Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog januari

         De ontstaansgeschiedenis van internet is te actueel om XS4ALL te liquideren

         26 januari 2019 14:56


         kaartje

         Dat het internet vandaag in de greep is van techreuzen met groot geld, van manipulatie middels analyse van je internetgebruik, van desinformatie, van wereldwijd groeiende overheidscensuur, van terreurtrollen en you name it, het is allemaal oud nieuws. Gesneden koek. Wie twijfelt, kan Jan Kuitenbrouwer, Het einde van de cyberdemocratie nalezen.

         Dat ik me over het Nederlandse internet weinig zorgen maakte, was te danken aan XS4ALL, de provider die vanaf de oprichting is blijven waken over privacy, veiligheid en vrije internettoegang. KPN wilde dit ‘Kennisbolwerk’, zoals een collega van KPN-Planet XS4ALL typeerde, graag incorporeren. Zo werd XS4ALL in 1998 het dochterbedrijf van KPN, dat eerste klas internet leverde. Veilige techniek, malware-filters, ach, ik kan een hele lijst opnoemen, maar u kunt 'm ook elders nalezen. XS4ALL, de waakhond van het Nederlandse internet, staat niet als stuurman op de wal, maar midden op het speelveld. Een betere plek kan een internet-waakhond-met-voorhoede-technologie niet hebben.

         Toch breekt nu het moment aan dat het Grote Geld een einde maakt aan XS4ALL. De fris-aangetreden CEO van KPN, Maximo Ibarra, moet miljarden ‘vrijspelen’ om te investeren.

         En hoe doe je dat, miljarden vrijspelen? Simpel: gewoon liquideren, die internet-waakhond. Hebben we in Colombia en Italië ook niet. En die ± kwart miljoen klanten van XS4ALL mogen best veel blijven betalen, maar dan voor ordinaire service onder de vlag met het KPN-blob-logo.

         Ik ben overtuigd dat wij hier thuis niet hetzelfde internet zullen hebben zodra XS4ALL is ontmanteld. Dat kan niet. Ibarra ‘speelt zijn miljarden niet vrij’ als er niet iets verdwijnt uit het pakket internet pro, glasvezel, vast IP, IPv6, stabiele webserver thuis, dnssec, shell-account, data-only-kaart, supergoede spam-filter, malware-filter, TV op telefoon, overal thuis wifi, uitstekende helpdesk. Zo simpel is het.

         Natuurlijk, je kunt denken: ‘Prima, gun Ibarra zijn miljarden. Voor mij volstaat KPN-service.’ Zo zullen vast veel klanten van XS4ALL de techniek wel gebruiken, zonder de naam ervan te kennen, zoals veilige DNS-filtering, IPv6 of wifi-versterking. Je merkt het pas als het er niet meer is, zoals op vakantie in Wallonië ;-}

         Helaas wint het grote geld vaak :-/

         Maar wieweet, helpt het om de petitie te ondertekenen. Als u zelf geen klant bent, teken dan voor de waakhond van de cyberdemocratie.

         [reacties]

         Printbare kalender 2019

         1 januari 2019 23:57


         Afgelopen weken lukte het me niet om de kalenders te maken die ik elk jaar teken. Maar de dagen tikken verder — en ik overwoog al om er een te kopen. Of op z'n minst een lege kalender te maken, met alleen cijfers op witte vlakjes, zodat ik onze afspraken weer in de keuken overzichtelijk bij elkaar had.

         Een aardige mail van een lezer-kalender-gebruiker trok me over de streep om toch alvast de eerste drie maanden van het jaar af te maken :-) Hier zijn dus januari als PDF, februari als PDF en maart als PDF. Ook als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) zijn deze 3 maanden te downloaden: januari als Jpeg, februari als Jpeg en maart als Jpeg.

         [ update ] Het tweede kwartaal is er ook: april (PDF), mei (PDF) en juni (PDF) met weer zoveel feestdagen als erin pasten.
         Ook deze zijn als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) te downloaden: april als Jpeg, mei als Jpeg en juni als Jpeg.

         Het derde kwartaal: juli (PDF), augustus (PDF) en september (PDF).
         Ook als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) zijn deze 3 maanden te downloaden: juli als Jpeg, augustus als Jpeg en september als Jpeg.

         Het vierde kwartaal: Oktober: oktober als Jpeg en oktober als Pdf | November: november als Jpeg en november als Pdf | December: december als Jpeg en december als Pdf

         En alvast fijne feestdagen gewenst!

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015