Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog april

         Het manuscript is klaar!

         25 april 2020 22:46


         Wat kun je tijdens een steeds zomerser lockdown beter lezen dan een spannend boek over een 36-jarige jongen in een Venezolaanse gevangenis-bendeoorlog?

         Bijna 5 jaar werkten Peter Gumbmann en ik eraan. Aan het waargebeurde verhaal van Peter's gevangenistijd: Agua Verde — Vast in Venezuela.

         De allervroegste lezers hier, herinneren zich misschien nog het blog over Peter dat hier, in 2000-2002, draaide. Gelukkig keerde Peter heelhuids terug, en haalde ik zijn brieven offline.

         Op de site over het manuscript kun je alvast pagina 192-193 lezen – waarschuwing: scène met gevangenisgeweld.

         Nu hoop ik dat we voor dit boek een uitgever kunnen vinden. Een echte, geen vanity. Natuurlijk, POD kan altijd nog. Als alleen wijzelf en naaste vrienden laaiend enthousiast zijn ;-)

         Afgelopen dagen (weken) heb ik keihard gewerkt om het project af te ronden. Ruim 1340 alinea's opnieuw herschreven of gewist. Het manuscript teruggeknipt van 118.000 woorden naar 113.000 woorden. Pagina's opmaken, omslag-suggesties en de info-site maken. Hieronder –nu– alleen nog de inhoudsopgave. Tijd voor wat rust! :-)

         Hoofdstuk: pagina:
          IEnkele vragen voor u 7
          II Ruimte zat hier 23
          III Señora Dulce Rivera 47
          IV Een nieuwe...! 59
          V Triple Teta 77
          VI IJzerzaag 97
          VII Tien jaar 115
          VIII Plek bij het luik 131
          IX Iedereen betaalt apoyo 151
          X Agua verde 171
          XI Was hij nog niet dood genoeg? 187
          XII Praten is slecht voor de gezondheid 205
          XIII Kerst in San Antonio 229
          XIV Een gitaar en een bugaloo 247
          XV Hongerstaking 273
          XVI Het is míjn televisie 291
          XVII Maagzweer op Canada Day 309
          XVIII Er is één Heilige Schrift 329
          XIX Bakkersdoos met donuts 349
          XX Mijn cantina 367
          XXI Pak je spullen! 383
          Epiloog 395

         [reacties]

         Ravage Amperestraat

         19 april 2020 20:29


         We zijn er vrijdag even langsgefietst, langs de 11 april afgebrande sigarenfabriek.

         Zo close-up als de foto's van Bastiaan Miché heb ik het niet kunnen fotograferen, maar het is duidelijk dat de Gemeente hier veel werk aan zal krijgen. Of restaureren nog een optie is, zal een bouwkundige moeten beoordelen.

         Nu maar hopen dat de Gemeente bij nieuwbouw niet kiest voor het zoveelste Blokkendoosje-Dat-Op-Dudok-Moet-Lijken ;-}

         [reacties]

         kattenpoep op de apenrots

         13 april 2020 11:00


         Er heeft een kat gepoept in de tuin van een alfaman.

         U kent hem wel, De Alfaman.
         Woorden als Voorzitter, Medebeheerder en, ik citeer letterlijk inclusief kapitalisatie en woordspatie: ‘Toezichthouder bij Programma beleid bepalend Orgaan’ pronken op z'n profielen. Iedereen kent hem van berichten als Bingo! Klaverjassen! Frituurolie! Wat zou een buurtweb zijn zonder een spil als de alfaman.

         Maar nu heeft hij zijn tuin volgelegd met siergrind. Een dikke laag fijn, grijs grit, waar niets meer in groeit. En waar katten uit de wijde omgeving een kattenbak in herkennen.

         Verschrikkelijk natuurlijk, die stinkende poep. Zoiets leidt meteen tot een flame-war tussen katten-haters en katten-liefhebbers.

         Aan mij is weinig ‘alfa’ — op een gymnasium-alfa-diploma na, maar dàt doet een mens niet stijgen op de apenrots.

         Toch kon ik het niet laten om de alfaman te wijzen op iets dat in de eerste 86 reacties ontbrak: Katten herkennen hier een kattenbak in.

         Het zal me niet in dank worden afgenomen.
         Uiteindelijk blijven we primaten. Ook in web-discussies. Wie hoog op de ladder staat krijgt bijval als hij roept dat hij ‘zich genoodzaakt ziet om maatregelen te nemen.’

         En dan mag de lezer bedenken wèlke ‘maatregelen’ de alfaman voor ogen heeft.

         Maar ik blijf erbij. Om het in Ed's eigen woorden te zeggen: ‘..is het een kattenbak geworden.’ I rest my case.

         [reacties]

         Brand, voormalige sigarenfabriek

         11 april 2020 19:40


         Dat je denkt "Wat zit iedereen toch gezellig te barbecuen!" en er eigenlijk in de verte een voormalige sigarenfabriek in brand staat.

         Zonde, volgens mij was het monument in gebruik als bedrijfsruimte.

         P.S: 19u44:

         [reacties]

         immuniteitskaart

         10 april 2020 11:48


         Fake_immuniteitskaart

         Ik photoshop er vast één ;-) dacht ik twee weken geleden: een immuniteitskaart.

