke pagina opnieuw onnodig veel elementen laden, heeft caching en datacompressie uit staan. De basisregels zijn gewoon niet toegepast.

         In de oude site daarentegen, ik heb 'm er toch nog even bijgepakt en vergeleken (click voor een schermafbeelding) is de laad-snelheid véél groter, (625 milliseconden tegen 60.000 milliseconden op het nieuwe forum) en het aantal scripts veel kleiner en veiliger.

         Wie moeite heeft de ontwikkelaarstools te geloven, kan zich wenden tot de legio gratis diensten, die een rapport van de performance van je site maken, waarmee je, ook als leek, inzicht in het waarom van de traagheid van je site krijgt.

         Elke ontwikkelaar zou voor hij zijn site oplevert, zèlf even gebruik moeten maken van een van deze diensten, en de losse eindjes uit zijn site moeten halen. Of vooraf een ontwikkelplan maken waarin hij deze valkuilen vermijdt.

         De redactie lijkt niet te begrijpen dat een website een marketing-tool is. De manier waarop je je er als redactie presenteert, nodigt mensen al of niet uit om je blad te gaan lezen, losse nummers te kopen, of een abonnement te nemen. Site-performance, leesbare layout en aansprekende, vriendelijke verbale redactie-aanwezigheid zijn daarin onmisbaar. En op dit moment schort het aan alledrie.

         Update...! Ik lees een bijzonder sportief bericht op het Klei-Forum 1 november 2016: "Het nieuwe forum is voortaan toegankelijk voor iedereen; ook niet-abonnees kunnen zich aanmelden. Aan de snelheid van het laden van de website wordt nog gewerkt. Wij wensen iedereen veel plezier met ons nieuwe forum."

         [reacties]

         Uit de kattenklauw gered

         27 oktober 2016 18:29


         Kater Buddy had "iets." Het bleek een kleine pad. Ik greep Buddy en riep Rosalie, onze beestenredder. Rosalie had het padje al snel te pakken: het bleek gelukkig nog grote sprongen te kunnen maken.

         Even later liep hij weer vrij in de verhoogde plantenbakken in de straat. Nu maar hopen dat het geen kwetsuren aan de kattenklauwen heeft overgehouden, en het een gelukkig leven tegemoet gaat als plantenbakpadje :-)

         [reacties]

         De Wonderlijke Wegen van facebooks Edgerank-Algoritme

         24 oktober 2016 17:11


         Dit stukje typte ik al een paar weken geleden, maar er is nog niets aan veranderd. Niet aan FB, niet aan 'de Trump-aanhang'. De plaatjes zijn er 'ingehekt.'

         Mijn Tante is een Fan van Trump.

         Op zich is dat geen blogpost waard ;-) ware het niet dat Facebook er alles aan doet om .........de Trump-postjes van mijn Tante voor mij te verbergen.

         Ik hoor u ongelovig "ECHT?????" roepen.

         Ja echt.

         Gisteren las een van mijn huisgenootjes een FB-postje van mijn Tante voor en besloot dat met de vraag: "Is ze serieus, of zit Tante Agaat te trollen...???"

         Na enig zoeken en vergelijken bleek..... dat mijn FB-tijdlijn totaal niet overeenstemt met die van mijn dochter. Ook Edwin krijgt Tante's Trump-postjes gewoon in beeld. We zijn allemaal even "FB-bevriend" met mijn Tante, en ik heb, meld ik voor de goede orde, mijn Tante niet in de "negeerstand" staan en zij mij ook niet. Pas als ik heel veel moeite doe, een half uur lang "page down" klik op de link https://www.facebook.com/?sk=nf_all die alle berichten op een ingelogde tijdlijn toont, kom ik de Trump-berichten onderaan de pagina tegen.

         Hoe weet facebook's Edgerank-Algoritme nu dat ik geen fan van Trump ben? Ik ben bijna nooit meer actief op facebook, laat staan dat ik één woord over Trump heb losgelaten.

         Kennelijk leest facebook het af uit de mening van mijn vrienden. Ja, dat 'linkse spul van XS4ALL' schrijft natuurlijk wèl eens iets over de Amerikaanse politiek, dat ik vast ooit gelike-t heb, net als berichten van mijn Democratisch gezinde Amerikaanse familieleden (die ik gelukkig ook heb ;-))

         Op zich vind ik het heel aardig dat Facebook hiermee de kans op familie-ruzies verkleint ;-) Het alziend Algoritme heeft het helemaal bij het juiste eind: zonder de ultra-rechtse meningen denk ik positiever over mijn tante ;-)

         Terecht vind ik het ook weer niet.
         Het beeld dat Facebook mij voorschotelt, is er meteen ook een met enorme oogkleppen.


         Je zou je nieuws maar alleen van Facebook betrekken, zoals Facebook nastreeft. Op de dag dat het nieuws zo groot is dat zelfs Het Algoritme er niet omheen kan, vraag je je af in welke wereld je leeft.

         Achja. Zolang we Facebook hebben, heeft Nederland geen Hendrik Colijn nodig ;-)

         [reacties]

         Test test test test test

         23 oktober 2016 15:11


         Test! Na weken met "gele schermen" zou het CMS het weer moeten doen...

         Edwin stak er veel tijd in, weekenden-lang code-herschrijven, om alle deprecated functies eruit te halen. Als dit hier verschijnt, dan is het gelukt. Dankjewel Edwin!

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015