         Helaas. Inmiddels zijn er studies die vraagtekens plaatsen bij de gedachte dat iedereen na een covid-infectie immuun is voor het virus. Marion Koopmans hierover in EosWetenschap: ‘We moeten niet het signaal afgeven dat mensen die al geïnfecteerd zijn geweest, de social distancing maatregelen niet meer hoeven na te leven.’

         Jammer. OK, gelukkig ontdekt de wetenschap dit vóór we met z'n allen met een test —hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk?— en een vrolijk plastic kaartje weer de deur uit gaan. Maar het is voorlopig een tegenvaller.

         [reacties]

         Ohja. Nieuwe regel op Twitter. Ik blokkeer iedereen die over de economie JAMMERT.

         6 april 2020 23:14


         En ik ga nu even niet Voorrekenen of Uitleggen waarom.

         Wie last heeft van paniek om 'de economie,' kan IEXprofs lezen. Daar zijn al beleggingsstrategen die een sterk en duurzaam herstel verwachten in 2021. Wie daarvan niet verwacht mee te profiteren, moet nu toch ECHT 'ns op een andere partij stemmen. Zodat 'de economie' voortaan niet meer iets is waarvan een beperkt aantal mensen barstensrijk wordt over de rug van de rest.

         Zo. En dan hebben we het nu weer over het feit dat er alleen al in NL, al meer mensen aan covid-19 zijn doodgegaan dan er bij de watersnood van 1953 zijn verdronken.

         [reacties]

         Dopluis en spam - die lust ik niet hoor Sam

         5 april 2020 13:42


         Mild jaloers lees ik verhalen van mensen die nu zoveel Nuttige Klussen verstouwen als ze maar kunnen vinden. OK, aanvankelijk ben ik als vleesgeworden Agent Orange 15 meter dopluis te lijf gegaan. Met een schaar hoor, dat u niet denkt dat ik gif gebruik. Maar daar kwam koorts tussendoor.

         Gelukkig heeft Edwin iets aangepakt dat al jaren op de DOEN!-lijst stond: hier recaptcha installeren. En lieve Mensen, dat scheelt zo'n 10 spams per kwartier! De teller stond hier inmiddels op 1.180.000 spamberichten. Een gekmakende drempel bij blogschrijven: eerst de spams wissen.... en je daarna bedenken dat elk bericht dat je toevoegt weer een nieuwe lokdoos is. Even hardnekkig als wollige dopluis in een hedera-heg.

         Enfin, de heg is boven de grond afgeknipt. De DOEN!-lijst is nog lang niet leeg, maar we kunnen weer blogstukjes schrijven ;)

         [reacties]

         Had, hebben of nog krijgen?

         1 april 2020 15:25


         thermometer
         Fruit eten, (niet) lezen
         Cuomo

         Op 9 maart belde Edwin de huisarts, hij had twee dagen koorts, droge hoest en hoofdpijn. Bent u in China of Italië geweest? Nee? Dan is het gewoon griep.

         Inmiddels heeft het hele huishouden min of meer ‘gewoon griep’ (gehad) —ik als laatste, net als in 2009 en in 2005 ;)

         OK: Zonder testen is alles speculatie. Toch bekruipt me de gedachte dat Edwins ‘gewone griep’ de BoJo-variant van COVID-19 geweest is.
         Tijdens Edwins hoestbuien keek ik wel 'ns op mijn horloge, en zag dat hoestbuien binnen een minuut alweer opkwamen. Hoest-from-hell, kan ik zeggen nu Edwins hoest, in 3 weken, is afgezwakt naar ‘eens per uur’.

         Ook zag ik in de eerste week dat Edwin ziek was, dat hij grauw zag na traplopen. Door Edwins vitiligo viel dat me extra op, omdat ik in de witte plekken in zijn gezicht ineens blauw zag doorschemeren. Doodeng.

         Maar nee, de huisartspraktijk was begin maart nog overtuigd: Hooguit mensen die in China of Italië geweest zijn, lopen kans op corona. En Edwin en L. waren ‘alleen maar’ door het hele land naar Open Dagen van allerlei universiteiten en HBO's geweest. Geen corona dus.

         Inmiddels blijken er al in februari meer besmettingen zonder link met Italië, èn meer besmettingen met milde klachten te zijn geweest. Zoals Trouw kopt: Coronavirus heeft wellicht veel meer mensen besmet, en dat is goed nieuws. Inderdaad: hopelijk betekent dat immuniteit.

         Nu mijn koorts ook na 2 dagen (eigenlijk: 5, vrijdag ook al verhoging) gezakt is, en mijn hoest niet zo erg lijkt te zijn als die van Edwin, ben ik voorzichtig optimistisch. Over onszelf dan. Want ik begrijp óók dat dit iets is dat je gemakkelijk onderschat. Zeker als de huisarts zegt: ‘gewoon griep.’

         Laat iedereen die ‘gewoon griep’ heeft zich blijven isoleren, zolang we niet weten waarom dit virus bij sommige mensen, ook jonge, een dodelijke longontsteking veroorzaakt. Zeker zolang er geen vaccin of test is, we niet weten wie het heeft, heeft gehad, of wie het nog kan krijgen.

         P.S.: dit stukje bevat een paar open deuren, maar ik dacht: er zijn vast méér mensen die zich afvragen “hadden we het, hebben we het of krijgen we het?” ;-)

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015